- Učlanjen(a)
- 03.12.2007
- Poena
- 229
gddr5 i gigaherc core clock
http://www.tweaktown.com/news/9234/ati_radeon_hd_4000_series_documented/index.html
Poslednja izmena:
7600GT je biLA jacA od 6800 Ultra kaRTICE.Drugo, znaci da bi mid-range karta zadnje generacije (4670, recimo) mogla da parira topu prethodne (2900XT ili 3870, sasvim svejedno), ne secam se da se to do sada ikad desilo 😉
BS... dok ne odvoje shader clock od core clocka nece nista uraditi. Uporedite NVidijinih 64 SP-a u 9600GT sa 320 ATijevih u 3870. 9600GT ima 505M tranzistora a 3870 666M. Kartice su skoro identicne po snazi, sto samo pokazuje koliko je Nvidijin dizajn superioran.
Ako su te tabele tacne onda je novi ATI lineup katastrofa.
Nije nVidia-in dizajn superioran već drajveri kod ATI-ja ne iskorištavaju sve mogućnosti kartica.I da ne zaboravimo da su igrice u 95% slučajeva optimizovane za nVidia hardver.
BS... dok ne odvoje shader clock od core clocka nece nista uraditi. Uporedite NVidijinih 64 SP-a u 9600GT sa 320 ATijevih u 3870. 9600GT ima 505M tranzistora a 3870 666M. Kartice su skoro identicne po snazi, sto samo pokazuje koliko je Nvidijin dizajn superioran.
Ako su te tabele tacne onda je novi ATI lineup katastrofa.
Nije baš tako. Fora je u načinu brojanja shader unita. ATI nema 320 jedinica, već 64, a svaka od njih je 5-way i sve rade na istom kloku kao i ostatak GPU-a. GeForce 9600 isto ima 64 SP-a, ali su oni obični SIMD-ovi (1-way) tj. rade samo skalarne operacije (vektorske se pomoću brzog dispatch procesora razlažu na više skalarnih koje SIMD-ovi na visokom taktu (skoro 2GHz tj. 3x brže od ostatka GPU-a) prosto melju. Tako dolazimo do činjenice da NVIDIA ima isti broj jednostavnih SP jedinica koliko i ATI ima složenijih, s tim što su ATI-jeve efikasnije, klok za klok, ali rade na daleko nižem taktu. Dva drugačija approach-a, od kojih se ne može reći da je jedan daleko superiorniji, jer u tom slučaju 3870 ne bi mogao da se nosi sa 9600GT, već su jednako dobri. Štaviše, ATI ima solidno manji GPU koji je jednako efikasan kao i 9600GT, a zahteva i manje kompleksnu prateću elektroniku... s te strane, njihov dizajn ima prednost. E sad, performanse se bolje skaliraju rastom takta kod G92 i G94 i u tom smislu je NVIDIA rešenje bolje...
Beyond3D je napisao(la):While going 5-way scalar has allowed AMD more flexibility in instruction scheduling compared to their previous hardware, that flexibility arguably makes your compiler harder to write, not easier. So as a driver writer you have more packing opportunities -- and I like to think of it almost like a game of Tetris when it comes to a GPU, but only with the thin blocks and with those being variable lengths, and you can sometimes break them up! -- those opportunities need handling in code and your corner cases get harder to find.
Nije baš tako. Fora je u načinu brojanja shader unita. ATI nema 320 jedinica, već 64, a svaka od njih je 5-way i sve rade na istom kloku kao i ostatak GPU-a. GeForce 9600 isto ima 64 SP-a, ali su oni obični SIMD-ovi (1-way) tj. rade samo skalarne operacije (vektorske se pomoću brzog dispatch procesora razlažu na više skalarnih koje SIMD-ovi na visokom taktu (skoro 2GHz tj. 3x brže od ostatka GPU-a) prosto melju. Tako dolazimo do činjenice da NVIDIA ima isti broj jednostavnih SP jedinica koliko i ATI ima složenijih, s tim što su ATI-jeve efikasnije, klok za klok, ali rade na daleko nižem taktu. Dva drugačija approach-a, od kojih se ne može reći da je jedan daleko superiorniji, jer u tom slučaju 3870 ne bi mogao da se nosi sa 9600GT, već su jednako dobri. Štaviše, ATI ima solidno manji GPU koji je jednako efikasan kao i 9600GT, a zahteva i manje kompleksnu prateću elektroniku... s te strane, njihov dizajn ima prednost. E sad, performanse se bolje skaliraju rastom takta kod G92 i G94 i u tom smislu je NVIDIA rešenje bolje...
