Šta je novo?

ATI's R600 ima 64 prava pipe-a???

Ma mnogo bitnija informacija je ovo:

http://www.behardware.com/news/imprimer/8316/

Mogu zamisliti kakvi monstruozni "koprocesori", mogu da postanu GPU-ovi kroz Torrenza platformu!
Ovo je jos jedan "tip" zasto je AMD kupio ATI!

@bojsa:-Nisam znao da je to stara vest ,a nije bilo ni tako explicitno receno u threadu ,na linkovima koje si ostavio.

@nedjo:-to je vrlo zanimljiva stvar.Moze biti vrlo mocno.Pretpostavljam da ce Intel da odgovori na ovo nekako se nagodivshi sa nvidia-om.Ni nvidia ,ni intel u tom slucaju nece bash imati previshe izbora.Bice zabavno gledati ih kako moraju da saradjuju 😀

Poslednja izmena:
Intel se ne nagadja ni sa kim! Intel uveliko angazije inzenjere sa iskustvom u projektovanju GPU-ova:

http://www.accelenation.com/?dp.dt.2006.8.16

Intel ce sve sam da razvija (doduse kupili su Imgtech-ov IP za graficka jezgra)

Nedjo je napisao(la):
Ma mnogo bitnija informacija je ovo:

http://www.behardware.com/news/imprimer/8316/

Mogu zamisliti kakvi monstruozni "koprocesori", mogu da postanu GPU-ovi kroz Torrenza platformu!
Ovo je jos jedan "tip" zasto je AMD kupio ATI!

Pa ova druga spekulacija za fiziku je ocigledno tacna...
Ali opet da bi ih upotrebio kao koprocesor treba ti jos jedna graficka preko za sliku

A sta 'vidia ima da kaze na sve ovo?

Poslednja izmena:
resenje za sta?

MAD_MUzzY je napisao(la):
nV za to vec ima "elegantno" resenje u obliku dual 7950 karte... tako da ne znam ko je tu screued?

Pa koliko sam ja video, vec X1950XTX ume da zada glavobolje nVidia-inoj 7950GX2 kartici... O R600 je izlisno govoriti.

Polako, treba da izadje i G80 i R600 pa da ond pricamo o tome....
:wave:

Možda se ponovi situacija od pre par godina kad su bili aktuelni ATI R3xx i NV30, tada Nvidia nije imala "pravi" DirectX 9.0 GPU, očekuje se da ATI R600 ima unified architecture, punu directX 10 podršku a Nvidia ne, jer smatraju da još nije vreme za unified architecture.

😀 7950GX2 je ipak brže rešenje od X1950 XTX u visokim rezolucijama (osim u igrama koje možda ne rade dobro sa SLI-em, a takve su retke). A kad se priča o R600 vs. G80, o tome ne možemo ništa sigurno da tvrdimo, već samo da spekulišemo... Mislim da će biti jako blizu po performansama, ne verujem da će tek tako jedna da oduva drugu. ATI-ju će verovatno u početku biti potrebno malo da sredi drajvere s obzirom na to da je ovo drugačija arhitektura, ali će, ako bude kaskao u startu, kasnije biti dosta brži samo apdejtom drajvera...

Искрено се надам да ATI неће усрати мотку у средњем сегменту као што су то урадили, хммммм, задњих 1024 пута :d. Колико год хтео да узмем ATI-ја, nVidia се увек некако намеће као логичнији избор.

Principal Skinner je napisao(la):
http://www.beyond3d.com/forum/showthread.php?t=31049&page=15
Потпуно се слажем са људима са овог форума (beyond3d) да је Фуад нешто гадно пушио.

Fuad nekada ne skapira šta mu se govori, a nekad mu namerno ne kažu sve kao što jeste, da se malo digne prašina, to je uvek dobro 🙂. Totalno je izlišno hvaliti se time da GPU ima 64 "pipe-a". Pa i R580, ako ih tako brojiš, ima skoro toliko... 48 pixel shadera + 8 vertex-a... daje 56 pajplajna. Pošto je ovo unified shader, moguće je da ima 64 jedinice i neki poboljšan ultra threaded dispatch sistem. Ringbus je ostao na 256-bita, interno na 512, jer bi 512-bitni put ka čipovima iziskivao jezivo skup i kompleksan layout (ako nas sa ovim iznenade, karta ne može da košta ispod 600 dolara u startu). Ono što je najbitnije, jeste broj ROP jedinica - ako je on povećan sa 16 na 32 (na veći broj bi bilo suludo), to ne bi imalo velikog efekta bez daleko većeg memorijskog bandwidth-a, mada je samsung već napravio i testirao GDDR4 čipove koji rade na efektivnih 3.2 GHz (ako ste mislili da je 2 GHz na Radeonu X1950 XTX mnogo, eto podatka da ćemo za par meseci imati nešto "60% brže" 🙂, a tokom 2007. nas očekuje i GDDR5). Znači, najbitnije za GPU nije to što će imati sirovi interni fillrate od ne znam koliko gigapiksela, nego da li je broj ROP jedinica (a i memorijski bandwidth) povećan i koliko!

Principal Skinner je napisao(la):
http://www.beyond3d.com/forum/showthread.php?t=31049&page=15
Потпуно се слажем са људима са овог форума (beyond3d) да је Фуад нешто гадно пушио.
🙂 znam coveka licno i u opste nije u pushackom vazonu 😉
Obzirom na njegovo dosadasnje tumacenje pajpova, verovatno je mislio na 64 ROP-a. Meni je to iskreno neverovatno i nismasigurna koliko je smisleno... ali ako ATi to zaista i uradi onda ce to biti fenomenalno... pod uslovom da se zaista drasticno odrazi na performanse.
U svakom slucaju sa R600 ponovo cemo morati detaljno rastumaciti postojecu terminologiju...
sto se tice 7950 GX2, on jeste brzi od 1950 XTX, ali ga zato ovaj shije u CrossFireu, posto QuadSLI nista ne valja

Више је него очегледно да је човек пристрасан према Ati-ју много више него што би неки новинар себи смео да допусти. Oво јако подсећа на ложење пред излазак R520 да ће исти имати 32 цевчуге.

