Šta je novo?

AutoCAD za Mac

E ***. U stvari je glasina da će danas biti objavljen AutoCAD za Mac. Malo sam loše preveo sa engleskog. (a i nisam pročitao do kraja sve)

Tesko.
Ne kontam ni kako su se na ovo opredelili? Mada vecina mac-ova sad ima dovoljno dobar HW za cad.

Nije nikad bio problem hardver. U stvari jeste, ali ne i brzina. Naime, AutoCAD je postojao na Macu do verzije 12 negde s početka 1990-ih, mislim da je izbačen 1992. godine. 1994. Apple prelazi na PPC procesore, značajno gubi market share, i gospoda iz Autodeska odlučuju da ne prave više AutoCAD za ondašnji System 7, kako se tda zvao Mac OS.

Sada Macovi imaju Intelove procesore i prilično se dobro prodaju, a i ArchiCAD i VectorWorks su se prilično dobro prodavali i još se dobro prodaju u svojim verzijama za Macintosh.

Ovo je za mnoge odlicna vest.

Znaci ima sanse da se opamete i izbace AutoCAD za linux

S obzirom da su linuksaši navikli da sve bude besplatno, što bi Mac verzija AutoCAD-a sa sobom povlačila linux verziju? Hoću reći, veći broj ljudi koji koriste Mac su spremni da plate neki softver, nego linuksaši koji većinom linux koriste da bi pobegli od zlih kapitalista. :D

a i kakve veze ima Mac OS X verzija sa Linuxom? tehnicki, Mac OS X verzija, nista ne olaksa posao portovanja na Linux.

Ostalo je da naprave 3ds max za Mac OS i mogu slobodno da predjem na Hackintosh.

a i kakve veze ima Mac OS X verzija sa Linuxom? tehnicki, Mac OS X verzija, nista ne olaksa posao portovanja na Linux.

Sve zavisi od toga koji se graficki framework koristi.

Napr. Maya je bazirana na trolltech-ovom qt-u te postoji verzija za windows i linux a moze prilicno jednostavno da se portuje na osx (kad bi za time bilo volje).

Ista je situacija i sa autocad-om i 3dmaxom - ukoliko budu bazirani na qt-u ne postoje velike prepreke da osvanu na bilo kojoj platformi za koju postoji qt (a postoji prakticno svuda).

Sve zavisi od toga koji se graficki framework koristi.

Napr. Maya je bazirana na trolltech-ovom qt-u te postoji verzija za windows i linux a moze prilicno jednostavno da se portuje na osx (kad bi za time bilo volje).

Odavno postoji verzija Maya-e za OS X.

Eto, to potvrdjuje ono sto sam rekao.

S obzirom da su linuksaši navikli da sve bude besplatno, što bi Mac verzija AutoCAD-a sa sobom povlačila linux verziju? Hoću reći, veći broj ljudi koji koriste Mac su spremni da plate neki softver, nego linuksaši koji većinom linux koriste da bi pobegli od zlih kapitalista. :D

@945
A ti si svoj OSx platio ?

Profesionalni softwer se uvek placa i nije prica o tome.
Poenta je zasto bi ja morao da placam 200e za windows ako necu ?

@salac
Bice u qt-u sigurno ali zbog uske saradnje MS i Autodesk-a tesko da
ce izaci AutoCAD jos neko vreme sigurno ali ne prestajem da se nadam :D

Nije bas vezano za AutoCad, ali ajde.

Da li moze na Mac-u da radi Solidworks 2010, vidim na zvanicnom sajtu da nije podrzan, ali imaju neke druge metode. Pa da li su te metode pouzdane i da li radi to na Macbook Pro-u recimo i da li mora da bude original softver Solidworks ili moze narodna verzija :). Unapred zahvalan !

Nije bas vezano za AutoCad, ali ajde.

Da li moze na Mac-u da radi Solidworks 2010, vidim na zvanicnom sajtu da nije podrzan, ali imaju neke druge metode.
Pa da li su te metode pouzdane i da li radi to na Macbook Pro-u recimo i da li mora da bude original softver Solidworks ili moze narodna verzija :). Unapred zahvalan !

Postoji verovatnoca da se portuje i SolidWorks za Mac ali najverovatnije nece u dogledno vreme. Nije mi poznato o kakvim metodama govoris.
Ja od kad sam cuo da ce AutoCAD uskoro da se pojavi za Mac ne drzim Windows vise na disku, samo Snow Leopard.

Evo ti link vezano za Solid:
http://www.macnn.com/articles/10/02/17/company.also.working.on.cloud.based.utility/

...

Postoji verovatnoca da se portuje i SolidWorks za Mac ali najverovatnije nece u dogledno vreme. Nije mi poznato o kakvim metodama govoris.
Ja od kad sam cuo da ce AutoCAD uskoro da se pojavi za Mac ne drzim Windows vise na disku, samo Snow Leopard.

Evo ti link vezano za Solid:
http://www.macnn.com/articles/10/02/17/company.also.working.on.cloud.based.utility/

Hvala na informacijama. Samo googlaj ovo : install solidworks on mac i koliko vidim po ovome moze da se instalira.

Pozdrav!

Sve sa tih linkova je o pokretanju SolidWorks-a kroz virtuelnu mašinu ili u native Windows-u. Još uvek ne postoji Mac OS X aplikacija.

Sve sa tih linkova je o pokretanju SolidWorks-a kroz virtuelnu mašinu ili u native Windows-u. Još uvek ne postoji Mac OS X aplikacija.

Upravo to.
Mada, u ovom trenutku, meni je i AutoCAD puna kapa.
Strpicu se za Solid koliko bude trebalo.

@ivan na to sam i mislio :).

@fedayn prvo je bio autocad, pa onda pro engineer, i na kraju solidworks, moram reci da je solid ipak najbolji :), a i najbrzi :).

Hvala na informacijama !

Pozdrav!

Da li se neko igrao sa Wine i WineBottler-om? Trebalo bi da omoguci pokretanje Windows aplikacija u OSX-u. Wine na Linuxu lepo radi.. cak i igre mogu da se pokrenu.

Wine na Macu je CrossOver (komercijalna verzija) i radi odlicno.

ako mislis za ebanking, pitaj voyager-a, on se zanimao sa tim...

Jao :d ajd' da je driver napisao pa OK :D (salim se, kapiram kontekst, ali uvek ima to ali :) )
Pa upravo ti zli kapitalisti koriste najvise Linux ;)

Elem, super je ova vest najzad... Mislim meni ovo nije ni najmanje vazna vest, ali za one kojima je AutoCad potreban lepa vest je sigurno kada cuju da imaju izbor... samo napred

Poslednja izmena:
voyager ce najbolje reci ali mislim da to nece raditi, nedostaje mu nesto da activex radi... koliko se secam iz ranije price zato i koristim VirtualBox za ebanking.

Vrh Dno