Šta je novo?

Automator - Resize images

sirNemanjapro

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
29.11.2006
Poena
440
Mnogo dobro ume da posluži kada nemate, ili ne želite da pokrećete, Photoshop, a treba da promenite veličinu fotografija ili fotografije.

• Pokrenete Automator
  • Custom (Chose)
  • (sa leve strane postoji Library) Photos
  • (u drugoj koloni) Scale Images
  • drag & drop u desnu sivu površinu
  • (sada Vas pita da li hoćete da sačuva orginalne slike koje budu procesuirane prilikom menjanja veličine (pixel/kb).) Pošto ručno biram fotke, i kopiram ih u drugi folder, kojima želim da promenim veličinu, biram Don't Add
  • Imate podešavanja prema visini (pixeli) i prema procentu (%) (ovde zameram zašto nisu dodali visinu kao opciju)
  • File (da sačuvamo akciju)
  • Save As
  • Ukucate ime, i izabarete gde želite da snimite, ali snimite kao Aplication (file format)

Sve što je potrebno jeste da prevučete slike na ikonicu automatora (akcije) koju ste snimili i on će da odradi posao.

NAPOMENA
Menjanje veličine može biti u plus (da se poveća) i u minus (da se smanji).

Postoji i druga opcija sa Preview-om.

Otvoriš u njemu sve slike kojima želiš nešto da radiš. U lijevom dijelu prozora će se pojaviti jedna od slika (obično prva iz selekcije), a u desnom će se pojaviti thumbnail-ovi svih selektovanih slika. U "status bar"-u desnog dijela prozora ima kontrola za veličinu prikazanih thumbnail-ova.

Ako trebaš da zarotiraš neke, onda selektuješ samo te koje trebaš da zarotiraš pa u jednom meniju imaš opciju Rotate CW/CCW (na poslu sam pa ne mogu da se sjetim tačno gdje je ova komanda, a uz to i na Windblows-u).

Ista je situacija i sa promjenom veličine slika. Selektuješ one kojima želiš da promjeniš veličinu, u meniju nađeš opciju Resize i on te onda pita za dimenzije. Možeš da odabereš između nekoliko predefinisanih rezolucija (320×240, 640×480, 800×600, 1024×768, ...) ili sam da upišeš rezoluciju. Takođe postoji opcija za uključivanje aspect ratio-a...

Jedina mana u odnosu na Automator je da se mora odlučiti ili čuvati sliku jednu po jednu na nekoj novoj lokaciji (dakle, manuelno) ili slike prvo iskopirati u neki nov folder (npr. resize), nad njima obaviti potrebne operacije i onda se samo one sačuvaju (čini mi se da postoji opcija "Save all" u File meniju)...

Provjeravam kad dođem kući pa javljam...

Radi li resize gif-ova?

Verovatno ne, ako su gifovi animirani. Tj. radi, ali gif postane statičan :)

Poslednja izmena:
nemam pojma... ja koristim ThumbsUp ... link (na dnu strane)

Ja koristio neko italijansko programče, ima crvenu loptastu ikonicu, ali se ne mogu setiti imena (ime sajta autora ima neku godinu u nazivu..da li 1802, tako nekako)...ne izdaje me pamćenje :D Sajt je 1802.it, a programče je Pixer :)

Елем, сад имам такву машину, да је греота да не потерам и Фотошоп, кад год ми затреба :Д Е јбм ти смајлија :d

A imam kupio sam Pixelmatora, pa i njega ponekad upalim, čisto da se nadivim GUI-u :D

Nazad
Vrh Dno