Šta je novo?

ATI 5770

Trenutno jeste brza. Ali ne zaboravite nedostatak optimizovanih drivera, manje grejanje i potrosnju i gomilu drugih gluposti ali najvise od svega cinjenicu da novije igre vise vole novije graficke ;)
Tako je uvek bilo i bice.
Voleo bi da cena jos padne ali mislim da je pametno procenjena.

Mi ovde govorimo o brzini. Koga za boga miloga :D zanima potrosnja, pa svi koji su kupili 48xx ili GTX 2xx vec imaju skupa napajanja. Nije sad da trosi 2x manje od GTX 260/ 4870 recimo, pa da je to sad posebno bitno.
Ali po performansama je tu malo iza 4870, sto je cini kvalitetnim izborom za 135e.
Ali ako je jos malo ubrzaju i jos malo padne cena, e onda ce biti ubedljivo best buy.

Poslednja izmena:
Mi ovde govorimo o brzini. Koga za boga miloga :D zanima potrosnja, pa svi koji su kupili 48xx ili GTX 2xx vec imaju skupa napajanja. Nije sad da trosi 2x manje od GTX 260/ 4870 recimo, pa da je to sad posebno bitno.
Ali po performansama je tu malo iza 4870, sto je cini kvalitetnim izborom za 135e.
Ali ako je jos malo ubrzaju i jos malo padne cena, e onda ce biti ubedljivo best buy.

mene eto zanima potrošnja :trust:

Pa onda kupi X1300 :), ta graficka uopste ne trosi, cak daje napajanju snagu :D.
Mislim ok nije nebitna potrsonja, ali je zadnja rupa na svirali u odnosu na performanse ;).

Ma gde duplo brza. Bice dobro ako bude bila i osetno brza ;).

pogledaj specifikacije...i dalje tvrdim da je mnogo brza...

Ima mnogo vishe sahdera, jednicica za texturu, jako puno veci texture fillrate i pixel fillrate...

40nm bolje ce se klokovati...

EDIT: evo nekih specifikacija: nema 4890 al se da naslutiti...ako ej jedna 5770 bolja osetno od 4870 a 5750 tu negde sa 4870...

http://www.guru3d.com/article/radeon-hd-5770-review-test/3

znaci ne pricam o testovima ovog ili onog sajta, i da li su placeni ili nisu itd...samo ciste brojke...

Poslednja izmena:
Ne verujem da ce taj nizi segment biti brzi od 4890. A i AMD je poceo da snizava cene pa je 4890 sad nekih 20-30 evra jeftinija.
Koliko sam video u testovima jedino je 5850 nesto brza ali je naravno sad i skuplja.

Poslednja izmena:
4890 ima:
Texture Units: 40
Raster Operators 16
Shader Processors: 800
Process: 55 nm
Texture Fill Rate: 34000 MTexels/sec
Pixel Fill Rate: 13600 MPixels/sec
Memory Bandwidth: 124.8 GB/sec

5850:
Texture Units: 72 (80)
Raster Operators: 32
Shader Processors: 1440
Process: 40 nm
Texture Fill Rate: 52200 MTexels/sec
Pixel Fill Rate: 23200 MPixels/sec
Memory Bandwidth: 128 GB/sec

ovo nisu testovi...

ovo je kao kad kod automobila citas kubikazu, konjsku snagu, obrtni moment, potrosnju itd...

i iz ovih brojki ne vidim kako moze biti jaca 4890?

Al ok...

EDIT: to su default vrednosti, ni jedna ni druga nisu klokovane.

Poslednja izmena:
Ko je rekao da je 4890 jaca od 5850?
To sto je po specifikacijama 5850 ~80% jaca (ali obrati paznju da to nije slucaj sa memorijskim protokom) ne znaci da ce se tako ponasati u praksi.
Analogije sa automobilima su neprimerene, ali posto si se uhvatio za to, evo prostog pitanja:
Recimo, auto sa 250KS ima max brzinu od 250km/h (lupam). Zasto onda auto koji ima 500KS nema duplo vecu max brzinu?

Poslednja izmena:
nisam poredio 2 automobila...promashio si poentu...

napisao sam da je to specifikacija a ne testovi...jer su ovde pojedini napisalida su testovi ovakvi ili onakvi...

a da je brza 80% nije sigurno...a kako si to video iz ovih cifri ne znam...iz cifri je brza 40%...
A da je realno brza i 20% i to je dovoljno... +DX11...

Vise sam ocekivao od 5770, mislio sam da ce biti bar kao 4870... A ni Crossfire nema neke performanse, ja sam razmisljao o Crossfire 5770 ali ipak je 5850 bestbuy.

Poslednja izmena:
FrankBlack je napisao(la):
Ti kao da nisi citao sta sam pisao i uhvatio se za ono najmanje bitno. Manja potrosnja znaci manje grejanje i tisu kartu. Razlika u brzini lako moze da se preokrene u korist 5770 mada znacemo vise kad izadju novi driveri i kad se uradi vise testova. Ali ono najbitnije ostaje, novije igre rade bolje na novijim kartama. To znaci da ce vremenom 5770 biti sve bolja karta u odnosu na 4870. Bilo kako bilo, nemam nista protiv bilo koje od njih ;)

@PLAYBoY:
Napisao si ovo:

a u sledecem postu si nastavio da obrazlazes kako je 5850 mnogo brza zbog tih specifikacija...
Odluci se sta si hteo da kazes, da jeste ili nije mnogo brza od 4890.
:wave:

kazem 40% ...nista nisam menjao?! 40% izvini sto nisam bio potpuno precizan, u glavi mi je bilo da 5850 moze mnogo da se klokuje u odnosu na 4890...

