Šta je novo?

ATI ili MAtrox?

brzi

Čuven
Učlanjen(a)
26.03.2001
Poena
619
Platforma BX+P3@866, OS ce biti trostruki: W2K, Linux i BeOS. Namena:eek:ffice+DVD+DivX. Koju karticu uzeti?
3D zahteva nemam, ali ne bih isao na G200, je nije mi problem da dam 10-20€ vise i da uzmem neku bolju.
Pozeljno je sledece:
-dobar 2D
-Kvalitetna reprodukcija filmova
-TV out (po moguctvu da na TVu ide film dok ja petljam u officu nesto).
- podrska (drajveri za razlicite OSove)

Zanima me da li je ovako nesto moguce na pomenutoj konfiguraciji, i koju karticu preporucujete. Posto nisam pratio serije ATI Radeona, nisam upucen u sposobnost, ali mi nemojte preporucivati bas najskuplje, jer nemam zelju da se isprsim mnogo za karticu (iako necu sitnicariti za 10-20€ vise, ako je osetni kvalitet u pitanju). Za Matroxa znam da radi pod BeOSom, a za ATI nisam siguran (moram jos da proverim).
BTW koja je razlika izmedju G400 i G450? Ajde Magick i ostali koji se razumete u problematiku, pomagajte!

Posto uzged ocu da napravim dobru, brzu,pouzdanu i tihu masinu, grejanje kartice i eventualno dodatno hladjenje su takodje faktori koje treba uvaziti.

Bitno je i da kartica sto vise rastereti procesor u smislu reprodukcije DVDa i DiVXa!

Moj predlog ATI 7500-8500, yatim se potrudi da nadjes najnovije drajvere i to ti je to.

brzi je napisao(la):
Platforma BX+P3@866, OS ce biti trostruki: W2K, Linux i BeOS. Namena:eek:ffice+DVD+DivX. Koju karticu uzeti?
3D zahteva nemam, ali ne bih isao na G200, jer nije mi problem da dam 10-20€ vise i da uzmem neku bolju.
Znaš kako, to što ćeš terati tri ( potpuno ) različita operativna sistema u mnogome određuje izbor karte. Za to što tebi treba Matrox je najbolje rešenje, ali ćeš ga malo teže naći. Što se drajvera tiče Matrox je tu za klasu iznad ATi-a, kao i u softverskoj podršci i funkcionalnosti TVout-a ( DVDMAX ). No, krenimo po tačkama...
Pozeljno je sledece:
-dobar 2D
Mnogi to smatraju pitanjem ukusa, ali instrumenti kažu drugačije... dakle, Matrox.
-Kvalitetna reprodukcija filmova
Ovim si se definitivno opredelio za neki ATi ili Matrox proizvod. Obrati pažnju na to da je reprodukcija filmova na monitoru jedno, a njihova reprodukcija na TV-u/sekundarnom monitoru nešto sasvim drugo. U drugom slučaju figurišu i parametri poput kvaliteta izlaznog signala, fleksibilnost podesivosti/kalibrisanja slike na TV-u ( drajver ) i sama funkcionalnost TV izlaza, odnosno njegova nezavisnost od primarnog displeja ( DualHead vs TwinView ).
-TV out (po moguctvu da na TVu ide film dok ja petljam u officu nesto).
To je do sada samo Matrox izveo kako treba, odnosno besprekorno. Specifikacije proizvoda i marketinška odelenja mogu da tvrde šta god hoće, ali u praksi se pokazalo da je DualHead elegantnije, jednostavnije i pouzdanije ( troubleless ) rešenje u poređenju sa ATi-evim TwinView-om. Ovde govorimo o G400/G450 ( pa i G550 ) vs Radeon VE/7500/8500.