9800 je uvek bio brzi od 5900 i onda kada su karte bile aktuelne, X800 je bio tu negde sa 6800 ali da je bash duze trajao nije, prevashodno zbog odustva SM3.0.setimo se 9800 vs 5900 (danas ga 9600pro ubija)
ondak X800 vs 6800 (o ovome ni necemo jer danas u modernim naslovima ono stoji 3:1 cirka....kad se pojavio oblivion - pokazala se sva "superiornost" nevidijinog pristupa)
posle 1800 vs 7800
danas - 1950 vs 7900
my point?
ATI - kad god sam ga pazario i iz koje god serije - duze mi je "ziveo" nego nevidija.
ne kupuje mi se kartica koja ce da traje plafon godinu dana - i penzija...
so much for the superiority....
@garson - ko je imao X800 bilo koju koja je bila 256 bita i u "full" izdanju zna da su to u radu bile "nebo i zemlja" graficke. 6800 je samo u 3d marku i nigde drugde bio "tu negde". sto su dolazili noviji naslovi 6800 je strmoglavce tonuo po performansama. imao sam X800GTO^2 otkljucan na X800 ili X850XT PE (ne drz me za rec ne secam se) i to na taktu preko 550 MHz a mem na oko 1050Mhz. znas gde je bio i 6800 ultra? daleeeeeeko u prasini.
ja sam igrao oblivion u 1280 dok je 6800 osim u 800x600 bio neupotrebljiv. cak i kada su ozbiljno dosli SM3.0 naslovi - 6800 je bila daleko od upotrebljivosti. X800 sto je poterao - bar je poterao u 1280. 😛
Da se vratim na temu.. ako su one specifikacije tacne, HD4000 serija je uzas. Ako zele da naprave konkurentan proizvod morace da to urade na skroz novi nacin.
Znam da imaju 64 shadera, ali svuda po PR materijalima forsiraju cifru od 320 (64 * 5-way). NVidijin odvojeni clock za shadere nije jedina prednost. Npr. chip je u stanju da sakrije latencije na instrukcijama tako sto moze da switchuje threadove 'for free'. Generalno, G80 je uvek maksimalno iskoriscen, jer je tako dizajniran.
Koga bas zanima moze da procita odlicne analize na Beyond3D. Tekstovi su izuzetno detaljni i traze dosta vremena i paznje prilikom citanja:
G80 - http://www.beyond3d.com/content/reviews/1/1
R600 - http://www.beyond3d.com/content/reviews/16/1
I kakve sad veze ima ta prica da ATI karta duze traje? Nonsens. Ko je onda kupio G80 izigrao se i danas se igra i igrace se do kraja godine. Ko je kupio R600 opasno se presao. Ko je kupio R670 igrace se jos koji mesec.
Da se vratim na temu.. ako su one specifikacije tacne, HD4000 serija je uzas. Ako zele da naprave konkurentan proizvod morace da to urade na skroz novi nacin.
@storm:
apsolutno nisi u pravu. Igre se optimizuju da bi mogle da rade na ATI-u. Za Nvidiju netreba neka specijalna optimizacija jer shaderi uvek rade sa 100% efikasnosti. I dalje tvrdim da je HD38x0 serija uzas sa katastrofalnim driverima koji ostavljaju crvena slova, kockicu u cosku ekrana i roze pixel na sredini ekrana. Jedino sto radi na ATI-u je D3D. OpenGL driver su potpuno zapostavili, Linux driveri su krsh. To sto je gomila ljudi na bechu kupila ovu kartu ne govori nista jer je jos veca gomila kupila NV kartu.
@horus:
U pravu si... HD4000 jos nije ni izasao. Ja sam samo rekao da ako bude kao sto se prica to je promasaj u startu.
@byMax:
niska cena je jedino sto ATI moze da uradi a to nemoze doveka. I jos nesto.. u dva uzastopna posta si sam sebi protivrecio. Prvo si rekao da se ne slazes da se kupac 3870 karte zayebao a zatim u sledem postu kazes da bi bilo super da ATI ponudi 4870 po ceni 9600GT (koja je slicna ceni 3870). Znaci da se ipak zayebao i da mu kartica (3870) trajati max 6 meseci... osim u slucaju da ATI opet kasni pa ce onda 3870 da potraje malo duze.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari