Šta je novo?

AutoCAD, pitanje u vezi razmere

kdejan

Čuven
Učlanjen(a)
21.08.2002
Poena
630
Kako da namestim razmeru u AutoCADu? Do sada sam to radio tako sto sam u Page Setup>Plot Scale stavljao odgovarajucu razmeru. Medjutim na ovaj nacin dobijam nove probleme, sve predefinisane vrednosti za linije se promene, tako da osna linija postaje puna, kotni brojevi i strelice se smanjuju, srafura popuno oboji selektovani objekat itd. To posle moram da resavam tako sto iskljucim sve layere sem kota recimo, pa da ih selektujem i onda u propertiesu vracam vrednosti za font, strelice i ostale stvari na odgovarajuce vrednosti. Slicno sam resavao i probleme sa srafurom i osnim linijama. Posto citava ova procedura polako pocinje da me smara, da li neko zna kako da namestim razmeru na odgovarajuci nacin?
U principu sve ovo mi treba samo radi kota, tj. kako da recimo program automatski u razmeri npr. 1:10 liniju od 2000mm crta kao 200mm, a da pri tome kada je iskotiram i dalje ispisuje 2000mm i da sve to ne utice na ostale stvari koje se pojavljuju na crtezu?

Poslednja izmena:
Razmeru dimenzije mozes da odredis iz Format>Dimension style>Modify(desno)>Primary Units>Measurement Scale
ili na jednostavniji nacin :) kucas direktno dimlfac u komandnu liniju i zadas vrednost (npr.: 0.5 za umanjenje stvarne vrednosti dimenzije, ili 2 za uvecanje), zatim kotiras...
...ovo naravno ne utice na ono sto si vec radio, vec samo na kote nastale posle zadavanja komande...

Pozdrav
qwertz

qwertz je napisao(la):
Razmeru dimenzije mozes da odredis iz Format>Dimension style>Modify(desno)>Primary Units>Measurement Scale
ili na jednostavniji nacin :) kucas direktno dimlfac u komandnu liniju i zadas vrednost (npr.: 0.5 za umanjenje stvarne vrednosti dimenzije, ili 2 za uvecanje), zatim kotiras...
...ovo naravno ne utice na ono sto si vec radio, vec samo na kote nastale posle zadavanja komande...

Pozdrav
qwertz
Hmm... Ovako kada uradim ne smanjuje automatski liniju sa 2000 na 200, vec je iscrta kao 2000, a za vrednost ispise 200. :( Treba mi nesto da mu zadajem stvarne duzine, da ih automatski iscrtava u razmeri, a da za vrednost kote pise stvarnu duzinu kako ne bih morao jednako da se bavim preracunavanjem.

pa imas pogresan pristup programu kao sto je autkad. Autokad i nije program za crtanje u razmeri (iako i to moze ali ne vidim zasto bi). Najjednostavnije ti je da definises tekst stilove, dim i ostale za razmere za koje ti trebaju. recimo TStyle10, 50, 100 ili dim10, dim50 dim100 pa da u zavisnosti koju razmeru zelis onda te stilove i koristis. Isti crtez mozes kotirati u razmeri 50 recimo u jednom lajeru a 100 u drugom ili u razlicitim layoutima.

to sto ti trazis nije nikakav problem odraditi u Autolispu ali po meni je besmisleno

e da i za linije se resava sa odredjivanjem vrednosti za ltscale a za hatch imas scale opciju u dijalog boxu

Poslednja izmena:
ZAP je napisao(la):
pa imas pogresan pristup programu kao sto je autkad. Autokad i nije program za crtanje u razmeri (iako i to moze ali ne vidim zasto bi). Najjednostavnije ti je da definises tekst stilove, dim i ostale za razmere za koje ti trebaju. recimo TStyle10, 50, 100 ili dim10, dim50 dim100 pa da u zavisnosti koju razmeru zelis onda te stilove i koristis. Isti crtez mozes kotirati u razmeri 50 recimo u jednom lajeru a 100 u drugom ili u razlicitim layoutima.

