Šta je novo?

ATI's R5xxx Roadmap Details

Bah, Anandtechov (a ne Anadov) zakljucak je totalno tendeciozan!
i ATi i Vidija su podjednako brzi u Fearu. Vidija doduse prednjaci u non AA/AF modovima, ali je ATi u drugoj situaciji stize i prestize, uz akademsek razlike doduse.
Bice zanimljivo videti koliko se drajveri mogu optimizovati za FEAR.
Zanimljivi su mi komentari vezani za implementaciju onoga sto je rebalo da bude udarni novitet FEARa - mekane senke i paralax mapping. Zayebali su i jednu i drugu stvar! Brooka! toliko o tom fenomenalnom Ligtech engineu. Ko hoce da vidi kako treba implementirati paralax maping sa sve self shadowingom i mekanim senkama (i gomilom drugih zezalica) neka pogleda ToyShop demo (bice video na novom Digital! CDu).

ToyShop izgleda stvarno dobro, pre svega kaldrma kad se kamera spusti skroz dole pa se kapi kise odbijaju a vidi se odsjaj doticne prodavnice.
Smesan je onaj taxi na kraju sto stane na crveno svetlo, pa krene na crveno svetlo i onda skrene desno ali to izgleda kao da je skrenuo pod rucnom pri brzini od 15km/h:)
Assassin je mnogo dobar a Partenon je smesan skroz, Zoltar mi je fascinantnije izgledao;)

Apro po priče da nvidia ne zadovoljava SM 3 u delu Pixel Shader implementacije. Ati ne zadovoljava SM 3 u delu vertex shader implementacije čiji se nedostatak šatro može lako rešiti pixel shaderima.

"X1000 series GPUs don't support a notable Shader Model 3.0 feature: vertex texture fetch. As it sounds, this capability allows the vertex shaders to read from texture memory, which is important because texture memory is sometimes treated as general storage in programmable GPUs. Vertex texture fetch is useful for techniques like displacement mapping, where the vertex and pixel shaders need to share data with one another."

Izvor Tech Report.

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
Ko hoce da vidi kako treba implementirati paralax maping sa sve self shadowingom i mekanim senkama (i gomilom drugih zezalica) neka pogleda ToyShop demo (bice video na novom Digital! CDu).
zasto ovaj demo nisam ranije skinuo? :cigar:

Nedjo je napisao(la):
Bah, Anandtechov (a ne Anadov) zakljucak je totalno tendeciozan!
i ATi i Vidija su podjednako brzi u Fearu. Vidija doduse prednjaci u non AA/AF modovima, ali je ATi u drugoj situaciji stize i prestize, uz akademsek razlike doduse.
Bice zanimljivo videti koliko se drajveri mogu optimizovati za FEAR.
Zanimljivi su mi komentari vezani za implementaciju onoga sto je rebalo da bude udarni novitet FEARa - mekane senke i paralax mapping. Zayebali su i jednu i drugu stvar! Brooka! toliko o tom fenomenalnom Ligtech engineu. Ko hoce da vidi kako treba implementirati paralax maping sa sve self shadowingom i mekanim senkama (i gomilom drugih zezalica) neka pogleda ToyShop demo (bice video na novom Digital! CDu).

Dobro, Nedjo, ali ne mozes ocekivati da ce u igru koju rade godinama da implementiraju nesto sto su tek sada napravili kao TechDemo za predstavljanje novih kartica. A i sam znas da taj isti ATI-jev demo radi na prihvatljivih 35 fps u proseku, sto za igricu nije dovoljno. Da su upotrebili onakav self shadowing POM, da li mislis da bi igra radila kako treba i na najjacim kartama? Ovako su uradili ok posao, i taj POM moze da se vidi i na jednom obicnom 6600gt-u, recimo, sa medium podesavanjima. Preporucujem da probas FEAR sa 81.85 drajverima i vidis koliko su bolje soft shadows nego ranije (cak i u odnosu na 81.84 beta) i koliko brze sve radi. Ja igram sad na 1280 x 960 sa 8x AF (AA ne radi kada se ukljuci soft shadows i vice-versa).

da, samo josh da se te kartice pojave u prodaji...

zerbah je napisao(la):
da, samo josh da se te kartice pojave u prodaji...
Te kartice se nalaze u prodaji. Odnosno, proizvodjaci ih imaju u svojoj ponudi, a to sto s druge strae ih domaci uvoznicine povlace je druga stvar.
Konkretno evo sta moze jedan X1800XL kome bi dilerska trebalo da bude oko 380 evra:

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=78054

Ponavljam, ova kartica je na raspolaganju uvoznicima.

Jedno pitanje...
Taj hotfix donosi poboljšanja samo kod X1X serije kartica ili se može očekivati kakav takav pomak i kod R350 i R420 serija? :trust: Naravno mislim na OGL.
Pozdrav. :wave:

Moorhuhn je napisao(la):
Jedno pitanje...
Taj hotfix donosi poboljšanja samo kod X1X serije kartica ili se može očekivati kakav takav pomak i kod R350 i R420 serija? :trust: Naravno mislim na OGL.
Pozdrav. :wave:

Samo X1K.