Prva ATi kartica koja je mogla da izvede fullscreen reprodukciju na sekundarnom monitoru/TV-u, uz nezavistan primarni displej, je Radeon SDR VE. Na žalost, drajveri za nju su totalna katastrofa tako da pravi više problema nego što ih rešava. Zatim su usledila nešto bolja rešenja, 7500 i 8500, ali sa njima nisam radio. Čitajući razne strane forume video sam da su iskustva, u pogledu TwinView funkcionalnosti, sa tim karticama različita, od očajnih do zadovoljavajućih. Među onima koji su prešli sa Matroxa na 7500, većina daje prednost Matroxu zbog jednostavnosti i efikasnosti, ali ne poriče da ATi obavlja posao.
- podrska (drajveri za razlicite OSove)
Definitivno, Matrox! Izvrsna podrška za Linux! Čak ga i zvanično podržavaju, tako da sa njihovog sajta možeš skinuti najsvežije drajvere sa sve PowerDesk-om ( DualHead management ). ;) Za G400DH i G450 sam siguran da su podržane pod BeOS-om, dok za G500 ne mogu da tvrdim mada verovatno jeste. Što se Linuxa tiče, on je danas popularniji nego ikad', tako da drajvere za neku od popularnijih kartica nije teško naći. Ako već budeš uzimao ATi-a, ne bi bilo loše da uzmeš "Build by ATi" verziju, jer samo tako možeš da budeš siguran u kompatabilnost sa generičkim drajverima za Linux. Ne znam koliko tu BIOS kartice može da poremeti računicu, ali od viška sigurnosti glava neće da zaboli ( možda samo uši :D ).
Zanima me da li je ovako nesto moguce na pomenutoj konfiguraciji, i koju karticu preporucujete. Posto nisam pratio serije ATI Radeona, nisam upucen u sposobnost, ali mi nemojte preporucivati bas najskuplje, jer nemam zelju da se isprsim mnogo za karticu (iako necu sitnicariti za 10-20€ vise, ako je osetni kvalitet u pitanju). Za Matroxa znam da radi pod BeOSom, a za ATI nisam siguran (moram jos da proverim).
Tvoja konfiguracija je i više nego dovoljna za to što tebi treba. U tom kontekstu treba spomenuti da ATi kartice imaju implementiranu IDCT logiku koja rasterećuje CPU prilikom reprodukcije svih komprimovanih video zapisa. Matrox kartice G serije to nemaju, ali imaju druge funkcije koje štede procesorsko vreme, poput hardverskog skaliranja, overleja, deinterlejsinga, i.t.d. S toga je prednost ATi-a u pogledu opterećenja procesora neznatna, pogotovo na takvoj konfiguraciji.
BTW koja je razlika izmedju G400 i G450? Ajde Magick i ostali koji se razumete u problematiku, pomagajte!
G400 je izrađen u 0.22 ili 0.25µm ( ne sećam se više ), dok je G450 izrađen u 0.18µm, ali mu to ne daje neku bitnu prednost pošto i jedan i drugi čip rade na istoj frekvenciji. Oba čipa imaju pasivno hlađenje i oko toga ne moraš brinuti. :p

G400 ima 128-bitnu vezu sa veoma brzim Samsung-ovim SGRAM-om ( 5ns ), dok G450 koristi 64-bitnu vezu sa DDR memorijom. S obzirom da preko te magistrale G450 može da prebaci po dva podatka u jednom taktu, njihove performanse bi trebalo da su iste, ali nisu. Uža magistrala povećava latenciju pristupa podacima, tako da je G400 čak nešto brži. Razlika je mala, ali da se zna.

