Šta je novo?

Audigy 4 ili X-FI

xaver

Čuven
Učlanjen(a)
28.02.2004
Poena
620
gledam nesto...nasao sam Audigy 4 i X-Fi (audio/music) u nekom slicnom rangu (ima razlike +-15eur)
koja je razlika izmedju X-Fi music i audigy 4?

drugo pitanje:

sad imam Live 5.1 i ATP3 zvucnike
Da li mogu da osetim razliku ako uzmem recimo X-Fi audio karticu (u odnosu na Live)?

X-Fi audio ni ne pomišljaj da uzmeš ako imaš SB Live! a X-Fi music je već priličan napredak u odnosu na tvoju karticu (a i u odnosu na Audigy 4) ali ima problema sa nForce4 chipsetom (ima tema o tome na forumu)

Imao sam SB Live! i prešao sam na X-Fi Xtreme Music (BTW imamo čak i iste zvučnike) i razlika je dosta primetna, pogotovo u igrama gde implementacija naprednog EAX (verzija 5.0HD) dolazi do punog izražaja. Čak i na tim zvučnicima se čuje razlika a na ozbiljnijim slušalicama/sistemima ta razlika je još primetnija, pod uslovom da imaš sluha, naravno.

Uzmi slobodno Xtreme Music, nikako Xtreme Audio i nećeš se pokajati ;)

X-Fi ima napredniji procesor koji obradjuje koliko i PentiumIV procesor. Za detalje idi na Creative sajt i videces sve crno na belo. Sve ispod XtremeMusic je greska kupiti za igrice, filmove, muziku (mislim na mlatimudijalno koriscenje kompa).

Ne znam koju plocu imas ali nemoj da te plasi ovo za nForce4 ploce. To se desava jednom liku od njih 1000. Ja sam na staroj DFI LanParty Ultra ploci koristio X-Fi Music bez ikakvog sustanja zvuka koji se nekima javlja kao problem...

takodje koristim na lanparty i nemam nikakvih problema.....

Pa kao sto su ti i drugi odgovorili,uzmi xfi music i neces se pokajati,ipak je napredniji cip...

ok hvala na odgovorima
Imam Asus P5B deluxe plocu tako da me ne bi ni kacilo to sa nf4 chipsetom.

Znaci X-Fi audio - NE, X-FI music - MOZE

jos jedno(dva) pitanja
Da li se X-FI music greje ? ako ima takav procesor na sebi pretpostavljam da se i greje u radu (ili ne?)
Da li X-FI music moze da posluzi nekom ko se bavi pravljenjem muzike (nisam strucnjak za to, pitam zbog burazera)...znaci ono...."kanali", "asio" "latencije" i sl..ili za to ima nesto bolje na nasem trzistu a da nije preko 100-150eur (buraz nije profi...al je ambiciozan :))))

X-Fi je mlatimudijalna zvucna kartica koja se koristi pre svega za igranje, zatim slusanje muzike i filmova pa tek onda obradom zvuka. Za nekih 100-150e mozes uzeti zvucne za obradu zvuka ali se oprosti od 5.1 i igrica.

ok hvala na odgovorima
Imam Asus P5B deluxe plocu tako da me ne bi ni kacilo to sa nf4 chipsetom.

Znaci X-Fi audio - NE, X-FI music - MOZE

jos jedno(dva) pitanja
Da li se X-FI music greje ? ako ima takav procesor na sebi pretpostavljam da se i greje u radu (ili ne?)
Da li X-FI music moze da posluzi nekom ko se bavi pravljenjem muzike (nisam strucnjak za to, pitam zbog burazera)...znaci ono...."kanali", "asio" "latencije" i sl..ili za to ima nesto bolje na nasem trzistu a da nije preko 100-150eur (buraz nije profi...al je ambiciozan :))))

Imam p5b plocu i nemam nikakvih problema.ja nesto nisam primetio da se greje,iako sam proveravao,medjutim kuciste mi je odlicno provetreno...mislim da ces ipak morati uzeti neku drugu karticu,ako planirate da radite nesto ozbiljnije sa muzikom...:wave:

Bitno je samo postaviti zvucnu sto dalje od graficke.

Poslednja izmena:
I ja razmisljam o ovoj karti vec duze vreme i pored toga sto jos uvek imam nf4,
nego me interesuje da li su se kod nas pojavile PCIe verzije, ako zna neko??

Pojavila se samo X-Fi Xtreme Audio u PCIe varijanti, ali ta kartica nije pravi X-Fi tako da je najbolje da je preskocis...

Creative najavio uskoro pci-e verziju XtremeMusic, izvor SK.

