Šta je novo?

Ati 9550 PomoĆ

Dragoljub

Čuven
Učlanjen(a)
23.02.2002
Poena
609
Imam MSI 9550 sa 256 Mb ram-
da li postoji program -msi ga nema-za očitavanje temperature ,broja obrtaja ventilatora i za overclock ove karte
fala unapred :wave:

Mislim da ta karta nema senzor za ocitavanje temperature ali nisam siguran... Uzmi modovane drajvere za o/c. Srecno :)

Nema nikakvog programa jer ta karta nema nikakvih senzora. Za klokovanje koristi AtiTool, naravno uz drajvere koji skidaju zastitu od overclock-a ( npr. Omega 4.12 ili novije ).

M-tech je napisao(la):
Nema nikakvog programa jer ta karta nema nikakvih senzora. Za klokovanje koristi AtiTool, naravno uz drajvere koji skidaju zastitu od overclock-a ( npr. Omega 4.12 ili novije ).
Jesi ti to dobro skontao posto je nisam video nikakvu zastitu sa Catalyst 4.8 i 9550 mi ide na 475/295.

Codex je napisao(la):
Jesi ti to dobro skontao posto je nisam video nikakvu zastitu sa Catalyst 4.8 i 9550 mi ide na 475/295.

Pa ako imas iol e noviji AtiTool i ako si u njemu cekirao remove overclock lock onda ti ne trebaju modovani drajveri, bar je takav kod mene slucaj.

To stoji ali sa modovanim (konkretno Omega drajverima) ces dobiti bolje performanse.

2 Codex: Koja je to karta? Moj optimalni maksimum na Abitovoj je 430/240 (karta ima aktivni hladnjak na jezgru; memorija mrtva 'ladna ali ako je podignem preko 240 prijavljuje artefakte na 30-tak sekundi u ATI Tray Tool-ovom rendering endzinu (samsungovi chipovi od 4ns)) bez podizanja napona (da li bi trebao da ga podignem?).

Ja sam prvo instalirao softmoded catalyst drajvere, ali mi oni nisu skinuli zastitu od overkloka ( oni skidaju zastitu u testovima: 3DMark i sl. ali se u igrama sve vrati na default !!! ).
Lepo su me posavetovali ljudi sa foruma, pa cu i ja tebe: Skini Omega drajvere.

shtaps je napisao(la):
To stoji ali sa modovanim (konkretno Omega drajverima) ces dobiti bolje performanse.

2 Codex: Koja je to karta? Moj optimalni maksimum na Abitovoj je 430/240 (karta ima aktivni hladnjak na jezgru; memorija mrtva 'ladna ali ako je podignem preko 240 prijavljuje artefakte na 30-tak sekundi u ATI Tray Tool-ovom rendering endzinu (samsungovi chipovi od 4ns)) bez podizanja napona (da li bi trebao da ga podignem?).

Gecube R9550 Extreme Samsung BGA 3.3NS

Codex je napisao(la):
Gecube R9550 Extreme Samsung BGA 3.3NS
Pa nije nikakvo cudo sto je OC tako dobar. 3.3 ns garantuje 300 Mhz pa tvoj OC memorije od 295 i nije OC u pravom smislu.

@ M-tech

Zasto da skida Omega drajvere, hoces reci da i sa obicnim drajverima, postize iste klokove, 9550??? Nisam probao sa obicnim drajverima sem na defaultu?

Nisam bas razumeo pitanje.
Ti mozes sa bilo kojim drajverima da dizes klok grafickoj, ali se oni u igrama vrate na default - ovo sam vec rekao gore.
A sto ne bi skinuo Omega drajvere?

@ M-Tech

Jel' graficka sa obicnim katalistima, isto ce da radi kao i sa Omega drajverima, 9550 overklokovana? Kao ovi Omega su vise gejmerski, i preporucljivi su za overkloking graficke, ali mozda to nije tacno, pa te zbog toga pitam???

Pa koliko ja znam ( a cuo sam i od drugih ), sa catalyst drajverima radi isto kao i sa bilo kojim drugim - ovo vazi kada je sve na default-u.
Ako hoces da klokujes onda ti obicni catalyst drajveri ne pomazu ( postoje i neki softmoded catalyst koji bi trebalo da uklone zastitu od overkloka, ali kod mene nisu hteli pa sam stavio Omega ).
Steta je ne klokovati ovu kartu, jer je kao stvorena za to.

@ M-tech

HAHAHAHA, ovo je dobro, ja sam razumeo ono na kraju "Skini Omega drajvere", (a gornji tvoj post nisam ni citao) u fazona da ih skine iz sistema, dobar stos, a ti si savetovao coveka da ih downloaduje, dobro, resismo i to! :D

@Vocko

Hvala Vocko, pogledacemo uputstvo!

