Ja sam snimao data disk brzinom 1x na Teac-u (koji je mogao da snima maksimalno brzinom 4x) i taj disk je bio potpuno nečitljiv na prijateljevom kompu. Isti disk snimljen brzinom 4x bio je čitljiv. Raspitivao sam se šta bi mogao biti uzrok i neko mi je objasnio da je laser na starim pisačima prejak za brzinu 1x kad se koriste novi mediji predviđeni da se snimaju brzinom 16x ili više i da ih jednostavno "pregori". Drugim rečima, ako je ovo tačno (a izgleda da jeste) na nekim pisačima bi 1x otisak mogao ispasti znatno gore nego 4x.tex707 je napisao(la):Kao suma svega je da kod diskova koji su rezani brzinom 1x niko nije uspeo da primeti razliku izmedju originala i kopije, dok su kod diskova rezanih 4x svi bez greske provaljivali razliku.
wiz011 je napisao(la):Ja sam snimao data disk brzinom 1x na Teac-u (koji je mogao da snima maksimalno brzinom 4x) i taj disk je bio potpuno nečitljiv na prijateljevom kompu. Isti disk snimljen brzinom 4x bio je čitljiv. Raspitivao sam se šta bi mogao biti uzrok i neko mi je objasnio da je laser na starim pisačima prejak za brzinu 1x kad se koriste novi mediji predviđeni da se snimaju brzinom 16x ili više i da ih jednostavno "pregori". Drugim rečima, ako je ovo tačno (a izgleda da jeste) na nekim pisačima bi 1x otisak mogao ispasti znatno gore nego 4x.
mmilovan je napisao(la):Hvala ti na ovome.
Veoma iscrpno i sadrzajno.
Ako se ikada ti testovi ponove, eto mene kao prvog medija "za posmatranje".
Nemoj da pomislis da sam tvrdoglav ili ******, ali sam, da kazem, donekle skeptican, zato sto sam procitao toliko suprotnih rezultata istovetnih testova, izmedju ostalog i onaj koji govori (veoma argumentovano) da se ekstrakcijom originala EAC-om uz novo rezanje dobijaju bolje zvuceci diskovi (kopije).
Moj skepticizam baziram na, takodje, paralelnim testovima (licnim) na dosta skupocenoj, rucno pravljenoj hi-fi opremi (da kazemo recimo oko 10 KEUR vrednosti).
Ja nikakvu razliku, nazalost, nisam cuo, kao ni trojica audiofila.
A iskreno bih voleo da jesam.
tex707 je napisao(la):Pa kazem da smo pravili paralelne testove i rezanje 1x je dalo najbolje rezultate. Tada je to radjeno sa nekim TDK medijama, stvarno ne znam koja im je maximalna brzina bila, ali su navodno bili "optimizovani za audio CD" kako rekose u prodavnici, mada ja mislim da to nema veze.
Filmaker je napisao(la):Treba naglasiti cinjenicu da TDK kao i vecina 'audio cd-r' dsikova ima dozvoljenu brzinu snimanja do 8x, sto moze posluziti kao neki reper...
mmilovan je napisao(la):Nemoj da pomislis da sam tvrdoglav ili ******, ali sam, da kazem, donekle skeptican, zato sto sam procitao toliko suprotnih rezultata istovetnih testova, izmedju ostalog i onaj koji govori (veoma argumentovano) da se ekstrakcijom originala EAC-om uz novo rezanje dobijaju bolje zvuceci diskovi (kopije).
Uzmem CD na kome je 250 zip arhiva i zbog grešaka je nečitljivo 20 arhiva. Onda pokvarim 250 arhiva i snimim ih na drugi CD bez grešaka u zapisu. Koji od ova dva CD-a je vredniji?Mx je napisao(la):Originalan disk je imao 2325 C1 gresaka, max36, i 5 C2, max 5 gresaka. Kopija sa EAC-om (stavljeno na najkvalitetnije/najduze iscitavanje diska-citano sa istog dvd/rw uredjaja), rezana na 16x je dala 0/0 C1 i 0/0 C2 gresaka, tako da je moguce da cak i kopija bude kvalitetnija od originala.
U pravu si, kod data CD-ova se sa apsolutnom izvesnošću zna da li je zapis tačan ili ne, kod audio CD-ova on je uvek aproksimacija, pa je zahvaljujući tome otvoren širok prostor za veru u čuda. Niti ti možeš egzaktno da dokažeš da EAC dobro grebuje, niti ja to mogu egzaktno da osporim.Mx je napisao(la):Zip arhiva ili bilo kakav data cd veze nema sa audio cd-om. Mrzi me da sirim temu.
Tacno tako. Sve sto je trebalo da se kaze je vec recno i mrzi me da ponovo pricam neke stvari o kojima ima dosta i u Help fajlu Feurio! programa. Koga ne mrzi neka cita i neke stvari ce mu biti jasnije. Pozdrav svima. P.S. Moderatori, zatvarajte da se vise ne rasplinjavamo.Delija je napisao(la):Tripujete se, ljudi...
Retko ko ovde ima sistem koji moze jasno da definise razliku izmedju najjace mp3-ojke i original CDa kod vecine muzickih izdanja (MFSL, XRCD i ostala striktno audiofilska izdanja su teski raritet, pa to ne racunam) , a ovo vec prerasta u filozofiranje i domen placeba...
Aj' da vidim tog coveka koji ce na vrhunskom sistemu da prepozna razliku izmedju solidnog rezanca i originala... :trust:
p.s. Te price oko toga da je rezanje na 1X najkvalitetnije su odavno zastarele i drze ih se samo okoreli "audiofili", za koje nisam ni siguran da li sami veruju u to...
Delija je napisao(la):Tripujete se, ljudi...
Retko ko ovde ima sistem koji moze jasno da definise razliku izmedju najjace mp3-ojke i original CDa kod vecine muzickih izdanja (MFSL, XRCD i ostala striktno audiofilska izdanja su teski raritet, pa to ne racunam) , a ovo vec prerasta u filozofiranje i domen placeba...
Aj' da vidim tog coveka koji ce na vrhunskom sistemu da prepozna razliku izmedju solidnog rezanca i originala... :trust:
p.s. Te price oko toga da je rezanje na 1X najkvalitetnije su odavno zastarele i drze ih se samo okoreli "audiofili", za koje nisam ni siguran da li sami veruju u to...
wiz011 je napisao(la):U pravu si, kod data CD-ova se sa apsolutnom izvesnošću zna da li je zapis tačan ili ne, kod audio CD-ova on je uvek aproksimacija, pa je zahvaljujući tome otvoren širok prostor za veru u čuda. Niti ti možeš egzaktno da dokažeš da EAC dobro grebuje, niti ja to mogu egzaktno da osporim.
Delija je napisao(la):Ne razumem sta da citam pazljivije? :trust:
Ja tvrdim da je to nemoguce (osim ako si kopiju rezbario nozem! :d) i tako mozemo u krug...
:wave:
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari