Šta je novo?

ATI HD4650 Fan Speed 0% problemi

vlada.j011

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
04.12.2009
Poena
170
Dugo sam se mucio da instaliram driver na graficku kartu a onda su usledili novi problemi. Catalist Control Centar nema opciju uopste Overdrive, a u programu GPZ-U
Fan Speed mi je uvek na 0% odatle ne mrda. A dole ispod na Fan Speedu pise
--RPM.
Ne znam kako da povecam broj obrtaja ventilatora graficke karte.
E sada ja nisam neki strucnjak karta je nova i napajanje od 500W. Bio je serviser da poveze i tek kada je otisao ustanovio sam da nije ubacio drivere kako treba i sam sa nastavio da se petljam oko toga jer nista nije radilo.
Da li bi neko mogao okvirno da mi kaze sta bi moglo da bude i kako da pokrenem fan Speed da radi bar na 30%.
Da dodam samo da se ventilator okrece i da nemam problema pri igranju ali graficka je vrela. Pabi hteo nekako ako mogu to da sredim.

Poslednja izmena:
Gygabite ATI HD4650 1G AGP, Ima veliki crni ventilator.
AMD ATHLON 3200+ 64 bit
K8Neo
Napajanje Chieftec 500W
GPU Temperatura najvise ide do 52 C. Sve radi, ne restartuje se, ne zamrzava se nemam nikakve probleme sa grafikom sem U Splinter Cellu Pandora Tommorow problemi sa grafikom namestima gde je sijalica recimo pa na podu se vide sitni kvadratici kao mreza, ne ispod svake sijalice, ali negde i samo u okviru osvetljenog mesta. Imao sam slicne probleme u Splinter Cell Mission PACK ali sam to ispravio u Splinter Cell.ini fajlu. Za sada radi sve kako treba sem sto trebam da dokupim 1 gb memorije jer imam samo 1 ali to nema veze sa time valjda sto nece ventilator graficke da ide brze. Em je procesor vreo em graficka ali GPU-Z ne pokazuje vece temperature od 50 najcesce od 35-38 zavisi koji. Ali Fan Speed uvek [0%] pa donji Fan Speed --RPM.
U nekom programu SpeedFan sam video da od 3 fana samo jedan radi na 2600. otrpilike. Drugi su 0.
Takodje ne mogu da promenim nista u overdrivui jer tu opciju u Contro Centru nemam.
Najgore od svega je sto je meni bio serviser da to sve namesti kada sam kupio kuciste i graficku i otisao a nije instalirao driver kako treba nisam imao ni muziku niti sam mogao da kucam nista sve dok nisam sam provalio i zamenio driver. Provalio daga nemam, jos je obrisao sve antiviruse i programe ostala su 5 jer kao zbog memorije ne moze. Medjutim nije poboljsalo stvar jer driver nije bio ubacen, kasnije kada sam ubacio vratio sam programe i rade kako treba onako kako je on rekao da nema sanse bez memorije.

Poslednja izmena:
52C je odlicna temperatura u load-u. To nebi trebalo da te brine. Mozda ti grafa ima samo 2-pin konektor za vent kao i moja: al treba da pokazuje na koliko % se vrti fan.
U svakom slucaju, ako igre rade ok, teraj 🙂

imam biostar 4650 sa ddr3 memorijom,

fan kontrola ti verovatno nije moguća (kao ni kod mene i takođe softveri za očitavanje br. obrtaja ne prepoznaju ventilator, ili se ne može prepoznati pa je 0%) zbog 2 pinskog izvoda za fan na grafičkoj, inače bez brige "Fan Speed je 100%" jedino ako je buka problem treba ići na to da se smanji broj obrtaja ventilatora u 2d, dodatnim ručnim regulatorom, ili neko bolje rešenje, koje, ne znam treba da pitam.
pozdrav

Gigabyte grafičke karte nemaju kontrolu broja obrtaja ventilatora, imaju 2-pinske konektore, koji su vezani na 12V direktno i vent non stop šiba punom brzinom. To što piše 0% nemoj da te brine, piše i na tarabi, pa ti uzmi pa... Furaj slobodno ako su ti temperature kao što si naveo.

Znaci treba da bude Fan Speed na o% uvek. Ja sam dobio neki kratki kabla za povezivanje dodatnog napajanja. Serviser je povezao ali ocigledno nije sa tim kablom nego nekim drugim. Ne ne cuje se nista skoro, od graficke uopste se ne cuje ventilator jedino od procesora, ali to ga cujes samo da radi nista vise.
Taj kabl za dodatno napajanje je crn na jednom kraju i ima 6 nekih podeoka taj deo ide u graficku a grana se dalje u neka 2 bela sa po 3 zice unutra.
Inace dok sada kucam temp je 38, gpu #1 34 , gpu#2 35c. Kada izadjem iz igre onda su do 45c. Mada nisam dugo igrao. Sada sam manje zabrinut ako je tako kao sto kazete.

