Šta je novo?

AutoCAD pitanje

• Začetnik teme Začetnik teme milo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

milo

Čuven
Učlanjen(a)
05.10.2002
Poena
609
Kako se u AutoCAD-u može saznati da li je .dwg crtež urađen na licencnoj-legalnoj kopiji softvera ili ne.

Ovo je zbog ozbiljnog posla, jer mi u firmi imamo legalan softver, ali sarađujemo sa više različitih pojedinaca a za neke sumnjamo da imaju legalan softver.
Ovo iskreno nije neki problem za nas, ali mi deo dokumentacije šaljemo u inostranstvo, a tu već mogu da nastupe problemi.

milo je napisao(la):
...ali sarađujemo sa više različitih pojedinaca a za neke sumnjamo da imaju legalan softver....

😀 😀 😀

opusti se....koji pojedinac daje 4500€ da mu se vrati za 2 godine? (i to da ne jede nista za vreme)
razloga za sumnju i tvoju zabrinutost zbog legalnog CADa nema, nemaju sigurno legalan CAD.

Poslednja izmena:
milo je napisao(la):
Kako se u AutoCAD-u može saznati da li je .dwg crtež urađen na licencnoj-legalnoj kopiji softvera ili ne.

Ovo je zbog ozbiljnog posla, jer mi u firmi imamo legalan softver, ali sarađujemo sa više različitih pojedinaca a za neke sumnjamo da imaju legalan softver.
Ovo iskreno nije neki problem za nas, ali mi deo dokumentacije šaljemo u inostranstvo, a tu već mogu da nastupe problemi.
😀 :sceptic:
Ti to ozbiljno?
P.S.
Ne misli da te zezam, ja na poslu imam isti problem, ali znaš ono: drži vodu dok majstori odu :d

pa nista, uvek ti ostaje opcija da ceo crtez sumnjivog porekla insertujes u svoj legalni i uradis save as...

edit1: zaobarvih, pre save as uradis jedan purge

Poslednja izmena:
Ne, skoro da sam siguran da nema nacina da to saznas. I kod mene u firmi se koristi ilegalni AutoCAD (a rade ozbiljni projekti imajuci u vidu da smo savezna ustanova) tako da... javna tajna 🙂

Ali ljudi, ja sam ozbiljan!
Jeste da pitanje koje sam postavio zvuči banalno (i početnički), ali nije.
Firma u kojoj radim je strana (odnosno domaća sa stranim osnivačkim kapitalom). Mi zaista koristimo legalan softver, ali da ne koristim eufemizme, znamo da naši spoljni saradnici koriste ilegalne kopije.
Naravno, da u zemlji Srbiji to nije neki greh, čak mi je u nekim kontaktima sa predstavnicima Autodeska jedan od prodavaca rekao: "Pa znate, niko nije 100% legalan, i to se i ne očekuje", ali...
Kako su tu u pitanju stotinak crteža od različitih autora koji stižu meni i kolegama malo je zamorno i nesigurno svaki otvarati na računaru snimati ga na drugo mesto, uvek se u brzini desi da neki promakne.
E sad, ono što sam pitao, da li AutoCAD ostavlja trag o licenci je zbog informacija od kolege koja može (mada me je on uveravao da je sigurno tačna) ali nemora da bude tačna.

Čovek mi je tvrdio da je njegova firma pre jedno dve godine slala nešto crteža u .dwg formatu nemcima i da su ovi posle toga obustavili saradnju insistirajući na tome da su crteži odrađeni na ilegalnim kopijama AutoCAD-a, što je uzgred i bilo tačno.

milo je napisao(la):
...Kako su tu u pitanju stotinak crteža od različitih autora koji stižu meni i kolegama malo je zamorno i nesigurno svaki otvarati na računaru snimati ga na drugo mesto, uvek se u brzini desi da neki promakne.

pa ti koristi batch drawing converter iz dva prolaza, ne moras svaki da otvaras

ako to salje tvoja firama... koja ima licencni CAD.. onda nemas frke... ako ti traze licencu.. ti ih uputis na autodesk.. i oni vide da si licencni korisnik... tako da ako crtexzi idu u ime firme.. makar imao i jednu kopiju licenciranu... to je legalno..

Nazad
Vrh Dno