Šta je novo?

Audigy 2 vs. Terratec zvucne?

leksa

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
31.08.2000
Poena
690
Dakle ovde me zanima ako je neko probao, sta je bolje od ove dve karte. Pricam o karticama tipa Audigy 2 zs (a ne ove value koje se prodaju za 30-ak eura koje su jedva malo bolje od starih Audigy1 kartica), i recimo, Terratec space(7.1) ili sky(5.1)? Obe karte su u cenovnom rangu nekih 60-70e. Pre svega me zanima muzika i to prava, ne elektronska. I, nesto manje DVD-ovi ili Divx sa ac3 zvukom. Ponasanje u igrama me ne zanima. Znaci, ako je neko imao iskustva neka iznese ovde.

Leksa, neke Terratece koje sam ja video krasi super zvuk, ali nemaju nikakve dzidzabidze poput Audigyja (npr one efekte itd). Ako ti samo treba dobar zvuk...obe karte su dobre. Btw, zaobidji 7.1, nepotrebno.

ma efekti me ne zanimaju, a ni 7.1. Jedino sto taj model sa 7.1 ima malo bolje specifikacije...

leksa je napisao(la):
Dakle ovde me zanima ako je neko probao, sta je bolje od ove dve karte. Pricam o karticama tipa Audigy 2 zs (a ne ove value koje se prodaju za 30-ak eura koje su jedva malo bolje od starih Audigy1 kartica), i recimo, Terratec space(7.1) ili sky(5.1)? Obe karte su u cenovnom rangu nekih 60-70e. Pre svega me zanima muzika i to prava, ne elektronska. I, nesto manje DVD-ovi ili Divx sa ac3 zvukom. Ponasanje u igrama me ne zanima. Znaci, ako je neko imao iskustva neka iznese ovde.

Svakako Terratec sky, Audigy 2 karte nikada nisu bile preterano cenjene zbog zvuka, dok po recima ljudi sa stranih foruma Sky zvuci isto kao Space, a pritom je jeftiniji :,,:

POZ

Hvala svima na savetima, kad sam se resio za terratec ispalo je da ih nema, tako da je na kraju uleteo Audigy2 zs, pogledao sam jos malo po netu, navodno je sa najnovijim drajverima ispravljen problem sa frekvencijama, kao i dodata eax4 podrska (cemu to sluzi, a usto...) i ispravljena jos gomila bagova, tako da nisam hteo da cekam terratec-a. Probao sam karticu danas, i sve zaista radi sjajno, zvuk je za dve klase iznad starog live-a i zaista sasvim zadovoljavajuci za klasu zvucnika koje imam.

Jedno pitanje reci mi leksa kakav je odnos signal-sum Live! 5.1 u poredjenju sa Audigy 2.
Posto ja koristim kvalitetne slusalice ukljucene u pojacalo u koje ide Live!-ov analogni izlaz primecujem da ima dosta suma........a i drugi ljudi su mi to pominjali.
Takodje me interesuje pre svega kvalitet zvuka.
Ja sam merkao Terratec Aureon 5.1 USB pa ako zna neko nesto o tome isto neka napise poredjenje sa Live! i Audigy 2 karticom.

E pazi, ja nemam slusalice. Na slusalicama se to mnogo bolje cuje nego na zvucnicima, tako da ne mogu bas precizno da ti kazem koliko ces ti to primetiti na slusalicama, ali tacno je da je live imao dosta suma, ovde su se potrudili da to maximalno otklone. Pogotovo se za verziju ZS Audigy2 karti hvale kako su im "beshumne" cak su i u maloj prezentaciji to istakli. Po specifikaciji odnos signal-sum za ZS karte je 108db, naspram starijih Audigy2 kod kojih je 106db. U praksi mogu samo da kazem da je shum prakticno neprimetan. Sto se tice terratec-a, po svim testovima koje sam video, ove njihove kvalitetnije karte imaju bolji zvuk od Audigy2 kad je u pitanju slusanje muzike. Sto se DVD-jeva tice, prakticno su iste, dok se u igrama Audigy2 malo bolje snalazi. Navodno terratec ima nekih problema sa raspodelom prostora, kao i nekim efektima koji se ne cuju (cini mi se da je bas u ovom testu na digit-life-u bilo reci o tome).

