Šta je novo?

ATi Radeon HD3690

HekToor

Slavan
Učlanjen(a)
08.11.2007
Poena
319
Meni se bas ne svidja sto je dual-slot, ali posto je:"The card in the picture is a non-reference version HD 3690", za ocekivati je da ce se pojaviti i single-slot verzija.

Jel' ovo zamjena za 2600XT DDR4?

Meni je bas super sto je dual slot, jer te kartice imaju dosta bolje hladjenje. A to za koju karticu je zamena, to zavisi od cene. Ako kartica bude kostala oko 100 evra, onda jeste, mada verovatno ce biti malo skuplja.

Tja... kapiram da će biti ljudi koji će je kupovati, ali ipak je 128 bita u pitanju.

Meni se bas ne svidja sto je dual-slot, ali posto je:"The card in the picture is a non-reference version HD 3690", za ocekivati je da ce se pojaviti i single-slot verzija.

Jel' ovo zamjena za 2600XT DDR4?

Pa naravno da ce da je hlade malo bolje jer ima 320 stream procesora 😉
Samim tim nije zamena za 2600xt bice to 3x jaca karta po broju SP-ova, tako da ce biti zanimljive performanse, a tek cena.. 🙂

Sudbina ove kartice će zavisiti isključivo od cene - ako se bude prodavala po ceni DO 100e, biće to pun pogodak. Ostaje da sačekamo.

vraca staru slavu low end grafickom kartom ? lol Jedini nacin da vrati staru slavu je da napravi GPU koji ce u single chip konfiguraciji biti barem 30% brzi od 8800ultra u svim igrama, modovima AA itd. Posto se to nece desiti, a i nema smisla posto izlaze novi nVidia chipovi, nista od stare slave za sada.

vraca staru slavu low end grafickom kartom ? lol Jedini nacin da vrati staru slavu je da napravi GPU koji ce u single chip konfiguraciji biti barem 30% brzi od 8800ultra u svim igrama, modovima AA itd. Posto se to nece desiti, a i nema smisla posto izlaze novi nVidia chipovi, nista od stare slave za sada.

Mozda je mislio da da ima konkurentne karte u svim segmentima. Ne znam performanse ove 3690 (nisam se interesovao 😉), ali me bas zanima kako se ponasa RV670 na 128bitnoj magistrali...

A sta ima veze koliko ima GPU-ova na kartici ako je ona konkurentna cijenom i performansama?

u vreme 9800xt/pro ATI je imao slavu, a nije imao konkurentan proizvod u svim segmentima. Zapravo uvek je izbegavao da bude u tu gde je konkurencija, imao je ili brze ili sporije proizvode i cene ne vezane za konkurenciju.

Sto se tice multi GPU resenja - ne vredi da objasnjvam. Morao bih da objasnjavam AFR, potrosnju, drajvere itd. Mrzi me 😀

Pa, do NV serije 6 ATI realno nije imao konkurenciju u ranim danima DX9 😀. I da, imali su RV350, RV360, R300, R350 i R360 ... tržište je bilo pokriveno varijantama i podvarijantama u svakom segmentu.

Poslednja izmena:
Ima li nekih vesti o početku prodaje ove kartice?

Po 3d mark-u dodje mu negde 40% - 50% jaca od 2600XT .

Uh safir pravi super karte ali im je hladjenje sramotno. Ono sace za hladjenje je napravljeno od limcica naslonjenih na debeli 2mm lim, znaci cak nije iz jednog komada nego je samo nekako uglavljeno. Pretpostavljam da ce biti ok za default ali za OC truba.

Procitah ruznu vest, ocekuje se da ce se praviti samo za kinesko trziste, nadam se da to nije tacno.

Po 3d mark-u dodje mu negde 40% - 50% jaca od 2600XT .

Uh safir pravi super karte ali im je hladjenje sramotno. Ono sace za hladjenje je napravljeno od limcica naslonjenih na debeli 2mm lim, znaci cak nije iz jednog komada nego je samo nekako uglavljeno. Pretpostavljam da ce biti ok za default ali za OC truba.

Procitah ruznu vest, ocekuje se da ce se praviti samo za kinesko trziste, nadam se da to nije tacno.

Po meni je hladjenje korektno odradjeno, nije ti ovo 2900xt da oslobadja toplotu ko mini termoelektrana.

