Šta je novo?

Ati tv out??

srkybre

Slavan
Učlanjen(a)
31.08.2006
Poena
304
Želim da napravim dva moda, šeme za monitor i tv ali mi baš ne ide od ruke :) .
Na starim drajverima je sve bilo super jer sam radio po neko starom Shone190 uputsvu. Glasilo je ovako:

Display properties/settings/advanced/displays

Tu imas monitor i TV. Udjes u monitor (a prethodno ugasis TV izlaz, malo dugmence levo gore) i podesis max rezoluciju koju on podrzava. Tu pored imas SCHEME, gde upises naziv, recimo MONITOR i podesi hotkey, recimo ALT+F6, stavis Apply pa OK.
Nakon toga ugasis monitor izlaz (isto kao pre toga TV), a upalis TV i stavis apply. Tada ces dobiti sliku na TV-u. Tu onda podesis rezoluciju koja ti odgovara za tv (meni recimo najvise odgovara 1024x768) i snimis ponovo u SCHEME, recimo kao TV i naravno hotkey ALT+F7. Posle svega stavis apply pa OK i jednostavno samo preko ALT+F6 i ALT+F7 menjas sliku sa TV-a na monitor i obrnuto bez potrebe da menjas rezoluciju jer je vec upamcena i snimljena prethodnim koracima.
Kraj citata.

E sada na najnovijim Atijevim drajverima ne mogu da se snađem sa onim wizardom, ili imam bezveze sliku na tv-u ili ok na tv-u a čudnu na monitoru. Ranije je rezolucija na tv-u bila 1024 X768 a na monitoru 1280X1024.

Da li neko može da opiše proceduru nameštanja ove dve šeme sa novim drajverima kao što je to lepo odradio svojevremeno Šone.

Hvala puno unapred.
Pozdrav.

Nemoj da instaliras Catalyst Control Centre, vec uzmi najnovije drajvere, ja koristim 6.12, i uz njih instaliraj Ati Tray Tools. Seme za prebacivanje prikaza na monitor, tj TV se prave ovako :

Ides u ATT, Display, Settings i tu dobijas Display 1, Display 2 i TV Out.
Klikom na On/Off palis i gasis navedene displaye.
Namestis da je upaljen samo prvi display, i kliknes na disketicu pri dnu, u i New profile name upises "CRT" ( bez navodnika) i kliknes na OK.
Dalje, namestis da je upaljen samo TV, klikom na On/Off pored TV Out-a i kliknes na Display 1 da ga iskuljucis, zatim klik na disketicu i upises "TV" i OK.
Napravi i Clone mode ( Display 1 ukljucen, Primary da bude obelezen svetlo zelenom tackicom, A TV Out isto ukljucen, i Clone obelezen svetlo zelenom tackicom ).
Sad ides na Hot Keys, enable-ujes ih, zatim ides na Customize, dobices prazan ekran.
Biras dole levo prvu od 3 ikonice, na sledecem ekranu kliknes na + ispred Display and TV Out, i biras Load Display profile, u Select Display Profile, biras redom Clone ( i pri tom odredis Hot key, npr Alt + C ), zatim TV ( Alt + T), zatim CRT ( Alt + M ) i na kraju izaberes Enable/Disable Extended Display i odredis za njega Hot Key npr Alt + E.
Kad si to sve uradio, mozes da testiras da li rade seme, pritiskom na Alt + T, bi trebalo da prebaci prikaz na TV a Alt + M da vrati na monitor, itd.

Hvala ti mnogo evo sa malim zakašnjenjem sad ću odmah da probam.

Evo probao sam i sve ovo što si opisao radi super, ali se i dalje javlja problem sa rezolucijom.
Tj. ako je na monitoru rezolucija 1280x1024 tako je i na TV-u, a ta rez. ne valja na Tv-u. A ako podesim da bude 1024x768 koliko bi trebala da bude na Tv-u onda on zadrži tu rez. i za monitor a ta onda ne valja za monitor jer je native za njega 1280x1024 (tft).

Ovo sa profilima bi bilo super samo još ako postoji rešenje za rezoluciju :(.

Jeste, znam ali nisam uspeo da nađem rešenje, pitao sam i na forumu, ali ništa, preporučivali su mi korišćenje Extended Desktop moda, u kome može da se našteluje drugačija rezolucija od one na monitoru

A zasto isljucujes jedan pa drugi?

Zar ne mozes da napravis da oba rade zajedno?
(dva ekrana)

Pa očigledno da čoveku više odgovara single display i mene isto ovo interesuje jer ne volim da mi nešto odvraća pažnju dok gledam film ;).

Ali ne mogu da verujem da ne može da se namesti različita rezolucija za TV i komp u single display varijanti sa novim drajverima. Ili ja/mi ne znamo da nađemo rešenje ili su oni stvarno...

