Šta je novo?

Audio sistem (300-500€)

Dark Magician

Čuven
Učlanjen(a)
17.01.2011
Poena
655
Ukucani i ja smo u dilemi sta uzimati.
Stereo zvucnike, i sada da li uzeti samo pojacalo ili AVR?
Bitan je kvalitet zvuka ocigledno, ali bih takodje voleo da povezem sve zajedno (TV, D3, PC...). :guitar:

Kranje su mi privlacni resiveri sa DLNA podrskom, ali nemam pojma koliki im je kvalitet zvuka,
i pri tome dosta kostaju, a mislim da veci deo para treba da ide na zvucnike.

Old school stereo pojacalo- denon,marantz,sansui,onkyo (do 100,150 eur da biras),a ostatak na par zvucnika....povezes na PC,TV,stagod i uzivas!
Bio sam pre sto godina u slicnoj nedoumici i gledao AVR,5.1/7.1 sisteme-ili su ****** ili su preskupi;pazario staro Denon PMA 720 stereo pojacalo za 70 evrica,par JBL podnih kutija za 150 i dalje tvrdim kako su mi to najpametnije potrosene pare u zivotu 🙂
Dodao sam posle i Fisherov tuner koji sam platio mozda 30 evra i sad imam kompletan audio ugodjaj,a sve to lepo izgleda i kad nije ukljuceno😛arty:
Jako bitan momenat: kad(ako) nesto crkne-odneses lepo kod majstora i popravis.
Za 300 evrica ja sam sklopio sistem koji apsolutno zadovoljava moje potrebe za slusanje muzike i gledanje filmova (ovaj moje pojacalo ne ide nikad preko desetog podeoka,a ima ih 40)
:wave:

Za te pare isključivo stereo, kakav crni AVR. S obzirom na tvoju zahtevnost nema teorije da bi neko duže vreme bio zadovoljan AVR-om te klase.

Poslednja izmena:
Kao što ste mogli da mi odgovorite malo ranije. Ovako sam na SK tražio sugestije...kupio...i tako to... 😀

Mada ću morati da menjam pojačalo.

Gledajući trenutnu KP ponudu u tom segmentu i mišljenja na netu:

HK AVR 7000 - odličan zvuk, malo smoran za podešavanja
Marantz SR-7200 - super zvuk u stereo režimu, može biti nezgodan za podešavanje
Sony STR-V555ES - odličan zvuk, nije problematičan za podešavanje, možda i najbolji izbor

Sad, šta koji podržava ili ne podržava ...

Yamaha rx-v 650 se na KP prodaje za ~150 evra. Vise nego odlican pazar ako je ocuvan.

AVR koji ne podrzava DTS je mator kao biblija.
DTS daje veci kvalitet zvuka u odnosu na AC3 (uz veci bitrate), ali da bi se osetila razlika treba i sistem da bude solidan.

Klasican TV signal bas i nema nesto kvalitetan zvuk, tako da ti i analogni izlaz radi posao dokle god nije visekanalni materijal koji bi dekodirao AVR.

Imam ja neka pitanja, nadam se da se Madjionicar nece ljutiti. 🙂 Koliko je bitno da receiver ima opticki ulaz, obzirom da bih ga povezao sa TV-om? Zbog toga se ja dvoumim izmedju pojacala i nekog AVR-a. Takodje, kada je u pitanju AVR, koliko ko je bitno da podrzava DTS?

Evo nikad neću da ti oprostim. 😛

Nisi rekao da li imaš stereo sistem ili multi-channel? Pojačalo ladno možeš da koristiš na stereo zvučnicima. Digitalni ulaz ti je bitan, ako hoćeš da to pretvara u analogni signal, zbog kvaliteta, ili ako hoćeš surround sound, pošto neki televizori nemaju analogne izlaze za više kanala. A DTS ti je BITAN, jer ga blu-ray filmovi koriste, a hoćeš pun doživljaj. S druge stane DTS na resiveru ti nije bitan ako je povezano analogno. Jer televozor već dekoduje DTS (pretpostavljam da je SMART i da ima DTS podršku).

