Šta je novo?

ATI pocetnik ...

Dark

Čuven
Učlanjen(a)
22.06.2002
Poena
619
Odluka je pala. Radeon 7500 LE. Ne znam proizvodjaca, kartica je ljubicaste boje, dual hed ( 2 analogna izlaza za monitor ) i S-VHS izlaz. 64 Mb DDR-a. Garancija kaze da je iz Imtel-a.

Problemi :

1.) Da bi mi radio TV izlaz, monitor mora da bude ubacen u primarni izlaz, medjutim onda mi se racunar dize sa osvezenjem od 50 Hz ( izgleda uzasno - malecka slika ). To traje dok se ne ucita Win98. Posle je sve OK. Ako stavim monitor na secondary izlaz slika pri bootovanju je OK, ali ne mogu da koristim TV-Out. ( cim ubodem S-VHS -> cinc adapter, slika na monitoru mi zatamni i nestane crvena boja i naravno drajver ne dozvoljava da ukljucim TV-Out )
Ima li nekokvog resenja ( update BIOS-a kartice mozda ? ) ?

2.) Skinuo sam atiflash v1.0, i RadEdit v1.1 ( Bios File editor ). Uz pomoc atiflash-a sam sacuvao postojeci Bios kartice u fajl. Editovao sam ga u RadEdit-u, ali pri pokusaju da editovan Bios ubacim u karticu, javlja se greska. Ako pokusam da ubacim stari ( originalni Bios koji sam sam sacuvao ) sve tece u najboljem redu. Evo sta ispisuje atiflash.exe :

atiflash -p 0* newbios.rom r -f

Parallel ROM
ROM BiosP/N = 113-83212-100
Bios DeviceID = 0x5157
Asic DeviceID = 0x5157
Flash Type = 4CA5
0 of 64512 byte written ( top 1k HDCP ROM area skipped )
Flash ROM is Locked
Verify Error : 424 of 64512 bytes written

Probao sam sam da napravim *.rom file, ili sa skinutim rom file-om za 7500-ku, ali nista. Cudi me i to sto su fajl koji sam sam napravio, snimio iz biosa i skinuo sa neta razlicite velicine!!!
Moze li mi neko pomoci ?

Unapred zahvalan !

Zar nema nikoga da mi pomogne ?!

byMax ???

Pa u cemu je ovde problem? Dok ne podignes windows sa drajverom koji sredi osvezavanja normalno je da ti slika pri butovanju bude suzena, to je vise problem monitora nego kartice. Ako ti bas toliko smeta, a ti pre ukljucivanja racunara izvuci cinc iz kartice, pa ce ti slika biti normalna.

Pozdrav

Ne znam zasto se to desava ( dal' je greska u mojoj kartici ? ) ali ako monitor prebacim na secondari izlaz slika ( refresh rate ) je OK.

???????????

To je nestandardan Radeon i zato se nemoj igrati sa promenama biosa...

Da bi mi radio TV izlaz, monitor mora da bude ubacen u primarni izlaz, medjutim onda mi se racunar dize sa osvezenjem od 50 Hz ( izgleda uzasno - malecka slika ). To traje dok se ne ucita Win98. Posle je sve OK. Ako stavim monitor na secondary izlaz slika pri bootovanju je OK, ali ne mogu da koristim TV-Out. ( cim ubodem S-VHS -> cinc adapter, slika na monitoru mi zatamni i nestane crvena boja i naravno drajver ne dozvoljava da ukljucim TV-Out )

Ima li nekokvog resenja ?

Da li neko ima ovu karticu ? Da li ju je neko benchovao ? ( Quake, 3Dmark )

Dark je napisao(la):
Da li neko ima ovu karticu ? Da li ju je neko benchovao ? ( Quake, 3Dmark )

Ja imam club3d radeon 7500 tv-out, i kod mene je isti problem sa 50Hz-a pri bootovanju, ali ostale probleme nemam.
Moj nije LE, u 3dmark 2001SE dobijam oko 5300 markova.

Koja konfiguracija ?
Koliko daje u Quake III Areni 1024 32 bit Max ?

50 Hz sa m resio. Ako izvucem S-VHS konektor pri bootovanju, slika je OK!!!

Dark je napisao(la):
Koja konfiguracija ?

Pa da i kod mene je 50Hz-a pri bootovanju samo kad je prikljucen tv.
Konfiguracija je Abit KG7-Lite, 256MB DDR Crucial, 156MHz FSB, athlon xp 1700+ (1466@1716MHz). I graficka radi na 280/400MHz-a, naravno overclockovan, default je 250/360.
Nemam quake 3, tako da neznam rezultate.
Koliko imas ti 3dmarkova i koja konf.?

Memorija na 400? Nije to možda SDRAM na 183?

Evo i moj conf.

MSI KT3 Ultra
1600+@1774MHz
256MB Samsung
GV-AR64D-H (RADEON 7500)

270/230 ~5900
330/250 ~6200

lephafta je napisao(la):
Memorija na 400? Nije to možda SDRAM na 183?
Nije, samsungov ddr 64MB. Inace ide i do 300/430 ali necu da ga forsiram jer su razlike minorne.(oko +200 markova)
Ono 400 je 200 ddr.