Ovo je graficka:

ev-gig-46505a1.jpg

Ovakav je taj djavo sto sam dobio uz graficku:

72.2MOLEX-PCIe.gif

Poslednja izmena:
Graphic Card.gifSensor.gif

Evo kako izgleda GPU-Z.
GPU Load je isto na nuli ali se povecava kada otvorim vise prozorcica ili kada radim nesto.
Inace ovakve su stalno temp dok sam na netu, downloadujem ili gledam filmove.
Ovo je izgleda najopsirniji i najbolji ovakav forum.

Ako ipak ova graficka ima kontrolu ventilatora nadam se da ce mi to resiti tamo gde samkupio graficku i napajanje. Jer bili su vrlo korektni kada sam zvao i rekao da serviser nije nista uradio niti je stavio driver. Cak su mi nudili i besplatnu memoriju samo da ne sizim i da se ne nerviram. Ali kako sam samo izgoreo kada je rekao "sve je radilo kako treba", a naj taj nacin kako je uradio nema teoretske sanse da ova graficka prihvati drivere i da se zvuk cuje na zvucnicima. A to je najvaznije znati da nece tebe da okrive da ventilator ne radi jer spybot zauzima suvise prostora ili tako nesto. Ili da se zato kuca jedna rec 5 minuta.

Poslednja izmena:
Ova grafika sigurno nema kontrolu broja obrtaja venta, a mislim da to nema nijedna AGP karta te serije (4650). Inače taj kablić za napajanje služi da napaja karticu i mora da bude priključen da bi uopšte radila. Ako je u crni 6-pinski konektor već uklkjučen jedan sa tri crne i žute žice onda ne diraj ništa.

Jeste u pravu si povezan je jedan sa 3 crne i 3 bele zice. Onda ne diram nista.
Hvala vam puno stvarno nisam imao predstavu sta da radim. Drivere da li je bolje skidati sa ATI sajta ili ima neki na Gigabytu za graficku od 172 MB.

To sam i uradio 9.11 catalyst agp hotfix. Ali sam ipak skinuo i sa gigabyta nek stoji u kompu sta me briga i neki bios koi ne znam sta je niti cu ga dirati. Ali neka stoji.

Jos nesto sam hteo da zamolimprisutne iako znam da tome nije mesto ovde.
Zanima me ako monitor drzim Refresh Rate 60MHz desktop toliko da stavim i u podesavanjima igrice.
Ako je neko resio probleme sa svetlosti i senkama u Pandora Tomorrow na novijim ATI kartama neka napise kako je to uradio. Ja sam pronasao negde na netu da su ljudi resili u Splinter Cell 1 i to sam uradio i uspelo je. Menja se SplinterCell.ini fajl. Kod mene je problem sto vecinom U Pandori nema senku, snop svetlosti se vidi i to ok vidi se gde je crveni, crveni gde je beli beli je kako treba, samo sto tu gde svetlost pada na nekim mestima pojavljuju se sitne kockice, kvadratici. Znam da nije do grafike je Chaos Theory igram na 1280x1024 jer mi je monitor max 1280x1024 sa ukljucenim svim detaljima i Shader 3.0 modelom koji automatski ispravlja igrica kada se zapocinje novi nivo bez ikakvog seckanja, senke se vide, nihgt vision, thermal vision nista zivo ne secka. Samo smanjim gammu za 5 jer su po meni zive boje mnogo ali to je na svim kartama tako. I Tom Rider Anniversary igram na najvise videcu Underworld kako cu samo me kolje sto moram dokupiti memoriju DDR. Imam samo 1 GB. Tek onda zapocinjem Double Agent. Znaci da je do Pandore Tomorrow a taman sam hteo da kupim original prva 3 dela. Znaci to je neki Shadows-Lighting problem a svuda savetuju patcheve koji i instalirani ljudi kazu ne ispravljaju stvar a neki i sa original diskovima ne mogu ih instalirati a ne ja sa igrom bez instalacije. U stvari sada je na downloadu Panodra 2.2 gb sa instalacijom pacemo videti da li ce prihvatati patcheve i da li ce ispravljati to. Grafika je inace u Pandori Savrsena sem tih problema.
Zadnji driveri stariji koji ima su 8.1 i probao sam da instaliram kako se kod mene instaliraju driveri ali je trazio instalacioni disk kada sam ih extractovao pa install sa specific location.
Unapred Hvala.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno