Šta je novo?

ATI postaje meta

starac

Čuven
Učlanjen(a)
13.01.2005
Poena
515
jao jao
moram da pozurim da prodam akcije atija da mi ne propadnu silni dolari :banana:

ja sam malo pre od komsinice cuo da je i NVIDIA zainteresovana :d

Ma shta kasni leto je ..sad svi idu na odmore....a kad se vrate..novi Ati ih cheka...Videcete vi ko ce na kraj da dobije po ushima kao i uvek..:D

Slave ljudi 20 godina pa su se malo ucirkali....ma shta ih briga...tiha voda breg roni!

Mislim na dan osnivanja Ati-ja u avgustu ima da ugleda svetlost dana R520 a onda... Shta je mishevi? Stigla cica maca! A onda nova trka...i sve ispochetka...prodaja 6200/6600 kartica i kupovina nekih buducih x920(RV515 i R530)..:D

ako ih nVidia kojim slucajem potpuno ili delimicno kupi docekacemo mi ovde penziju sa sadasnjim karticama. ocu reci drz' se ATI.

Nedao bog da nVidia ponovo vlada sama. Setite se samo GeForce3 ere.

Svasta, valjda posoji neka regulativa protiv ovoga.. Ili ne ?

starac je napisao(la):
http://arstechnica.com/news.ars/post/20050709-5077.html

Zbog kasnjenja nove generacije hardvera ATI bi se mogao naci u neugodnom polozaju,mogao bi postati meta vise kompanija.
Kruze glasine da su za ATI zainteresovani i AMD i Intel te Broadcom i Texas Instruments.
Koliko znam, R520 uopste nece biti promasaj sto se same arhitekture tice, nikako, a bice uradjen u 90nm, pa kad na jesen osvoje proces, radice na mnogo vecim taktovima nego GeForce 7800 koji je uradjen u 110nm procesu iako ce mozda na istim taktovima imati slicne performanse, 400 na prema 600 Mhz je znacajna razlika. Jos samo da Ati malo otvori taj Crossfire i da nauci da pravi cipsetove i bice gadno po Nv. Naravno, ne kazem da je Xpress200 los cipset, ali tek treba da se dokaze. Sreca njihova pa je AMD integrisao dobar memorijski kontroler u procesor, pa su performanse na svim cipsetovima prilicno izjednacene. U principu, za sada je mrtva trka, i nV i Ati imaju svoje adute, pa svakako bice zanimljivo, a da ce neko da pukne to cisto sumnjam, al ajde...

Poslednja izmena:
starac je napisao(la):
http://arstechnica.com/news.ars/post/20050709-5077.html

Zbog kasnjenja nove generacije hardvera ATI bi se mogao naci u neugodnom polozaju,mogao bi postati meta vise kompanija.
Kruze glasine da su za ATI zainteresovani i AMD i Intel te Broadcom i Texas Instruments.
Iako mrzim Ati ne bih voleo da ih kupi nVidia. Konkurencija je dobra za nas kupce. Da se posle FX serije kartica nVidia nije probudila, danas bismo čekali da se pojavi radeon sa 16p i 6v shadera. :wall: Ali zabrinjava to da posle R300 oni nisu ništa značajnije napravili. R420 jezgro je nastalo spajanjem dva R300 čipa. Bilo bi pogrešno da R520 budu samo četri R300 čipa. Tada bi oni imali razloga za strah. R520 se pravi u 90nm procesu proizvodnje i tu će značajno da smanje troškove. 90nm procces je odličan i GPU će raditi na preko 600mhz-a.

Sumnjam da ce to biti toliko opasno za ATi. I ja se slazem da bi bilo lepo da dobijemo jos jednog dobrog proizvodjaca cipsetova. Taman tolko da ime zdrave konkurencije.

Mislim da su ovo špekulacije koje su proizvod zakašnjenja novih grafičkih čipova, verovatno da će ATI predstaviti dobar proizvod, jer konkurencija čini čuda ne bi li pridobila što veći deo tržišta.

drfedja je napisao(la):
Sreca njihova pa je AMD integrisao dobar memorijski kontroler u procesor
To je sreca za AMD.

Vjerujem da ce R520 biti dobar proizvod kada izadje,nadam se,ali je cinjenica da ATI ima problema,previse kasne a izbaciti proizvod na vrijeme je bitno koliko i imati dobar priozvod.