Memorija na 5ns? Nesto mi je bio sumnjivo nizak, pa sam zato pitao. Mada je i moj hynix na 4ns umesto 250 inicijalno na na 230...

lephafta je napisao(la):
Memorija na 5ns? Nesto mi je bio sumnjivo nizak, pa sam zato pitao. Mada je i moj hynix na 4ns umesto 250 inicijalno na na 230...
Pa pise da proizvode taj chip sa istom oznakom na 5 i 4.5ns, ali ova moja je sigurno 5ns.

Dark je napisao(la):
Koja konfiguracija ?

Nije to problem (kako kazu its not a bug its a feature), vec je to nacin na koji ATI moze da prikaze sliku i na monitoru i na TV-u istovremeno prilikom butovanja. Posto ATI kartica tretira Secondary out (TV) kao CLONE onda redukuje refresh na primarnom na 50 Hz. To je tako jednostavno na svim ATI karticama. Kod Nvidia karti ili radi primarni izlaz ili TV ne moze oba.

Miha\zero

Hvala. To je onda reseno.

Kod mene pise da je memorija Samsung 5ns, po defaultu je stavljen na 250/200 ( 400 DDR ) MHz, ali radi i na 330/220 ( 440 DDR ), ali ubrzanje je minorno!
"Nervira" me sto kartica u Q3A na bilo kojoj rezoluciji ( do 1024 ) u bilo kojoj paleti (16,32 bit) daje prilicno izjednacene rezultate ( +/- 5 fps ) - recimo 1024 32 bit ili 640 16 bit !!!
Zasto ?

Masina je :
ABIT VA6
Celeron 566@850 Mhz
128 Mb SDRAM @ Cas2 & 133Mhz & 4xInterleawe
Quantum Fireball 20Gb AS - 7200 RPM

Dark je napisao(la):
Hvala. To je onda reseno.

Kod mene pise da je memorija Samsung 5ns, po defaultu je stavljen na 250/200 ( 400 DDR ) MHz, ali radi i na 330/220 ( 440 DDR ), ali ubrzanje je minorno!
"Nervira" me sto kartica u Q3A na bilo kojoj rezoluciji ( do 1024 ) u bilo kojoj paleti (16,32 bit) daje prilicno izjednacene rezultate ( +/- 5 fps ) - recimo 1024 32 bit ili 640 16 bit !!!
Zasto ?

Masina je :
ABIT VA6
Celeron 566@850 Mhz
128 Mb SDRAM @ Cas2 & 133Mhz & 4xInterleawe
Quantum Fireball 20Gb AS - 7200 RPM

Zato sto je kombinacija Celerona i ploce sa VIA chisetom, krsh, ali samo takav. Ne bi verovao da sa BX plocom mozes da imas 2X bolje performanse.
Menjaj plocu.

Znam da je moj chipset KRSH, ali sta je tu je. Ploca je inace stabilna, i uz razne tweakove ( uglavnom cezane za interleawe ) izvukao sam iz nje maksimum.

Juce sam probao da ubodem radeona u Microstar KT133A plocu ( necu da ispadnem "pametan" - ne znam tacno oznaku ploce, mada je kod nas rasprostranjena, znam da ja KT133A chipset sa SDRAM-om ). U ploci je bio Duron na 750 MHz ( 7.5x100 MHz ) a memorija je bila na 133 MHz cas 3 256 Mb.

Q3A je davao oko 75 fps pri 1024 max 32 bit. ( kod mene je oko 68 fps ). Zasto ???

Dark je napisao(la):
Znam da je moj chipset KRSH, ali sta je tu je. Ploca je inace stabilna, i uz razne tweakove ( uglavnom cezane za interleawe ) izvukao sam iz nje maksimum.

Juce sam probao da ubodem radeona u Microstar KT133A plocu ( necu da ispadnem "pametan" - ne znam tacno oznaku ploce, mada je kod nas rasprostranjena, znam da ja KT133A chipset sa SDRAM-om ). U ploci je bio Duron na 750 MHz ( 7.5x100 MHz ) a memorija je bila na 133 MHz cas 3 256 Mb.

Q3A je davao oko 75 fps pri 1024 max 32 bit. ( kod mene je oko 68 fps ). Zasto ???
Notax je izostavio iz odgovora, da i sa VIA+amd procesorom ces imati isto mnogo bolje rezultate. Sad barem vidis razliku izmedju celerona i durona.

Dark je napisao(la):

Kod mene isto daje 68 FPS u q3 1024 32 max. BXmaster, cel 566@886.
Inace default je 270/400 (kod vas je drugacije?!?) A oc moze cpu na 300 mozda i vise, memorija oko 460. Sa OCom se ne dobija mnogo. Rage tweaker mi ne daje OC opcije (?!?) ali zato power strip radi kako treba.

Inace kartica je ljubicasta, ne pise koji je proizvodjac, imtel garancija, termaltake?? cooler koji ide na 5-6 hiljada obrtaja i dosta se cuje... Inace kartica se jako malo greje na ovaj nacin.
Po oznakama na memoriji nisam siguran koji je tajming.

