Šta je novo?

Audigy 1 + DirectX9 update = problem sa sustanjem [pise da je emulated]

Bad MF

Čuven
Učlanjen(a)
26.02.2002
Poena
649
Elem, prilikom instalacije Drakensang, samoinicijativno mi se instalirao i directx9 update (winxp+sp2 sa svim critical update-ovima je u pitanju).

Prvo sto sam primetio je da u foobar2000 zvuk susti. Takodje i u quake3 npr isto susti i kasni sekund-dve.

dxdiag kaze sledece:

Name: SB Audigy Audio [9000] emulated.

Ovo emulated mi se cini da je problem, ne znam sta je ranije pisalo (mada mislim da nije pisalo emulated nigde) ali je sve normalno radilo. Inace i sad sve testove u dxdiag prolazi.

Instalirao sam i ove drajvere (vise se ni secam koji mi je tacno model zvucne :d). Kao i poslednji directx update odavde http://www.filehippo.com/download_directx

I ista stvar, i dalje susti i kasni zvuk.

Npr u winampu starom (2.9x) je zvuk ok, zato sto koristi svoj waveout a ne directx.

Nemam ideju sta dalje :/

Te drajvere sam i instalirao, ali ista situacija, kao da nema hardverske akceleracije u directsound...

Jos jedna stvar, ali mislim da to nema neke veze. Drakensang se bunio na prisustvo soft modema prilikom startovanja. Modem sam izbacio jos ranije iz kompa, ali je drajver ostao, pa sam ga iz control panela (phone & modem settings) izbrisao.

Edit:

Sad vidim da postoje i ovi drajveri za LS/ES/Value modele http://support.creative.com/downloads/download.aspx?nDownloadId=10125
Mada mislim da je moja standardni model audigy-a (posto oni drajveri iz prvog posta rade, a valjda ne bi trebalo na LS/ES/Value modelima da rade). Kako da tacno proverim koji mi je model zvucne :D

Poslednja izmena:
Te drajvere sam i instalirao, ali ista situacija, kao da nema hardverske akceleracije u directsound...

Jos jedna stvar, ali mislim da to nema neke veze. Drakensang se bunio na prisustvo soft modema prilikom startovanja. Modem sam izbacio jos ranije iz kompa, ali je drajver ostao, pa sam ga iz control panela (phone & modem settings) izbrisao.

Edit:

Sad vidim da postoje i ovi drajveri za LS/ES/Value modele http://support.creative.com/downloads/download.aspx?nDownloadId=10125
Mada mislim da je moja standardni model audigy-a (posto oni drajveri iz prvog posta rade, a valjda ne bi trebalo na LS/ES/Value modelima da rade). Kako da tacno proverim koji mi je model zvucne :D
Otvoris kuciste i pogledas oznaku na njemu :) Pogledaj sta pise ima neku oznaku gde pise model: pa nesto tipa SB0220,SB0350....

Posto DX9 reinstalacija nije dala rezultate mislim da ce tu pasti jedan reinstall sistema :)

ocistio sam sa dx-unistall dx9, ponovo instalirao i dalje mi je zvucna u emulated modu :(

Cak sam probao i one drajvere za LS/ES/Value ali nece da se instaliraju...

@kUdtiHaEX

reinstall win-a nije opcija, pre cu da ukljucim integrusu :d

Edit:

Evo i par shotova iz dxdiag-a. Da li bi neki korisnik audigy 1 mogao da uporedi kako je kod njega? I u foobaru se prijavljuje kao (emulated)

Prilozi

• dxdiag-sound.png
    dxdiag-sound.png
    24.9 KB · Pregleda: 37
  • dxdiag-music.png
    dxdiag-music.png
    31.8 KB · Pregleda: 35
  • foobar-device.png
    foobar-device.png
    26 KB · Pregleda: 37
Poslednja izmena:
Sa majkrosuck report sajta:

In the upper left corner, you'll see the name of the sound hardware being used for playback and the device type. You could see several different device types. You could see WDM, which stands for Windows Driver Model, or VXD, or Emulated listed there. If you happen to see Emulated, it may indicate that you have more than one sound playback device in your computer and you may be using the wrong one. You can check this by going into the Multimedia properties by double-clicking the Multimedia icon in Control Panel. There you'll see that you have multiple choices listed under Playback. Select a different one, go back into Dxdiag, and see if it's changed. If it's emulated, it could cause some strange issues when you're trying to launch games or something that requires hardware acceleration; the sound may be a little watery or choppy, something of that nature.

Prema ovome trebao bi da ides u Sounds and Audio Devices u Control Panelu, i Pod Audio tab-om da namestis sve pod default device da ti je tvoj Audigy osim za MIDI, pa naravno da mu ga das po OK. Ako ti tad ne uspe, onda idi na isto mesto i stikliraj "use only default devices". I pokusaj da restartujes komp.

Ako to ne uspe, onda u Run kucaj services.msc, i nadji Remote Procedure Call RPC i Windows Audio. Pogledaj da li ti je na Automatic, ako nije postavi i pokreni oba ako nisu startovani.

Poslednja izmena:
Iz linka koji sam stavio gore se vidi da ja baš to rešenje.

"Eventually I stumbled onto a thread in the Creative forums that suggested checking the Run>Services.msc to check the Windows Audio was set to Automatic. Mine was, but I checked the Dependencies and one (Remote Call?) was set to Manual. I switched its Status to Automatic, and PRESTO! suddenly DirectX recognized all the drivers and the Emulated status was history"

Hvala na odgovorima, drugari.

Medjutim, kod mene je to sve vec bilo namesteno. Oba ona servisa su vec ukljucena...

Pocinjem da sumnjam da je mozda problem zbog dial up modema koji sam vec ranije izvadio iz kompa (posto su mi ponestali pci slotovi). Bunio mi se drakensang za postojanje njegovog audio device-a, pa sam ga obrisao u Phone & modem settings (iako fizicki i nije bio prisutan u sistemu, ipak se tamo nalazio). Moguce da je on napravio neki problem, tj da mu je driver ostao nekako i da sad on zeza....

ahaha problem resen :d

Vratio sam stari dial up modem u komp i reinstalirao drajver (morao sam da izvadim jednu od pci kartica posto su sve zauzete, i cak sam morao da vratim dial up modem u isti slot inace drajver nije hteo da radi) i sad radi audigy u direct sound kako treba...

Jedino se drakensang buni za "known issue vezan za soft modeme" prilikom startovanja, sto je i bio glavni razlog svih ovih peripetija :d

Btw nasao sam na creative suport forumu par ljudi koji su imali identican problem i identicno resenje :)

Prilozi

• dxdiag-sound.png
    dxdiag-sound.png
    26.8 KB · Pregleda: 37
Dakle, konacno resenje (ukoliko ikoga uopste zanima :d)

- instalacija modema i drajvera za modem
- cim se acceleracija za modem audio device stavi na full, audigy prelazi u WDM mode, ako se smanji nivo acceleracije, modem disable-uje ili izvadi iz kucista, audigy ide u emulated
- ako se disabluje modem audio device, audigy ostaje u WDM, i drakensang radi, medjutim ako se nakon toga disabluje modem ili izvadi iz kucista, u dxdiag se pojavljuje druga zvucna (ocigledno taj modem audio driver nekako ostaje "zakacen" za audigy driver)
- resenje je da se driver za modem uninstalira, restart kompa, cancel na new hardware found wizard i onda moze da se modem izvadi iz kucista

:D

Nazad
Vrh Dno