G400 ima integrisan RAMDAC koji radi na 300MHz, dok za drugi displej koristi MTVO čip, koji služi kao TV-enkoder ili eksterni RAMDAC, te može terati RGB monitor na 1280x1024x32-bpp. Kod G450 je i drugi RAMDAC integrisan u sam grafički procesor, tako da omogućava više rezolucije i frekvencije osvežavanja na sekundarnom displeju. Dakle, prelaskom na 0.18µm proces i suženjem magistrale na 64-bita uz ne mnogo skuplji DDR ( SGRAM koji koristi G400 je bio pakleno skup ), G450 je za manje pare ponudio više rezolucije na sekundarnom displeju, što je bila odlična ponuda za 2D profesionalce. Danas, sa ove vremenske distance ta razlika je akademska, bar u pogledu onoga što tebi treba.
Posto uzged ocu da napravim dobru, brzu,pouzdanu i tihu masinu, grejanje kartice i eventualno dodatno hladjenje su takodje faktori koje treba uvaziti.
Grejanje? Jel' to neki novi parfem? :p:D
Bitno je i da kartica sto vise rastereti procesor u smislu reprodukcije DVDa i DiVXa!
Kao što rekoh, ATi će tu uraditi malo bolje posao, ali je razlika zaista minimalna. Više bi trebalo da te brine IDE interfejs, preko koga ćeš vući film ( CD\DVD\HDD ) i pristupati office fajlovima, a ne zaboravimo i na swap-ovanje. Možda se sada misliš zašto da se brinem zbog IDE-a, ali znaj da često opsluživanje IDE uređaja može da povuče i više procesorskog vremena nego što će ATi da ti uštedi. S obzirom da je kod BX-a južni most jedan od uređaja na PCI magistrali, te da koristi njen propusni opseg, nemoj se iznenaditi ako film počne da ti secka prilikom pretraživanja HDD-a ( Find Files or Folders ) ili pak štucne prilikom otvaranja nekog većeg fajla. :) To možeš amortizovati bržim diskom, sa većim baferom ( bar 2MB ), koji bi vezao na poseban UDMA100 ili UDMA133 kontroler. SCSI rešenja neću da ti pominjem, mada bi to bilo najbolje. :)

magickov post bi komotno mogao da ide i u faq
svaka cast

Magick ponovo jase - kao u stara dobra vremena samo sto ovaj put imas poslanicki imunitet:D

Mene zanima, kako stoji G550 vs. G400?

Misko je napisao(la):
Mene zanima, kako stoji G550 vs. G400?
Lično nisam imao prilike da napravim uporedni test, tako da ću se osloniti na tuđa iskustva i zdravu logiku.

Oko toga su mišljenja različita. Ono što zasigurno znamo je da G550 ima prednost u visini rezolucije na sekundarnom displeju, kao i G450, ali i da mu je memorijska magistrala sužena na 64-bita, što opet utiče na 2D brzinu, ako o tome uopšte ima smisla pričati.

Što se tiče primarnog displeja, mnogi korisnici tvrde da je u zaista visokim rezolucijama G550 pokazivao izvesne artifekte ( idalje veoma visok kvalitet slike ), te prednost daju G400 i G450, ali se taj subjektivni doživljaj menja u korist G550 kada se rezolucija smanji. Ovo poređenje nisam imao prilike da uradim tako da se moram ograditi, a nešto ne verujem ni onom Tecchannel-ovom testu prema kome je G550 karta sa najčistijim signalom na svetu.

Treba još napomenuti da karta ima bag vezan za implementaciju EMBM-a, te da ovaj 3D efekat radi veoma loše. Uzimajući u obzir njene DualHead/Dual-DVI sposobnosti i nisku cenu, rudimentirana T&L jedinica i bagoviti EMBM ovoj karti i nisu neki minus. Sve u svemu, G550 je izvanredna Dual-DVI karta i samo tako bi je i posmatrao.

-Da li je svaki G400 dvoglav?
- Da li je za potrebe koje sam naveo 16mb verzija zadovoljavajuca?
- Da li treba neki poseban adapter sa drugog izlaza za monitor kako bi se prikljucio kabl za TV?

1) nije, postoji i single head, video sam jedan
2)da, mada za iste pare mozes naci i 32mb verziju
3)uz g400dh ide i kabl koji ima s-vhs izlaz, a kaci se na onaj "nizi" vga konektor

magick ti napisa sve sto si trebo da znas,samo je sada pitanje da li vise gledas filmove,ili radis u 2d-ju.

matrox ti je ultimativan izbor za 2d,neje BAS puno bolji od atija,sto opet povlaci pitanje koji monitor koristis,ako je neka 15 ili neka srednja klasa 17-ice onda je bolji izbor ati,posto razliku ne mozes da izvalis.nisam imao priliku da probam neku noviju matrox kartu(pharelia,agrhhh),poslednja je bila mistique 220 ,ali ne verujem da u kvalitetu 2d-a ima razlike izmedju G400 i neke Built By Ati 7000-7500.
u svakom slucaju sta god da uzmes bices zadovoljan.

