Šta je novo?

Ati Radeon 9800PRo problem

maremas

Slavan
Učlanjen(a)
28.09.2006
Poena
395
Moja oprema  
Monitor
BenQ ZOWIE RL2755T
Miš & tastatura
Logitech M280 i K400 Plus
Laptop
Asus N750J
Mobilni telefon
Pixel 6a
Pristup internetu
  1. Optički internet
Uzeo sam danas polovnu Club 3D Ati Radeon 9800pro 128MB DDR 256bita i ubacio je u ovu konfiguraciju:
AMD Athlon XP 2100+
1GB DDR pc400
MSI KT6V
Napajanje 350w ako nesto znaci jer graficka ima dodatno napajanje...
Instalirao sam odmah nove drivere sa oficijalnog sajta, e sad imam sledece probleme graficka mi se extremno zagreva ili se ja to mozda tripujem, ima kuler na njoj koji je dodatno stavljan jer je ovaj defolt bio slabiji i sad bilo koju igru da pokrenem posle nekog vremena komp mi zabode ili se gadno baguje pa zabode, probao sam rFactor, TOCA 3, PES 2008 i PES6 i uvek isto, normalno iz windows okruzenja nema nikakvih problema ali kad udejm u igru odmah s*****, jel to do graficke ili do mog napajanja, ploce cega vec!?

samo kupi dobar kuler...i sve ce biti ok..

Imam club3d 9800pro na amd64 3000+, 1gb rama itd... Napjanje je 350W asus, tako da ne bi trebalo da ti napajanje prestavlja problem. Najbolje ti je da probash grafu josh kod nekoga. Ali sigurno je pregrijevanje problem. Narochito ako je toliko topla kao shto kazesh.

vidim da si imao nVidiu pre te graficke,
uninstaliraj te ATI drajveri,
skini drivercleaner pa ga instaliraj,
posle udji u safe mod i pokreni prog,
ukloni sve sto ima veze sa nVidia grafikom,
pa ukloni sve sto ima veze sa ATI grafikom,
pa se vrati u Win i instaliraj ponovo te ATI drajvere.

ako ovo ne pomogne uvek mozes da porbas sa svezom instalacijom Win.
a mozes da probas i da promenis napajanje i/ili da nabudzis bolje hladjenje.

Poslednja izmena:
I meni deluje kao pregrevanje.
Mada - bilo bi dobro da probaš i sa starijim drajverima (recimo 7.x) - za svaki slučaj.

Resio sam problem tako sto sam se dogovorio sa likom da mu graficku vratim a on meni pare, ali veceras du da pozajmim od drugara MSI 7600gs 256MB DDR2 koji isto ima na grafickoj dodatno napajanje pa cu da vidim kako se ona ponasa, ako i ona baguje onda je zbog napajanja, samo sto nejgova graficka ima pasivno hladjenje ja mislim!

vidim da si imao nVidiu pre te graficke,
uninstaliraj te ATI drajveri,
skini drivercleaner pa ga instaliraj,
posle udji u safe mod i pokreni prog,
ukloni sve sto ima veze sa nVidia grafikom,
pa ukloni sve sto ima veze sa ATI grafikom,
pa se vrati u Win i instaliraj ponovo te ATI drajvere.

ako ovo ne pomogne uvek mozes da porbas sa svezom instalacijom Win.
a mozes da probas i da promenis napajanje i/ili da nabudzis bolje hladjenje.
Znaci to sam prvo uradio, uklonio drajvere... pa sam posle reinstalirao windows jer sam mislio da je nesto do Viste pa sam stavio XP i opet isto.
I meni deluje kao pregrevanje.
Mada - bilo bi dobro da probaš i sa starijim drajverima (recimo 7.x) - za svaki slučaj.
Probao sam i starije drajvere!

Poslednja izmena:
Prvo pitanje? Zasto mislis da 7600gs vuce struju isto kao i 9800pro?
Mislim mozda vuce vise a mozda i manje??? Ja mislim da 9800 vuce vise... Mozda i gresim...
Ja mislim da je do napajanja,jer ta 9800pro vuce kao blesava..... Ja na drugom kompu imam prescota 2.8 i ubogu Asus p4v8x-8, 80gb hard, 2*512 rama i fx 5950ultru i napajanje od 450w (koje nemam pojma ali nije skroz njesra) i restartuje mi se komp kada god nakacim jos jedan hard od 160gb... A bez njega sve radi ekstra :)

9800pro vuce 42w, a 7600gs vuce 27w tako da to nije i neka razlika. Najbolje da probas sa 7600gs da vidis kako se ponasa. 5950 ultra trosi 73w skoro duplo od 7600gs.

