Šta je novo?

Ati or GF

kasper007

Cenjen
Učlanjen(a)
05.03.2011
Poena
154
GTX460 ili ATI 6870, za i protiv? i objasnite mi razliku između, PhysX/CUDA i CrossFireX?:lupko::lupko::lupko:

Te karte nisu bas u istom cenovnom rangu, pravo pitanje bi bilo gtx560 ili ati opcija u tom cenovnom opsegu, ne znam koliko tacno para si spreman da izdvojis?

Pitam za performance i upotrebljivost i drugi deo pitanja a para i da imam, odakle mi?

Prednost 460-ke je nesto niza cena, blizu je po performansama 6870 karte kada se overklokuje, i ima podrsku za physx/cuda.
Sto se tice sli vs cf, i jedna i druga varijanta rade i slicno i podjednako dobro skaliraju, kada su ove karte u pitanju.

Poslednja izmena:
Ako ne znas u cemu je razlika sto se tice cuda, onda ti je to skroz ne bitno. Physx opciju koristi par igara, najpoznatije su Mafia 2, Batman Arkham Asylum, Mirrors Edge. Jeste lep vizuelni dodatak, ali ga veoma mali broj igara koristi, i njihov broj se nece bitno uvecati, bar ne u skorije vreme. Bez overklokovanja, 6870 je osetno brza od gtx 460, ali je i skuplja, pri tom je 6870 stock hladjenje veoma lose uradjeno (moj licni utisak posle koriscenja referentne 6870 nekih 3-4 meseca). Sada ima dosta verzija 6870 sa ne referentnim hladjenjem na kojima je hladjenje dosta poboljsano, a pri tome je cena zanemarljivo veca od referentne.

http://www.guru3d.com/article/msi-radeon-6870-hawk-review/1 Ovde imas review msi 6870 hawk i u dijagramima performansi za svaku igru mozes da je uporedis sa nvidi-a modelima.

Sto se tice sli/cf resenja, za to ti prvo treba mocna ploca i procesor (i da se dobro procesor overklokuje) koji ce moci da izvuku maksimum iz te kombinacije, u suprotnom je cisto bacanje para. Totalno je ekonomski ne isplativo praviti sli/cf a koristiti monitor ili tv koji ima manju rezoluciju od 1920x1280 (full hd).

Da sumiram:

gtx 460
-bolje se overklokuje
-hladnija
-cuda, koja je za igre nebitna
-physx, koji koristi veoma mali broj igara
-niza cena

6870
-brza
-procentualno se slabije overklokuje od gtx 460
-skuplja
-treba juriti verziju sa ne referentnim hladjenjem

Ja sam se ceo vikend mucio da pokrenem Gothic 2 preko 25fpsa i nece... kako krenem da hodam ili trcim(u igri naravno), tako padne na 20-25 fpsa🙁... Taj problem nisam imao na GF.
Pise na netu da je to problem kod ATi i openCL i znaju za to u AMD-u, ali nista nije uradjeno po tom pitanju.😡
...mozda ti ova informacija bude korisna.

Poslednja izmena:
Ajde be ljudi pomognite malo odgovorima, sto ste malo ribe...
Jel ti to malo lozis masu ili se meni cini 🙂 Ako kupujes sad uzmi 6870 jer vec ima nova za 185eu dokazano da je brza od gtx 460 1gb modela

A razlika između, PhysX/CUDA i CrossFireX???Ajmo ovako, pa Geforce modeli podrzavaju Phsyx/Cuda dok ga Ati modeli ne podrzavaju(Physx podrzavaju samo par igrica u kojima ces videti benfit dok je CUDA nesto totalno drugo i netreba ti u svetu igrica)

CrossFireX je ime za sistem sa vise kartica (dve,tri karte) u sistemu nvidia to zove Sli.(To pravis kad imas puno para i hoces da se pokazujes kako je tvoj komp najaci u kraju)
Nadam se da ti je sad jasnije obljasnio sam ti onako narodski 😛 pozzz:wave:

HVALA, o dobri moj NARODE, na neiscrpnim obavestenjima. Ja jednostavno nisam GAMER ali volim masine i imam puno poverenje u Vas forumaše. Vidim da se ovde dosta ozbiljno i umno polemiše o stvarima mnogim koje mene interesovaše ili ne. Pa reko, sto da skitam kada mogu da odlutam. Hvala jos jednom svima sa voljom i vremenom DOBRIM.😉

Ja sam se ceo vikend mucio da pokrenem Gothic 2 preko 25fpsa i nece... kako krenem da hodam ili trcim(u igri naravno), tako padne na 20-25 fpsa🙁... Taj problem nisam imao na GF.
Pise na netu da je to problem kod ATi i openCL i znaju za to u AMD-u, ali nista nije uradjeno po tom pitanju.😡
...mozda ti ova informacija bude korisna.

...sad sam probao na Win7 i radi ko podmazano :banana:!!!
Slobodno uzi ATi.

...sad sam probao na Win7 i radi ko podmazano :banana:!!!
Slobodno uzi ATi.

Zar ti Uruce sine nisi vec odavno imao problema kod nekih igara na Win XP-u? I kao sto si pre zakljucio, AMD je digao ruke od podrske za win XP, posto je zvanicno EOL 🙂

Zar ti Uruce sine nisi vec odavno imao problema kod nekih igara na Win XP-u? I kao sto si pre zakljucio, AMD je digao ruke od podrske za win XP, posto je zvanicno EOL 🙂

... neleteo sam bio na neki predlog gde kaze da Gothic 2 moze da radi i na XP-u ako se pusti u pozadini video mem. test:trust:... Nisam bio zadovoljan s tim pa sam na drugi hard instalirao Win7 32bit i sad radi lepo... Imao sam problem na XP-u sa Darkstar One, ovde radi... jos mi je ostalo da probam Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth. Te tri igre su bile problem na XP-u

Definitivno 6870, to je karta za ljude koji ne zele da se cimaju oko OC. Ja imam referentnu gigabyte i nemam zamerki. Promenio bih je za jacu (kad bih menjao) onako iz obesti 🙂

Ubr nemoj nikako Gigabyte da uzimas, previse je korisnika sa foruma imalo kvarova i problema sa njihovim katicama iz 6xxx serije... Mozda su nove serije bolje, ali ja ne bih rizikovao 🙂

Nvidia GTX 460 🙂 je sasvim OK radi sve što i ta AMD karta. Razlike u kvalitetu grafičkog prikaza kod obe su neprimetne (bar ne ljudskom oku, merenjem parametara se vidi ta razlika) jedino je cena karte različita GTX je jeftinija 😉 kao što je neko gore već objasnio. Ne bih imao dileme oko grafika Nvidia u svakom slučaju 😀

Poslednja izmena:
@Kasper007:
Evo i moja preporuka ide za Palit GTX460 1G posto je najjeftinija gtx460 kod nas 🙂
Ako neces nasviravati karticu, niti te to zanima, onda nadji neku povoljnu 6870 posto je ona
brza na default vrednostima

Nazad
Vrh Dno