I kad bi uzeo atija, recimo 7500, imao bi i solidnu 3d karticu, sto bas i nije za bacanje! Mozda ti jednom i to zatreba...:)

Ma sve je to super ali covek treba da uzme nesto za cega ima drajvera za Linux i BrEos tako da po meni je isto Matrox u prednosti a i plus sto G450 moze da nadje za nekih 25-40 E zavisi kako mu se zalomi.

Anubis je napisao(la):
Ma sve je to super ali covek treba da uzme nesto za cega ima drajvera za Linux i BrEos tako da po meni je isto Matrox u prednosti a i plus sto G450 moze da nadje za nekih 25-40 E zavisi kako mu se zalomi.

Slazem se,... razmisli i o ATI 7200LE,... ja ga imam i sasvim lepo radi - odlican 2D, a ni 3d nije za baciti,.... mislim da neko prodaje na oglasima isti takav....

Danilo, ti to pricas iz iskustva? :D Elem, samo da napomenem da bi i moj izbor bio Matrox. A za Magicka komentar : Welcome Back!!!! :)

Takodje glas za Matrox-a. Evo i razloga:
1) Bolji 2D.Lepse i vernije boje koje ne opterecuju oci tj. na Ati kartama previse "vuce" na crveno sto je po meni nepodnosljivo za dugotrajan rad.
2) Jednostavniji i fukcionalniji rad na dva monitora i Tv-out. Bez problema i narocitih podesvanja a uz pomoc DVDMax-a pustis film na TV a na monitoru radis nesto drugo i kao sto Magick rece zbog IDE-a nemoze nesto preterano zahtevno. Iz iskustva npr. devojka gleda u drugoj sobi Prohujalo sa vihorom a ja debug-iram u JBuilder-u (ko je spomenuo ravnopravnost medju polovima :) ).
3) Stabiliji driver-i za sve Win platforme. Bolja podrska za Linux. Za Linux dobijas source kako driver-a tako i PowerDesk-a pa mozes da ih instaliras tj. kompajliras za odredjeni kernel i X-e. Napatismo se kod kolege da instaliramo driver-e za R9000pro koji imaju podrsku za X-e 4.2.0, u uz distribuciju su mu dosli 4.2.1. Na kraju je nesto uspelo ali ostaje gorak ukus u ustima.

Pozdrav!

brzi je napisao(la):
Hvala, odgovor smatram vrlo korisnim. Pomogao mi je da se opredelim, da idem na neki G400 i li G450 dualhead sa kablom za tvout.
O.K., siguran sam da nećeš pogrešiti, ali ako budeš imao dobru ponudu za "Build by ATi" Radeon 7500, slobodno ga uzmi. Pored onih prvih Radeona i ovih 9700, to je najbolja ATi kartica po pitanju 2D-a i kvaliteta izlaznog signala. Radeon 8500 ne uzimaj nipošto!

P.S. Na ostatak ovog posta, sam detaljno odgovorio, ali sam ih oba premestio u IDE vs SCSI thread koji se sada nalazi u Storage sobi. Evo direktnog linka.

byMaX je napisao(la):
Danilo, ti to pricas iz iskustva? :D Elem, samo da napomenem da bi i moj izbor bio Matrox. A za Magicka komentar : Welcome Back!!!! :)
Moj izbor jeste Ati 9000 pro. Komp pored mojeg ima Matrox G 450 Dual head. Na slicnim monitorima (Samsung 757NF i 959NF) kvalitetnija slika u 2D je na strani Ati-a. Osim toga, Matrox nema snagu, ocitavanje fotografija velike rezolucije je sporo. O 3D nema diskusije.
O kompatibilnosti sa Linuxom ne znam nista jer taj OS ne koristim. Ali Ati-jevi drajveri u XP-u rade savrseno. Doduse, isti je slucaj i sa Matroxom. Dva monitora podjednako uspesno i kvalitetno koriste i jedan i drugi komp (stavili smo cisto da nerviramo zaposlene u drugim kancelarijama, ali smo se brzo navukli). TV nisam probao.
Toliko iz cistog iskustva, bez imalo teorije.
Pozdrav
ZMM

byMaX je napisao(la):

hej,ajde seti se koju sam kartu koristio kada nisam imao gde u plocu da ubodem Viper V550
a jel bio matrox?
jeste:cool: .
pa onda doso tvoj ATI + voodoo 2 i Viper koji mi je ostao da bleji do zamene ploce.
pa se me vise i mrzi da se prisecam sta je bilo sledece.

