Šta je novo?

AutoCAD 2004 ---> Word 2003

c64

Čuven
Učlanjen(a)
22.01.2003
Poena
604
Imam mali problem sa ubacivanjem slika iz AutoCAD-a (verzija 2004) u Word (2003). Posto sam pocetnik u ovome prostim copy & paste dobijam sliku u pravoj velicini, ali su debljine svih linija jednake sto mi uopste ne odgovara. Izgleda da se ta informacija ovim postupkom ne prenosi. Na koji nacin mogu prebaciti sliku iz AutoCAD-a u Word a da to izgleda bas kako treba dakle da se prenesu i debljine linija i eventualno drugi atributi. Hvala unapred!

Ja nemam ni tu verziju acada ni taj word (pa nemam ideju dal` je to neki bug, ili se mozda da drugacije resiti) - al probaj sledece.

Nemoj da ides sa cut i paste (sto neki zovu "golom silom"), nego iskoristi u Wordu funkciju Insert, pa probaj Picture>From File, ili Insert Object>Create from File pa ga uputi na taj acad file.

Ako nece ni tako, onda bi trebalo pogledati informacije na mrezi jer je sigurno da ce to muciti masu ljudi - i da ce verovatno biti razmatrano i nekom service packu, dal` microsoftovom ili autodeskovom.

Btw, kad ono sto uradis sa copy-paste odstampas iz worda, pretpostavljam da se i na njemu vidi (kao na ekranu) da su linije jednake, a ne kako bi trebalo. U suprotnom bi znacilo da samo na ekranu izgleda blesavo, a da je sustinski ok. Mislim, jel` si probao da odstampas?

Podesi debljine linija u Layer Propertis Manager-u, i uključiš Line Weight (LWT) i onda bi prost Copy&Paste trebao da funkcioniše. Tj. kod mene funkicioniše, evo sad sam probao. Ako se ne snađeš pitaj!
'ajt pa tako! cheers

Evo programčića koji se bavi upravo rešavanjem ovog problema:
http://www.furix.com/index.htm?PB

upravo tako pretekao si me :p

BetterWMF :!:

Ovo sto rece skydiver mi se cini kompletno i elegantnije i resenje koje ne zahteva dodatni program koji se placa (dobro, znam da to za one koji plate licencu za acad nije problem) pa me cisto zanima zar vam to nije zgodnije.
I npr. da li to (lwt) radi i sa npr. tom verzijom acad-a i officexp ili npr. office 2000, posto vidim pominje se da se taj problem javlja i sa drugim verzijama acad/office i sl. Pitam cisto jer nikad nisam imao iskustvo sa acad, al` znam par ljudi kojima bi ovo moglo da bude vrlo bitno.

Ubedljivo najbolji nacin da se ubaci nesto iz AutoCad-a je da se podesi crtez u AutoCad-u za stampu sa sve debljinama linija, itd ...
Zatim se odstampa u PDF pomocu nekog od programa (Acrobat i sl.).
Stos je u tome sto ce sada taj PDF dokument videti Photoshop gde se sacuva kao JPEG ili sl.
Mozda izgleda preko male krsne, ali se dobijaju lepe fotke koje super izgledaju i umecu se u Word.

.

Radi sa svim verzijama odnosno kombinacijama.
BTW, probaj u AutoCadu Export object, selektujes sta hoces, snimis sliku pa je importujes u Word.

Pa postoji verovatno još desetak načina da se to uradi. Po meni je ovo najjednostavnije. Ako uopšte nešto radiš u ACad-u, prvo i osnovno je da podesiš Layer-e (Ja na primer imam ''početni'' Drawing koji uvek otvorim, pa onda idem na Save As, ne moraš stalno da podešavaš Layere), nacrtaš, onda lepo uključiš LWT, Copy&Paste i to je to. U starijim verzijama takođe, osim u R14 (kod njega debljine linija podešavaš pri štampi). Može i u MathCad, PowerPoint...

Re: .

darkoto je napisao(la):
Radi sa svim verzijama odnosno kombinacijama.
BTW, probaj u AutoCadu Export object, selektujes sta hoces, snimis sliku pa je importujes u Word.
To je, po meni najbolje i najelegantnije resenje. Silovanje tipa copy - paste mi se nikada nije dopadalo. Nacina naravno ima jos mali milion. Mozes kao posrednicki program koristiti npr Corel draw...
@skydiver: mnogo je pametnije napraviti dwt umesto dwg fajla. Drawing template za to i sluzi- namestanje svih mogucih podesavanja za odgovarajuci format papira i snimanje istih za buducu upotrebu. Rezultat je neravno isti, samo je razlika u stilu ocigledna. :mrgreen:

DS9 je napisao(la):
Ovo sto rece skydiver mi se cini kompletno i elegantnije i resenje koje ne zahteva dodatni program koji se placa (dobro, znam da to za one koji plate licencu za acad nije problem) pa me cisto zanima zar vam to nije zgodnije.

Ja sam poslednje radio sa Autokedom 2000, i tada su postojali sledeći problemi sa bilo kakvim pokušajem kopiranja/nalepljivanja:

1) Nemogućnost određivanja razmere — ja sam često želeo da prebačeni crtež ima tačno određenu razmeru, npr. da bi se sa dijagrama nešto moglo izmeriti.

2) Raznobojne linije — koje su vrlo korisne pri crtanju, ali kada se štampaju daju sive nijanse, a meni je trebala čista crna. Doduše, mogao sam uvek pre kopiranja da menjam boje svih slojeva u crnu, ali...

3) Debljina linija je pratila „ekranski“ prikaz — tj. odoka su neke linije bile različite debljine kada se uključi prikazivanje debljine, ali to nije bilo standardnih 0,17, 0,25, 0,35, 0,5 kada se odštampa na papiru.

4) Nemogućnost zadavanja margine slike — morao sam crtež da uveličam kako bih hteo da izgleda, nisam mogao samo da izaberem objekte koje želim da kopiram i da se margine automatski odrede.

Sve navedno BetterWMF uglavnom rešava... Opet da ponovim, nisam imao iskustva sa novijim verzijama Autokeda.

Probao sam sve (Object, from file,picture...), medjutim nece. U Open Office-u sam uspeo, medjutim tu je problem razmere. BetterWMF sam probao, medjutim ista stvar, ali moguce je da se preko njega sredi samo to treba da otkrijem.
Hvala svima na odgovorima!

Jel ima neki free e-book za Open Office?

Vrh Dno