Šta je novo?

Audigy 2, da ili ne?

Nivano

Čuven
Učlanjen(a)
02.04.2003
Poena
609
Pa hteo bih da se otvorim za neku zvucnu kartu, a da to ne bude vise od nekih 80-100 evrica. Cini mi se da sam negde video Audigy2 Player za slicnu cifru.
Da li mislite da bezveze bacam pare i da uzmem nesto drugo ili da zagrizem i uzmem Audigy2??

Ma ne treba ti Audigy 2 pobogu, sem ako se bas profesionalno ne bavis obradom zvuka kupi Audigy keca ako bas volis fensi staf al ja bih i dalje kupio LIVE!a 5.1 nikad nije bio jevtiniji
Mada cena za doticni Audigy2 je stvarno primamaljiva (jos stavis neki 6.1 system i VOZI)
Sto ti je hardver cudo jedno :D

Ripper je napisao(la):
Ma ne treba ti Audigy 2 pobogu, sem ako se bas profesionalno ne bavis obradom zvuka kupi Audigy keca ako bas volis fensi staf al ja bih i dalje kupio LIVE!a 5.1 nikad nije bio jevtiniji
Mada cena za doticni Audigy2 je stvarno primamaljiva (jos stavis neki 6.1 system i VOZI)
Sto ti je hardver cudo jedno :D

Nisam znao da je medju profesionalcima popularna ta, kako si ono rekao, Audigy 2 zvucna ??
Mene su ubedjivali da pro uzimaju neke M-Audio i Terratec, i jos neke chija imena ne znam da napisem. :D

notax je napisao(la):
...

Nisam znao da je medju profesionalcima popularna ta, kako si ono rekao, Audigy 2 zvucna ??
Mene su ubedjivali da pro uzimaju neke M-Audio i Terratec, i jos neke chija imena ne znam da napisem. :D

Pa za dobar sound su uvo i snalazljivost najvazniji. Ipak, u svetu DAW (Digital Audio Worksation), vaze neke norme. Evo tih cuvenih kartica (uslovno receno kartica, jer pored PCI dela, imaju svoj externi box koji se stavlja u 19" rack):
Aardvark
M-audio
MOTU
RME
Pro Tools
Echo
TerraTec

Audigy, kao i sve Creative kartice su gejmerska a ne pro audio oprema. Ipak, poznajem decka koji sa Live karticom izlazi na crtu mnoooogo mocnijim spravama, ali to je vec zasluga njegovog velikog znanja u ovoj oblasti.

Pitanje je za cega ti treba kartica? Od toga zavisi i konkretni savet. Imaj u vidu da sve navedene sprave osim Aardvarka mogu da se nadju kod nas i da je raspon cena ogroman. Na primer, M-audio ima vodeci model Delta 1010 koji kod nas kosta oko 710eura... isto tako, M-audio ima i model Revolution koji nije skuplji od Audigy keca a ipak mnogo bolji od Creative-a.

J*** ga, zavisi za sta ti treba kartica

Kupis Creative Live 5.1 za 35e i nakacis hakovan drajver za
Audigy 2.Razlika u zvuku neverovatna.

Kakvi su to hakovani drajveri i gde se mogu naci?

Koje god drajvere da stavis neces moci od live 5.1 da napravis Audigy nikako, a da ne procamo o Audigy2. Jedino sto ce eventualno da ti pise u device manageru audigy, ali neces imati 24bit/96KHz DAC, EAX Advanced HD (EAX 3.0)...
Moze jedino iz obicnog Live da se dobije 5.1 posto koriste isti cip, EMU10K1.

Imate ovde uporedne prikaze SB karti pa pogledajte
http://www.soundblaster.com/products/audigy/compare.asp

Inace se slazem da su Creative karte za igranje.

DusaN je napisao(la):
Koje god drajvere da stavis neces moci od live 5.1 da napravis Audigy nikako, a da ne procamo o Audigy2. Jedino sto ce eventualno da ti pise u device manageru audigy, ali neces imati 24bit/96KHz DAC, EAX Advanced HD (EAX 3.0)...

Skoro sve si u pravu.U device manageru i dalje pise Live! ali
kvalitet zvuka sa originalnim i hakovanim drajverom ne moze da
se poredi.Pogotovo ako imas na cemu sve to da cujes.

eMe je napisao(la):

Kakvi su to hakovani drajveri i gde se mogu naci?
Ovde ih mozes naci,sajt je na kineskom:
http://www.mydrivers.com/dir62/d24850.htm
Inace 178Mb,posto su sa punim software-om za Audigy 2.

