Šta je novo?

ATI 5870 Manifest

hohoya

Slavan
Učlanjen(a)
15.01.2008
Poena
319
Pa poštu su sve kartice razgrabljene kako neko reče u nekom od postova o 5870
(to beše ASUS 5870 po nekoj ultra povoljno ceni koliko se sećam)
i kako mi nevidesmo ni jedan screenshot od tih razgrabljenih kartica
(nekom logikom zdravog razuma će te i sami doći do zaključka zašto nema screenshotova i zašto još uvek možete da nabavite isti ASUS 5870
/infromacija od pre 2 dana: od uvezenih 5 komada bilo je 4 na raspolaganju, peta je bila data na test/ -
neka me neko ispravi ako grešim u vezi ove informacije možda se nešto drastično promenulo)

Na plenarnoj sednici Izvršnog veća CKSKJ dana 28.09.2009.god. doneta je odluka da se nekako dođe do nekoliko primeraka iste (u daljem tekstu 5870)
uz svesrdnu pomoć Informbiroa i nama drage omladinke Gordane došlo se u posed 1 (slovima: jednog) komada 5870,
iako su potraživanja naših mladih i perspektivnih omladinaca iz Subotice bila ne puno veća ali ipak malo veća od toga jednog komada 5870,
ali još jednom veliko hvala i na tom jednom primerku SOUR-u Ewe i omladinkama Gordani i Dragani (svaka sličnost u imenima sa nekim sadašnjim pojmovima i ličnostima je namerna)

Nekom daljom analizom dotične situacije na toj istoj plenarnoj sednici Izvršnog veća CKSKJ uz analize ranijih događaja na domaćoj sceni, koji su indirektno a možda i direktno vezani za ovu dotičnu situaciju,
pre svega kupovine/prodaje grafičkih kartica pa zatim i nekog drugog bitnijeg hardvera CPU; Motherboar & Memory ...
došlo se do sledećeg zaključka:

Puno priče, htenja, volje, želje ali veoma slaba realizacija u konačnici naših mladih i perspektivnih omladinaca i omladinki iz drugih ogranaka SKJ, SKOJ-a ...
Ovome u prilog idu i sledeće činjenice (podaci su potvdjeni i uzeti iz centralnih dosije-a DB-a, Informbiroa, SIV-a i naše priručne arhive Opštinske organizacije SKV i SKJ - Subotica
1.) Od prvih 10 komada uvezenih 8800GT - 7 kom. u Subotici
2.) Od privh 20 komada uvezenih ATI 3870 - 17 kom. u Subotici
3.) Od privh 20 komada uvezenih ATI 4870 - 14 kom. u Subotici

*Daljom analizom bi došli do sličnih ili istih činjenica kad bi pričali o Intel E6300, E8400, E8500, Q6600, AMD 940,955 ... ili recimo o Motherboards sa P35, X48 chipsetom itd.

Šta je poenta ovoga?

Vrlo prosto, svi pričaju kako jedva čekaju da se pojavi nešto, kako već nemogu da iščekaju da to stigne, kako je super cena, kako su već stavili u stranu pare da to kupe itd.
ili opet sa druge strane kako to parče hardvera u stvari nije ništa i kako je to bacanje para itd. a u stvari niti su videli, niti probali niti bilo šta slično
ali bitno je "pljuvati" po nečemu za šta se ili nema love da se kupi ili jednostavno abortirati ljude koji su kupili probali i na kraju krajeva hteli da podele neko iskustvo sa drugovima članovima ove zajednice
i kad taj neki hardver stigne o kojem se priča/pljuje po njemu/raspravlja nigde ni jedan mlad, perspektivan i pre svega "nov" omladinac da kupi !

*Mislim da nisam viđao neke naše specijalne reply-e i postove u vezi 5870 ili ranije u vezi nekog sličnog hardvera kojeg smo kupili, probali pa tek onda raspravljali o njemu

No, kako god, umorio sam se malo od ovoga, pošto su na kraju krajeva omladinci iz Subotice opet morali preko Zimbabwea, Ghane, Kameruna i ostalih nesvrtanih zemalja morali doći do svog primerka 5870.