to sto ti trazis nije nikakav problem odraditi u Autolispu ali po meni je besmisleno
Pa sad da li je besmisleno, bespotrebno ili sta vec to je najbolje da ostavis meni da odlucim... Da mi ne treba ne bi ni pitao :) A korisno je iz sledeceg razloga, imam da nacrtam kotao po mojim merama i idealna razmera bi bila recimo 1:50. Posto je kotao prethodno proracunat, imam tacne dimenzije koje trebaju da budu na crtezu i mnogo je jednostavnije da uzmem i direktno crtam sa tim vrednostima nego da moram da koristim digitron i preracunavam svaku dimenziju posebno, da ih ucrtam tako umanjeno, pa onda kad ih kotiram moram svaku vrednost rucno da promenim. U tom slucaju je mnogo jednostavniji nacin koji sam naveo u prvom postu.
Sad mozda ja imam pogresan pristup, ali sam tek od skora poceo da crtam u Cadu. Crtam direktno u layoutu koji predstavlja papir na kojem ce crtez biti plotovan. Tako mi se cini lakse jer imam pregled slobodog prostora na papiru. Da li gresim ne znam, ali tako sam provalio da mi je najlakse. Dok crtam u razmeri 1:1 nemam nikakvih problema i samo me je interesovalo da li nekako mogu da namestim tu prokletu razmeru :eek:(

Pa izgleda da nisi razumeo poentu moje price, a to je ti taj kotao treba da nacrtas u razmeri 1:1 (bez obzira sta to znacilo a sam ces znati da li ti crtez treba u mm,cm ili m), a da sve ostale stvari kao sto su dimstyle, Txtstyle, ltscale i scale za hatch prilagodis razmeri u kojoj zelis da stampas. Naravno da je glupost da preracunavas dimenzije, a tek bi bila da rucno unosis kote (ne znam otkud ti takva ideja jer uvek mozes koristis dimlfac pre kotiranja???).

Gresis i sto sve radis u layoutu. Ako je to samo zbog papira mnogo lakse ti je da u modelu nacrtas velicinu papira (najobicniji pravougaonik) pa ces imati odlican pregled. Ja vise od 10 godina radim u kedu i layout koristim samo za stvari koje se ne pojavljuju u svakoj verziji mog crteza, bilo da je to tekst okrenut u jednu stranu zbog papira, razmere i slicno, kotriranje trodimenzionalnih objekata u nekoj ravni itd.

NHF samo pokusam da ti kazem da ked nije bas jednostavan program i za pohvalu je sto ti pokusavas da ga prilagodis sebi ali ipak za dobre rezultate ces morati sam da se prilagodis njemu i logici njegovih tvoraca

Pozdrav

Poslednja izmena:
ZAP je napisao(la):
a da sve ostale stvari kao sto su dimstyle, Txtstyle, ltscale i scale za hatch prilagodis razmeri u kojoj zelis da stampas.
Hvala ti, ovo mi je pomoglo. I dalje se nisam skroz prilagodio logici programa, ali sam uspeo donekle da ga prilagodim sebi, tako da smo sad negde na zlatnoj sredini :) Znaci, ipak treba da se podesavaju stilovi za razne linije, to je ono sto je mene bunilo i sto sam na sve nacine pokusavao da izbegnem. Medjutim ovako je lakse nego onako kako sam radio do sada. OK, provalio sam kako se i gde definisu dimstyle,txtstyle i ltscale tako da sve kote i tekst imaju te unapred definisane vrednosti kao i da se osa ne "pretvara" u punu liniju, ali nisam nasao gde se skalira hatch. Mozes li da mi kazes gde se tacno nalaze podesavanja za srafuru?

Poslednja izmena:
ne znam koju verziju koristis ali za zadnje verije kad crtas hatch pojavi ti se dijalog box u kome imas stavku Scale ili Space (zavisno da li je kedov pattern ili je user-define) a ako menjas postojecu onda Modify>Properties (ili _properties) pa selektujes hatch i u prozoru na levoj strani menjas vredonst.

Ako hoces da sve buduce srafure imaju odredjenu razmeru onda promenljivim HPSCALE i HPSPACE treba dodeliti vrednosti koje ti odgovaraju

A da jeste, dole u levom ugl dijalog boksa, nisam obracao paznju do sada :) OK, hvala ti puno!!!

Nazad
Vrh Dno