Šta je novo?

ati 9550 pitanje

textor

Slavan
Učlanjen(a)
27.12.2004
Poena
301
Nedavno sam kupio ati radeon 9550 sapphire 128MB/128b.
Pre ove kartice sam imao GF4 MX440SE. Ploca... je gigabyte GA-7VA a procesor je AMD XP 2000+.
Poboljsanja u odnosu na prethodnu GK su zanemarljiva. Battlefield na medium jedva ide (secka), framerate padne i do 2fps. Doom 3 da i ne govorim. Reinstalirao sam sistem, nepromenjeno. Stavio sam drajvere DNA 4.10 sa neta, malo bolje (2%). Skor u 3DMark03 je 2089. Prvi test je OK ~80fps, ali pri ostala 3 testa framerate padne i do 3-4fps pri testiranju.
Dali je to normalno za ovu GK/procesor i ako nije u cemu je problem. :eyebrows:

prvo si trebaoda staviš originalne Catalyst drajvere pa tek onda DNA

nisi morao da reinstaliraš sistem već samo da izbrišeš drajvere od nVidia grafičke (mada je sigurnije reinstalriati sistem)

DNA drivers?! Cemu zaista sluze i kolika je realna dobit??

P.S. Hvala!

Prvi put sam i stavio originalne drajvere pa preko njih DNA. Pa sam onda reinstalirao i odmah stavio DNA, sve je to isto. Interesuje me samo dali neko moze, na ovoj GK (bez OC), da igra "obicne" igrice poput Battlefield-a na medium ili da pokrene 3Dmark a da mu framerate povremeno ne padne na 2fps tj. "zakoci".
Ovo pitam da znam dali da se zalim onima gde sam kupio ili ne.

od dx7 gfx karte na dx9 i da nema napretka eh, da ne poverujes ocima :)
...instaliraj bilo koji modovan catalysti (4.11 na pr.) i u igrama namesti da ti kartica , preko ati tool_a, radi na 400 mhz /225 mhz na pr. ... pa ako i dalje nisi zadovoljan ... ^#@# :)

Hvala na sugestiji. Probacu to. Inace nije da nema poboljsanja ali je malo. Ostrina slike na desktopu je veca (dosta) i igre idu malo (ali malo) bolje. Neznam dali sam ja nesto pogresio, mada nema tu sta P&P. I mene cudi da kartica sa 128b-nom grafikom, dx9 hardverskom podrskom ima toliko problema pri radu sa obicnim 3D dx8 igrama ali je tako. Inace sapphire (ili kako vec) je poznata firma koja pravi OK kartice. Mislim nije to Eagle.

Druze, nisi naveo koliko RAMa imas. To moze biti ogroman problem - ali OGROMAN. Po svemu sudeci imas 256MB (ili cak i manje) sto nikako nije dovoljno za igranje bilo cega novijeg. Padanje frejmova moze biti posledica swapovanja na HDDu. Znaci, ili nedovoljno memorije, ili prespor HDD, ili problem sa HDDom, ili problem sa drajverima za IDE podsistem (ili memorijsli podsistem).

Da, zaboravio sam RAM. Imam samo 256MB 333 rama. Mozda je to problem. HDD-ovi su stariji maxtori 40GB i 80GB @7200rpm sa nesto malo rama na sebi. Neverujem da je do HDD-a jer sam primetio da "koci" i u trenutku kad HDD ne radi, mada nije iskljuceno. Ovo sa ramom bi stvarno mogao da bude problem. Preduzecu nesto povodom toga. Hvala ;)

Darko ga ub'o pravo u sredinu, taman sam i ja hteo isto da napisem ;) Sigurno je do RAM-a.

Asus 9550 - radi kao majka bez o/c.