Leksa hvala na odgovoru. I jos jedno podpitanje.
Koliko bodova je audigy 2 zs i gde moze i na PM.............to bodova je kljucna rec............hehe.
Mene mnogo nervira ovaj sum na Live!-u. Trazio sam neko skromno resenje ali cu morati da kupim nesto mnogo ozbiljnije samo da bih muziku slusao sa manje suma (doduse i kvalitetnije reprodukovanu).
Ukoliko ima neko da ima licno iskustvo bio bih mu zahvalan.
Znaci odnos signal-sum live-a i audigy 2 zs zvucne.

P.S. Ne znam da li znate, pre mozda dve godine, AOpen je izbacio AX4B-533 Tube Mainboard.
Maticnu sa ugradjenom lampom verujete li to ili ne.......eeeeeee sto bi to dobro doslo..........i resilo me muka...........

Ajd' da ne otvaram novi tred, jel zna neko gde ima TerraTec kartica, treba mi HITNO neka do 200€.

pole je napisao(la):
Mene mnogo nervira ovaj sum na Live!-u. Trazio sam neko skromno resenje ali cu morati da kupim nesto mnogo ozbiljnije samo da bih muziku slusao sa manje suma (doduse i kvalitetnije reprodukovanu).

Najgore je shto imamo malo trzishte, tako da mnoge stvari kod nas i ne stignu... npr. ova karta koja koshta oko 25e, a navodno zvukom nadmashuje live, a i vecinu, ako ne i sve audigy karte....

http://www.chaintech.com.tw/tw/eng/product_spec.asp?MPSNo=16&PISNo=199

POZ

Taj S/N koji oni napišu u specifikacijama, nema veze sa relanošću. To je eventualno ono što je mereno na izlazu iz chipa. Dok stigne analogni signal do izlaznog konektora, jadan se sav ugruva (zbog mnogo različitih spoljnih i unutrašnjih interakcija). Ako je u rasponu 68-76 dB na izlazu, to je banja. :D
Ako je S/N od 90 dB ili više šum se ne čuje.

P.S. Usput, obratite paznju na moj signature. :D

Poslednja izmena:
Tacno tako, to su samo marketinske fore, sve je to lepo opisao baja bas na tom digit-life testu. Ipak, prilicno su se potrudili da ubiju shum, barem u odnosu na live (audigy1 sam preskocio, ne znam kakva je situacija kod nje).

Audigy 2ZS Platinum Pro 87dB , Audigy 2ZS 76dB , Audigy LS 78dB , Live! 73dB.
Prema tome nista tu od boljeg S/N odnosa kod poslednje tri karte.
Ako su suzbili sum, a ne sumnjam da jesu, onda su to ucinili nekako drugacije.

Danke kibob na info ali ja ipak sumnjam da su tu nesto spektakularno uradili na drugi nacin.
Veliki broj ljudi koristi i Live! i Audigy2 pre svega zbog zastupljenosti i kvaliteta za kintu.......ali na sluskama od 200 EUR se sve cuje tako da se izgleda, mora uzeti u obzir kvalitetnija karta..........much more kvalitetnija.
Pre svega voleo bih da cujem pod mojim uslovima Audigy 2 zs, a to znaci moj kabl, moje pojacalo, moje sluske i moji diskovi pa da vidim da li vredi tih 50 EUR razlike izmedju Live! i Audigy 2zs karte.
Radije cu se strpim malo platim i duplo ako treba pa cu narucim da mi se donese nesto spolja.
Naravno prvo cu da nadjem nekoga ko ima Audigy 2 pa cu sa svojim komponentama da nabudzim i smirom uporedim.
Zvuk jeste ponekad subjektivna kategorija, ali samo ponekad.........shum to definitvno nije........hehe

pole je napisao(la):
Danke kibob na info ali ja ipak sumnjam da su tu nesto spektakularno uradili na drugi nacin.
Veliki broj ljudi koristi i Live! i Audigy2 pre svega zbog zastupljenosti i kvaliteta za kintu.......ali na sluskama od 200 EUR se sve cuje tako da se izgleda, mora uzeti u obzir kvalitetnija karta..........much more kvalitetnija.
Pre svega voleo bih da cujem pod mojim uslovima Audigy 2 zs, a to znaci moj kabl, moje pojacalo, moje sluske i moji diskovi pa da vidim da li vredi tih 50 EUR razlike izmedju Live! i Audigy 2zs karte.
Radije cu se strpim malo platim i duplo ako treba pa cu narucim da mi se donese nesto spolja.
Naravno prvo cu da nadjem nekoga ko ima Audigy 2 pa cu sa svojim komponentama da nabudzim i smirom uporedim.
Zvuk jeste ponekad subjektivna kategorija, ali samo ponekad.........shum to definitvno nije........hehe