Imam i ja jedno pitanjce vezano za ovu temu :)
Ja kuci imam gforce mx440, i namesteno mi je da ako pustim neki film, na tv-u ide samo film bez obzira da li ja na racunaru surfujem, radim nesto drugo itd. (znaci sestra gleda divx na TVu, ja surfujem, svi sretni i zadovoljni). Da li je ovo moguce namestiti i kod ATIja, i kako? Moja devojka je kupila novi racunar sa Asusovim atijem X1600PRO; i nikako da provalim kako ovo da namestim...

Hvala unapred :)

darkos

To se kod ATI-ja zove Extended Desktop Mode, a u prethodnim postovima je objašnjeno kako se prave Hot Keys prečice

Sivi

Sve moguće sam probao, nije u pitanju verzija drajvera, jednostavno ne može ( ili ja ne znam )
Kod nvidije je to, što kažu Englezi, peace of cake, možeš da namestiš bilo koje rezolucije na CRT-u i TV-u

I kod ATI-ja je prosto. Ja koristim Omega drajvere uz koje ide ATI Tray Tools - i nisam imao problema sa dva razlicita Radeona do sada. Mogu se podesiti frekvencije i rezolucije za svaki display posebno u bilo kom rezimu.

Poslednja izmena:
Cat

Kako ?

I kod mene je u display properties podešeno da TV-out ima reyoluciju manju od one na desku CRT-a, nebitno koju, ali to nema veze, kad prebacim prikaz na TV, reyolucija je ista ko na monitoru, jedino u Extended desktop modu je rezolucija manja od one na monitoru

Ne kontam sta tripujete za rezoluciju TV od 1024x... kad ni jedan klasican TV uredjaj ne moze da podrzi to. Ili mozda imate neki HDTV 720p?
Sto se tice osvezavanja klasicnih TV-a, ono je uglavnom 50 Hz, osim kod nekih gde moze biti i 100 Hz (sto automatski daje cistiju sliku).

Stvar je u tome da meni, tj. nama treba manja rezolucija od 1024*768, znači, 800*600 ili 640*480, zato što se u 1024*768 ništa ne vidi ( nejasna slika, mali text i ikonice )

Ne kontam sta tripujete za rezoluciju TV od 1024x... kad ni jedan klasican TV uredjaj ne moze da podrzi to. Ili mozda imate neki HDTV 720p?
Sto se tice osvezavanja klasicnih TV-a, ono je uglavnom 50 Hz, osim kod nekih gde moze biti i 100 Hz (sto automatski daje cistiju sliku).

Ne razumem od kakve je pomoći ovakav komentar.
Jednostavno, kada je rezolucija na monitoru drugačija (1280X1024) od željene rezolucije na TV-u (nebitno da li je to 1024X768 ili 800X600) pri prebacivanju slike sa monitora na TV zadražava se rezolucija monitora umesto da prihvati novu. Kao što je Ciki rekao to važi samo za single display varijantu mislim da na extended radi.

Možda je Cat u pravu da radi sa Omega drajverima sada ih skidam pa ću da probam.

Blah a evo pre 2 minuta sam skinuo. Hvala na obaveštenju da se ne cimam bez veze.

Neki drugi problem je tu u pitanju - ne bih rekao da je do drajvera. Evo, kod mene radi i kao Clone i kao Extended Desktop bez problema.

Ja sam imao isti problem sa rezolucijama, a isto je bilo da je slika na tv-u veca nego sto treba, nista nije pomoglo.Da ne otvaram novi topic, samo jedno pitanjce: Kada povezem graficku i tv, na tv-u se pojavljuje slika sa bas jakim smetnjama/slika jako "titra" i uopste ne moze da se gleda.Ne znam u cemu je problem, u cemu moze biti stvar?

Ja sam imao isti problem sa rezolucijama, a isto je bilo da je slika na tv-u veca nego sto treba, nista nije pomoglo.Da ne otvaram novi topic, samo jedno pitanjce: Kada povezem graficku i tv, na tv-u se pojavljuje slika sa bas jakim smetnjama/slika jako "titra" i uopste ne moze da se gleda.Ne znam u cemu je problem, u cemu moze biti stvar?

Probaj da ishtekash kabl od antene ili kablovske iz TVa, meni se zbog toga javljao "flicker"...

Poslednja izmena:

Kako povezuješ TV i PC S-video, činčevi, scart?
Meni se to dešavalo npr. kada sam spojio dva činč kabla, jedan sam dobio uz neku grafičku čini mi se a drugi sam kupio.. Taj prvi je ok ali ovaj drugi sam menjao sto puta i koji god da sam stavio isto, valjda nisu toliko kvalitetni kao ovaj prvi.
A može i da bude ovo što je Shang rekao.

