Šta je novo?

Atomontage Engine

Vlada>>>

Slavan
Učlanjen(a)
29.06.2007
Poena
425
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD RYZEN™ 9 7900
Matična ploča
ASUS TUF GAMING B850-PLUS WIFI
RAM
64GB KINGSTON FURY BEAST DDR5 5600 MHZ
GPU
AMD RADEON RX 7700 XT SAPPHIRE PULSE
Kućište
FRACTAL DESIGN DEFINE R5
Monitor
LG 27GN850-B ULTRAGEAR™ QHD NANO IPS
Pristup internetu
  1. Optički internet
Zbilja znimljiv koncept... Izgleda da sledi penzionisanje klasičnom poligonskom načinu razmišljanja i konstruisanja u sada već sasvim izvesno bliskoj budućnosti... :eyebrows:

Atomontage Engine Home page

[youtube]_CCZIBDt1uM[/youtube]

[youtube]n2qkne-EOG8[/youtube]

[youtube]tnboAnQjMKE[/youtube]

Let's go quantum :)

Odraditi nekakav hibrid ove i klasicne tehnologije nebi bilo lose.

Impresivno!

Sjecate li se igre "Outcast"? Ona je radila bez 3d kartice a grafika je bila vrhunska.
Jel ona radi na istom principiu kao i ovaj engine?

[YOUTUBE]gl4dR5rCeFg&feature=related[/YOUTUBE]

Outcast, pa sve stare NovaLogic "simulacije". Teren i strategiji Perimeter je bio voxelski, i poptuno deformabilan. Prastari prastari isto ruski Vangersi...

Pa sad, reći da je to ista tehnologije bilo bi isto kao reći da su bicikl i formula jedan isto jer imaju gume. Outcast je rađen u voxel tehnologiji kao i mnoge igre tog vremena (Nova Logic igre na primer) a grafička nije bila potrebna jer je procesor radio ceo posao.

Ovaj endžin može da miksuje voxele i poligone što je sjajno.

Ja patim za ovako nečim predugo vremena, od 2000. sanjam igru u kojoj ću moći da iskopam rupu a da to nije skripta koja menja postojeće poligone novim u obliku rupe. Čini mi se da će jedna ovakva tehnologije biti u stanju da to izvede jednog dana, možda čak i realnu prašinu koju nosi vetar (ne vizuelni trik već pravu prašinu). To će otvoriti potpuno nove opcije pri dizajnu igara, od stvarno realističnog vremena (prava kiša, lava, lavina), preko gotovo neograničene mogućnosti destrukcije okoline, pa do potpuno nove mehanike igranja (mada tu sam skeptik, što je realnija mehanika to treba bolji AI i upravo zbog toga se developeri trude da što više ograniče igre da ne bi morali da se muče da pišu napredan AI).

(mada tu sam skeptik, što je realnija mehanika to treba bolji AI i upravo zbog toga se developeri trude da što više ograniče igre da ne bi morali da se muče da pišu napredan AI).

Pa jedno vuče drugo...

Oću da kažem, da ako se bude usvojila ova tehnika i način konstruisanja onda će morati da se pozabave sa Ai-em propisno jer jedno bez drugoga u ovom slučaju zbilja ne ide...

Sta su radili svo ovo vreme ti sto pisu AI ? Odkad postoje igre, do sad su mogli da naprave vremensku masinu.
Sto neko nije angazovao neki sekundarni tim koji bi radio na AI-u u pozadini. Primarni tim da radi igre sa trenutno raspolozivim endzinima, i neka iste prodaje kao i do sada. I onda nakon fazon 7-8 godina pravljenja dobrog AI-a lepo to implementiraju u svoje sledece naslove . Neko moje razmisljanje naglas ...

Pa ne moraju. Pretpostavljam da kao i u svakoj drugoj grani koja donosi profit i ovde postoje istrazivacki timovi koji do tancina ispituju potrebe i prohteve potrosaca. Ako vecini nije bitan pametan AI (a verovatno nije) zasto bi "bacali pare" ? Valjda smo apsolvirali da je zadnjih deset godina industrija igara isto sto i holivud ili muzicka industrija.

Sta su radili svo ovo vreme ti sto pisu AI ? Odkad postoje igre, do sad su mogli da naprave vremensku masinu.
Sto neko nije angazovao neki sekundarni tim koji bi radio na AI-u u pozadini. Primarni tim da radi igre sa trenutno raspolozivim endzinima, i neka iste prodaje kao i do sada. I onda nakon fazon 7-8 godina pravljenja dobrog AI-a lepo to implementiraju u svoje sledece naslove . Neko moje razmisljanje naglas ...