Sa'cu morati da te castim :) Si siguran da je Xmusic a ne samo Xaudio?

Mozda ipak sacekam PCIe verziju..

Mistake............ipak je audio............sorry.

Baš sad nešto gledam i upoređujem. Na žalost nisam bio u prilici da čujem sve kartice tako da ne mogu da dam svoju subjektivni sud ali stvari stoje ovako:

1. Audigy 2/2ZS i SVE X-Fi Xtreme izuzev najskupljeg Elite Pro modela koriste isti DAC (Cirrus Logic CS4382)
2. Audigy 4 i X-Fi Elite Pro koriste isti DAC (Cirrus Logic CS4398)

Znači s aspekta kvaliteta reprodukcije Audigy 4 bi trebalo da je superiorniji u odnosu na X-Fi XtremeMusic, XtremeGamer i Fatal1ty i trebalo bi da zvuči kao i Elite Pro. Ovo se odnosi samo na slušanje muzike.

Naravno sve X-Fi imaju superiorniji procesor za obradu zvuka i imaju hardversku podršku za EAX 5.0, pa su samim tim bolje za igre.

Mene iskljucivo interesuje kvalitetan stereo zvuk, igre ni na Audigy4 ni X-Fi
nece lose zvucati, ali ako je kvlitet reprodukcije muzike bolji na Audigy4
kupujem je sutra :)

Baš sad nešto gledam i upoređujem. Na žalost nisam bio u prilici da čujem sve kartice tako da ne mogu da dam svoju subjektivni sud ali stvari stoje ovako:

1. Audigy 2/2ZS i SVE X-Fi Xtreme izuzev najskupljeg Elite Pro modela koriste isti DAC (Cirrus Logic CS4382)
2. Audigy 4 i X-Fi Elite Pro koriste isti DAC (Cirrus Logic CS4398)

Znači s aspekta kvaliteta reprodukcije Audigy 4 bi trebalo da je superiorniji u odnosu na X-Fi XtremeMusic, XtremeGamer i Fatal1ty i trebalo bi da zvuči kao i Elite Pro. Ovo se odnosi samo na slušanje muzike.

Naravno sve X-Fi imaju superiorniji procesor za obradu zvuka i imaju hardversku podršku za EAX 5.0, pa su samim tim bolje za igre.
Da ali to se odnosi na punokrvni Audigy 4 pro koji kosta znatno vise od Audigy 4 OEM kartice koja kruzi po nasim krajevima i koristi drugi DAC.(zvanicno i ne postoji Creative proizvodi samo Audigy 4 Pro kartice).

@Astmario

U pravu si. Sad sam malo kopao po netu i vidim da Audigy 4 (non-Pro) ima CL CS4382 DAC.

Ali ovaj Creative je stvarno *!@&!@**#! Zvanično, oznaka tog non-pro modela je SB610, ali i njega ima u dve varijante! Jedna ima EMU CA10300 DSP što bi trebalo da je naprednija varijanta u odnosu na Audigy 2, a druga ima CA0108 DSP koji je isti kao na Audigy 2 Value! A ista oznaka modela!

Stvarno mrzim Creative zbog ovakvih stvari, a počeo sam da ih mrzim posle prvih Audigy 2 derivata gde više nisi mogao da pohvataš koji je koji model i koliko sličnosti (i da li ih uopšte) ima sa originalnim proizvodom.

ajd malo da prosirim:

da li neko moze da mi kaze da li je recimo neka od do 100eur M-Audio kartica bolja od neke Creativove ekvivalentne?
verovatno ima i jos neko ko pravi dobre muzicke

Mislim da za nekih 6.500,00 srd-a ne postoji bolja zvucna a da se lakse moze kupiti ?!
Po meni ko nece da da vise para i nema neku alternativu.

MUSIC je odlicna zvucna za te pare :smash:

ovde ne govorim o polovnim modelima, nego o novom modelu koji ima funkciju za audio, movies i games :wave:

Mislim da za nekih 6.500,00 srd-a ne postoji bolja zvucna a da se lakse moze kupiti ?!
Po meni ko nece da da vise para i nema neku alternativu.

MUSIC je odlicna zvucna za te pare :smash:

ovde ne govorim o polovnim modelima, nego o novom modelu koji ima funkciju za audio, movies i games :wave:

Kad kazes polovnim, mislis na X-Fi Audio?

ma X fi Audio ne bih uzeo ni pod razno :smoke:

Mislim na Audigy 2 ZS, Audigy 4 PRO i slicne starije serije

Nazad
Vrh Dno