Pazaricu 5850 u neko skorije vreme, pacu ti sve obrazloziti licnim iskustvima.

EDIT: mislio sam upola je brza od 4890 ili ti 50%...a napisao sam duplo...lapsus kada sam pisao taj post.

Poslednja izmena:
Pa i nije baš, ljudi sve više gledaju na to. Price-performance per watt.

A da 5770 troši i 3 puta manje u idle od 4870 i skoro pa duplo manje pod opterećenjem

Idle 4870 = 90w Load: 160W
Idle 5770 = 18w Load: 108w

http://guru3d.com/article/radeon-hd-5770-review-test/3

Tako je. Da nisam davno kupio 4830 sada bih uzeo 5770 iako je mozda nesto sporiji od 4870. Moje napajanje fali snage za 4870 dok joj 5770 uopste ne bi bio problem. Tako da ne bih morao menjati napajanje.

E, mojne mrsite mooda :D sa tim specifikacijama.
5770 je sada recimo 5% sporija od 4870, kad dodju novi drajveri bice lupam maximlano 5-10% brza i to je to.
Eno vam testovi po netu, kod vecine je zakljucak da je karta sa svojom cenom nije jos uvek best bang for money, bas zbog toga sto se 4870 moze naci za 20-30e manje.

kazem 40% ...nista nisam menjao?! 40% izvini sto nisam bio potpuno precizan, u glavi mi je bilo da 5850 moze mnogo da se klokuje u odnosu na 4890...
Paaaa, upravo je HD 4890 poznat kao veoma dobar overkloker... dok se, recimo, 4870 bas i nije nesto iskazao na tom polju.
A za HD 5850 cemo tek da vidimo kako ce da se pokaze, jos se prakticno nista ne zna, suvise je sve to frisko...
EDIT: mislio sam upola je brza od 4890 ili ti 50%...a napisao sam duplo...lapsus kada sam pisao taj post.
To je vec lapsus... ;)

Onih 20-40% sto si ranije pominjao je sasvim OK, mozda je cak i to previse, ali je u svakom slucaju zadovoljavajuca margina... ali "duplo", tj. 100% brza - no way ;)

to to...nisam mislio 100%

mislio sam do 50%...a kao sto i sam kazes videcemo

FrankBlack je napisao(la):
5770 je sada recimo 5% sporija od 4870, kad dodju novi drajveri bice lupam maximlano 5-10% brza i to je to.
Eno vam testovi po netu, kod vecine je zakljucak da je karta sa svojom cenom nije jos uvek best bang for money, bas zbog toga sto se 4870 moze naci za 20-30e manje.
5-10% brza plus neke druge stvari i taman ce toliko da vredi koliko i kosta. Kazem ja, lepo sracunata cena. A jos ce cena malo da se koriguje na dole, ipak bi trebalo da je 5770 jeftinija za proizvodnju.

pa ko sad kupuje konfu, uzece 4870 i trositi "koliko samo kila struje vishe"...ili DX11 kartu, koja bolesno manje trosi i josh je brza malo?

a od kad su 4870 i 5770 ekvivalent majka mu stara? koliko je kostala 4870 kad je izasla...kao sad 5870

Poslednja izmena:
Pa performansno su ekvivalent.
Naravno da ko sad kupuje komp, treba da kupi 5770, ili ako ima vise para 5850.
5870 je po meni nepotreban.

Crysis 2 izlazi uporedo i za konzole. Time je sve receno :smash:.
Multiplatform...

Ne verujem. Mislim da ce Crytek ostati dosledan PC trzistu a konzole dobijaju ono sto mogu da teraju mada ako imaju ok saradnju sa Sony uradice ga ok, barem u 720p. A na PC-u ces uvek moci da guras u 1080P, ako imas hardver :)

Ko da je rezolucija na PC-ju kljucna.
Teksture... to ce sve biti osacakeno.

Neko voli i rezoluciju...:)

bzvz pa ko da niste gledali one klipove na tubetu, Crysis 2/cryengine izgleda odlično na kompu plus što ga jedna 5870 tera na tri monitora. ja očekujem da ga moja buduća 5850 tera na 1080p bez problema, a ako ne bude tu je xbox360 na kojem ionako svaka igra izgleda bolje. pa čak i ako bude u rezoluciji COD4 i COD6.

a od kad su 4870 i 5770 ekvivalent majka mu stara? koliko je kostala 4870 kad je izasla...kao sad 5870
Cek', zar nije HD 4870 kada se pojavio bio planiran u onom ~200 evra (200$?) rangu?

Secam se te cifre, Sapphire bio najjeftiniji, bio oko 195... ostali modeli nesto skuplji. Posle bio neki period kada su cene otisle na gore, ja mog Gainward-a GS starog dva meseca platio nekih 230..
Ali opet, mozda tih ~200 nije bilo bas pri launch-u, vec nakon nekih metar dana, dok doslo do nas... ? Da ne guglam, jel' zna neko provereno?

Nazad
Vrh Dno