Šta je novo?

automount problem sa ntfs particijom

danijel00

Čuven
Učlanjen(a)
08.11.2003
Poena
875
Poceo je ubuntu da mi brlja prilikom boota, naime prijavi da particija nije ready ili available i da ne moze da je mountuje. U pitanju je moja glavna storage particija, pod ntfs-om.
U pocetku se to redje desavalo, uglavnom je imalo veze sa bootovanjem windowsa ili tako necim, sad bukvalno svaki put prilikom reboota.
Problem je sto stane i ceka da mu stisnem M(anual) ili S(skip) i to efektivno znaci da ako nisam za racunarom, nece dici masinu.
Particija se nalazi na istom disku gde i os, tako da je disk fizicki spreman i ispravan. Takodje bez problema mountuje iz nautilusa kad kliknem na njega.
Zenin samba share je na toj particiji, pa ako ugasim auto mount, nece moci da joj pristupa...

linija iz fstaba
/dev/sdg3 /media/Storage3 ntfs-3g defaults 0 0

ideje, sugestije predlozi?

Uradjen checkdisk pod windowsom za tu ntfs particiju?

mrzi me da bootujem windows |)

ne znam zasto se uopste ne zali kad kliknem na particiju iz nautilusa, mada pretpostavljam i ja da mu je "prljav" fs, pa da zato ima problem...

Da, najverovatnije je, kao sto si i rekao, FS 'prljav'.

Instalirati ntfsprogs paket.
Pokušati sa ntfsfix, ali za fs check će biti potrebno napraviti boot iz Windowsa.

chkdsk nije resio problem, a ntfsfix mi je rekao da teram checkdisk...
e sad kazem dok je problem bio periodican, scenario je uglanvom isao ovako (retko rebootujem masinu inace...)
dignem windows -> dignem linux (problem) -> mountujem i unmountujem iz nautilusa -> ponovo dignem linux i radi ok
sad vise niukojoj kombinaciji ne radi

Probaj mount sa force opcijom, tj. sa '-o force'

u fstab da dodam -o force?

Mozes i tamo da dodas, u deo za opcije u fstab-u dodaj 'force', bez '-o', svic se koristi sa komandom mount.

Vrh Dno