Šta je novo?

Audigy 2 i snimanje u 24 bit-a

astrolog

Slavan
Učlanjen(a)
06.10.2004
Poena
349
Imam par pitanja vezanih za snimanje sa pomenute kartice. Konvertovao sam jedan MP3 u 96KHZ i 24 bit-a sto i u propertisu pise. Velicina fajla ( duzina mu je oko 4 min. ) je 144MB. Problem nastaje kada treba preko Audigy plaera da se reprodukuje isti materijal. Dakle ne cuje se ama bas nista iako vreme u sekundama tece kako treba. U cemu je problem? Isto to se desava kada izripujem originalni CD od SHADE. Odradi posao a zvuka nigde???
Sve ovo mi treba za drugara koji zeli da mu snimim Audio DVD sa pomenutim bit rateom. Nero ima opciju za snimanje DVD audio samo nemam iskustva da li ce resemplovati audio Wawe zapis na 48KHZ i 16 Bit-a ili ga snima izvornog sa 96KHZ i 24 bit-a.
Molio bih za sto hitniji odgovor jel mi je drugar iz Sverige pa za nedelju dana se vraca kuci. Ima odlicnu opremu i pleyere koji podrzavaju 24 bit-ni snimak, lampajko pojacalo i Infinity zvucnike.
Uostalom mozete pogledati kakvu gomilu uredjaja ima i zasto trazi da mu SHADE prebacim na DVD.
Hvala svima unapred na konstruktivnim odgovorima.

Prilozi

• Stereo_I.JPG
    Stereo_I.JPG
    49.7 KB · Pregleda: 111
Pazi potpuna mu je glupost da onda snima MP3 kvalitet snimka na DVD format. Jednom kompresovan (degradiran) snimak se ne moze povratiti. Malo mi je nejasno pravo da ti kazem shta hocete da uradite i zashto bash Audio DVD?? Ako hoce taj CD onda ga samo iskopiraj, nishta se nemoze dobiti prebacivanjem na Audio DVD. Da ima originalni DVD ili studijski snimak u rezoluciji 24bit/96kHz onda bi imalo smisla.

Boskovicu sve sto si napisao je meni vrlo poznato. Dakle dao sam samo opis problema i kako se on manifestuje. Mozda nisam bio najjasniji, hocu original CD grupe SHADE da prebacim na HD u Wave formatu 24bit 96KHZ, sto kartica moze jer je takav fajl prebacila sa CD-a i bio je velicine 144MB za pesmu od oko 4 min.

Nisam ttreba uopste da spominjem MP3 jer ce nastati polemika oko degradacije zvuka a to nisam zeleo. Samo sam objasnio da moze i MP3 da radi konverziju a u oba slucaja nema zvuka prilikom reprodukcije tako dobijenog snimka.
Pomagajte ljudi i dajte neko objasnjenje zbog cega ne mogu reprodukovati zvuk preko kartice koja takakv zvuk moze pustiti. Gde gresim!!!!!!
Inace i Audigy 2 ima svoj program za rezanje pa verovatno cu u njemu rezati ako niko ne zna da li Nero u opisanom slucaju skida bit rate!!!!

Ajd' pomagajte. Pa nije valjda da niko na forumu nije ovo radio ili bar delimicno zna postupak. Znam da se nesto o tome vec pisalo i sta se dobija. Zamolio bih objasnjenje za moj konkretan slucaj.

P O M O C !!!!

H v a l a u n a p r e d !

ja sam imao slican problem i skapirao sam da je problem u software-u (playeru), koji se dobija uz karticu ja sam imao mediasource player koji je izgleda malo bagovit resio sam probvlem reinstaliranjem i/ili nekim update file-om vec sam zaboravio, ali winamp pusta 24/96 file ok.
winamp rulezz :,,:
ili promeni player ili pokusaj sa reinstalacijom tog audigy playera.
a file koji si izgrebovao/konvertovao on je tu samo ga pusti preko drugog playera, a sto se tice
za drugara koji zeli da mu snimim Audio DVD sa pomenutim bit rateom.
tesko da ce primetiti razliku izmedju 24/48 i 24/96 ukoliko nema neki bas opak monitoring sistem i uvo sokolovo :d

Pa teoretski ne moze da primeti razliku ako CD Audio format (16bit 44KHz) konvertuje i u 512bit 44MHz! :d

Komsija, nemoj da zezas i iskopiraj lepo CD. ;)
To sto ti hoces (i da moze - a sigurno moze, zeza te neka glupost) nema apsolutno nikakve poente. Dobijas isti efekat kao kad bi video fajl kome je fizicka rezolucija 320x240 konvertovao u 640x480 bez ikakve interpolacije i obrade. Isti q, samo zauzima vise mesta.