@ Shang Tsung: Jeste sad, radi normalno,nema smetnji.Slika nije kristalno cista ali boze moj...
@ Sivi:Imam kovertor koji S video pretvara u cinc koji ide iz graficke i u TV ide cinc, i sad radi normalno.
E sad jos samo rezolucije da nekako podesimo...Evo instalirao sam ati tray tools, ali tu ne mogu da pronadjem da menjam rezolucije za TV, samo pise da je max rezolucija za tv 1024x768 na 60Hz.

Neki drugi problem je tu u pitanju - ne bih rekao da je do drajvera. Evo, kod mene radi i kao Clone i kao Extended Desktop bez problema.

Ako sam dobro razumeo, kod tebe radi Clone mode u rezoluciji na TV-u koja je različita od one na monitoru, jel da ?
Molim te opiši kako si to naštelovao i koje drajvere koristiš ?
Extended desktop mode i kod mene radi u drugoj rezoluciji od one na monitoru, ali Clone i Single display na TV-u ja nisam uspeo da naštelujem još od Asus Radeona 9600SE, ni na MSI RX 1300 PRO a ni na Asus EAX 1300 PRO, koji sada imam.

Niti sam sta sta stelovao niti sam se zezao sa tim. jednostavno sam prikacio tv na graficku i pritisnuo tv-on u Ati Tray Tools (Display - Settings - tv on (clone)). Rezolucija na monitoru je 1024x768@85, na tv-u je 640x480@60 tako je i u Extended (ako ne laze moj komp). Clone ne koristim nikad - sta ce mi? Zasto se zapeli za taj clone mod? Inace imam najobicniji Asus 9550GE, drajveri Omega 7.1.

Prilozi

• iviewcapture_date_22_02_2007_time_11_55_48.jpg
    iviewcapture_date_22_02_2007_time_11_55_48.jpg
    118 KB · Pregleda: 135
Poslednja izmena:
Mislim da tako i radi ali Cat probaj da staviš 1280X1024 na monitoru pa prebaci na TV pa vidi da li ti tada radi.

U pravu si - nece kao Clone. Uvek mi vrati prethodno podesavanje (nece da prihvati novu rezoluciju) - kao da je to jedino moguce. Jasno mi je u cemu je problem.

Ali kao Extended Desktop bez obzira na rezoluciju monitora tv radi na 640x480 uvek.

Poslednja izmena:
:banana: vec par meseci (od kada sam kupio x1650pro) pokusavam bezuspesno da upalim clone mode sa control center-om. instalirajuci samo drajver i att konacno sam dosao do resenja. clone mode mi sada radi. ali....

1. kada restartujem racunar na tv-u mi se slika pojavljuje od log on stranice. slika na tv-u i na racunaru je u pocetku identicna. cim upalim neki video fajl na tv mi je u full screen-u, a na kompu ne (tako sam i hteo). medjutim, kada ugasim plejer slika na tv-u vise ne postoji (ne vidim desktop) vec je ekran crn. kada upalim ponovo neki video fajl, slika se opet pojavljuje i tako u krug. ako tada pozelim da igram neku igricu na tv-u ne mogu. igricu mogu da vidim na tv-u samo kad restartujem komp i kada vidim desktop. sve to znaci da svaki put kada hocu da igram na tv-u moram da restartujem komp i da ne palim ni jedan video fajl pre nego sto sam siguran da vise ne zelim nista da igram na tv-u (sto je bas glupo).

2. ne mogu da smanjim rezoluciju na tv-u sa 1024x768 na 800x600 (ili ne znam kako to da uradim). gledanje na vecoj rezoluciji je podnosljivo (ukoliko se malo poveca font i aspect ratio), ali umesto tih par centimetara crnila na vrhu i na dnu ekranu bi sigurno bilo lepse da mogu da razvucem sliku preko celog ekrana.

kao sto rekoh, drugi problem je neuporedivo manje vazan. bio bih vam vrlo zahvalan ukoliko neko moze da mi razjasni kako da resim prvi problem.

btw, sada ni kada restartujem komp ne mogu da igram igrice na tv-u (ekran je crn), ali kad pustim video fajl clone radi savrseno. totalni zbun.:wall:

Poslednja izmena:
Ajde da ne otvaram novu temu, znachi HD2600XT na njega nakachen acer AL2216W i TV. Nema sile da ukljucim da mi radi TV dok je monitor nakachen, ako iskljuchim monitor (fizichki, znachi kabel iz kartice) i upalim komp TV out radi, ali iz catalysta nema shanse da ga ukljuchim, da mi je i monitor povezan na karticu. Catalyst je 7.11 u chemu je caka?
:wave:

Poslednja izmena:
Vrh Dno