Netražim ja nikakve povlastice za ove omladince, ali samo fair kao i play, ako nešto ima ima, i to ima odma sada i aleluja, a ne ima ali uskoro, ili ima ali je trenutno na testu, ima ali je rezervisano, ima ali je u shopovima, ili već neznam ni ja koja kombinacija IMA.
To sve gore navedeno znači da nema !!! (ovde se prvenstveno mislim na kupovinu preko veleprodaje)
*Neka me opet neko ispravi ako grešim

Što se tiče maloprodaje reći ću opet iako sam već nekoliko puta već i rekao:

Molim sve maloprodaje da stave datum kad nešto stiže ili će stići, a ne da stoji u cenovniku pa da piše da ima a u stvari još ni u najavi nema ili je u stvari odavno prodato.
Jasno je meni da je relativno teško održavati site i cenovnike ažurnim ali opet sa druge strane je isto toliko i lako sve to (ako mogu neke firme nevidim što one ostale nebi mogle ?!)

Da me neshavti nekog pogrešno, ovaj fairplay tražim za sve omladince, ne samo subotičke, jer svako ko ima pare i hoće nešto da kupi i ako to nešto postoji nevidim u čemu je poenta onda da je to skoro nemoguće nabavljivo.

Za kraj: Pesma nas je održala njojzi hvala!

- Bratsvo jedinstvo -

Subotica, 02.09.2009.
Generelni sekretar SKJ-SK Subotica
Podbuljčovski Dragon

Evo i nekih score-ova ako nekog zanimaju

Konfiguracija:
i5 750 - 3600 mhz /18x200/
GA P55 UD5
Geil 1600 mhz 7-7-7-21 CR1
WD 640 BE
itd.

ATI 5870 - Gigabyte
ATI Catalyst 9.10 RC0

Crysis - 1920x1080 Ultrahigh config 4xAA
STALKER - 1920x1080 DX9 no AA
STALKER - 1920x1080 DX10 4xAA

Prilozi

• 5870 STALKER DX10.png
    5870 STALKER DX10.png
    395.7 KB · Pregleda: 241
  • 5870 STALKER DX9.PNG
    5870 STALKER DX9.PNG
    389.4 KB · Pregleda: 170
  • 5870 crysis 4xaa.PNG
    5870 crysis 4xaa.PNG
    108.6 KB · Pregleda: 204
Poslednja izmena:
I ako neki 3D mark scorovi

Prilozi

• 5870 2003.PNG
    5870 2003.PNG
    86.5 KB · Pregleda: 95
  • 5870 2006.PNG
    5870 2006.PNG
    93.9 KB · Pregleda: 118
  • 5870 Vantage.jpg
    5870 Vantage.jpg
    174.5 KB · Pregleda: 143
Onako subjektivno mišljenje (koje Vas možda i nezanima)
Kartica je relativno tiha /za nijansu bučnija od 4890/

A onako suma sumarum - kartica je RESIDENT EVIL pa voleli NVDIA-u ili ATI ali to je činjenica

Poslednja izmena:
Sto ne nazva temu "zvanicna 587.." , ovo je vec treca, okaci neku fotku " resident evil"-a?

Malo ti je teško gradivo u prvom postu. Toliko se ne naprežem ni kad čitam Stivena Kinga...

Pa gradivo ko gradivo, neobavezno je, pa ono ko dokle stigne sa njim to je to.
Sto bi reko Radovan III kad se stigne do E ... moze se baciti bukvar
Mozda je malo tesko, ali veruj mi nista nije teze cak sto vise mislim da je dobrim lakse u odnosu na to kako nekad dolazimo do hardvera.
Zao mi je sto je ovo ispao manifest, ali jednom je morao biti.

Ma kapiram te, potpuno, isplatilo se, ali odiseja... uh!

Hvala Hohoya na opsežnom izveštaju sa testiranja 5870...čuo sam iz prve ruke da je general morao juče da izađe iz svoje sobe jer mu niste ostavili mesta ni vremena da se upozna sa svojom novom igračkom nego se čovek morao dovesti Hondom do mene da mi da svoje staro parče hardvera :D

Čitao sam u par teme na Benchu i na drugim forumima kako "kartica nije ništa naročito", "nije revolucionarna", "mora to brže". Neko je u drugoj temi čak napravio fazon da kartica nije dobra jer nije dva puta brža od GTX280/285 u Crysis i sl.

