Šta je novo?

Autorska prava?

kgdarko

Čuven
Učlanjen(a)
03.12.2003
Poena
604
Prvo da ukratko objasnim sta mi se desilo.
Pre nekoliko dana mi je prijatelj rekao da je video moju fotografiju okacenu na jednoj domacoj stranici. Tu fotografiju sam okacio na Benchu pod nazivom "Pravna drzava", a izvesni V.P. je istu pokupio i okacio na svojoj stranici i predstavio se kao autor. To sto je neko objavio moju sliku i nije toliko strasno, ali da se predstavi kao autor je stvarno bolesno u najmanju ruku. Normalno odmah sam lepo sacuvao stranicu i napisao pismo u kome sam ponudio vansudsko poravnanje zbog povrede autorskih prava. Posle dva dana slika je skinuta sa stranice i pozvao me je direktor firme koja je vlasnik iste i ponudio da se nadjemo kod njegovog advokata. Advokata je najvise zanimalo kako ja to mogu da dokazem da sam autor slike, pa sam mu lepo objasnio sta je EXIF posle cega je on strucno konstatovao da "njegov to nema". Tad sam skontao da je to pitao cisto iz radoznalosti. Njihova ponuda je bila da ponovo okace sliku i da me potpisu kao autora, na sta nisam pristao. Jednostavno njihova logika je da ako hocu da ih tuzim moram da platim sudsku taksu i advokata i da niko nece da se zamajava da ih tuzi zbog jedne slike. Na kraju je direktor samo konstatovao da ce vise da ga kosta advokat nego nadoknada koju sam ponudio, ali ocigledno da su u pitanju principi.
Interesuje me ima li neko slicnih iskustava i saveta po ovom pitanju.

Slika:
http://www.benchmark.co.yu/forum/attachment.php?attachmentid=6604

Pa, licno se nadam da ce te naci neki advokat, kome bi bilo drago da zajedno oderete kvarnjake.

Mozda ja ne kapiram, al` sadrzaj exif-a moze da se promeni po zelji, pa mislim da exif i nije neka prevelika siguracija oko dokazivanja vlasnistva.

Poslednja izmena:
znas kako, kol'ko ja vidim i u svetu se (i to za mnogo ozbiljnije povrede autorskih prava) prvo uputi "pretece" pismo i molba da se prekine sa krsenjem. tek ako to ne urodi plodom razmislja se o tuzbama.

ja bih bio zadovoljan sto su skinuli sliku i tu bi se zavrsilo.

Teorijski ti si 100% u pravu, ali... Koliko u praksi ima web sajtova na kojima je sva grafika 100% legalna? Mislim d aih ima vrlo malo. To da se neko lažno predstavi kao autor jeste težak bezobrazluk, ali mislim da je sasvim realno ono što je Bahati gore napisao.

Tehnicki, sigurniji dokaz da je slika tvoja je ako imas originalnu fotografiju, pre kropovanja i resajzovanja.

Ovo je bre ladno snimnjeno u Kragujevcu, ne mogu da verujem, video sam sliku i pre, ali nisam provalio, ha, ha!!!

Inace mislim da im ne mozes nista. Mogu da tvrde da je to bila administrativna greska, i da su posto si ih ti upozorio na to, gresku ispravili, na cemu su ti zahvalni......bla, bla. Barem moje misljenje, e sada?

Koji je sajt u pitanju ?

Jesi li stavio neku "zastitu" na fotografiju?
Nesto kao watermark ili slicno. Mislim da je to bolji dokaz nego EXIF koji se moze menjati sa brdo softvera.

Poenta je da li su oni nesto zaradili zloupotrebljavajuci tu tvoju sliku. Ako jesu onda imas osnova da ih tuzis.
Ovako, nema leba od toga. Ovde ces tesko da ostvaris materijalno, a o moralnom da ne pricam. A i to sto si snimio jednostavno ne mora nista da znaci. I verovatno i ne znaci, vec se murjacima pokvario pezo i lepo su zvali pauka da ga pokupi i nosi u servis, jerbo ih nista ne kosta i mnogo im je lakse nego da se gnjave sa sleperima.

testthenext je napisao(la):
Poenta je da li su oni nesto zaradili zloupotrebljavajuci tu tvoju sliku. Ako jesu onda imas osnova da ih tuzis.

upravo tako!
to sa zloubotrebom fotografija na netu, to je svakodnevnica i samo da ti je CNN objavio sliku, imao bi neku vajdu.
ovako je mlacenje prazne slame.