napajanje 100%
bez daljnjeg... i meni se grejao ko lud, pa je i opet radio, doduse posle sam mu zbudzio gore + dole po jedan 80mm vent, i oladili su ga propisno, ali je radio i kad je bio vreo.
a kung fu napajanje od 450W nije moglo da ga istera u Barton - abit AN7 kombinaciji...
jednostavno sta god da kinezi napisali na to napajanje ... to je svetlosnim miljama daleko od istine...
ako nista uzmi bar za 20E neko polovnjak chieftec od bar "ljudskih" 350W
9800Pro je velik potrosac
ocigledno je da "nemas struje" - jer HDD-ovi to prvi osete, i Win se na to upuca... jasno ko dan

Poslednja izmena:
Hm, znaci verovatno tj. sigurno je napajanje. Bas sam razmisljao da uzmem neko od 400W ali vidim i da je bitno da bude kvalitetno a ne neko shlj, jos nisam probao od drugara 7600GS ali vidim da ste napisali da je manji potrosac od 9800PRO, nisam ni razmiljao da to moze biti problem. Nista ostaje mi da tragam za novom (polovnom) AGP grafickom i jos jedno pitanje kako i gde da vidim koliki je potrosac graficka?

Moze da bude do napajanja ali ne, tj. sumnjam.
Mislim, ne treba mu napajanje od 500w za graficku koja trosi 45w.

Ili je neispravna, ili je taj ventilator, koji je zamenjen, lose postavljen.

ps.ovo sa p4v8x-8 je najverovatnije nesto do krsh ploce, losije od te serije nema.

Poslednja izmena:
a) 9800 pro guta struju
b) batali ti SVE sto je napisano na kinezima - ti ko da ne citas sta sam napisao - na dubre napisi da ima i 1000W - dzaba - to je samo nalepnica LOL

ps.ovo sa p4v8x-8 je najverovatnije nesto do krsh ploce, losije od te serije nema.

Brate, em VIA em -X, ima se moze se :D :D :D
Mada zadivljujuce je sto uopste i radi.... :d Ali sam siguran da nije do nje, jer sve dok nije stigla 5950ultra sve je radilo super sa 5700le...

A ovo za 9800pro, NAPAJANJE 300%...

Poslednja izmena:
Ja imam ovo JNC napajanje od 350W, tu sam i uzeo komp LINK

Ja da sam na tvom mestu, kupio bih neko drugo napajanje....
Naravno da imas kesa kipio bi ga i ti :), ali napajanja mogu da oslabe (bez ikakvog posebnog razloga (mislim na kineska)). Moj predlog ti je da probas to tvoje napajanje kod nekog drugara koji ima slican komp tvom, ako ne i jaci, i da u svakom slucaju kupis jedno kinesko isto napajanje od 550w za 1000din, i da opet budes miran jedno godinu dve.... :)
Imam i ja JNC napajanje na onom kompu o kome sam gore pisao, nije lose :p ali se ne moze porediti sa recimo TermalTake-om od 420w a platio sam ga 2800 dindzi....
Obavezno probaj napajanje kod nekog drugara.....

Resio sam problem tako sto sam se dogovorio sa likom da mu graficku vratim a on meni pare, ali veceras du da pozajmim od drugara MSI 7600gs 256MB DDR2 koji isto ima na grafickoj dodatno napajanje pa cu da vidim kako se ona ponasa, ako i ona baguje onda je zbog napajanja, samo sto nejgova graficka ima pasivno hladjenje ja mislim!

Svaka cast tom liku koji je uzeo nazad graficku i dao ti pare.

9800 pro i 7600gs su kartice za mnoogo jace masine, o napajanju necu ni da pricam...

Pa brate ne treba neko extra napajanje za njih, devojci je cak radila 5900xt na kinezu od 280w i nije joj se restartovao komp,a napajanje staro cirka 4 godine!!!!!!!

Poslednja izmena:
Meni je Sapphire 9800PRO modovan u XT sa ATI SILENCER-om 3 radio na ASUS 360W, na kome su bile i dve optike i dva HDD :) tako da nije do napajanja sigurno

Poslednja izmena:
E ***, napravishte od 9800pro Las Vegas! Grafa troshi oko 40W u loadu, manje vishe. Kod mene je konfa sa amd64 3000+, 2xHdd, 1gb rama, par ventova, radila sa kinezom 300W bez ikakvih problema. Vremenom sam ubacio asus 350W i dan danas sljaka bez problema. Napjanje moze biti problem ako je neko kung fu koje u realnosti ima 150W. Ali ako ima deklarisanih 350W, nema shanse da je slabo za njegovu konfu.

