Šta je novo?

Automatsko smanjivanje fsb-a

danijel00

Čuven
Učlanjen(a)
08.11.2003
Poena
875
NF7-s 2.0 + [email protected]
Imam zarku zelju da namestim masinu da se uvece kad mi se npr u tisini gleda tv ili tako nesto, automatski (tj bez reseta) spusti fsb sa sadasnjih 210 na recimo 166 i da onda lepo utisam ventilatore (tt12 pogotovo, po danu mi je na oko 3000-3500rpm) posto mi uvece smetaju... E sad to od meni poznatih programcica znaju da urade:
8rdavcore (pre nego sto se neko nadje pametan pa kaze to je za epoxa, da odmah naglasim da je verzija 0.8 i da pise da je sad i za NF7 i za sve po redu ploce...). Problem sa njim je sto kad krenem da spustam fsb u njemu 99% slucajeva dobijem blue screen |[ probao sve varijante, tipa prvo spustim fsb, pa prvo spustvim vcore, pa sta sve ne... kako spustim fsb tako ode papa
Speedfan, pa posto nf7 nema na spisku, tu bi mu trebalo namestiti u onom tabu clock koji clock generator se koristi... medjutim pojma nemam koji je clock generator za ovu plocu, a lepo je naglaseno da se namestanjem pogresnog moze ostetiti ploca, pa bih ipak to preskocio... takodje nisam ni siguran da li ovo cudo podrzava nforce2, bas zbog one mogucnosti asinhronog rada.. hmm
Ideje, saveti? Osim da modujem bartona u mobile ili da kupim mobilnog, pa da mogu multi da menjam iz win... Uvek moze seljacki rucno iz recimo nvutila da se spusta fsb, ali me to cesto mrzi |]

probaj cpucool možda ti sa njim proradi?

danijel00 je napisao(la):
A što ne bi koristio onu automatsku regulaciju obrtaja u speedfanu?
Ili da pogledaš za novu verziju nf7vcore-a, video sam da ima 0.8.5 ali je server za DL bio down.

Neshvacen sam... nisam rekao da mi speedfan smanji obrtaje ventilatora (smanjicu ja obrtaje sam na potenciometrima), nego fsb, sto teorijski moze na nekim plocama, a moje pitanje je bilo da li moze na nf7 i kako iz speedfana?
nf7vcore je sad integrisan u 8rdacore, tako da je to sada isti program...
8rdavcore and nf7vcore are now one program: 8rdavcore - sa sajta
Sto se cpucool tice on NE radi na ovaj nacin, a to njegovo hladjenje je diskutabilno... 1700mhz dosta manje greje od 2200mhz, pa mi se puno vise svidja varijanta sa smanjivanjem fsb...
U medjuvremenu sam skontao da mi se masina ubije i kad fsb smanjim iz nvutila... |[ izgleda da mi ne gine reset pa smanjivanje iz biosa...

Smanjićeš ih sam i onda ćeš svaki čas da ih čačkaš?
Postavi neke granice za temperaturu u speedfanu, onda će on sam da ih ubrzava i usporava po potrebi.
A ono što greje CPU je struja, a ne frekvencija.

Greje i frekvencija |> Proveri ako mi ne verujes...
CPUHeat kaze:

2210mhz, 1,7V
Thermal Power
Typical 62,82W
Maximal 79,92W

1743mhz (to mi je 10,5x166), istih 1,7V
Thermal Power
Typical 53,79W
Maximal 68,44W

Prilicna razlika zar ne!?
A ventilatore VOLIM da cackam, jel imam lep enermaxov fan controler i onaj veeeliki srebrni potenciometar za TT12

Jel ikom strucnijem palo nekad napamet da utisa overklokovanu masinu dok npr sedi na netu ili gleda divx ili tako nesto gde mu ne treba bas svih svaki procenat izmrcvaren iz masine?

Poslednja izmena:
Greje i frekvencija |> Proveri ako mi ne verujes...
Pa šta ti misliš, da pričam napamet?

Prilicna razlika zar ne!?
Ne.
Ako meni MBProbe kaže kada dignem CPU sa 1.5GHz na 2.1 na default naponu da je temperatura skočila za neka 3c ja to onda smatram zanemarljivim, a ti pametni programi što samo računaju neku teoriju me ne interesuju.

A ventilatore VOLIM da cackam, jel imam lep enermaxov fan controler i onaj veeeliki srebrni potenciometar za TT12
Pa onda ih čačkaj, gde je problem i što si uopšte postavljao pitanje? Samo ih zavrni i sedi u tišini.

Jel ikom strucnijem palo nekad napamet da utisa overklokovanu masinu dok npr sedi na netu ili gleda divx ili tako nesto gde mu ne treba bas svih svaki procenat izmrcvaren iz masine?
Speedfan :d
Ponavljam ti, ja sam sve to probao i ne pričam napamet, podesiš sve po opcijama i uključiš automatsku regulaciju obrtaja, on ih lepo usporava i ubrzava kad zatreba.
Jedino je mana to što na toj ploči on može da kontroliše samo 2 ventilatora.