Jeste, ulozice 7-8 godina razvoja i gomilu para samo da bi se ti *****avao nekih 10ak sati x 4~5 igre (nakon kojih ce taj ai definitivno biti prevazidjen) :p

Da se igre (ili bilo šta drugo) pravi na taj način do sada bismo imali gotovo savršenu igru u svakom pogledu. Ali dugoročno gledano sa takvom strategijom nema profita, to nije kapitalizam (bagovi u programima se javljaju jer je neko napravio grešku ali se ostavljaju i namerno da bi neko zvao kasnije zvao podršku i kupovao novu verziju tog programa ;)).

Na taj način koji si ti opisao funkcioniše Open Source. Ali rad na Open Source programima nije uvek plaćen i generalno se cela filozofija kosi sa principima koji danas vladaju tako da to ne ide brzinom kojom bi moglo.

Druga stvar je što stručnjaci za AI koštaju mnogo jer ima poslova gde su oni mnogo bolje plaćeni i cenjeni. Od video igara osim instant zabave ionako nema nikakve vajde ;)

... ne trazimo mi u igrama neki AI tipa HAL... dovoljno je samo da se sklone ili da beze kad pocnu da piju batine, i to je vec vidjeno u nekim igrama.
Mislim da kvalitetan AI mi ne dobijamo iz drugog razloga.

To možda u pucačinama, ali u kompleksnim igrama sa rast tvojih mogućnosti mora da prati inteligentan AI inače cela stvar nema smisla. Ne mlati se Bethsoft i Pirahna Bytes sa AIjem jer vole nego zato što bi igre bile bezveze kada bi sve što AI bilo da beži kada popije batine.

...tebi je zanimljivije ako ostanu i poginu?
Po meni je cela poenta kvalitetnog AI da se trudi da prezivi... isto je sa ljudskom I...

Poslednja izmena:
Meni je FPS postao totalno neinteresantan ali igram takve igre iz navike i da ne bi ostao van "tokova". Nisam rekao da ne treba to da postoji već to nije dovoljno. Zna se zašto je Arcania shit a Gothic, Gothic II (pa i trojka) vrh igre. Nije zbog grafike i sigurno :)

U pravim gotikama( ne mislim na trojku) AI je bezao kad pije batine... ali ne svi... orci su blokirali udarce... svi su se razumno ponasali, vodili normalan zivot i cuvali ga... Za takvu igru odlican AI... A igra je napravljena pre skoro 10 god.
Nove FPS ni ne igram singleplayer... tj. samo protrcim i to do pola...mozda.

Poslednja izmena:
AI treba da se ponasa logicno, ali napraviti takav AI nije lako i zahteva dosta procesorske snage da bi sve to islo glatko. Hardverska ogranicenja su velika za kvalitetan AI pa se zato u igrama nalazi AI kompromis. Negde bolje negde losije ali daleko od simulacije koja lici na realnost.U svakom slucaju AI je segement gaminga koji najsporije napreduje. Danas ne mozete porediti igre u grafickom smislu dalje od 2-3 godfine jer su razlike prevelike za ;poredjenje ali zato kada poredite AI mozete da strpate u isti kos igre u proteklih 7-8 godina.

...problem je u tome sto u danasnjim igrama AI nije dorastao onom iz igara pre 10+ god.

edit:
AI sa klasicnom defanzivnom taktikom bi razbio danasnjeg prosecnog gamera... zato ga i nema.

Poslednja izmena:
Iz razloga što su pre deset i više godina igre pravili mnogo veći stručnjaci od ovih koji danas rade. Kad se setim kada sam čitao jedan intervju sa glavnim dizajnerom Global Agenda, gde na pitanje koja mu je omiljena igra odgovara sa Zelda. Već tada sam znao da igra ne može biti sjajna jer on zapravo nema pojma šta to znači :)

Čovek koji je radio AI u B&W se jednom zahebo i dao sve od sebe da odradi AI što bolje, verovatno zato što je tada u Lionhead-u atmosfera bila takva (Piter Molino je nekad bio veliki dizajner, jedan od najboljih). Posle kada se igra nije prodala kako su glavešine htele, Ričard Evans (AI guy) otaljavao Simse a Molino štancovao Fable i slične mediokritete (poput B&W2). Pomenuti AI specijalist je ubedljivo najveći stručnjak u celoj industriji. Nisu hardverski resursi problem već nedostatak ljudskih resursa koji to mogu da odrade ;)

onaj moj majmun u B&W se isto povlacio kad gubi... jedino sto sam ga ja terao da radi neke nebuloze pa smo tu pucali:D
Bas cu ponovo da instaliram ... dobro me podseti.

Poslednja izmena:
Interesantan link i komentar:

http://aigamedev.com/open/highlights/top-ai-games/

And I'm sorry, but the creatures in Black and White were dumb as bricks. The AI was undoubtedly revolutionary, but it was like training retarded five-year-olds - constant baby-sitting.