P.S Ipak je ovo kartica od 100 evrica,sto bi se reklo koliko para toliko muzike.

Poslednja izmena:
Odlicna karta , prakticno 128-bitni 3850, ako bude oko 100e i manje , nvida moze slobodno da povuce 8600gt iz prodaje.
Ne znam sto ljudi imaju problem sa dual slot hladjenjem, to moze da bude samo hladnije i tise od single slot resenja.
Da li je brza od 8600gts?

Po meni je hladjenje korektno odradjeno, nije ti ovo 2900xt da oslobadja toplotu ko mini termoelektrana.

P.S Ipak je ovo kartica od 100 evrica,sto bi se reklo koliko para toliko muzike.

Radice hladjenje posao za koji je namenjeno i s'obzirom da su im karte obicno kvalitetno uradjene, mogu da istrpe dobar OC, ali hladjenje ce napraviti problem, kao sto je napravilo problem kod mene gde je isto resenje.

Jednostavno ploca od 2mm aluminijuma nema dovoljno mase da brzo preuzima toplotu, a budjavo plehano sace extra lose disipira toplotu.

Ali opet mozda su nesto izmenili na ovom safiru posto se na slici nazire neki bakar ispod.

Po nekim vestima,radi se samo za azijsko trziste 🙁.Nadajmo se da ce doci i do nas,za 100e ova karta ce da bude best buy.Brza od 8600GT&GTS ,bar sudeci po mark06 brojkama(GTS postize oko 5700@def )

Po nekim vestima,radi se samo za azijsko trziste 🙁.Nadajmo se da ce doci i do nas,za 100e ova karta ce da bude best buy.Brza od 8600GT&GTS ,bar sudeci po mark06 brojkama(GTS postize oko 5700@def )

Ma bice i kod nas, nas svet (mislim na zapadnjake) tretira kao istocnu evropu tj. smatraju nas gorim od azijskog trzista.

Poslednja izmena:
A te zapadne komponente se prave u istoj toj Aziji. Al nebitno, bitno je da ce taj 128bitni 3850 biti jako upotrebljiv dok se ne upale AA u visokim rezolucijama...

Radeon HD 3690 becomes HD 3830, planned for April introduction

The Radeon HD 3830 is a low-mid-range card powered by the 55nm RV670 chip, with 320 Stream Processors and yet to be determined clocks. The main difference between the 3830 and the 3850/70 is the memory interface, the latter having 256-bit while the upcoming release boasting just a 128-bit interface.

Also equipped with 256MB of GDDR3 memory, the Radeon HD 3830 strongly resembles the limited edition Radeon HD 3690 but as it seems, that the chip on the 3830 will be 'locked' so as to not be used on a card with a 256-bit interface. Expected as soon as mid-April, the Radeon HD 3830 will have a price tag that hovers between $119 and $129.

http://www.tcmagazine.com/comments.php?shownews=18782&catid=2

Hah...ATI me stvarno nekada iznenadjuje gluposcu....u Aprilu ce prodavati karticu znatno sporiju od 9600gt po ceni 9600gt...SMESNO!

Ja ne znam da se 9600GT prodaje za 100e.
Nece biti bas toliko sporija.

Najsmešnije je frljanje sa oznakama , započela je kao HD3690 a prodavaće se kao HD3830.

Ako HD3650 košta 70e , ova mora da bude 100e, u svakom slučaju imaće svoje parče tržišta.

Poslednja izmena:
Ova karta ne sme da kosta blizu 9600GT-a, ali ako je uglave u dobar cenovni rang mogla bi da porazbija G84 bazirane karte i sve slicne...

Ja ne znam da se 9600GT prodaje za 100e.
Nece biti bas toliko sporija.

Ne znam ni ja ali ti mogu garantovati da ce za 2 meseca 9600gt biti po popularnoj ceni od 100 EUR...znaci cekamo sledeci 3850/3870 od ATI-ja a oni prave slabiju kartu po ceni najpopularnije igracke serije poslednje 4 godine...x600 GT

Mogli su daleko jednostavniju stvar da urade i to odmah, bez "zaključavanja" memorijske magistrale na 128 bita i izmišljanja novog imena - prosto da HD3850 sa 256MB spuste na 100e i to je to.

Nazad
Vrh Dno