Šta je novo?

ATI-jev OpenGL je stvarno za bacanje

mLaki

Čuven
Učlanjen(a)
25.02.2004
Poena
680
Imam Radeta 9.7k Pro AiW, 2500+ na nf7s2.0 i giga rama i posle oduševljenja zbog d3d perfromansi uvatio sam malo Jedy Academy, reko da probam OGL, ja avtomatski nabrijem sve na max, 1024x768 i startujem igru a ona me iznenadi, 25 fps u prvoj misiji. Pa ko ovde koga zeza ovaj ATI bi teoretski trebao biti (5 puta) brži od GeForce2 MX400 vulgaris, al ja pri istim setovanjim imam isti frejm rejt pa i malo viši na istoj konfiguraciji ali sa pomenutom gf2 mx400.
Da li je neko još probo Jedy Academy na atiju i kakvi su utisci. Po ovim mojim ATI je stvarno za baciti u kantu kada treba da vari nešto bazirano na OpenGL-u. :crash:

Konstantno se zalis na taj 9700Pro AIW.
Pocinjem da verujem da nesto opako ne valja sa tom karticom.
Pride si je prilicno jeftino platio, a i nema ih vise, usamljeni primerak, dusu dalo za uvaljivanje ;)

Pozdrav!

Sad sam probao i Call of Duty, on još ide super, drži ~60 fps i onda samo secne, itako non stop, da li postoji rešenje za ovaj odvratni problem.

Da li neko od vas ATI-jevaca u opšte igra OGL igre poput CoD, Jediy Academy i slično?

Ja sam igrao Jedi Academy. Ta igra je totalno lose uradjena kada je level dizajn u pitanju - ne toliko u smislu strukture nivoa (lepota), vec kada su teksture u pitanju. jednostavno se nije stedelo. Ne mozes Q3 da opskrbis tolikom kolicinom detalja a da ne platis ceh... CoD i Mohaa su odradjene majstorski. Nemaju tu kolicinu poligona a izgledaju lepse. Istina je da u tim igrama nVidia ima prednost i to veliku...

ps. zaboravih da kazem da je Jedi Academy dosta CPU zahtevan. Q3E se ne oslanja na vertex jedinicu na pravi nacin - nema shader programa, te geometriju i dalje radi sistemski CPU. A kartice , ove novije, pa cak i 9700 su mnogo "ispred" danasnjeg hardvera (ploca+cpu+ram+hdd) - pa je on limiting factor. To mozes da vidis kada gledas rezultate u JA, skoro sve rezolucije imaju iste rezultate. 1024 je za par frejmova brzi mod od 1600 x 1200. Tek kada ukljucis AA i AF, pocinje da pada fps, odnosno dolazi do izrazaja limitiranost fillratea i mem. bandwidtha...

Eto...

Sasa je napisao(la):
Konstantno se zalis na taj 9700Pro AIW.
Pocinjem da verujem da nesto opako ne valja sa tom karticom.
Pride si je prilicno jeftino platio, a i nema ih vise, usamljeni primerak, dusu dalo za uvaljivanje ;)

Pozdrav!

Sve radi ok osim quake 3 baziranih igara, ponekih, Jedi Academy radi jadno ali fluidno, JK2:Jedi Outcast svršeno i brzina i vrlina, Call Of Duty cima pomalo, do ostale OGL igra rade dobro Serious Sam i druge. Dok D3D kicka ass bez problema Halo, Hegemonia, UT2003, UT2004 i druge, FarCry ide na 1024x768 skoro sve na Very High.

Ako pokaže bilo koju bubicu imam garanciju godinu dana, pa će se videti...

Poslednja izmena:
Iako imam nvidiu i vise je volim ne bih se mogao sloziti sa tobom da je ATI za bacanje.Pre bih se slozio sa sasom da nesto ,,smrdi,, u vezi sa tvojom grafickom tj. da su ti nesto uvaljali.Pa mom ortaku sa celeronom i fx5200(koji je x puta sporiji od 9700pro) je imao stalno cetrdesetak ponekad i 50frejmova u CoD i nikada mu nije secnuo a to je pogotovo sa tvojom karticom nedopustivo,pogotovo posto Cod nespada u zahtevne igrice.Ja bih ti na kraju preporucio da prodas tu karticu i uzmes neku 9800se mod u 9800pro.

P.S da ne zaboravim da ti kazem da je pametnije da karticu ne prodajes na ovom forumu iz razumljivih razloga :D :d

Ono što sam se pre žalio na TV tuner da ne radi, problem je bio do bednog DirectX-a, trebao sam da instaliram neki peč baš za tv tunere. A što se tiče FX5200, nVidia je bog i batina za OpenGL pa makar to bila najjeftinija dx9 komapatibilna kartica. Moj drug koji ima Radeona 8500 takođe ima probleme sa zapinjanjem za trenutak tako da verujem da je problem do drajvera koji naravno nisu jača strana ATI-ja.