A dali moze Speedfan da kontrolishe npr neki CM koji nema na sebi potenciometar. Nisu mi jasni ti cooleri, mada kontam ih ok, znam kako rade, ali neznam na koji fazon radi taj Speedfan.

Moze i sa Hardcano 12 :d
Lepo ukljucis na automatski i regulise ti sve ventilatore koje si zakacio, a ne samo 2 kao Speedfan 😀

_/Neo\_ je napisao(la):
A dali moze Speedfan da kontrolishe npr neki CM koji nema na sebi potenciometar.
Naravno, pa koja je poenta da kontroliše te sa potenciometrom, njih možeš i sam da usporavaš :d

_/Neo\_ je napisao(la):
Nisu mi jasni ti cooleri, mada kontam ih ok, znam kako rade, ali neznam na koji fazon radi taj Speedfan.
Pretpostavljam da smanjuje napon na tropinskim konektorima na ploči. Možda da neko to premeri ako je zaludan 🙂

evo sad sam instalirao ovaj speedfan 4.11 i nije mi jasno ono na glavnoj strani, prvoj kad ga pokrenete. Shta znachi ono Speed01 i Speed02 ishta u configure-u predstavlja ono shto meri temperaturu LM75, SM BUS, $4E a temperatura je 47*C.
koliko sam skontao temp2 je preocesor, temp1 chip, a shta je temp3 poshto mi je to -48*C.

Ali kako da mu smaljim brzinu rotacije?

Pa smanjiš one procente 🙂
Ako te buni to što ne usporava odmah treba da znaš da tek negde oko 10% počinje da usporava.

Daba je napisao(la):
Moze i sa Hardcano 12 :d
Lepo ukljucis na automatski i regulise ti sve ventilatore koje si zakacio, a ne samo 2 kao Speedfan 😀
Ti si kupio Hardcano 12???

smanjio sam na 50% i opet nishta

_/Neo\_ je napisao(la):
smanjio sam na 50% i opet nishta
Lepo ti je covek rekao 10% i nize pocinje da menja brzinu obrtaja.

CAR je napisao(la):
Ti si kupio Hardcano 12???
Kupio. 😀
Razmisljao sam se da uzmem Xasera zbog one devetke, al ovako za skoro iste pare imam Matrix-a, napjanje i Hardcano 12 😀

Bas mi je drago sto ste svi on topic i dalje |>> i sto sam dobio tako puno korisnih odgovora...
Hardcano 9/10 je ruzan... ja sam pravio reostat sa istom kapicom za potenciometar kao na njemu (kapica je bila 200 din, ostali delovi oko 100...)
Ovaj moj enermax je puno lepsi, aluminium, 6 potenciometara, prikazuje 2 temp i 2 rpm, i sija plavo I mogu da zatvorim vratanca na kucistu od njega, a od hardacana ne bih mogao... steta samo sto nema ovde da se kupi, ali eto ideja za nekog uvoznika...
hc 12 nije los |), ali brrr skup...
I ja mislim da je bolje chief kuciste, dobro napajanje, lep fan controler i gomila ventilatora i to sve za isto ili manje para kao xaser... koji mi je takodje ugly

Daba je napisao(la):
Razmisljao sam se da uzmem Xasera zbog one devetke, al ovako za skoro iste pare imam Matrix-a, napajanje i Hardcano 12 😀

Nije valjda da ti je Matrix lep? Ja ga uzeo samo zato sto u tom trenutku nije bilo Dragona, a bilo mi je hitno!

p.s. Imam jednog crnog DX-a na drugom kompu i mnogo mi je lepsi od MX-a!

Ma Matrix je najlepsi, kakav bre Dragon 😀
Sta ces ukusi su razliciti, mada u principu uopste nije toliko bitan izgled koliko funkcionalnost. Ova CX serija mi ne izgleda lose, pogotovo one fioke za diskove.

Daba je napisao(la):
Kupio. 😀
Razmisljao sam se da uzmem Xasera zbog one devetke, al ovako za skoro iste pare imam Matrix-a, napjanje i Hardcano 12 😀
Ti si lud. Zivota mi.
Koliko, 80 evra? Mnogo je... stvarno je preterano.

@danijel00
Dobar je Hardcano 9. Lepo izgleda, a i prilicno je funkcionalan.
Nije zato sto se dobija uz kuciste 😉, ali stvarno radi posao.
Sto se samog izgleda tice, pogledaj one ranije Hardcano-e, pa da vidis koliko je ovaj sad lep 😀 (naravno, 12-ica se ne racuna).

Mada, uskoro ima da maznem jedan CM-ov ovakav kontroler... onaj sto se i Uzelac lozi na njega 😉
Mnogo jak model, ima i VU metar, sija u 6 boja po zelji... opasan.

A kako da nemastim da mi se FanSpeed pali sa setovanjima koje sam zadao. Namestio sam da se palu automatski sa windowsEM, ali nikako da namestim da se podese setovanja koja sam namestio, tj da ih zapamti. Dali je to moguce?

Readings->configure->speeds... pa za min. i max stavi istu vrednost(recimo 2%) i chekiraj da automatski racuna.

@ Car
ma mnogo je kad tuku 🙂. I ja sam pomislio da sam poludeo dok ga nisam ukljucio.🙂

Nazad
Vrh Dno