Chekam da Stevs vidi ovaj thread, poshto je on tako uzeo pristojne pare, mada je situacija malo drugachija kod njega...On je isto iz Kragujevca, i njegove slike sa sajta (slike kopaonika) su bile objavljene u nekim novinama.

I najbitnije, najbolji dokaz autorstva je neizmenjena, originalna slika. Sredjene boje i tako. Nikada se nikome ne daje slikao kao sto je izasla iz aparata jel se sa takvom uvek lako dokaze autorstvo!

Naravno, autorstvo se vrlo lako moze dokazati i prezentovanjem ostalih fotki uradjenih na toj lokaciji ili vec sta je u pitanju.
Zatim, ako i kacite fotke na net, UVEK se potpisite u velicini 1/5 ili 1/6 horizontalne stranice (ako je sirina 800 piksela, vas potpis neka bude min. 150 pix dugacak) i to sa senkom, jer skidanje potpisa i predstavljanje fotografije kao svoje, mnogo ozbiljnije, nego puko preuzimanje fotke) a i teze ce da se prisvoji naravno!

Poslednja izmena:
A jel ste provarili putokaz u desnom gornjem uglu?

SVETOZAREVO

To bre i ne postoji vise od decenije, ali se tim putem tamo stize :d

driver je napisao(la):
Chekam da Stevs vidi ovaj thread, poshto je on tako uzeo pristojne pare, mada je situacija malo drugachija kod njega...On je isto iz Kragujevca, i njegove slike sa sajta (slike kopaonika) su bile objavljene u nekim novinama.

Site na kome je postavljena Darkova fotografija je komercijalne prirode tj. ima između ostalog ogroman broj banera te može da traži odštetu jer su protivzakonito i neovlašćeno objavili njegovu fotografiju i tako pribavili imovinsku korist. Sama fotografija uopšte ne mora da bude zaštićena da bi mogla da se traži odšteta, a od 2005. godine se rigorozno poštuje zaštita autorskih prava (prost primer je Verat koji ne hostuje niti jedan site koji ima piratizovane aplikacije) tako da vrlo lako mediji koji krši autorska prava može da plati mnogo veću odštetu nego što lice kome je naneta šteta upšte i traži. U svakom slučaju sve takve slučajeve treba isterati do kraja.

PS: Što se tiče dokazivanja vlasništva fotografije postoje različiti metode sve do sudskih veštaka. Sve u svemu ako je Vaša fotografija dokazaćete to i na sudu.

Poslednja izmena:
Dakle posedovanje negatibva/slajda kod klasicne ili raw formata u slucaju digitalne fotografije.

Mislim da je dokazivanje autorskih prava relativno lako (slika okacena na Benchu je crop i predstavlja 20% od originalne slike koju sam naravno sacuvao).
Normalno sam se pre nego sto sam bilo sta uradio posavetovao sa drugarom koji radi u sudu oko svega, i covek kaze da takve parnice mogu da traju i do 3 godine i da za to vreme mogu da puknem na advokata vise nego sto mogu da dobijem kao odstetu. Otezavajuca okolnost je i to sto je advokat firme bivsi sudija koji iskljucivo brani teske kriminalce (i sam izgleda tako), tako da ne moram da pricam koliko je uticajan.
Posle svega mislim da je tesko da mogu bilo sta da uradim, videcu josh sa Stevsom ali mrka kapa.
Hvala na savetima i predlozima, POZ!

PS.
Inace site je: http://www.kragujevac.co.yu

U super je fotka za moj KOMERCIJALNI sajt..... :) Sala
Ako imas original lako ces dokazati svoja prava...RAW bi ti bio jos bolja solucija...Elem ako nisi dao full ver onda je pravda na tvojoj strani i svaki vestak ce to i sam potvrditi...Mada koliko mi imamo efikasnih i strucnih vestaka + od kredibiliteta...neki profa ili sta....Znam kako sve to moze ispasti...

Vrh Dno