U tom slucaju, ovo je najverovatnije prava karta za tebe:

http://www.emu.com/products/product.asp?maincategory=754&category=754&product=2209

Mislim da nema smisla uparivati kartu od 50-100e sa pojacalom i slushkama koje koshtaju oko 200e, tako da bi logicno reshenje bila karta slicne cene/performansi....

POZ

Ako je sve ovo zbog slušanja audio CD-a preko kvalitetnih slušalica, zar nije jednostavnije kupiti neki CD player ?

notax je napisao(la):
Ako je sve ovo zbog slušanja audio CD-a preko kvalitetnih slušalica, zar nije jednostavnije kupiti neki CD player ?

Definitivno jeste, a moze se i za manje pare dobiti mnogo bolji zvuk! :D

Thanx Notax.
Tacno je da je motiv slusanje muzike ali gledam i filmove a za to bi mi trebao opet neki DVD player, pa bih na kraju mogao izbaciti i PC jer su mi TV, DVD i pojacalo dovoljni za to. Mislim da je sustina PC koncepta sve na jednom mestu za manje novca i njegova visestruka namena.
Znam notax za tvoja interesovanja (iz ranijih threadova) i da znas dosta o HI FI uredjajima i priznajem i ja sam razmisljao o tome. I to jeste ali samo delimicno resenje. Ali moja je greska sto nisam naveo da meni treba karta sa ok MIDI izlazom i stosta a ne samo za prvobitno navedenu namenu, odnosno slusanje muzike.
Tako da tvoj komenter stoji ali je moja greska sto nisam naveo sve...........MEA CULPA

Ej hvala i Scorpiu.......znam za E-MU 1212. To je na http://www.yumidi.com/forum/index.php cesto spominjana tema.
Za skromni home studio recording je OK karta.........nije bas moj domen....tako pisu
Imao sam jedan E-MU (pre nego ih kupise, ma fantasticna karta.......ISA varijanta, prastara, ali zvuk Live!-a joj ne moze prineti, pogotovo MIDI zvuk (ali to je neka druga prica)..........
Za Audigy 2 ne znam moram priznati..............suzdrzavam se od komentara jer je nisam rekoh jos slusao..........procitao sam link koji mi je notax naveo clanak i ok...........ali ja normalno verujem tek kada cujem.......notax bi se slozio, specifikacije su jedno a......

P.S. Ma kod nas je vazna cena ali i dostupnost pre svega, da ne kazem dominacija Audigy 2 i generalno Creative programa......
Jeb..... ga, nemas uslova da odes i cujes lepo ono sto zelis da kupis........a da nije Creative..........hehe
Sve je nesto virtuelno.......hehehe.........

U svakom slucaju zahvaljujem na trudu svima.........

Kod nas ima zastupništva za Terratec i M-Audio polu-profi i profi zvučne. Možda bi mogao da vidiš kod njih za neki "opakiju" kartu za 5.1. Problematika je malo kompleksnija. Generalno, ako se ide na više kanala, nema se kvalitetan stereo, ili to postaje jaaako skupo.
Ljudi koji hoće da gledaju i slušaju DVD filmove ,a da imaju i kvalitetan stereo, često sisteme koncipiraju kao skoro potpuno odvojene.
Npr. u tvom slučaju, uzmeš Live! za comp, DVD uredjaj i 5.1 kompjuterske zvučnike. A za stereo preko audio CD-a i slušalica kupiš CD player. I to je to. Bolje od toga ne može za tu klasu cene.