Koliko ja znam, nikada udarna kartica nove generacije nije bila dva puta drža od najjačeg GPU-a prethodne (sem u slučaju GeFroce 6800Ultra i FX5900 al' to je priča za sebe). Kada se pojavio, GF 8800GTX bio je 50-70% brži od Radeona X1950XTX i GF 7900GTX a u testovima koji su merili sirovu ga je GF 7950GX2 tukao. Kada se tek pojavio GTX280 on je u četiri od pet testova gubio bitku sa 9800GX2. Naravno, kako je vreme odmicalo a drajveri i igre se prilagođavali tako je i noviji GPU odmicao starima. Tako će biti i za HD5800 i za buduće GT300 kartice.

HD4870 jeste bio mnogo agresivnije zacenjen ali on nije pokušavao da se nametne kao najbrža kartica već kao best buy. Kako (kada) nVidia bude izbacivala novu seriju tako će i HD5870 krenuti naniže, ubeđen sam da ima mnogo prostora za pojeftinjenje. A tu je i HD5850, malo sporiji i mnogo jeftiniji...
(kad bude mogao da se kupi :D)

@hohoya
Hvala na lepom testu. ;)

Poslednja izmena:
Malo ti je teško gradivo u prvom postu. Toliko se ne naprežem ni kad čitam Stivena Kinga...

A Stiven King je za naprezanje?:-devil-:

Uzivao sam citajuci manifest, hvala na duhovitom textu i na testu naravno.

Pozdrav za sve omladince:)

... a jos nisu izasli ni finalni drajveri. Kada budu izasli videcemo sta ce biti, nekog drasticnog ubrzajna nece biti sigurno ali, ako pogledamo da ATI kartica kosta 320-350 EU (za end usera) a ne kao nVidija kada izbaci nesto novo kosta i po 550-650 Eura, tako da je ovo je sasvim zadovoljavajuce za ove pare.

Secate se prosle serije 9800 su kostale u USA po 640$ pa je ATI izbacio za nedelju dve kasnije 4870 i prodavao za po 240 EU pa je mocna nvidia vracala musterijama koji su platili 640$ po 100$ nazad.. Kakva komedija....

Mislim da nema Ati-a i AMD-a mi bi danas imali neke Intel Celerone sa mocnih 128-256 KB kesha za samo 600-700 EU u nasim masinama i neke LE verzije nVidia grafickih kartica za 300-350 EU.
Ne verujete? Setite se celerona 300 (bez kesha!!!!) posto mu je bila pocetna cena :) dok AMD nije napravio svoj cpu na 350 MHz. Sramota.
Obe firme jedva cekaju da nema konkurencije.... :smash: misli se na INTEL i Nvidi-u...

Poslednja izmena:
... a jos nisu izasli ni finalni drajveri. Kada budu izasli videcemo sta ce biti, nekog drasticnog ubrzajna nece biti sigurno ali, ako pogledamo da ATI kartica kosta 320-350 EU (za end usera) a ne kao nVidija kada izbaci nesto novo kosta i po 550-650 Eura, tako da je ovo je sasvim zadovoljavajuce za ove pare.

Secate se prosle serije 9800 su kostale u USA po 640$ pa je ATI izbacio za nedelju dve kasnije 4870 i prodavao za po 240 EU pa je mocna nvidia vracala musterijama koji su platili 640$ po 100$ nazad.. Kakva komedija....

Mislim da nema Ati-a i AMD-a mi bi danas imali neke Intel Celerone sa mocnih 128-256 KB kesha za samo 600-700 EU u nasim masinama i neke LE verzije nVidia grafickih kartica za 300-350 EU.
Ne verujete? Setite se celerona 300 (bez kesha!!!!) posto mu je bila pocetna cena :) dok AMD nije napravio svoj cpu na 350 MHz. Sramota.
Obe firme jedva cekaju da nema konkurencije.... :smash: misli se na INTEL i Nvidi-u...
9800GTX nije kostao 640$ ali dobro, da je bilo mnogo, bilo je jer su 2,5 meseca kasnije stigle 4870 karte po 299$.
4870: "In practical terms, what all of this means is that the Radeon HD 4870, a $299 product, competes closely with the GeForce GTX 260, a $399 card based on a chip twice the size." http://www.techreport.com/articles.x/14990/16

9800GTX: "The new 9800 GTX is said to begin retailing in the $300 to $349 price range, which would place it in a league of its own as there are currently no ATI or Nvidia graphics cards competing there. "
http://www.techspot.com/review/92-asus-geforce-9800-gtx/

Zar prodavac nije u obavezi da izvrsi punu isplatu pri vracanju komponente ?

Ati je definitivno pravi velike pozare koje je posle Nvidia morala da gasi ...

Nazad
Vrh Dno