Inace, slika je dosta dobra. Jel ima jos neko ovaj ljubicasti ati?

Ja imam istu tu karticu, samo sam skinu originalni kuler, stavio sopstveni budz ( sto je skigurno - sigurno je ), jer ovako hladim i memoriju. Po defaultu je 270/400 ali ovako ide i do 335/440, mada ruku na srce - neko drasticno ubrzanje nisam primetio.
Jedino nisam siguran u sirinu magistrale memorije, mada 2-3 programa kojima sam hteo da proverim sirinu magistrale kazu da je 128 bitna. :)
Jos jedino da zamenim makinu za neki AthlonXP uz DDR pa da vidimo sta ce da se desi ...

Pozdrav!

Dark je napisao(la):
Jedino nisam siguran u sirinu magistrale memorije, mada 2-3 programa kojima sam hteo da proverim sirinu magistrale kazu da je 128 bitna. :)

Magistrala je sigurno 128bitna, mislim tako je po specifikaciji za 7500, a i da nije kartica bi se vukla.

Kako si zadovoljan kvalitetom slike? Meni je super. Necu da kazem da je sad bogznakakva razlika izmedju Eagle MX-a i ove kartice, ali ipak se primeti, slika je ostrija i boje su bolje. Kod DivX-a ne primecujem nikakvu razliku, sem sto trenutno prebacuje fulscreen :) Ipak je on ogranicen kompresijom a ne karticom.
Jel ti sve radi kako treba? Meni nekako "zastajkuje" bump mapping u 3d marku, i jedna igrica kyodai maxjong koja je DX7. Inace sve ostalo radi super.

Sto se tice kvaliteta 2D prikaza -> razliku izmedju mog Eagle TNT2 i Radeona recima ne mogu da opisem. Odlican kontrast, ostra slika, PUNE boje. Ja sam i u DivX-u osetio drasticnu razliku : sam film izgleda "colornije", slika je ostra i jasna, a i zauzece procesora kao da je opalo ! :wave;
Jedini problem koji sam konstatovao je da ne mogu da pokrenem Colin-a 2, otkad sam instalirao ATI-ja. Probao sam i na drugoj masini sa cistim installom i mojim ATI-jem, ali nista. Igra "iskace" u windows odma posle pokretanja...

Ako je magistrala 128 bit-na, a HiperZ nije iskljucen ( kao sto se prica za LE ) u cemu je razlika izmedju ove i drugi Powered By ATI-ja ?

Pozdrav! :D

Meni razlika bas i ne izgleda tako drasticna. Mislim, dosta je ostrija, i boje su bolje, ali nije to tako velika razlika da samo zbog toga treba bataliti eaglea.

U registriju sam video da je HyperZ ukljucen, a magistrala, nemam pojma, nesto mi je sumnjivo. Max je na tanderu 1.4GHz dobio 115 frejmova u q3, a meni sa istim podesavanjima (kvalitet u OGL-u, klok kartice) daje 75. Mnogo je velika razlika, nesto su sigurno ojadili!!!

E, da, odakle ti kartica, ja je kupio polovno od jednog tipa sa foruma, staru mesec dana.

Uzeo sam i ja ovu karticu iz imtela,

posto kuci imam msi mx400 uporedicu ih pa cu vam reci koja mi daje bolje karakteristike i prikaz slike.

Konfig ce biti sledeca:
ASUS TUSL-2C
iPIII 800E
512Mb Kingston

pa cu vam u toku vikenda javiti sta i kako i koja se bolje pokazala, pri 2D, 3D i prikazu na tv (imam tv od 84cm pa se vide sve mane tv out-a), a takodje ima da instaliram 3D mark i javicu rezultate :)

Heechee je napisao(la):
a takodje ima da instaliram 3D mark i javicu rezultate :)

Ok, samo nemoj 3Dmark, jer njegov rezultat zavisi od CPUa, daj Q3.

Geek_master je napisao(la):
Ok, samo nemoj 3Dmark, jer njegov rezultat zavisi od CPUa, daj Q3.

zgrmblj nemam q3 test :(

ajde videcu onda i to od ponedeljka da nabavim pa dam oba rezultata.

Ono sto sam primetio na brzinu:
instalirah catalyst 2.03 drajvere,ati control panel i rage3d tweak 3.6
i ne mogu da nateram karticu da da vise od
1024x768 - 90Hz (msi gf2mx400 - 120Hz)
1152x864 - 85Hz (msi gf2mx400 - 110Hz)
monitor je panasonic panasync pro5g

upravo pokusavam da nateram tv-out da proradi ali mi nesto ne ide

prema tome ostaje mi da kazem samo jedno, a to je:
UPOMOOOOOOOOOOOOOOOOOOOC!!!!!!!!!!!!!!!!!

pomagajte savetujte ubijte me .... ne znam kojim mukama da je mucim

Prijatno iznenadjenje:
core clock = 270Mhz
memory clock = 210Mhz

Vrh Dno