Upoznat sam delimicno sa tom problematikom, kao i sa programom terratec-a i M- Audia i apsolutno se slazem sa tobom notax.
Ja sam isto za odvajanje stereo slusanje od Surround sistema.
5.1 sistem jos nisam kupio mada planiram "kvalitet" tipa Logitech Z-680.........i to se zna iskljucivo filmovi i igrice a sto se tice slusanja muzike tu nema dileme stereo je zakon.........kazem dobar stereo.
To podrazumeva posebno pojacalo, dvd (tipa Harman Kardon DVD 31 ili DVD 22 koji snimam vec jedno duze vreme) dva zlata vredna zvucnika neki Tannoy Reveal ili Behringer Truth B2031 (rado Dynacord aktiv. monitor ali su uf uf uf skuplji) i kablovi nista manje kvaliteni.

Ipak sve to nekako odlazem. Bucan kraj, tanki zidovi i komsinica sa losim muzickim ukusom naterali su me da razmisljam u sasvim drugom pravcu.
Znaci pojacalo iskljucivo za slusalice.
Evo ti linka da vidis predmete moje ceznje hehe.. http://home.t-online.de/home/meier-audio/index.htm

Ja imam Beyerdynamic DT931 a planiram da uzmem jos jedan par sluski ali closed varijantu i to Senn HD280 pro, a kasnije mozda i neki od sledecih: Senn HD580, HD600, HD555 ili HD595.

Ali prvo da resim zvucna ili gore navedeni DVD.... pa tek posle ostalo.

Da i notax hvala ti za info za M-Audio i Terratec.
Znam da je pacom uvozio Terratec ali ne znam koji deo njihovog programa,
a za M-Audio mi rece prijatelj da ima negde ovde.

Izgleda da cu da trpim jos ovaj Live! neko vreme......hehehe

Jedan tip.
DVD uredjaj, čak i oni skupi stand (700-1000e) alone nemaju kvalitet zvuka kod puštanja Audio CD-a ni blizu nekog CD playera niže srednje klase, tipa NAD541i Maranty 6000 itd.
Drugi tip.
Pokušaj da nadješ neku "šemu" za dopremanje slušalica iz inostranstva. Kod nas su ravno 2X skuplji nego najniža cena napolju, npr. Nemačkoj za Sennheiser ili Austriji za AKG.

Pozdrav

@notax
Mislim da za AKG i nije tolika razlika, ali nisam siguran. Pre otprilike godinu dana sam uporedjivao cene AKG slusalica kod nas i u Austriji i nije bila tolika strasna razlika u ceni. Cene sam gledao u Mitro's Music-u ili Sky Music-u. Ne secam se vise u kojoj od ove dve firme.

@pole
Sto se tice slusalica, obrati paznju na Grado.

Poslednja izmena:
Black RIder je napisao(la):
@pole
Sto se tice slusalica, obrati paznju na Grado.

Grado slushalice, iako veoma dobre, ovde ne mogu da dodju u obzir zato shto su otvorene=nikakva izolacija, a kako covek rece ima (loshu? :-devil-: ) komshinicu sa loshim (ne)ukusom za muziku + tanke zidove, tako da bi zbog nikakve izolacije bilo ceo dan moja muzika + Ceca :wall:

Za ovakvu primenu najbolje mu je da nabavi neke zatvorene slushalice, da nebi morao da non-stop slusha (pre)glasno muziku, shto nije bash preporucljivo :bottle:

POZ

Zaboravih na komsinicu! :S: :wall:

Scorpio
Znam za Grado brand i to je ok mada ih kod nas nema.
Evo link za sajt o slusalicicama www.headphone.com tu se moze naci sve o sluskama
Bas sve. Inace upravo su Senn HD280 pro best closed sluske. Sto je najbolje, cena ime je 99 EUR najcesce. Samo su kod nas bile oko 140 ili nesto tako u Mitrosu.
Takodje sam zvao 4audio koji drze program po principu naruci ali su waaauuuu preskupi.
Recimo HD600 je 375 EUR a moze da se nadje pa za bar oko 100 EUR jeftinije

Black Rider-u.
Znam cene. Sto se tice Akg sluski rade mi posao samo K271 a one su skuplje od HD280. (Dobra stvar je sto im je kabl jednostavno zamenjiv)
Kada su uzimaju sluske gledajte da su im svi delovi "user replaceable" jer je to jako bitno. To je takodje plus za HD280pro.