Kako stoji Pharelia, cenom i kvalitetom?

magick je napisao(la):
Pored onih prvih Radeona i ovih 9700, to je najbolja ATi kartica po pitanju 2D-a i kvaliteta izlaznog signala. Radeon 8500 ne uzimaj nipošto!
Ja imam jednog od prvih Radeona (ATI Radeon SDR sa TV-out iliti Radeon 7200 kako ga sada ATI definise). Nisam video ove nove Radeone, ali ovaj je stvarno super (360 MHz RAMDAC, ATI DVD softver jednostavan i dobar, TV-out kvalitetan, XP driveri dobri). U 3D jako dobar i, sto je najvaznije, vidim da je u poslednjih 15 dana bilo par tih kartica na prodaji Built-by-ATI po vrlo povoljnim cenama. Sve u svemu ja sam jako zadovoljan. Doduse, mnogo cesto menjaju drivere (ja licno sam od Catalist 2.5 drivera primetio bolji kvalitet 2D - ostrije ivice, kvaliltetnija dubina slike i sl., inace monitor je 757P.), mada moram priznati da me odusevljavaju driveri za WinME (i najvise podsecaju na kvalitet slike Matroxa).

Ne znam sta vise reci za ATI 7200, mada mi Matrox ne da mira (odusevljen sa Mistique PCI i zastadoh na G-100, koje sam imao, i gledah G-400 i ostade mi zelja).

Sve u svemu, izmedju te dve kartice - stvar ukusa. Najbolje bi bilo kad bi mogao videti i jednu i drugu karticu, pa sam odluciti, ili sta god da uzmes od te dve neces se prevariti.

magick je napisao(la):
... Radeon 8500 ne uzimaj nipošto!
..

Zasto? Imam BBA 8500, ne vidim da mu nesto ne valja?

Misko je napisao(la):
Kako stoji Pharelia, cenom i kvalitetom?
Parhelia je priča za sebe, morao sam da dođem do daha da bi izložio tu problematiku. :D

Retal verzija sa 128MB RAM-a košta oko 350-400€, što kartu pozicionira na profesionalno tržište, jer ne verujem da bi je iko kupio jednostavno zbog dobre slike. :) Parhelia ima niz jedinstvenih mogućnosti tako da zaista ima šta da ponudi iako je to teško razumljivo posmatrajući je samo kao gaming rešnje.

Ukratko, kartu iznad konkurencije izdvajaju neprevaziđena DualHead funkcionalnost, koja je sada dodatno proširena i ojačana WYSIWYG ( What-You-See-Is-What-You-Get ) TV izlazom, kao i visok kvalitet izlaznog signala i veoma jaka softverska podrška. To je jedina grafička karta sa kojojm možete koristiti dva monitora za radnu površinu, dok na TV monitoru pregledavate video materijal ili animaciju na kojoj radite. To je mnogo korisnija i teže izvodljiva stvar nego što nekome možda izgleda. Naime, kod kompjuterskih monitora, odnosno grafičkih karti, i TV monitora ( video opreme ) gamma nivo ( da ga grubo nazovemo osvetljenjem ) je potpuno različit i zato nikada nećete tačno znati kako će materijal izgledati ( bledo ili tamno ) dok ga ne pripremite i pregledate na TV/video opremi. Stoga Parhelia poseduje jednu veoma korisnu funkciju, koju će video montažeri i 3D animatori znati da cene. Više o ovome možete saznati u testu Parhelie koji smo uradili.