Nedjo je napisao(la):
Ko hoce da vidi kako na delu izgleda kad ovi Finci overklokuju ima specijalni filmic na CD-u novembarskog Digitala! ;)

Jesu ga nasvirali ali kladim se da su i prozore morali držati otvorene :D ;)

Poslednja izmena:
Novi catalyst driveri za X1800-nice performance boost

http://www.tweaktown.com/articles/839/5/page_5_benchmarks_half_life_2/index.html

Hehe,pogledajte sta novi driver radi u Half Life 2!Jeeza..
Takodje Q4...
Lepo se stvari odvijaju na katalist frontu.Jos samo da Ati dostavi dovoljnu kolicinu kartica i sve je OK.Ispade nesto vrlo dobro od novog Radeta(a sa slicnim driverima Ati-ju nece ni trebati nova karta za borbu sa novim GTXom)

Pa to nije nishta, kako su najavili da ce da bude sa novim sveze napisanim opengl delom.
Nadam se da ce da isposhtuju to shto su rekli.

Ovo je tek prva zvanicna verzija drajvera za X1K familiju, tako da je ovo tek zagrevanje! Treba ocekivati da tek s dolaskom "series six" verzije Catalysta pravo lice R520-ke izadje na videlo. Vec koliko sa 5.12 stize novi skok u performansama i konacno oficijelna podrska za X1300 i X1600 (mada, nema te magije koja ce X1600 baciti ispred 6800GS-a, barem ne u realnim igrama).

Poslednja izmena:
Vidjao sam po XS-u da likovi sa X1800XL-om prebacuju taktove XT-a za jezgro i to sa stock coolerom. Ono sto sam zapazio je da su uz pomoc nekih alata softverski dizali napon GPU-a i memorije. Cini mi se da se o tome jako malo pricalo, a da je to super vest za overclockere. Eh, kada bi tako nesto postojalo za nVidia-u... 6800GS + malo voltaze, bilo bi svasta.

BTW, koliko jos mesta ima za porast performansi preko drvera, kada je ATi u pitanju?

ne mora X1600XT da prebaci performanse 6800GS-a u igrama; neka mu poprave performanse za 20-30% sa novim drajverima i neka ne bude skuplji od 250e kod nas i ja u tom slucaju znam sta cu kupiti :). ovako cekam da vidim sta ce se desavati. ako se nista revolucionarno ne desi sa 6.1 u smislu performansi X1600XT, ,moracu da razmislim o nekom drugom resenju...nadam se da to ipak nece biti slucaj.

Radeon-i X1600 pojeftinili

Radeon-i X1600 pojeftinili i pre nego sto su se nasli u prodaji. ATi snizio MPC cene:
X1600 XT: 250$ -> 200$
X1600 Pro: 200$ -> 150$

Sa ovim X1600 serija i te kako postaje zanimljiva za kupovinu :banana: :guitar:

Da, ovo je vec itekako realno. Procenjujem da Nvidia nece reagovati sa cenom GS-a, jer nema potrebe, on je realno brzi tako da je veca cena opravdana. Sta vise, jedino ATi treba da reaguje sa cenom X800XL-a i da ga spusti do nivoa GS-a.

zar nije X800XL konkurent 6800GT (ako se izuzme OGL)?

sale prdez je napisao(la):
zar nije X800XL konkurent 6800GT (ako se izuzme OGL)?
Pa prema prikazanim rezultatima realno je konkurent GS-u...

mcekovic je napisao(la):
Radeon-i X1600 pojeftinili i pre nego sto su se nasli u prodaji. ATi snizio MPC cene:
X1600 XT: 250$ -> 200$
X1600 Pro: 200$ -> 150$

Sa ovim X1600 serija i te kako postaje zanimljiva za kupovinu :banana: :guitar:
Evo ga! X1800XL je krenuo na dole!!!

http://www.newegg.com/Product/Product.asp?Item=N82E16814121547
Kad izadje R580, ATi ce da pozicionira ovu karticu na 299, a XT-a na 399. R580 ce naravno ici na 499 i 599.

Kad bi ziveo u Americi trebao bi da obozavam Ati vise od Zvezde i najblize familije pa da x1800xl uzmem za 359$, a ne 7800GT koji cini mi se moze da se nadje za nekoliko desetina dolara manje:)

tomazino je napisao(la):
Kad bi ziveo u Americi trebao bi da obozavam Ati vise od Zvezde i najblize familije pa da x1800xl uzmem za 359$, a ne 7800GT koji cini mi se moze da se nadje za nekoliko desetina dolara manje:)
ma cuti, kakve su im cene bile ovo sad pocinje da lici na nesto :)

Moso je napisao(la):
Lepo ali jos uvek nedovoljno da se covek odluci da je kupi jer za iste ili manje pare se moze kupiti 7800GT koji je bolja karta.
Poz.
Ovo je predmet za realnu diskusiju: Koja je karta od te dve zapravo bolja i zasto?
S a strane specifikacija, tesko da se 7800 moze nazvati boljom. Sa strane performasni su tu jedna je malo bolja u ovom, druga u onom testu. Nazovimo situaciju neresenom. Jedina izrazita prednost 7800GT-a jeste cena. verujem da je to vecini dovoljan argument za odluku, ali je ipak nedeovoljan da bi se 7800GT nazvao definitivno boljom kartom.

Ljudi jednostavno nisu gledali rezultate sa novim catalystima... od 5.10b odnosno 5.11, catalysti stižu sa drugačijim parametrima za arbiter memorijskog kontrolera što podiže performanse u OpenGL-u za do 32% u 1600 x 1200 i preko 20 u nižim rezolucijama. Sada je XT brži od GTX-a i u Q4 i u Doomu, a XL je tu negde sa GT-om. Svi su pročitali samo prve testove i formirali mišljenja, a ove nove niko... Ali dobro, mislim nek kupuje ko šta hoće.

Nazad
Vrh Dno