Pa dobro mogao bih se sloziti sa tobom oko toga ali kao sto vidis nisam ja jedini koji je primetio da cesto imas problema sa tim radeonaom9700pro.Zato sam ti i preporucio onu zamenu a na tebi je naravno da odlucis.U svakom slucaju ako sa njom ne budes vise imao problema zadrzi je,ali ako se problemi nastave ja bih razmislio o onoj drugoj soluciji.Pozdrav.

P.S Radeon 8500 i 9700pro ne mogu da se porede ni pocemu sem sto ih je proizveo ati, i tvom drugu bi i smelo da secne na toj karti ali na tvojoj je to totalno nedopustivo.Pa nisi valjda davao tolike pare da bi ti igre ,,secnule,, ;)

Poslednja izmena:
Ja mislim da je u CoD problem optimizacija koda, baš sada sam probao Elite Force 2 i MOHAA i sve ide ko' podmazano. Kontam da je optimizacija CoD izvedena bolje za nvidiu zbog implementacije primitivnih shader instrukcija u igru i kako je igra razvijana na nekom od nv2x čipsetu. A što se tiče atijevih drajvera oni stvarno variraju, npr. OGL drajveri u 4.5 verziji su bili najbolji koje sam imao prilike da probam, dok je d3d bio solidan, sada u 4.6 OGL performanse su se spustile ispod nivoa 4.5 dok se d3d malo poboljšao. Primer je Doom 3 alphi, kada pusti intro doom 3, pa ona dva marinea koja stoje pored vrata, u krupnom planu, pogled preko ramena imao je 28 fps-a sa 4.5 verzijom, dok sa 4.6 imam 19-20. Da se ne poveruje.

Da da takve stvari su nazalost prisutne i to u ne malom broju slucajeva...Optimizacija zaista mnoogo znaci bilo to igra,drajver ili neki program

Ma ja sam na "bivsoj" kartici (9200) igrao lagano COD u 1024x768 i nijedan put mi nije sjecnula !!!
Cudi me bas da imas problem sa tom igricom na takvoj grafickoj, i jos nesto moj drug je imao 9600Pro i kod njega je sve islo lagano sa svim ukljucenim detaljima u max rezoluciji 1280x1024....
Mislim da treba ozbiljno da razmislis na sta si dao pare ;) jer ako ti se nastave takvi problemi ne vidm razloga zasto bi zadrzao tu karticu za sebe ???
Pozdrav...

Da ja sam oseto to igrijuci MOHAA-u. Sva sreca kad sam je skoro preshao instalirao sam 4.6 drivere, ali bash sam se zachudio kako zna da zasecka, pa je morala da se obara rezolucija na 1024x768.(ostalo sve na max,bez aa i af)

Nesto kapiram da si pre ATI 9700 imao gfmx, dakle lepo beckup, pa gazenje win i nova sveza instalacija. Zaprepastices se koliko znaci.
Ja sam igrao sve igre koje si naveo na 9800pro i sve ide jednako brzo kao na 5900xt karti, dakle probaj ovo sto sam ti rekao, meni je jednom samo to pomoglo, zamena mx440 za 9600pro. Dzaba "gazenje drajvera" za NV, lepo da ne poverujes da je samo reinsall Win XP resio problem.

Poslednja izmena:
mLaki je napisao(la):
Sad sam probao i Call of Duty, on još ide super, drži ~60 fps i onda samo secne, itako non stop, da li postoji rešenje za ovaj odvratni problem.

A da ti nije ukljucen VSync u opcijama?

Meni i CoD i Jedi Academy na Radeonu 9000 rade super, doduse nisam merio frejmrejt ali nema nikakvih "seckanja" niti naglih usporenja/trzaja...

COD radi odlicno na Radeonu 9600XT po nekoj mojoj proceni ima konstantno preko 50-60 frejmova (osim opsade staljingrada, kada je bogami padalo na 10-tak fps), ali kada sam probao COD demo na 98-ici imao sam jako puno prolema, seckanje, teksture su brljavile, svaka verzija drajvera je bagovala. Sa 4.3 katalistima za XP sve je radilo bez problema. Sve opcije podesio na max osim jedne... da li je character lvl, ne secam se... kada se to sa very high stavi na maximum onda je dolazilo do osetnijeg pada performansi, a nema neke posebno vidljive razlike. Eksperimentisi malo sa opcijama i razlicitim drajverima.

Jedi Academy se ponasa krajnje cudno, na primer meni je na Duronu 650 i no-name GF2Ti framerate bio bar 2X visi nego kod drugara koji je imao Celeron 1.7 i GF4MX sa istim verzijama detonatora, doduse ja sam tada igrao na 98-ici; tako da cinjenica kako je JA procesorski zahtevan sigurno nije uzrok slabih performansi. Probaj Omega 4.5 Kataliste, iskljuci VSync i ukljuci ako uopste ima ta opcija smooth mouse, i probaj neku od opcija umesto na maximum da stavis na very high. Nije Ati tu kriv, jednostavno losa optimizacija i problematicni drajveri, sta da se radi...

Ja garantujem da coveku sve lepo radi nego je slusao ovdasnja foliranja "1280*1024x8xaax16xaf bilo gde bilo kada" :d pa je ocekivao cuda :).

Jedi Academy je ocajno optimizovana igra koja ne daje dovoljan broj fpsa na bilo kojoj karti ukljuce li se aa i af, pa cak na nekim nivoima i bez toga, a za CoD je verovatno neka fora sa drajverima ili patchom zbog opisanog problema (ide lepo pa samo secne)

mLaki je napisao(la):
Imam Radeta 9.7k Pro AiW, 2500+ na nf7s2.0 i giga rama i posle oduševljenja zbog d3d perfromansi uvatio sam malo Jedy Academy, reko da probam OGL, ja avtomatski nabrijem sve na max, 1024x768 i startujem igru a ona me iznenadi, 25 fps u prvoj misiji.

ma ugasi samo DynamicGlows (ili kako vec) i uzivaj

Hmm... definitivno su drajveri, instalirao sam Cat. 3.8 i CoD ide brže zapne svake prestuopne godine ali ne u tolikoj meri, skoro da se ne primeti a doom 3 alpha dobio performance boost od nekih 15%. ATI bi definitivno trebao da poboljša strategiju oko izrade drivera, mogli bi recimo da hajdžekuju nVidia-in tim za drajvere pa da ih prisile da rade za njih.

R9800Pro, upravo izvrteh u CoD 1.4 i dobih od 106,3 (640) do 84,5 fps (1600) uz MAX podesavanja. Obzirom na ovo, tvoj R9700OPro bi morao do 15% nize vrednosti.
Ako ti je ostatak racunara slabiji, uracunaj i to, ovo je Athlon 3200+, 512MB ...

No, opet.. sad se setih, ti imas 25fps.. to je mnooogoooo sporije.

I gresis, ATI nema toliko los OpenGL, tacnije ne moze se ni reci da je los. nVidia ima bolji, ali to se pre svega ogleda u 3D programima, mnogo manje u igrama.

Podrav!

Ukoliko je istina da si pre ATIja imao nVidiju, a nisi na "propisan" nacin instalirao drajvere, verovatno te to zeza (kao sto neko gore rece). Skini DriverClener (3.0 je poslednja ver. ukoliko se ne varam) pa lepo sve deinstaliraj, ocisti sa DC i ponovo instaliraj pa se tada javi. Meni je Jedy "leteo" na R9000Pro, tako da nema teoretske sanse da na 9700 ne radi x puta bolje bolje, koliko god da je slabiji ATIjev OGL.

mLaki je napisao(la):

Da li neko od vas ATI-jevaca u opšte igra OGL igre poput CoD, Jediy Academy i slično?

Moj sistem je: Celeron II 1.2 GHz, 512 MB Ram-a, Geforce 3 ti200 (core 200/ memory 460MHz), Audigy 2, 5.1 zvuchnici, Win98 SE sa drajverima creative 44.04.

MOHAA i COD rade odlichno u 1024x768 i to sa 2x AA. COD zna nekad malo da uspori npr. kad se priblizim dimu koji upotrebljava shadere. Inache pomeni neide ispod 30 fps-a.

Mora da ti to nisi neshto dobro nashtelovao ili su ATI-jevi drajveri stvarno katastrofa. :D

A1200 je napisao(la):
MOHAA i COD rade odlichno u 1024x768 i to sa 2x AA. COD zna nekad malo da uspori npr. kad se priblizim dimu koji upotrebljava shadere. Inache pomeni neide ispod 30 fps-a.

:D
To ti je zbog 5.1 zvucnika :D :D

A1200 je napisao(la):
Moj sistem je: Celeron II 1.2 GHz, 512 MB Ram-a, Geforce 3 ti200 (core 200/ memory 460MHz), Audigy 2, 5.1 zvuchnici, Win98 SE sa drajverima creative 44.04.

Dozvoli, Celeron 3 ! :d

Pazi kako pises oznake, posle dodju AMD-ovci pa nas prozivaju kako je AMD K6-3 brzi od tvog (i mog) Celerona :)

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Dozvoli, Celeron 3 ! :d

Pazi kako pises oznake, posle dodju AMD-ovci pa nas prozivaju kako je AMD K6-3 brzi od tvog (i mog) Celerona :)

A, kao nije? ;)

PS: Kako ljudi vole da se utapaju u masu...Sada odjednom nikome vise taj ATi ne valja. Jos da cujem da ATi ima ocajan 2D i jako los DivX, pa da kazem da sam na ovom forumu sve cuo :)

Ja bogami namestam i sample rate na 11kHz u opcijama, ako mi to igra omogucava... :d

Ono za Dynamic Glow u Jedy Academy su trebali da nazovu nVidia Dynamic Glow, poslušo sam čoveka i isključio pomenuti fičer kad ono frejm rejt skočio sa 30 fps na ~100 fps, stvarno su očajno napravili tu igru.

Vrh Dno