Karta međutim ima jedan veoma ozbiljan bag, o čemu sam već ranije govorio. Nisam detaljno istražio celu stvar, ali vam mogu okvirno objasniti o čemu se radi. Naime, overlay izaziva nekakve artifekte u slici kada se nanosi na veoma svetle površine. Pojava je nazvana "bending" i javlja se samo na primarnom i sekundarnom monitoru i to ako su CTR, što govori da se radi o nekakvoj interferenciji signla u analognom delu karte ( PCB ). Intenzitet ove pojave izgleda zavisi od konfiguracije računara, pa i verzije drajvera, a izgleda da nisu ni sve karte bagovite već samo neka serija. Matrox još uvek ispituje ovu pojavu i način njenog otklanjanja. Mada mnogi korisnici ni posle više meseci rada nisu došli u situaciju da vide pomenuti artifekt, njega je ipak moguće reprodukovati, ali ako ćete Parheliu koristiti sa dva TFT-a i video monitorom ne morate o tome da mislite. :)

Ono što bih ja lično izdvojio, a što hardverskim entuzijastima može biti interesantno, je 10-bitni DVD dekoder kao i visokokvalitetni 10-bitni RAMDAC, čime se DVD reprodukcija približava standalone DVD plejerima. Ako posedujete računar ( a verovatno ga posedujete čim ovo čitate ), a pri tom' planirate da kupite DVD plejer ( ~ 350€ ), bolje kupite DVD-ROM i Parheliu. Više se isplati a krajnji ishod je isti, osim što će baka ili stara majka malo teže naučiti da pušta filmove. :D

I da zaključim.... ja ću sačekati sledeću verziju Parhelie koja će posedovati niz poboljšanja, a i biće sigurno mnogo bliža onome što je Matrox postavio ispred sebe. Za sada znamo da će:
  • biti izrađena u 0.13µm ( ili još manje )
  • raditi na višim frekvencijama
  • imati unapređen memorijski kontroler i internu arhitekturu
  • biti potpuno DX9 kompatabilna i delimično DX10
  • imati FAA2, unapređenu verziju FAA algoritma
  • imati niz TripleHead poboljšanja
  • podržavati više memorije ( 512MB )
  • imati AGP 8x interfejs
  • koštati đavo ipo. :D [/list:u]

magick je napisao(la):
ja ću sačekati sledeću verziju Parhelie koja će posedovati niz poboljšanja, a i biće sigurno mnogo bliža onome što je Matrox postavio ispred sebe. Za sada znamo da će:
  • biti izrađena u 0.13µm ( ili još manje )
  • raditi na višim frekvencijama
  • imati unapređen memorijski kontroler i internu arhitekturu
  • biti potpuno DX9 kompatabilna i delimično DX10
  • imati FAA2, unapređenu verziju FAA algoritma
  • imati niz TripleHead poboljšanja
  • podržavati više memorije ( 512MB )
  • imati AGP 8x interfejs
  • koštati đavo ipo. :D [/list:u]

• dobro a kada ce otprilike ova karta u slobodnu prodaju?
    da polako pocnem skupljati pare za nju:D

Mali HoBiT je napisao(la):
dobro a kada ce otprilike ova karta u slobodnu prodaju?
da polako pocnem skupljati pare za nju:D
Ono što znam je da neće skoro. Verovatno tek za godinu dana, al' s obzirom na očekivanu cenu... počni odmah da skupljaš! :D

Posle sve ove price, ja bih i dalje pre preporucio nvidiau
Konkretno neki valjani 4MX, moze i 420 cak.

Ni zbog cega nego zbog drajvera gde je nVidia prva u slucaju svakog OS-a.

Sumnjam da Matrox i ATI nemaju problema na Linuxu i pogotovo BEOS-u.

Ne tvrdim, nisam dugo video Ati i BeOS, ali... dovoljno mi je da vidim da se jos ni na Windowsu nije kakav bi trebao.

Pozdrav!

magick je napisao(la):
koštati đavo ipo. :D

mislim da je ovo poslednje presudno:)
Ako bude ovakvih specifikacija kostace kao 1,5 x GF F-X garantovano...

Ipak ti GeForce derivati koje si spomenuo kostaju vise od onoga sto sam mislio da platim. Nedavno je neko na benchu prodavao Matroxa G400DH+kablic za 40€, sad se kajem sto je ne kupih. Jednostavno me 3D ne zanima (sad se mnogi ovde pitaju jel' ovaj lud?) pa mi se za kupovinu neke kartice reda velicine 80-100€ ne daju pare (a to je minimum da se uzme neki firmirani i dobar Gforce sa TVout-om, bar kako mi se cini).