Poslednja izmena od urednika:
Nedjo je napisao(la):
🙂 znam coveka licno i u opste nije u pushackom vazonu 😉
Obzirom na njegovo dosadasnje tumacenje pajpova, verovatno je mislio na 64 ROP-a. Meni je to iskreno neverovatno i nismasigurna koliko je smisleno... ali ako ATi to zaista i uradi onda ce to biti fenomenalno... pod uslovom da se zaista drasticno odrazi na performanse.
U svakom slucaju sa R600 ponovo cemo morati detaljno rastumaciti postojecu terminologiju...
sto se tice 7950 GX2, on jeste brzi od 1950 XTX, ali ga zato ovaj shije u CrossFireu, posto QuadSLI nista ne valja

Pa malo ljudi ima i 7900GTX i X1900, a mislim da je QuadSLI SF i za one koji kupuju najbolje... QSLI zaista nije dobro odrađen, a za ROP-ove se slažemo. Ne verujem da uopšte vredi da stavljaju 64 ROP-a, to bi sa postojećim mem. kontr. bio waste silicijuma...

Nedjo je napisao(la):
resenje za sta?

Ma za ovo sto si naveo kao koprocesor nonoj amd-ovoj platformi. Elegantije u smislu da je to ipak SLI karta a zauzima 1 PCIx slot. O potrosnji, grejanju i buci (tj. tishini) da i ne govorim.

delimir je napisao(la):
Pa koliko sam ja video, vec X1950XTX ume da zada glavobolje nVidia-inoj 7950GX2 kartici... O R600 je izlisno govoriti.

Nisam nesto obracao paznju ali verujem da su razlike par procenata u visokim rezolucijama sa svim opcijama tako da ... who cares 🙂

R600 je ipak sledeca generacija.

Da bi neka kartica bila koprocesor u okviru AMD-ove Torrenza platforme mora da ide u HTX slot i da je kompatibilna sa koherentnim HT linkom. Ni jedna graficka danas to ne moze da bude. A ni prvi talas nove generacije nece biti. To tek R700 i G90...

Nije toliko vezano za Torrenzu, ali ATI ima dosta iskustva sa dizajniranjem GPU-a koji ima još "funkcija". Xenos je na Xb360 "ploči" i memorijski kontroler i GPU, zar ne?
Muzzy, Del - 7950GX2 je brži od X1950 XTX baš u najvišim rezolucijama. Nisam još počeo da testiram u ekstremnim rezolucijama (više ljudi ima najjaču karticu poslednje generacije, nego što ih ima 24 inch TFT, pa još mislim da nema realne potrebe da testiram u 1920 x 1200), ali je AA i AF obavezan...

Nedjo je napisao(la):
Da bi neka kartica bila koprocesor u okviru AMD-ove Torrenza platforme mora da ide u HTX slot i da je kompatibilna sa koherentnim HT linkom. Ni jedna graficka danas to ne moze da bude. A ni prvi talas nove generacije nece biti. To tek R700 i G90...

Jasno. Ovo sam naveo kao predpostavku da ako nV bude htela da da odgovor na ovo sto ati i amd spremaju ima (za sada!) elegantije resenje od Ati-a. That's all...

nego, kad ce da osvane test X1950XTX na benchu?

byMaX je napisao(la):
Nije toliko vezano za Torrenzu, ali ATI ima dosta iskustva sa dizajniranjem GPU-a koji ima još "funkcija". Xenos je na Xb360 "ploči" i memorijski kontroler i GPU, zar ne?
pa svaki GPU je pored toga sto je procesorska jedinica, ujedno i memorijski kontroler.
U svakom slucaju ono sto sam naveo je izuzetno bitno za Torrenzu i kamen je temeljac za buduci projekat fuzije CPU-a i GPU-a u procesorsku jedinicu buducnosti.
A sto se tice PCI Expressa i 'vidijinog resenja, ono zaista neam veze sa ovom pricom, jer PCI Express jednostavno nije magistrala koja moze da omoguci kreiranje koprocesorskih jedinica. Pa najbolja ilustracija koliko je PCI Express los BUS kada je rec o sinhronizaciji, koja je od esencijalne vaznosti za kreiranje bilo kakvih koprocesora jeste chinjenica da proizvodjaci TV tjunera, audio kartica (najnoviji primer je AGEIA-in PhysX) jednostavno jos uvek ne izbaciju svoje proizvode za PCI Express magistralu. Takodje koliko je PCI Express los u pojedinim stvarima govori i chinjenica koliko glavobolja imaju korisnici PCI Express all-in-wonder kartica i koliko softverske akrobatike ATI pravi kroz MMC (a i sluzi se implementacijom 3rd party cipova na samu karticu) da bi se problemi vezani za sinhronizaciju ispeglali. No odosmo u offtopic...

Naravno da ima sopstveni memorijski kontroler, ali pitanje je da li ima dodatni mem. kontroler da se CPU hrani podacima ili šeruje postojeći, koji i sam koristi? Mislim na Xenos, a vezano je i za buduće projekte..?

Chinaski je napisao(la):
nego, kad ce da osvane test X1950XTX na benchu?

Kada istekne NDA, kao i uvek 🙂

Nazad
Vrh Dno