Pa da sam hteo da ih skine iz sistema rekao bih da ih deinstalira!? Vecina ljudi pod skidanjem podrazumeva download sa net-a.
I ja sam se par puta tripovao oko nekih stvari koje sam procitao na forumima ( jer sam citao samo poslednje post-ove a ne ceo thread ).
Sto se tice Modovanja 9550 u 9600 mislim da je nepotrebno, a i postoji mogucnost da ostanete bez graficke - ja to sebi sada ne bih smeo da dozvolim.

M-tech je napisao(la):
Sto se tice Modovanja 9550 u 9600 mislim da je nepotrebno, a i postoji mogucnost da ostanete bez graficke - ja to sebi sada ne bih smeo da dozvolim.

Pa postoji sansa ako ne pazis i 3x ne proveris sve...
Veruj mi i mene je bio strah da probam s' obzirom da nijedna od 2 kartice nije bila moja, ali nikakvih problema nije bilo. Cak sam experimentisao sa vise razlicith BIOS-a.
Inace postoji nacin da se vrati originalni BIOS na karticu, ako si zeznuo nesto i ona vise ne radi.

Ajde kada si vec pomenuo objasni ili linkuj - Kako se to radi?

JA sam samo jednom u zivotu flesovao Bios maticne i ovo sa grafickom mi nije jasno. Kako da napravim boot disketu, i kako da znam koju verziju DOS-a da skinem sa net-a? Sta u stvari trebam da radim ? Gde ce biti sacuvan originalni bios- na disketi ili...?

M-tech je napisao(la):
JA sam samo jednom u zivotu flesovao Bios maticne i ovo sa grafickom mi nije jasno. Kako da napravim boot disketu, i kako da znam koju verziju DOS-a da skinem sa net-a? Sta u stvari trebam da radim ? Gde ce biti sacuvan originalni bios- na disketi ili...?

http://www.compkill.com/?otvoritest=26

Sve pise... Samo treba procitati i kliknuti na poneki link...

Poslednja izmena:
Mislio sam da je to malo veci posao... Prevideo sam da si ovo naveo tamo na sajtu.

• Prva stvar koju radimo je čuvanje originalnog BIOS-a kartice u slučaju da nam, ikada, kasnije zatreba.
Kucamo komandu flashrom -s 0 origbios.bin i nakon par trenutaka originalni BIOS je sačuvam pod imenom origbios.bin.

Jos samo jedno pitanje. Gde je on sada sacuvan - gde da ga trazim kada hocu da ga vratim (ili kojom komandom ga pozivam)?

shtaps je napisao(la):
Jos samo jedno pitanje. Gde je on sada sacuvan - gde da ga trazim kada hocu da ga vratim (ili kojom komandom ga pozivam)?
Najpametnije je da snimis backup starog biosa na istu disketu na kojoj se vec nalazi flasher i novi bios,kako bi ga lako mogao povratiti u slucaju neke nezgode.

shtaps je napisao(la):
Mislio sam da je to malo veci posao... Prevideo sam da si ovo naveo tamo na sajtu.

Sacuvace ga na disketi odakle pokreces flashrom.

A, ko nema flopy, sta on da radi??? Kako da snimi bekap?

Au bre covek sto si naporan, pa snimi na cd.

Ako pitas kako...j...o si jeza u ledja!

Posto nikada nisam verovao disketama za flashovanje koristim cd. Pretpostavio sam da cu morati da ga snimim na disketu ali hteo sam da budem siguran. Hvala na odgovorima i strpljenju.

2 MaxXx: Ajde ti nama sada objasni kako se to radi u DOS okruzenju.

A zasto biste snimali na cd zaboga ljudi ?
Ako vec znate da napravite boot-abilan cd, predpostavljam da znate da mozete da snimite backup na hdd, ako imate fat32 particiju.
Ujutru cu videti da potrazim da li postoji neko resenje ako imate samo NTFS particiju.

Mada nije mi jasno zasto toliko insistirate na backup-u BIOS-a sa vase kartice, kada originalni BIOS za vasu karticu mozete naci na istom linku gde i "modovani" :)

Poslednja izmena:
shtaps je napisao(la):
2 MaxXx: Ajde ti nama sada objasni kako se to radi u DOS okruzenju.

Pa niko te ne bije po usima da sve radis u dos okruzenju, snimis na hd i onda sprzis na cd cisto da imas, ali dobro prethodni put sam prevideo cinjenicu da decko trazi da snimi backup, a ja sam mislio na sta da napravi "bootabilnu disketu".

poz

Vocko je napisao(la):
Mada nije mi jasno zasto toliko insistirate na backup-u BIOS-a sa vase kartice, kada originalni BIOS za vasu karticu mozete naci na istom linku gde i "modovani" :)

Ja se iskreno nadam da mi sve ovo nece trebati ali kada smo vec pokrenuli pricu hteo sam da znam kako se radi vracanje prethodnog biosa (pre svega zato sto sam bio ubedjen da je to neka kvantna fizika - zaista ne znam zasto, flashovao sam i graficku i plocu nekoliko puta ali nikada nisam imao potrebe da se izvlacim...). Uglavnom sada sve znam :)

Vrh Dno