Notax
Ovo za CD uredjaj moram da priznam nisam znao.
A pitao sam se zasto top audiofilski brendovi jos prave CD uredjaje. Mislio sam da ce upravo skuplji DVD da izbegne potencijalne probleme. Znaci ja sam RIP-ujem MP3 po mogucnosti sa original izdanja i samo tada je "prihvatljiv".
Inace mnogo vise volim Audio CD, tako da sve dobija smisao zahvaljujuci tvom savetu.
Barem dok se Sony-jev SACD ili DVD-audio standardizuju cenom i zastupljenoscu kao i obicni AUDIO CD diskovi. (Mike Oldfield jezbog ovog standarda ponovo snimao ceo album........hehehe)
Znam da smo malo napustili temu ali eto reci mi neku preporuku sa cenovnim okvirom za dobre CD uredjaje. Rece NAD541 i Marantz 6000....jos koji mozda.
Da li mislis na polovne uredjaje ili nove takodje je bitno........ne presudno ali jeste bitno, kao i gde se mogu naci pre svega, jer za to nemam "semu"......hehehe

Inace za sluske imam "semu".

Thanx svima.

pole je napisao(la):
Scorpio
Znam za Grado brand i to je ok mada ih kod nas nema.
Evo link za sajt o slusalicicama www.headphone.com tu se moze naci sve o sluskama
Bas sve. Inace upravo su Senn HD280 pro best closed sluske. Sto je najbolje, cena ime je 99 EUR najcesce. Samo su kod nas bile oko 140 ili nesto tako u Mitrosu.

U tom rangu cene, mogao bi da razmislish i o HD-25-1 od Sennheisera http://www.sennheiser.com/sennheiser/icm_eng.nsf/root/02976 ili Audio Tehnica ATH-A900 http://www.audio-technica.com.sg/ath-a900.html , oba modela su cak i veoma efikasna, tako da mozesh ponekad i da ih "proshetash". :,,:

Mozda ti ovaj url bude koristan: www.head-fi.org/forums , on je po meni najbolji resource o slushalicma na netu (na njihovu preporuku sam kupio Sennheiser PX-200 za "portable" primenu i njima sam veoma zadovoljan :,,: )

Ipak, sve se na kraju svodi na to kakav zvuk/koju vrstu muzike volish...

POZ

Poslednja izmena:
Ta dva uredjaja koja sam pomenuo, mislio sam na nove.
E sad, ja lično preferiram kupovinu matorijih opakih modela. A tu ima mnooogo kandidata.
Evo preporuke za polovne (ne toliko matore): California Audio Labs Ikon MkII, Marantz CD 63KIS, Marantz 6000 OSE, NAD 540, Denon DCD-1550, Harman Kardon HD740.
Treba znati koji. Kod tih jačih matorih modela, jedino što može da ode je laser. Transport, elektronika, napajanje itd. je uradjeno tako da praktično ne može da otkaže. Izabere se model za koji se taj model lasera još proizvodi, ili postoji zamena, i to je to.
A za SACD i DVD-Audio naslove ćeš se malo načekati da im padne cena. Jedan od prostih razloga je što tamo gde se odredjuje cena, nema nekog prometa, tj. malo je prodatih u odnosu na klasični Audio CD, i nema naznaka da će se to bitnije popraviti u skorije vreme. Razlog ?
Pokazalo se da to i nije toliki napredak, tj. čuje se, ali na jako skupim uredjajima, koje većina ljudi ni napolju nema, tako da ni ne kupuju ta skuplja izdanja SACD-a, kada nema svrhe. 99% neće čuti razliku. Ima tu još razloga. Neka klasična CD izdanja su bolje uradjena što se tiče zvuka i produkcije nego ista ta SACD. Ljudi pogrešno iz nabudženih tehničkih karakteristika misle da je to svemirska razlika, a 99% je u praksi lagaja.
U većini uredjaja koji čitaju veći broj standarda, konverzija se vrši sa jednim, jeftinim konvertorom za SVE te standarde, a i analogni deo elektronike je bedan do bola. Zato je krajnji rezultat da, ako ubaciš i neko ludilo uradjeno SACD izdanje, na izlazu ćeš dobiti slupanu kašu, koja zvuči dosta lošije od istog tog izdanja na Audio CD-u, reprodukovanom na prosečnom CD playeru.

Vrh Dno