Dalje,
" The following graphics add-in cards are supported by BeOS:
-ATI All-In-Wonder [Pro], Xpert@Work [Pro/98], Rage 128 Pro (may require free driver from BeBits.com)
-Matrox Mystique, Mystique 220, Mystique G200; Millenium G400, Millennium II, Millennium II AGP; Marvel G400-TV, and Productiva G100

The following graphics chipsets, used on many other add-in graphics cards and the built-in graphics on many computer motherboards, are supported by BeOS:
-ATI 3D Rage II, Pro, Pro Turbo, LT Pro, and Rage 128 Pro
-Matrox MGA-G100, MGA-G200 and MGA-G400 (PCI or AGP)
-nVidia RIVA 128, TNT, and TNT2 (PCI or AGP)"

Ovde ne vidim da se bilo gde spominju Radeon i Gforce (sto je i logicno obzirom kaad je BeOS nastao), ali to naravno ne mora da znaci da se ne mogu koristiti. Pitanje je da li su ti cipovi kompatibilni "na dole", ali G400 je definitivno podrzan kao kartica, sto ipak znaci. Ovoj listi nedostaju mnogi elementi (da ne bude zabune), npr. Voodoo, ali sam je namerno skratio da bude preglednije. Ono sto sam od BeOSa koristio i sto je bilo direktno podrzano, radilo je bez greske (tu se vidi kako izgleda mlatimudija na delu, bez hardverske zahtevnosti koju win namece). I dalje mi se cini da je taj OS mnogo bolji od WINa, ali da mu nedostaje jedan dobar Office paket (prica se a neki entuzijasti portuju OpenOffice). Zato mi je bitno da je graficka podrzana, sto za ove nisam siguran...

Sasa je napisao(la):
Posle sve ove price, ja bih i dalje pre preporucio nvidiau
Konkretno neki valjani 4MX, moze i 420 cak.

Ni zbog cega nego zbog drajvera gde je nVidia prva u slucaju svakog OS-a.
Sa ovim se ne mogu složiti u potpunosti. Matrox ima tradiciju temeljne softverske podrške i stabilnih drajvera. Dešavalo se da nova generacija grafičkog hardvera debituje sa bagovitim drajverima, ali bi se to sa vremenom sredilo. A što je najbitnije, pružaju podršku čak i više godina starom hardveru. Evo nedavno je izašla nova verzija drajvera za G400 pod Win2k, a verovatno će nastaviti i sa podrškom za Linux. Šta više reći?

Što se Linux-a tiče, u principu je uvek bolje držati se nešto starijeg i popularnijeg hardvera jer je za njega bolja podrška. Stvarno ne pratim situaciju sa NV, mada nije ne moguće da pružaju bolju podršku za Linux od Matroxa, to bar ne bi bilo teško s obzirom da je poslednja beta verzija drajvera za G seriju izašla pre skoro godinu dana. :( Međutim, nasuprot Nvidijinim Matroxovi drajveri su otvorenog tipa, izuzev HAL ( harware abstraction layer ) modula. Tako je programerima i entuzijastima omogućeno da sami rade na debagovanju i razvoju drajvera. U tom kontekstu bih spomenuo da zbog svojih drajvera zatvorenog koda Nvidia ne učsetvuje u DRI projektu, niti se u vezi njenih kartica možete obratiti bilo kome u Linux zajednici.

Što se tiče TVout-a pod Linux-om, ovu funkciju zvanično podržava samo G400DH, ali postoje neka third party rešenja koja to omogućavaju i na G450 i G550 kartama. Sa ATi-em tu ima velikih problema jer oni ni ne podržavaju TVout funkciju pod Linuxom zbog licencirane Makrovizija tehnologije, tako da vam je najbolja, da ne kažem jedina, šansa projekat GATOS. Pored TVout-a, oni se trude da omoguće i video capture na All-in-Wonder kartama, kao i IDCT logiku za brže dekoriranje digitalnih video formata.

