Šta je novo?

Ati 4870 problem

Phain

Cenjen
Učlanjen(a)
29.01.2014
Poena
151
Pozdrav svima,

Imam problem sa grafickom Sapphire Ati 4870, 512Mb ddr5, 256 bita. Do skoro je radila ok, a onda je pri igranju pocela da se javlja poruka "display driver has stopped working and has recovered". Ponekad i samo zamrzne ekran. Deinstalirao sam drajvere pa skinuo nove, provjerio temperaturu (57c), vadio kartu iz kucista pa cistio slot i karticu od prasine ali i dalje isto. Jel imao neko slican problem ili zna kako da ga rijesim ?

Tipujem na napajanje.
Koji su drajveri?
57 u idle?

Poslednja izmena:
Napajanje je chieftec 400w, staro oko 3 godine ali ranije nijesam imao problema niti je ista mijenjano u konfiguraciji.
Drajveri su skinuti sa amd sajta preko njihovog web interfejsa i mislim da su isti kao sto bili ranije jer amd odavno nije izbacivao drajvere za 4800 seriju.
57c idle, World of Warcraft 72c.

Skini Driver Sweeper instaliraj,uninstal prvo drajvere za graficku.
restart , podigni win u safe mod (F8),ubi ih Sweeperom,pobrisi registry obavezno CCleanerom.
Restart,instaliraj nove.

Temperatura je u granici normale za tu kartu.
Tvoja karta je veliki potrosac,zato sam tipovao
na njega,moguce da posustaje posle 3 godine.
Preporuceno napajanje za HD 4870 je 500w.

Ne reče koji OS. Za Win7 i 8 8.1 ti trebaju drajveri sa oznakom "Legacy" kao recimo ovaj "13-9-legacy_vista_win7_64_dd_ccc_whql" za 7micu ili "amd_catalyst_13.4_legacy_beta_vista_win7_win8" za 8micu ili 8.1.

Ide ovaj i na win 8.1 provereno.
Ako odbija ili propusti da instalira drajvere onda u compatibility mode win7.
Imaju i 13.9 za win 32bit.

1% ostaje da su problem memorije.
Skini Memtest86 imas i USB verziju. http://www.memtest.org/
Pozajmi neko jace i provereno napajanje.

menjaj napajanje, drugar je istu grafiku na istom napajanju terao dve godine, dok naprasno grafika nije izdahnula..... koliko se secam , na nju idu dve 6pinske grane za napajanje, a mislim da to od 400w ne moze ni u ludilu da podmiri njene potrebe....

Hvala svima na sugestijama.
MB Asus M2V, CPU AMD X2 7750, 4gb DDR2 (Memtested OK), Windows 7 Ultimate 32 bit.
Poslusao sam savjet za Driver Sweeer>CCLeaner>13.9 Legacy driver i nije pomoglo. Stavio sam neku staru Geforce 7100 i radi ok. Sto se tice potrosnje u pravu ste za 4870, veliki je potrosac i ima 2X6pin konektore (Max TDP 150W) . Ostaje mi jos da, kao sto rekoste, kupim jace napajanje, sto ce ujedno biti i prva komponenta planiranog upgradea. Dobrodosla je i preporuka za neki model.

Ne bi bilo lose da probas tu graficku na nekom drugom kompjuteru ako si u mogucnosti, cisto da proveris da nije mozda do graficke.

samo jace napajanje i trebalo bi da radi, slicni problemi su se kod mene desawali kada mi je oslabilo napajanje, temperature ti nisu lose sobzirom da se sapphire 4870 greje ko blesava. da ti se ne greju malo vise chipovi na grafici ? skini gpu-z pa pogledaj.

pozdrav

Koliki je budzet za napajanje?
Da mozes i tu Kumu da zategnes na 3.4ghz.

Poslednja izmena:
Budzet za napajanje je cca 70e. Nailazim po oglasima na neka brendirana, polovna za oko 50e sa radnom/proizvodjackom garancijom pa razmisljam i o tome.

Pa onda CHIEFTEC CTG-550C -67e
Ili SEASONIC SS-520GB 520W -72e

Preskocio bih modularna napajanja jer dizu cijenu za nesto sto mi realno ne treba. Aktuelna je varijanta da dobijem na poklon jos jednu 4870 pa sad razmisljam i o crossfire ideji i naravno jacem PSU. Nasao sam CHIEFTEC CTG-600-80P 600W za 50e pa me interesuje vase misljenje. Evo specifikacija:

CHIEFTEC CTG-600-80P 600W Full A-80 series napajanje

TIP Active PFC
ATX 12V standard 2.3
Snaga 600w
Sistemi zaštite OPP (Over Power (Load) Protection); OVP (Over Voltage Protection); SCP (Short-Circuit Protection); UVP (Under Voltage Protection)
Fiksni priključci 24(20+4)pin ATX, Naponski ATX 8pin (EPS 12V), Naponski ATX 4pin (PIV), 8(6+2)pin PCI Express x2, Naponski SATA x6, Molex 4pin x3, Floppy
Garancija 24meseca

Ako dobijes na poklon jos jednu 4870, prodas obje i kupis novu grafu koja ce manje da trosi, bice bolja u novijim naslovima. A i neces morati da se bakces sa CF problemima na tim kartama, s obzirom da je AMD odustao od podrske za iste.

Navodno ima 50A na 12v granama i 80 % efikasnost.
Pa za 50e mislim da je dobro.

Koliko god 4870 graficke bile dobre, za nove a i buduce igre nece biti korisne. DirectX 11 im najvise fali.
I ja ti predlazem da prodas obe.

+1 prodaj dok jos imaju neku cenu.

Tako ce navjerovatnije i biti. Idem po napajanje pa javljam rezultate. Mozda ce biti korisno nekom ko ima sliican problem.

i tu specifikaciju sto pises za napajanje je sasvim ok ali koliko je staro i koliko je oslabilo u medjuvremenu razmisli o tome i pregledaj da li je otvarano i popravljano ako jeste bezi od njega za te pare kupi novo slabije ali je novo i imas garanciju
http://goo.gl/wPVIU napajanje je skroz ok a novo je novo

Kupio sam novo chieftec napajanje od 500w. Sad prilikom startovanja sa ati 4870 cujem 1 dugi, 4 kratka i nakon 7-8 sec 2 kratka (brza) beepa. Nvidia gs 7200 i dalje radi ok. Cudno mi je da sam ranije sa 4 g starim chieftec-om od 400w mogao barem da podignem sistem i koristim browser.

Ja imam is ati 4870 512mb 256bit ddr5 i na lc5550 550w radi odlicno bez po mucenja...fan radi na 40%,jeste malkice bucan ali odlicno hladi...Nije ti to do napajanj,to ti je do grafike,ne znam tacno sta ali isti problem sam imao sa 9600gt...

Nazad
Vrh Dno