Recimo, fizicki 96KHz ces dobiti iz 44KHz tako sto ce ista informacija zauzimati 2 lokacije umesto jedne, tj ponovice se sempl.

p.s. Ne racuna se to sto ni AudioCD ne moze da se grebuje "1 na 1" perfektno...

Zaista tesko da ces primetiti razliku, ali ako bas hoces da se igras nabavi Steinberg Wavelab 5.0 i sa njim mozes uraditi sve i na kraju narezati. Skini sa neta VideoLan Player i neces imati problema oko pustanja. Nero ti nece skinuti frekvenciju, ja sam snimao DTS CD bez problema, ali ti probaj posto je zaista smesna cena za prazan CD ;)
Sad ti vidi da li se isplati da utrosis vreme za prebacivanje, a realno nemas nikakav dobitak, DVD Audio originali su vec nesto drugo jer je tu radjen studijski remastering...

Ne da ce tesko primetiti razliku, nego teoretski nema shanse da je primeti, zato sto isto tako teoretski ne moze da se napravi (osim ako ne ubrljavi nesto, pa upise neke gluposti, tj. uradi neku shuntavu interpolaciju)...

Bas sam u fazonu primera :), pa evo jos jednog (u vezi tih "gluposti")...

Uzmi 22KHz 8bit fajl i napravi od njega 44KHz 16bit fajl i zvucace losije nego original...
Ne znam zasto, posto bi trebao da bude identican...

U redu, uradi cu kako ste mi preporucili. Izabrao sam pogresnu logiku posto se najvise bavim multimedijom. Video fajl se moze popraviti ako mu se poveca rezolucija i bit rate. Posebno ako se video rasiri u pun ekran. To sam radio i znam da funkcionise. Takodje sam razmisljao kako se stari mono zvuci sa losim frekventnim opsegom ( Beatles ) remasterizuju u stereo i tako se dobro cuju. Znam da imaju masine koje to rade, pa sam mislio da ce i meni uspeti da malkice popravim situaciju. :D
E sad moj drugar slusa dzez i ima audio DVD studijski snimljen na 24 bita i 96KHZ. Pali mu se neka crvena dioda na playeru kada prepozna 96KHZ. Kaze da je zvuk fantastican, dinamican i prostoran.
Komsija hvala na objasnjenjima. Ponesto sam vec znao ali nisam znao recimo ono dva kanala po 48KHZ = 96KHZ.
Ma ima da cepam na 16 bita i 48KHZ pa da samo zvoni!
Hvala jos jednom svima i naravno komsiji na sugestijama i objasnjenjima.
Zivi bili....

xxKHz je frekvencija semplovanja (A/D konverzije), tj koliko puta se uzima vrednost izvora u sekundi (iz tog razloga ces sa 96kHz semplovanjem uhvatiti 2 identicna 48kHz uzorka, ako su sinhronizovani, a ako ne onda ces uhvatiti prethodni i sledeci, ali opet po 2 puta iz istog razloga), dok broj bita odredjuje raspon zvuka, tj. koliko diskretnih vrednosti (kvanata) moze da ima sempl (2^n, gde je n broj bita), tako da 16-bitni zvuk ima 2^16 = 65536, dok 24-bitni ima 16777216 kvantnih nivoa. Na prvi pogled izgleda kao drasticna razlika, ali ni blizu onoj koju je doneo prelaz sa 8 bita (256 nivoa) na 16, iz prostog razloga sto ni ljudsko uho nije perfektno, a takodje AD/DA konvertori i pojacivaci koji mogu da postignu toliku dinamiku mnooooooogo kostaju.
Iz svega proizilazi da je Audio CD (44kHz, DAT ima 48kHz) sa kvalitetnom produkcijom sasvim dovoljan, a da je sve preko toga fantaziranje. Sto se tice 5.1 zvuka, po meni on ima smisla samo kod koncertnih snimaka, a kod njih iz ociglednih razloga i kompresovani zvuk (AC3 ili DTS) date odlicne rezultate.