:-devil-: Veceras sledi o/c :type: :banana:

Ljudi, je l' znate kako da se podesi da se OC kartica boot-uje sa novim vrednostima. Ja podesim ali posle restarta masine ponovo se vrati na default.
Graficka je ABIT R9550 sa Omega 4.12 drajverima gde imam i RadLinker.
Hvala

Poslednja izmena:
DuleC je napisao(la):
Ljudi, je l' znate kako da se podesi da se OC kartica boot-uje sa novim vrednostima. Ja podesim ali posle restarta masine ponovo se vrati na default.
Hvala
ATI Tool 0.22 i sve će biti OK. ;)
A što se tiče seckanja sa 9550 full... ubaci još 256DDR jer karte tog tipa (9600, 5700 sve sa 128bitnom magistralom) prosto "kukaju" :S: za još samo "malo" memorije... slična situacija je i sa Celeronima. Kako im staviš Punu P4, XP, Barton, Sempron pa i CeleronD, osetiš napredak...ne toliko u 3Dmarku (par stotina poena) ;) koliko u realnom radu (čitaj igrama :D ). Verovatno je to zbog količine keša i brže magistrale.
Pozdrav. :wave:

textor je napisao(la):
Nedavno sam kupio ati radeon 9550 sapphire 128MB/128b.
Pre ove kartice sam imao GF4 MX440SE. Ploca... je gigabyte GA-7VA a procesor je AMD XP 2000+. Skor u 3DMark03 je 2089.
Bogami, poprilicno slabo. Ortak sa thunderbirdom 1.2 GHz i SDRAM-om, uz Asus 9550GE, izvlaci oko 2050 poena...

DuleC je napisao(la):
Hvala

Dule, nema ptrebe za ATT-om. Kada podigneš vrednosti, recimo na 400 / 250, klikni na "Set" dugme pa zatim na "Use Current"! Verujem da ovo II nisi koristio. ;) Na sledećem boot-ovanju bi trebalo da kartica radi na 400 / 250 Mhz...
Pozdrav!

Uzeo sam od prijatelja jos 256MB i stavio u masinu. Razlika je vise nego duplo. Sad nista vise ne koci. Cak i doom3 na low ide bez da sece. Danas sam kupio 256MB 400MHz rama za 33E. Hvala Darko na pomoci.

SuperStarr je napisao(la):
Dule, nema ptrebe za ATT-om. Kada podigneš vrednosti, recimo na 400 / 250, klikni na "Set" dugme pa zatim na "Use Current"! Verujem da ovo II nisi koristio. ;) Na sledećem boot-ovanju bi trebalo da kartica radi na 400 / 250 Mhz...
Pozdrav!

Probao sam i to, ali iz nekog razloga ne radi. On ispise da ce se boot-ovati na 450/250 ali to ne uradi. Skinuo sam vec ATI Tool 0.0.22.
Hvala u svakom slucaju.
Pozdrav ;)

prochitaj malo oko AtiToolsa...
kazhe ti ako koristish orginalne drajvere da ti netje bootovati nove oc vrednosti za grafichku, nego da morash da skinesh softmode drajvere... koji se nalaze na istom sajtu ko i AtiTool 0.22...

ja sam sa ovim Asusom 9550GE GEneralno zadovoljan, ali mi je makina dosta stara AMD 1.1GHz, 512MB SDRAM i Chaintech 7AJA2... i deshava mi se povremeno da se kartica zaglupi, nakon chega sledi restart. ovo se sve deshava i sa default klokom, npr. za vreme igranja CSa shto nije najzahtevnija igra. primetio sam da ako stavim "orginalne" Asusuove drajvere (tj. kada mi je XP prepozna kao ASUS, a ne samo kao RADEON 9550) to zaglupljivanje mashine se mnogo redje deshava... chak sam disableovao secondary izlaz za svaki sluchaj...

da nije do toga shto plocha podrzhava samo AGP 4x ili zbog sporosti cele konfiguracije?
koliko pregrevanje mozhe da bude razlog blokade?

Vrh Dno