Šta je novo?

Autocad - hardverska zahtevnost

dule0911

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2009
Poena
350
Treba devojci da adaptiram jedan komp za Autocad 2013, trenutno sam joj dao moj iz "moja masina", iako nisam siguran da ce i on da zavrsi posao kako treba ali dobro :)

Ne znam o kojoj ce se velicini projekata raditi, ali raspolazem sa nekom HP brand masinom (desktop, nazalost) koja u sebi ima Q6600, 2x1GB rama, itegrisanu graficku (Q35 chipset) i neki seagate 250gb.
Posto do sada nisam dolazio u kontakt sa Autocadom, zanima me sta mu najvise prija? Gomila rama, jaci proc, dobra graficka? Ili mozda brzi HDD?

Sto se graficke tice tu sam extremno ogranicen jer se radi o desktop kucistu, a ploca je tako dizajnirana da se graficka kaci iza procesora tj procesor izduvava svoj vruc vazduh u graficku, i zbog skalamerije sa kulerom oko procesora ne moze ni da stane neka dugacka graficka, Drugo, napajanje je neko slim i ne znam kako bi podnelo uopste neku jacu graficku (niti da li ima konektor za pci-e napajanje), kad vec sad mora da napaja zlo od q6600.
Za ram cenim da nije problem, ima 4 slota, kapiram da do 8gb moze da se zbudzi (sto ce biti skupo jer je vrv ddr2 u pitanju, nisam zagledao).

Uglavnom trazim najjeftiniju soluciju kako toj masini da udahnem malo zivota za Autocad, kao i povremene izlete u 3dsmax i Corel x6.

Hvala na pomoci, ali to sam vec sve video. Uostalom, racunar iz moja masina manje-vise podrzava sve sto je "recommended" od strane Autodeska, mozda je frekvencija procesora manja od preporucene ali dobro.
Vise me zanimalo, uz Q6600, sta najvise prija Autocadu, posto tu informaciju nisam nalazio u ovom user-manualu. Dakle, vise rama, jaca graficka, itd. :)

zavisi sve sa cime radi...ja radim autocad u 2d iskljucivo (posto mi samo to i treba) i koristim laptop (4 giga rama i intel p8400) i to mi zavrsava posao. Ako ce da radi 3d sa mnogo detalja treba dosta ram memorije (i za 2d sa mnogo objekata treba dosta memorije).Mislim da moze komotno da radi sa verzijom 2009 ili 2007.

Za početak bilo bi OK i 4 GB ram memorije, ali obavezno dodaj gpu kartu. Memoriju dokupi naknadno kad opet bude prilika (naročito zbog max-a). Po pitanju grafike vidi tačno koji je tip kućišta u pitanju i traži odgovarajuću kartu. Moja pretpostavka je da ti treba tzv. low profile kartica, to su one sa užom štampanom pločom i manjim limčićem. One nezahtevaju dodatno napajanje pošto su iz niže klase. Što jača to bolje, manje-više zbog keda ali više zbog maksa.

Pa da, low profile je. Sto dodatno ogranicava izbor ali cu videti da nadjem nesto sto bolje mogu. Za ram, mislim da cu da izbunarim jos negde 2gb da ima za pocetak.

@LedZeppelin
Poslodavac radi sa Autocadom 2012 i zbog kompatibilnosti mora da se drzi sto novije verzije (bar su joj tako rekli). Iskreno, ne znam da li radi 2d ili 3d, pitacu je pa cu onda videti sta dalje po pitanju memorije, tj da li ima potrebe ici na vise od 4gb.

Ako joj poslodavac radi sa Autocad-om 2012 ona komotno može da radi u 2010-ci, po kriterijumu kompatabilnosti verzije fajlova. Tek je Autocad 2013 uveo novi format fajlova, pre njega je to bio Autocad 2010.

Pored GPU karte i bar 4 GB rama sledeća stvar koja će joj doneti performanse je SSD, za tu ploču dovoljna i starija SATA2 generacija SSD-ova. To bi mogao i polovno po oglasima pronaći...

SSD ce pricekati zasad, ako bas zatreba prosledicu joj moj.
Kao sto rekoh, sad u startu je budzet za tu pricu veoma ogranicen, ako krene posao onda mozda bude vise para pa samim tim i bolja konfiguracija :)
Svakako hvala na savetima, imam i autocad 2010 pa cu joj to i staviti.

Nazad
Vrh Dno