Osim financijski problema problem je navodno i u izuzetno malom postotku ispravnih čipova koji uspijevaju izaći iz TSMC-ovog 90-nanometarskog low-K pogona u kojem se proizvode. Dok bi R520 trebao imati 32 funkcionalna cjevovoda, glasine kažu da većina do sada proizvedenih čipova dolazi sa samo 16 ispravnih cjevovoda, a kraj problemima se ne nazire.

S druge strane Digitimes pise da bi ATI isporuku grafičkih čipova R520, R530 i RV515 temeljenih na 90 nanometarskom proizvodnom procesu trebao započeti sredinom trećeg kvartala do kada bi nespecificirani problemi vezani uz ovoj proces trebali biti riješeni.
Također, ATI bi početkom 2006. godine trebao predstaviti grafički čip R580, nasljednika R520, koji bi trebao ubrzati prelazak s AGP sučelja na PCI-Express, a ujedno i dovesti do značajnijeg pada cijena snažnijih modela PCI-Express grafičkih kartica.

Poslednja izmena:
heh sad su obrnute uloge... u prethodnim slucajevima je ati prepustio nv-u da ispituje sa novim prozivodnim procesom a sad je suprotno... videcemo sta ce ispasti... konacno nesto zanimljivo da se desava (pored ovih nv serija koje su zaista predobre)

Neki sajtovi su vec dobili R520 sa drugog tape-out-a, a ostatak sajtova ce dobiti tokom avgusta, najkasnije do kraja tog meseca. U oktobru cemo vec imati semplove R580. Nista se vi ne brinite za ATI, R520 i R580, kao njegova brža verzija sa par dodatnih optimizacija (ustvari, word has it da ova treca verzija R520 ima te iste dodatne optimizacije, pa ce R580 za njega biti samo ono sto je X850 bio za X800), ce biti jako brze kartice, po pipelineu manje efikasne od G70 (tako da nece biti preterano brzi od njega, osim u nekim 16x12 16AF+8AA modovima). Mnogo je bitnije sto cemo zahvaljujući 90nm procesu, imati jeftine 16pipes GPU-ove, tako da cemo kupovati mainstream kartice od 200evra koje su jake kao X800 XT, odnsono X800Pro (za oko 170). I tu ce biti lowend modela za oko 100 evra, sa osam pipes, malim pcb-om i 128bit magistralom, a koji ce biti brzi kao X700 Pro, ili brži od njega, a imati Shader Model 3.0....

Saša Č je napisao(la):
90nm procces je odličan i GPU će raditi na preko 600mhz-a.
šta znači odličan. još uvek imaju previše škarta da bi nešto mogli da zarade. proizvodnja tako komplikovanog čipa nije baš jednostavna inače bi ga već predstavili i ućutkali konkurenciju. sa smanjivanjem proizvodnog procesa raste uticaj smetnji tako da će razmak između smena generacija kartica bivati sve veći.
poz :wave:

Ser_Zile je napisao(la):
ja sam malo pre od komsinice cuo da je i NVIDIA zainteresovana :d

NAravno da je zainteresovana. Sačekaju da vide gde je konkurencija, kupe je i ćao Bato. Kao i sa 3DFx-ov ko se seća.

Nije ATI ono sto je bio 3DFx... Plus Nvidia nema toliko para koliko ATI vredi, jedino ako neko ne stane iza njih sa lovom sto je opet kaznjivo...

Marti Misterija je napisao(la):
Nije ATI ono sto je bio 3DFx... Plus Nvidia nema toliko para koliko ATI vredi, jedino ako neko ne stane iza njih sa lovom sto je opet kaznjivo...

Pa ..Mislim moze onda NVIDIA da prodje kao Hynix....kad ih je pomogla vlada jedne drzave.....ne mogu da se setim koje.

Principal Skinner je napisao(la):
šta znači odličan. još uvek imaju previše škarta da bi nešto mogli da zarade. proizvodnja tako komplikovanog čipa nije baš jednostavna inače bi ga već predstavili i ućutkali konkurenciju. sa smanjivanjem proizvodnog procesa raste uticaj smetnji tako da će razmak između smena generacija kartica bivati sve veći.
poz :wave:
Za sada ima previše škarta, ali za 2-3 meseca oni će proizvoditi ispravne čipove koji će moći da rade na preko 600mhz-a. Smanjiće troškove proizvodnje po čipu, i biće u mogućnosti da po nižoj ceni nude svoje proizvode. Ali nVidia neće to mirno gledati, jer će grafički čip za Sony biti G70 ali urađen u 90nm procesu. A to znači da će za odrećeno vreme biti izbačena 90nm verzija čipa G70(ili G80) i za PC.

Vrh Dno