Anyway, Komsija, :) stizem u VS za ~nedelju dana (a u isto vreme matorci pale na odmor :d), tako da mozemo kod mene da testiramo izdrzljivost nasih usiju (imam nekih 80-ak koncertnih DVD-a)... :p

Smatraj se pozvanim... ;)

p.s. Dok ne naidje prvi komsija sa sekiricom... :d

Komsija, bas si strucno i razumno objasnio ovo o zvuku. Normalno da znam da sve sto je binarno mora da ima jedan bajt a on ima 8 bita. Takodje 8 bitni procesori mogu da adresiraju 65536 stanja ili adresa. Pa je prelaskom na 16 bitne procesore dobijeno mnogo kao sto je isto dobijeno i sa 32 bitnim koje trenutno koristimo. A sta ce tek biti sa 64 bitnim to ce mo videti.
Za zvuk stvar niti je jednostavna niti se moze upotrebiti doticna analogija.
Uhhh sto volim koncertne snimke pa jos na DVD-u.
Nadam se da ce mo se videti i uzivati u dobrom zvuku uz ladno pivce naravno. Kuca casti. Vazi!

POZ

Ovo je link koji će ti možda pomoći http://minnetonkaaudio.com/default.htm ali ne verujem da iz snimka sa audio CD-a možeš dobiti bolji kvalitet, jer semplovi za DVD Audio se uzimaju sa originalnih mastera i obrađuju na profesionalnoj opremi u studijima, DVD Audio je 6.1 je 24 bit 96 KHz a stereo 24/192

-------------------------------------------------------------------------
astrolog --- Uhhh sto volim koncertne snimke pa jos na DVD-u. ---
-------------------------------------------------------------------------
Ja još nisam naišao na DVD koncert u 24/96 kvalitetu! Zna li neko gde ima da se nadje (da se kupi) i koliko košta (makar bio Tarmi Rićmi i Severni povetarac)

Kao sto vec rekoh, na koncertnim izdanjima nije poenta da zvuk bude perfektan (naravno, treba da bude dobar!), vec da se prenese energija i atmosfera sa svirke.

Kao primer mogu da navedem najbolji koncert Pink Floyd-a, iz 95', The Pulse, na kome je stereo zvuk OK, ali zato na 5.1 zvuku je bas prejako snimljen i klipuje. Bukvalno kad treba da se cuje najdublji bas (Time, Sorrow...) cuje se cudan shum. Sve ostalo je fenomenalno snimljeno, tako da ne mogu da verujem da su takav disk pustili u prodaju. :(

p.s. Jel' neko za razmenu? :)

-----------------------------------------------------------------------------------
Delija: --- p.s. Jel' neko za razmenu? ---
-----------------------------------------------------------------------------------

Ja sam za razmenu, ali nemam koncerte na DVD-u, ali mora da imam nešto drugo što bi te zanimalo :) Napiši šta ??!! :) Napravićemo, valjda, neku kombinaciju :)

Ej komsija pa i ja imam P.u.l.s.e i obozavam tu grupu jer je originalna i puna zvukova. Samo moja verzija je u MPEG-u na dva CD-a od 800MB. Taman sam mislio da ih konvertujem na DVD a ti imas bas to sto trazim!!! Imam na DVD-u i koncert Pinkaca u New Yorku ali mi je zvuk nekako bez dinamike i losiji je od navedenog. Nabavio sam ga samo sto na tom koncertu ima stvar Psi Rata i steta je za Pulse sto nisu odsvirali i tu numeru. Imam na DVD-u i koncert Queen-a sa Wemblia iz 86g. Ostalo su DivX izdanja a voleo bih ako neko ima za razmenu zadnji Woodstok i nastup Newill Brothers ( valjda se tako pise ) i numera Yelow Moon, pa tu su i Alman Brothers Band starci iz USA koji razbijaju.
Ja sam u stvari svastar i nemam neki odredjeni muzicki pravac. Sve sto mi je za uvo lepo i prijatno to konzumiram. :D
Pinkaci su za mene ipak NO.1
Dobra ti je ideja Yvanne za razmenu koncertnih snimaka jer se tesko nabaljaju a nema nista lepse nego svirka uzivo. Jeste da sam mator ali muzika je sastavni deo mog zivota pa podrzavam tvoju ideju.

Mozda bi ova tema mogla biti izdvojena u sobi SOUND samo ne znam sta moderator kaze na ovaj predlog.

Ja sam za........

Nazad
Vrh Dno