Poslednja izmena:
E ***, napravishte od 9800pro Las Vegas! Grafa troshi oko 40W u loadu, manje vishe. Kod mene je konfa sa amd64 3000+, 2xHdd, 1gb rama, par ventova, radila sa kinezom 300W bez ikakvih problema. Vremenom sam ubacio asus 350W i dan danas sljaka bez problema. Napjanje moze biti problem ako je neko kung fu koje u realnosti ima 150W. Ali ako ima deklarisanih 350W, nema shanse da je slabo za njegovu konfu.

... i sam si reko "ako je kung fu" ... a ono je 10000000% totalni "leteci crouching tiger divaljak od kineza"... napisi na nalepnicu sta oces - go*no je go*no... kazem meni kinez od "450W" **cough** nije mogao ... nema sta drugo ....

Da ali i taj kinez ako je deklarisan 450W, morao bi davati konstantno bar 250W, shto je mislim dovoljno za njegovu konfu. Vjerovatno je taj njegov kinez pred kraj zivotnog vijeka. A i nije mi jasno kako ljudi uopshe imaju hrabrosti staviti takva napajanja i prikopchati hw na njega? Danas za male pare mozesh naci renomirano 350-400W napajanje (neki dan sam kupio antec basic 350W za manje od 20E sa garanciom godinu dana).

@Edit sad vidjeh da je njegovo napajanje JNC i to 350W.
@ Maremas - Mjenjaj to pod hitno, dok nije napravilo nekakav pichvajz zeshci.

Poslednja izmena:
Da ali i taj kinez ako je deklarisan 450W, morao bi davati konstantno bar 250W, shto je mislim dovoljno za njegovu konfu. Vjerovatno je taj njegov kinez pred kraj zivotnog vijeka. A i nije mi jasno kako ljudi uopshe imaju hrabrosti staviti takva napajanja i prikopchati hw na njega? Danas za male pare mozesh naci renomirano 350-400W napajanje (neki dan sam kupio antec basic 350W za manje od 20E sa garanciom godinu dana).

@Edit sad vidjeh da je njegovo napajanje JNC i to 350W.
@ Maremas - Mjenjaj to pod hitno, dok nije napravilo nekakav pichvajz zeshci.

da. potpisujem sve.
srry - al umreh na ono prvo "morao bi davati konstantno bar 250W" :smoke:;):smoke:;)

koji ga to zakon fizike tera da mora? :p

da. potpisujem sve.
srry - al umreh na ono prvo "morao bi davati konstantno bar 250W" :smoke:;):smoke:;)

koji ga to zakon fizike tera da mora? :p

Zakon zdravog razuma:D Pa *** valjda ce od deklarisanih 450W davati bar 200-250W?

Poslednja izmena:
Meni je Sapphire 9800PRO modovan u XT sa ATI SILENCER-om 3 radio na ASUS 360W, na kome su bile i dve optike i dva HDD :) tako da nije do napajanja sigurno

Asus 360W i JNC 350W su nebo i zemlja.

Klokovan T'Bred + R9800XT + Rexpower 400W => sve radi, nista ne blokira, ali pokrenes zahtevnu igru u prozoru i ostavis everest u pozadini... Napon bude sve samo ne 12V. Na -12V grani ode na -13.7 ili tako nesto...

To napajanje,kinez od 450w,moze nekad da da i 450w a cesto i 150w.... Cuda jedna,imaju svoju volju..... A zaista, Asus 360w i JNC 350W su nebo i zemlja.... Ipak Asus mora da pazi na ugled ....... :)

Poslednja izmena:
a) 9800 pro guta struju
b) batali ti SVE sto je napisano na kinezima - ti ko da ne citas sta sam napisao - na dubre napisi da ima i 1000W - dzaba - to je samo nalepnica LOL

Potpuno se slazem, pogotovu sto sam imao doticnu 9800 pro, koja je dok je radila radila fenomenalno, ali u to vreme nisam mnogo obracao paznju na napajanje, sada sam 100% siguran da je riknula zbog istog koje je bilo slabo..Dakle za R 9800 pro ti treba kvalitetno napajanje, moze i 400w ali u tom slucaju brand..I da, greje se kao nenormalna, ako mozes nabavi arctic silencer cooler za nju , koji zauzima susedni pci slot, i izbacuje vreli vazduh van kucista...U suprotnom, cela unutrasnjost kucista ce ti biti JAAAAKO vrela.Jos jedno resenje ti je da drzis kuciste otvoreno...

Vrh Dno