Rekao bih da nema trenutno nista inace ne bi imao dilemu 🙂
Ako obican stereo signal salje sa TV-a na AVR nema nikakve reci o kvalitetu u ma kom obliku (analognom/digitalnom).

Blu-ray je ipak nesto sasvim drugo iliti za to je pozeljan dekoder i za HD audio formate iliti AVR ne stariji od 6-7 godina + vrlo kvalitetan uz isto toliko kvalitetne zvucnike ne bi li hi-res lossless visekanalni zvuk imao ikakvog smisla. U prevodu - bez sistema od 3-4k evra (za nove sprave) nema previse smisla nista kvalitetnije od DTS-a. Da ne bude zabune - treba mu DTS dekoder da bi bar DTS Core sa Blu-ray-a mogao da koristi. Ali i to zavisi od konkretnog izdanja posto neka imaju DTS-HD Master Audio, a druga Dolby TrueHD.

Poslednja izmena:
Momci, hvala na iscrpnim odgovorima!
Naime, razmisljao sam o ovako necemu: http://www.kupujemprodajem.com/sony-str-k-780-12673701-oglas.htm?filter_id=9405
E, sad. Pojacalo/risiver bih uzeo iskljucivo da bih ga povezao sa LG LN575S tv-om na kome pustam filmove sa kompa, zbog lepseg zvuka. Zato sam i pitao koliko dobijam sa optikom, jer ako ne bih primetio razliki (a verovatno ne bih) mogao bih da kupim neki stereo risiver a na avr. Sta vi predlazete? Sto se tice zvucnika, sada imam neke Sony od 50w ali bih kasnije kupio nesto bolje.
Hvala jos jednom!

Ti bi preko TV-a povezao komp sa AVR-om, a prava putanja uz AVR koji ima HDMI ulaz/izlaz je komp -> AVR -> TV.
Ali za takav AVR ce ti trebati koji evric vise...

Ako hoces za manju cifru onda pristojno stereo pojacalo, ali i bolji zvucnici (to u svakom slucaju) + zvucna karta od ~30-40 evra koja ima pristojan analogni izlaz - sigurno bolji od TV-a.

Poslednja izmena:
I to je tacno 🙂

Ali kako ih je opisao deluje mi kao da su zaostali od neke mini linije iliti trebace zamena pod obavezno.

@Delija
Pogodio si pola-pola. 🙂 Da, zvucnici su od stare mini linije. A sto se tice povezivanja, TV bih povezao ili optikom ili preko izlaza za slusalice sa pojacalom/risiverom a filmove pustam sa kompa wifi vezom. Ja iz nekog meni nepoznatog razloga radije povezao optickim kablom ali ako mislite da nije neka razlika u odnosu na povezivanje bananica-cincevi, onda ne moram vise da se opterecujem time. 🙂

Ako hoces bas jeftino da prodjes onda stereo pojacalo i analogna veza.
Da bi ovo drugo imalo smisla morao bi da ulozis malo vise para.

A sta mislite o onom Sony-ju sa linka gore, bez obzira sto je AVR? Meni je delovao ok obzirom na namenu koju bi trebalo da ima, a ima i opticki ulaz i dts i sto je najbitnije kosta 50 evra. Da se razumemo, znam da zvuk sa jeftinog AVR nije ni priblizno dobar kao sa prosecnog stereo pojacala ali ja i ne ocekujem neki wow efekat niti zelim da dajem vece pare. Samo lepsi zvuk kad gledam filmove.

Ne znam zasto bi koristio izlaz za slusalice - svaki normalan TV ima klasican pre-out izlaz (bar stereo).

Sto se tice tog Sony-ja, ako je 100% ispravan radice posao, ALI... ne znam za Sony, ali Yamaha bez daljinca je skoro neupotrebljiva.

Ja ti vec predlozih Yamaha-u, jer je ta cena odlicna (nema HDMI jer je malo starija sprava). Ne napamet - imam 2 Yamaha-e i to u sasvim solidnim sistemima: RX-V657 i RX-V861. Druga radi u kooperaciji sa stereo pojacalom Harman Kardon HK6950R koje pogoni front-ove.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno