Šta je novo?

ATI 5770 - problem sa sivim linijama

holodoc

Slavan
Učlanjen(a)
28.08.2006
Poena
310
Temu nisam namerno postavio u ATi / AMD podforumu jer se drugi deo poruke odnosi na preporuku vezanu za nVidia karticu.

Naime sve do pre nekih godinu dana kada sam kupio novi računar na petini prstiju jedne ruke mogao sam da nabrojim koliko ATi kartica posedujem. Međutim, zbog traljavosti nVidije oko izbacivanja novih kartica odlučio sam se da uzmem ATi Sapphire 5750 koji do dan danas funkcioniše odlično.

Vođen pozitivnim iskustvom sa tom karticom pre nekih mesec-dva nabavio sam još jedan računar za ukućane sa ATi 5770 Sapphire karticom i od tog trenutka kreću problemi.

Naime, već od prvog dana u poprilično nepravilnim intervalima dešava se da se na ekranu pojave vertikalne sive linije posle kojih ne pomaže ništa osim restarta sistema. Zvuk se u pozadini čuje i sve deluje kao da se samo grafička kartica iz nekog razloga ukočila ali ne postoji nikakav način da se bilo šta uradi osim da se sistem restartuje.

Od tada sam pokušavao sve živo od reinstalacije najsvežijih drajvera preko starijih verzija pa do reinstalacije operativnog sistema (isti problem se dešava i na Win7 x64 i Win7 x86). Ništa nije pomoglo a ja iskreno postajem malo tanak sa živcima.

Zato sam rešio da ukoliko ne uspem da rešim problem jednostavno zaboravim na garanciju i kupim nešto iz nVidia programa pa bi mi trebala pomoć da se odlučim koja bi mi konkretno kartica odgovarala.

Kao prvo nisam neki preterano veliki gejmer (bio nekad ali posao to sad ne dozvoljava 🙁) ali tu i tamo volim da odigram nešto novije čisto kao ventil (COD, BC2 itd.)

Prioritet mi je ipak posao i što je najvažnije da mi se ne dešava da na svakih 20 minuta zbog kartice gubim sve što sam u međuvremenu uradio.

Hvala unapred na odgovorima i predlozima.

Inače dok ne zaboravim konfiguracija na kojoj se trenutno nalazi kartica je:
Kod:
(radna mašina)
Intel i5 750
Gigabyte GA-P55-UD3
Kingston 4GB 1333MHz
Corsair TX-650

a isti problemi se dešavaju i na
Kod:
(mašina za iživljavanje ukućana)
Athlon AM3 470 (nisam siguran za oznaku)
Gigabyte MA78LMT-S2
4GB RAM (mislim da je Kingston)

Poslednja izmena:
ako si skoro kupio katicu menjaj je .... ocito je crkla .... linije, kockice i ostala gamad na ekranu ne treba da se pojavljuju kod ispravnih kartica 🙂

ako si skoro kupio katicu menjaj je .... ocito je crkla .... linije, kockice i ostala gamad na ekranu ne treba da se pojavljuju kod ispravnih kartica 🙂

Kartica ima možda nekih mesec-dva dana.

EDIT: Usput kakva je ova kartica? http://www.gigatronshop.com/graficke_karte/asus_engtx560_ti_dcii2di1gd5-8503

Kolega mi je preporučuje pošto je uzeo pre nekih mesečak dana i prezadovoljan je. Doduše on se mnogo više igra ali meni je opet bitno da kartica ne pravi probleme i da radi kako treba.

P.S. Ne bavim se overklokom niti me generalno interesuje da to radim tako da i to uzmete u obzir 🙂

Poslednja izmena:
Ta kartica je odlican izbor, verovatno najbolji GTX560 Ti koji se kod nas moze kupiti.

Sive ili šarene linije kod Radeon 5700 i 5800 kartica nisu nikakva retkost, kod mene su šarene pruge i horizontalne su. Zvaničmo, za ovo je navaodno bio kriv jedan update u Windows 7, kako da ne, ja sam ih imau i u Win XP i u Linux-u. Nisu se još pojavile otkad sam nedavno izmenjao OS-eve, ali očekujem da ću ih videti još. Ne dešava se naročito često, ali kad mi skuca mašinu, izludim. Video sam da jedan lik tvrdi da je uzrok nedovoljan napon GPU-a u 2D modu i da se može rešiti editovanjem BIOS-a kartice, nisam pokušao.

Hah pa ***, debela kartica, debela cena😛

Koliko ja znam za takve bagove kod serije 5xxx su bili odgovorni losi memorijski chipovi na grafickoj, mislim da su Hynix pravili probleme, dok sa Samsung chipovima nije bilo tog.

Ok hvala momci (i devojke?) na odgovorima.

Videću tačno šta mi je činiti pošto sam polako sumnju na neispravnost grafičke kartice počeo da prebacujem na neispravnost matične ploče zbog čega sam u ovoj temi i postavio pitanje potencijalne zamene.

Naime, nakon što sam isključio napajanje "na dugme" i ostavio računar da "osdtoji" tako minut-dva sve se vratilo u potpunu normalu. Nisam više pametan.

lepo izvadis karticu nakacis je na drugu masinu i probas i ako opet imas problema kartica je neispravna tj memorije nisu dobre na samoj kartici,sto u prevodu znaci menjaj karticu dok je jos uve u garanciji....

a sto se tice emmi-a ja sam sve zivo do sada iskupovao kod njih i sve mi radi perfektno tako da +1 :d

Apsolutno tako, u principu svakom moze da se desi da neki element u masini odapne i to je nebitno ako mu isti zamene brzo i ako firma ima korektan odnos sa krajnjim kupcem, znaci u celoj prici je najvaznije gde kupujes.

Nazad
Vrh Dno