Ovo je zapravo najveća pohvala za AI u toj igri. B&W nije AI koji na postavljene uslove odgovara uvek isto, nije samo AI koji ima sposobnost učenja i izvođenja naučenih operacija već AI koji sam donosi odluke u zavisnosti od okolnosti u kojim se nalazi i njegove ličnosti. To je presedan u video igrama, AI koji ima ličnost, potrebe, želje i koji može biti dobar ili loš (a da to nije predefinisano ponašanje). AI iz B&W je na mnogo ozbiljnijem nivou od bilo čega što je viđeno u igrama i može donekle da se poredi sa ozbiljnim istraživanja veštačke inteligencije.

Grafika u B&W je za današnje uslove jako ružna, samo da znaš :)

Poslednja izmena:
Najveci problem u igri je bio sto je majmun imitirao sta sam ja radio pa smo zbog toga i gubili...:d Mucio i palio seljane, lenstario, izivljavao se... u borbama sa drugim bogovima sam morao da ga drzim na povocu. Tu sam zapravo video kolko sam ja retardiran i zgadija... Bas me zanima da li sam se promenio:p.

Poslednja izmena:
Al ste se zavozili...eh! Err, inače kad smo kod Ai-a, naročito ovog koji se vezuje za recimo FPS, stvar uopšte nije toliko komplikovana da se uradi kao što bi možda neki pomislili. Imao sam prilike da vidim kako je skriptovao Ai izvesni momak iz mislim slovačke (ima jedno 2 godine unazad) koji je radio na jednom Doom 3 modu, gde je recimo napravio da se marinac koga kontroliše Ai a ne igrač, povlači iza prvog sledećeg zaklona kada mu se grupa nadolazećih zombija dovoljno blizu približi... I to je funkcionisalo savršeno i bez zaglupljivanja i naravno bez pomagala koja su recimo ugrađena u Cryengine 3 po ovom pitanju... Dakle može da se napravi puno bolji Ai u igrama, naročito onima koji pokrivaju FPS žanr, ali očigledno da je većini prosečnih gejmera pre svega bitno da je igra zabavna, a to podrazumeva u prvom planu da nije teška, a da im realističan Ai uopšte nije (ili je zanemarljivo malo) bitan. Neko će reći pa ok, ali zato postoji težina u igrama i to je tačno, slažem se s time, ali očigleno da se niko ne bavi previše ovim problemom i to će tako biti sve dok gejmeri ćute ili... dok se neko ne izapne i ne uradi nešto zbilja kvalitetno i jedinstveno. Dakle čini se da je mnogo kockica potrebno da se slože odjednom da bi se čitava ova stvar pomerila s mrtve tačke, što naravno ne ide tako lako...

Međutim ovakav i njemu slični 3D koncepti ipak čini se da bacaju nešto više svetla na ovaj problem i moguće je da će Ai kao jedan od sada svakako bitnijih elemenata upravo zbog samog koncepta koji podrazumeva daleko destruktivnije okruženje dodatno biti unapređivan i razvijan... Naravno, ostaje da se vidi ipak u kom pravcu će čitava stvar da pođe, no bez obzira na ovo dokle god sami igrači ne budu žudili za realističnijim i naprednijim Ai-jem, njega svakako onda neće ni biti... to je barem neko moje mišljenje! ,)

vidim naveli su medju top half-life 1.
ako neko zeli da vidi kako su to osmislili, moze da skine neku .map (nekompajliranu bsp mapu) i otvori je u worldcraft, hammer ili queradiantu.

Poslednja izmena:
Ja sam skrenuo priču na AI iz prostog razloga što svaka nova tehnologija koja bi jednog dana mogla zaživeti u igrama a da nije puka šminka otvara nove mogućnosti i samim tim nameće pitanje AIja koji je toliko zaostao da ne može to da isprati. Naravno moguće je praviti igre poput Portala gde ti AI ne treba jer osim tebe ne postoji nijedan NPC ali to baš i nije put u kome bih želeo da se industrija kreće.

Naravno cela priča nema puno smisla u vremenu kada su najbolje pucačine CoD, Bulletstorm i slični koridor šuteri (da ne kažem on-rail šuteri). Kada vidim igru u kojoj se ne mogu kretari više od dva metra levo i desno i u kojoj je ići nazad besmisleno, pripadne mi muka. Uvek ću pre igrati nešto poput Borderlandsa gde su neprijatelji random generisani i obnavljaju se ali gde bar imam koliku toliku slobodu kretanja. Cinematic šuteri su najgluplje igre ikada izmišljene.

Šta da radimo mi sa DX10 karticama? Lako je tebi sa tim DX11 ATI-jem :p

Šalu na stranu ovo je zaista fenomenalno. Kao mali sam se pitao zašto ne naprave tehnologiju koja će svet igre da kreira kao pravi, koristeći čestice a ne poligone. Ali i kao klinac sam znao da je to gotovo nemoguće. Sve do sada :)

PhysX je već nagovestio svojom simulacijom fluida i čestica da će tako nešto biti realno u skorijoj budućnosti.

Mda, ništa bez nevidije.

Samo rekoh, da nešto od ovoga već postoji, sad što nije iskorišćeno, to je druga stvar.

Vrh Dno