Za najbolju moguću 2D i 3D podršku pod Linux-om treba potražiti neka komercijalna rešenja tipa Accelerated-X kompanije Xig, ali ne verujem da je ovde neko spreman da pljune tu lovu ( ~ 0 ) samo da bi mu pod Linux-om brže radio OpenGL ili proradio TV-out. :) Inače, dotična kompanija je razvila fenomenalan set drajvera za G400 koji pod Linux-om pružaju istu, ako ne i bolju, 2D ( overlay, DualHead, TV-out ) i 3D ( DRI, OGL, i.t.d. ) funkcionalnost, al' kao što rekoh ne verujem da to ikoga ovde zanima. :)

Što se funkcionalnosti i brzine ( stepen hardverske akceleracije ) TVout-a tiče, čini mi se da je za sada G400 tu bez premca. Korišćenjem direktnog pristupa frejmbaferu ( DirectFB ) moguće je izvesti isto što je pod Windows-om nazvano DVDMAX, odnosno fulscreen TV-output video overlay prozora i to uz punu Back End Scaler ( YUV scaler ) akceleraciju. Brzo i efikasno... što bi rekli je*itačno! :D Za više detalja pogledati ovaj tekst i to poglavlje 2.3.1.2.13 ( DirectFB ) i 2.3.1.5.1 ( Matrox G400 cards ).
Sumnjam da Matrox i ATI nemaju problema na Linuxu i pogotovo BEOS-u.
Daleko od toga da nemaju, ali je podrška za Matrox mnogo bolja, pogotovo za legendarni G400 koji je već jako dugo prisutan na tržištu. BeOS je formalno umro i sada ga u životu održavaju entuzijasti, stoga ne treba računati na podršku novijem hardveru, a pogotovo ne egzotičnim funkcijama kao što su DualHead ili TV-out.
Ne tvrdim, nisam dugo video Ati i BeOS, ali... dovoljno mi je da vidim da se jos ni na Windowsu nije kakav bi trebao.
Za ATi pod BeOS-om ni ja ne znam, mada ne bih računao ni na šta novije od poslednjeg Rage-a. TV-out da i ne spominjem, pogotovo u onakvoj funkcionalnosti kao što je G400 ima.

magick je napisao(la):

Bas kao sto je magick rekao, Matrox bi ipak bio najbolje resenje, pogotovu sto je Brzi i rekao ATI ili Matrox.
Sto se tice Linuxa, ATI ima drajvere za 8500 i novije kartice, za ostale su izbacili source codove, samplove pa onda neki iz Linux zajednice radi drajvere, tipa XFree DRI i slicno http://mirror.ati.com/developer/index.html odavde se mogu skinuti i pogledati te stvari.
Sto znaci da moze da se namesti i Linux, tj. XFree server, posto Linux radi bez problema, nije nemoguce ali je prilican posao i naravno nema svu funkcionalnost Windowsa. Doduse neke stvari rade tipa delimicna 3D podrska, bez T&L i jos nekih stvari, RageTheater je podrzan ali sve u svemu moze a i bice bolje od neke od sledecih verzija drajvera, tako bar pise:)
Sve u svemu Brzi, Matrox bi ti ipak bio najbolje resenje. A koji, magick je rekao.

PS ako nabavis (kupis) Accelerated-X (Xig) nije bitno koju ces karticu izabrati, doduse radice sve sem nVidia karti. Jedino sto ces za krek malo teze da se snadjes, posto kada instaliras trial verziju koja radi, cini mi se 30 minuta, ako hoces da je kupis, posaljes im broj koji ti se izgenerise na osnovu hardware koji imas u kompjuteru, pre svega graficke, pa ti oni onda posalju key, ja za sada nisam nasao key.I bila je jedna kvaka sa time, ako zamenis graficku moras da kupis XIG Xserver ponovo:)

Ok, onda G400 ili Ati Rage 128 sa TV-outom.

Ati moze se nadje jeftinije, a sigurno ce zavrsi dobro posao kao i Maxtor. Cisto ga zbog toga pominjem..

Pozdrav!

Nazad
Vrh Dno