Šta je novo?

Autorska prava

djordje29

Slavan
Učlanjen(a)
04.09.2009
Poena
360
Ovako, fotke importujem kroz Lightroom, i u opciji metadata upišem ko je vlasnik, autor, kontakt.. exportujem sliku i odem na desni klik, properties-details i sve fino piše.
Uradim upload fotki na fejs, uradim save picture sa fejsa na desktop, odem na properties-details i nigde ne piše ko je autor, vlasnik i sl.
Zašto se ti podaci gube, šta da radim?

U bre majku mu, znao sam da je nešto do njih.
Za vodeni žig mi je jasno, nego me je ovaj gubitak podataka zanimao.

A ni vodeni nije bog zna šta.
Dođe ti baja i odkropuje deo slike gde je žig i ćao.
A da ga raspizdim preko cele fotke ne pada mi na pamet.

Poslednja izmena:
Zato kad kacis na net, vodeni zig i sto manja rezolucija - da lopovi ne mogu da se bahate sa tvojim slikama :)

Ili ih ne kaci na fejs vec na sajtove koji su onemogucili download(sto i nije neka zastita, al je koliko toliko teze skinuti nego da je na izvolte).ili ne kaci nigde online.
Brinuti o autorskim pravima slika na fejsu je kao brinuti o privatnosti na netu....nema je.

OK, hvala svima na savetima. :wave:

Ja ne znam ni za jedan servis koji prikazuje tvoje originalne slike, uvek je u pitanju neko prepakivanje. Samo što neki imaju i opciju download original image, a neki kopiraju exif podatke i u prepakovanu sliku. U svakom slučaju, nema potpune zaštite. Sve što se prikaže na ekranu, može da se snimi na disk (makar kroz screen capture). Osim toga, exif nije nikakva zaštita, nego više jedna od mera za informisanje javnosti da je slika tvoja. Jednom kad sliku snime kod sebe na disk, exif se trivijalno lako briše. Za vodeni žig si već sve rekao. Jedini način da ima neku svrhu jeste da bude po sred slike (kao, npr, DepositFiles), ali onda potencijalno nervira sve one kojima je slika namenjena. A i on može da se obriše ili iseče, pa je njegova funkcija više da se prepozna rad nekog autora. S druge strane, ne treba čovek da bude ni previše paranoičan po pitanju krađe svojih radova. Ali, za najveći stepen bezbednosti, poželjno je imati vodeni žig, exif, izabrati servis koji ima neku zaštitu (ne nudi download i ne radi desni klik). A najbolje da inicijalno prikazuje sliku u veoma maloj rezoluciji, možda 800x600 ili 1024x768, a da većim rezolucijama može da se pristupi samo ako plati.

Btw, ima i servisa koji imaju sopstvenu opciju stavljanja vodenog žiga koji je ubačen samo u "prepakovanim" slikama, koje se prikazuju na njihovom sajtu. A kad neko plati za fotku, automatski je dobija bez vodenog žiga (obično je servis ponovo prepakuje iz tvoje originalne fotke). Samo imaj u vidu da servisi koji su stvarno tako lepo orijentisani ka fotografima i prodaji fotografija nisu besplatni za korišćenje.

Takodje, ne bih da sirim dezinformacije, ali mi se cini i da su se neki ljudi zalili na FB-ov terms of service. Navodno, cim upload-ujes fotografiju na FB, automatski im dozvoljavas da mogu da je koriste kako oni zele.

A sto se tice EXIF-a, ne racunaj na to. Najbolje resenje je vodeni zig, manja rezolucija (i eventualno neki drugi sajt za hostovanje).

Da, ali ne moze bilo ko. A FB je to implementirao samo da bi se ogradio od mogucih tuzbi i incidenata, inace ne planiraju da kradu slike i postavljaju ih na stock, ili ih koriste u svom advertajzingu. Znaci ako ti neko ukrade sliku, FB ne mozes da tuzis kao posrednika jer je ogradjen od toga, a to lice mozes.

Od skoro je ovako i na Redditu, jer je graficki tim zaduzen za cover albuma Lil Kim bukvalno ukrao sliku sa Reddita i iskoristio je za cover, pa je Reddit ni kriv ni duzan bio na udaru...

Takodje, ne bih da sirim dezinformacije, ali mi se cini i da su se neki ljudi zalili na FB-ov terms of service. Navodno, cim upload-ujes fotografiju na FB, automatski im dozvoljavas da mogu da je koriste kako oni zele.

Upravo!

Under Facebook’s current terms (which can change at anytime), by posting your pictures and videos, you grant Facebook “a non-exclusive, transferable, sub-licensable, royalty-free, worldwide license to use any [IP] content that you post on or in connection with Facebook (“IP License”). This IP License ends when you delete your IP content or your account unless your content has been shared with others, and they have not deleted it. Beware of the words “transferable, sub-licensable, royalty-free, worldwide license.” This means that Facebook can license your content to others for free without obtaining any other approval from you! You should be aware that once your photos or videos are shared on Facebook, it could be impossible to delete them from Facebook, even if you delete the content or cancel your account (the content still remains on Facebook servers and they can keep backups)! So, although you may be able to withdraw your consent to the use of photos on Facebook, you should also keep in mind that if you share your photos and videos with Facebook applications, those applications may have their own terms and conditions of how they use your creation! You should read the fine print to make sure you are not agreeing to something that you don’t want to have happen.

http://www.nyccounsel.com/business-...tos-and-videos-posted-on-facebook-or-twitter/

Deviantart je tata, sa slikom se cuvaju sve informacije.

Primjer, sta pise u cosku stranice kod slike.

Camera Data
Make
Sony Ericsson
Model
U5i
Shutter Speed
1/30 second
Aperture
F/2.8
Focal Length
5 mm
ISO Speed