DusaN je napisao(la):

Ta karta ima 24bit/96kHz ??
Mozda u Creative prospektima. U praksi toga malo fali u jednom smeru.
A/D, tako da nista od toga.
Uostalom, lepo bi bilo kada bi neko objasnio sta je to uopste 24bit/96kHz, mozda bismo dosli do toga da na toj jeftinoci to realno ne postoji.

notax je napisao(la):
...

Uostalom, lepo bi bilo kada bi neko objasnio sta je to uopste 24bit/96kHz, mozda bismo dosli do toga da na toj jeftinoci to realno ne postoji.

Pa zar nema valjda to interno ili samo kada se kace digitalni zvucnici, slabo se razumom u to, moguce i da gresim, ispravi me.
Mada je cinjenica da ne moze da se od Live5.1 dobije audigy ili audigy2.

notax je napisao(la):
...

Ima Philipsov Chip koji je dvokanalni 24bit/96KHz ADC!
Druga je stvar sto ga software od Creative-a u stvari kljasti...

Boje se da ces ga staviti u neki home made Tomahawk i raditi prepoznavanje terena i tsl...

A imas i one zabrane da nebi kopirao originalni "autorski" zvuk u kvalitetu boljem nego sto ga oni stancuju...

dejandj je napisao(la):
...

Ima Philipsov Chip koji je dvokanalni 24bit/96KHz ADC!
Druga je stvar sto ga software od Creative-a u stvari kljasti...

Boje se da ces ga staviti u neki home made Tomahawk i raditi prepoznavanje terena i tsl...

A imas i one zabrane da nebi kopirao originalni "autorski" zvuk u kvalitetu boljem nego sto ga oni stancuju...

E najvise me odusevljavaju ove teorije zavjere :D !

notax je napisao(la):
ako te dobro razumem A/D ne radi 24/96? pa onaj ko ima para za mikrofon koji hvata 48kHz (nyquist), verovatno ne gubi vreme po forumima, nego danju producira za madonu, a nocu keca britni. :D za 24bit se slazem, ako ne podrzava stvarno je bedak. cuo sam to za audigy1, jel vazi i za dvojku?

Bahati [SiD] je napisao(la):
...

ako te dobro razumem A/D ne radi 24/96? pa onaj ko ima para za mikrofon koji hvata 48kHz (nyquist), verovatno ne gubi vreme po forumima, nego danju producira za madonu, a nocu keca britni. :D za 24bit se slazem, ako ne podrzava stvarno je bedak. cuo sam to za audigy1, jel vazi i za dvojku?

Sve to zajedno nije bitno, jer to nisu ozbiljne zvucne za poluprofesionalno ili profesionalno bavljenje mixovanjem. Najvazniji deo je okruzenje samog procesora koje mora da obezbedi sto manje uplive u signal, a to ove karte nemaju na nekom visem nivou.

u pravu si, i nije bitno... ako se profesionalno bavis muzikom koja zahteva zivo izvodjenje (pevanje, sviranje...) ne samo da ti treba sega-mega zvucna, nego i kompletan studio.
ili: iznajmis studio k'o sav normalan svet :D, odneses semplove kuci na svoj audigy2 i razbijes se od "mixovanja". sve digitalno, nikakvi uplivi - nista. onda sve fino narezes na disk, snimis na dat, odneses ceo hard, whatever i natrag u studio na jos pola sata i voila. ;)
ali da manemo teoretisanje, ako prihvatimo logicnu definiciju da je profesionalni producent onaj koji tako zaradjuje pare imas xy primera gde su ljudi sa mnogo slabijom opremom od jednog audigy2 napravili cuda. kao sto rece rumski, bitno je uvo i snalazljivost, a ne 48000Hz... :D

Po svemu sto sam procitao, a i licno! doziveo sa Live5.1 karticom (ubedljivo najstarija komponenta u racunaru), mislim da je to proizvod i dalje zavidnog kvaliteta, ali je osnovni problem sto Creative vise 'ne sme' da ga kao takvog reklamira, a posebno ne i podrzava, jer kako bi drugacije naterali ljude da kupe neki Audigy, a posebno A2 - koje je kao sto i sami kazete, MNOGO nepotrebniji od Live-a. Setite se kako su (do skoro) sa pojavom novih drivera za graficke, performanse istih skakale i po 50%, sto je sasvim normalno jer je i dalje hardware toliko ispred software-a da treba upravo 'nekoliko' godina da i na tom planu naprave pravu podrsku. Oni su, medjutim, u 'tim' godinama samo nesto kao sminkali drivere (jer je u vreme 98/Me to bila jedna od jacih komponenti cele konfiguracije pa neko boostovanje i nije bilo potrebno), da bi doziveli pravu blamazu sa izlaskom XP. I evo, tek kada su verovatno 'prodali' i izreklamirali Audigy, napravili su drivere koji rade korektno - a pitanje je koliko oni stvarno izvlace i kartice.

Nazad
Vrh Dno