Šta je novo?

ATI 3870 uništava GF 8800GT(X) na 8xAA

Hola77

Slavan
Učlanjen(a)
15.01.2008
Poena
304
Nasao sam na jednom njemackom siteu dva odlicna testa koji ukljucuju sve novije graficke kartice. Testovi nisu povrsni, vec njemacki iscrpni. Testirano je brdo kartica, na nekih 15 igara, na raznim rezolucijama, sa i bez AA.
Ponavlja se stara prica da je 8800 GT za nekih 10% jaca kartica od 3870 bez AA, a 20% sa 4xAA. No tad dolazi iznenađenje! Kad se ukljuci 8xAA ATI 3870 vrlo malo izgubi u odnosu na 4xAA, a Nvidijini kartice jako puno izgube. Tako da 3870 pere 8800GT skoro u svim igrama i na svim rezolucijama s ukljucenih 8xAA. A u nekim slucajevima cak opere 8800GTX!
Naravno da je ovo samo korisno ako je igra i igriva na 8xAA. No vecina igara je. Tako da sad svi vlasnici 3870 mogu slobodno dici AA na maksimum i uzivati u boljoj kvaliteti slike i vecem broju fps-a nego vlasnici 8800GT ili cak 8800GTX :smoke:

Evo direktni linkovi na stranice u testovima gdje su prosjeci svih testiranih igara:
http://www.computerbase.de/artikel/hardware/grafikkarten/2007/test_ati_radeon_hd_3850_rv670/23/#abschnitt_performancerating
http://www.computerbase.de/artikel/hardware/grafikkarten/2008/test_crossfire_sli_einzelkarte/22/#abschnitt_performancerating

pa dobro...ne bih ja ovo nazvao pranjem jer suvise su to priblizni grafikoni...mada da li si primetio da tamo gde je 88GT brza od 3870 veca je razlika nego tamo gde je 3870 sa 8xAA brza od 88GT....
P.S. koliko sati ima kod tebe ? zbog posta pitam... Pozdrav

Ajmo sad junaci koji su pricali da je AA i AF na ATI-ju neupotrebljiv, da vidimo sad sta ima da kazete kada je Nvidija razbijena za daleko manje pare u glavnom adutu.

mada da li si primetio da tamo gde je 88GT brza od 3870 veca je razlika nego tamo gde je 3870 sa 8xAA brza od 88GT....

Pa nisam ni tvrdio da nije tako. Samo sto sam otkrio jedno podrucje gdje 3870 nadmasuje 8800GT. U tome je novost. Tj. da ati vodi u brzini na najboljoj kvaliteti slike. Da je 8800GT i dalje ukupno brza nitko ne osporava...

A sad slijedi pravo cudo. Odvrtio sam nekoliko testnih serija crysis benchmark toola (gpu test) na mojoj 3850 512mb (756/900). Koliko sam vidio vecina ljudi koji imaju ati 38xx kartice odrađuju taj test bez AA na 1280*1024 high. A ljudi koji imaju 8800GT znaju i ukjuciti 2xAA, a ostalo sve isto.
Ja inace koristim XP 32bit sa athlonom X2 4200+@2805Mhz. Sa catalystom 8.1 dobivam 31,07 fps na 1280*1024 sve high, no AA. Onda kad ukljucim 2xAA slijedi onaj poznati pad kod atija, u mom slucaju 21,23 fps. Bilo je za ocekivati da ce sa daljnjim povecanjem AA frameovi padati u sve vecu neigrivost, ali sam odlucio probati. I onda se dogodilo nesto neocekivano:

Gigabyte 3850 512mb, 756/900. Crysis 1280*1024, sve high. Catalyst 8.1.

no AA: 31,07
2x AA: 21,23
4x AA: 21,99
8x AA: 21,24
16x AA: 21,23
8x QAA: 19,84

Ostao sam sokiran. RV670 je zmaj, ali samo takav! Kad jednom pretrpi onaj prvi udar uslijed ukljucenja AA vise ga se NE moze slomiti. :banana: Jos da imam C2D proc, mogao bi komotno igrati na 16xAA.
Bas me zanima kakve bi rezultate imala 8800GT na istim postavkama sa 16x AA.

Ne da mi se raditi sto screenshotova, pa evo zato jedan. Siguran sam da ce i drugi ljudi sa 38xx karticama ovo probati i potvrditi ili mozda dokazati da kod mene nesto ne radi kak treba i da sam cijelo vrijeme na 2xAA bez obzira koje postavke odaberem. Ali sumnjam.

http://www.mediafire.com/?ddtf1i2gufz

Zanimljivo, zanimljivo... Extra info, btw...

Da li je tebi logično što u 8xMSAA neka kartica ima više FPS nego u 4xMSAA? Očigledno da nešto ne radi kako treba (drajveri) i da 3870 ne radi zaista u 8xMSAA.

Poslednja izmena:
Da li je tebi logično što u 8xMSAA neka kartica ima više FPS nego u 4xMSAA? Očigledno da nešto ne radi kako treba (drajveri) i da 3870 ne radi zaista u 8xMSAA.

Nazalost moram te razocarati. Sad sam isprobao u Crysisu jednu te istu scenu sa 0x, 2x, 4x i 8x AA. I razlika se jasno vidi. AA funkcionirao kak treba, u to sam se sam uvjerio. Upravo sam odigrao dio prve staze: malo trcanje kroz sumu, pa malo uz plazu i jedna kraca razmjena paljbe sa Koreancima. Prosjecno 29fps (1024*768, sve na high osim shadows i post procesing koji su na medium, 16xAA).

Presao sam igru na 8800GT prije mjesec dana i tvrdim da s tom karticom ne bi mogao igrati s ovim postavkama i tocka.

Jako sam ugodno iznenađen s ovom atijevom karticom.

Ma mene te stvari ne dotiču pa me ne možeš razočarati.

Poslednja izmena:
Gigabyte 3850 512mb, 756/900. Crysis 1280*1024, sve high. Catalyst 8.1.

no AA: 31,07
2x AA: 21,23
4x AA: 21,99
8x AA: 21,24
16x AA: 21,23
8x QAA: 19,84

Ostao sam sokiran. RV670 je zmaj, ali samo takav! Kad jednom pretrpi onaj prvi udar uslijed ukljucenja AA vise ga se NE moze slomiti. :banana: Jos da imam C2D proc, mogao bi komotno igrati na 16xAA.
Bas me zanima kakve bi rezultate imala 8800GT na istim postavkama sa 16x AA.
pa morao sam ti dati odgovor :banana:

http://www.mediafire.com/?9nggim9bozg

Ajmo sad junaci koji su pricali da je AA i AF na ATI-ju neupotrebljiv, da vidimo sad sta ima da kazete kada je Nvidija razbijena za daleko manje pare u glavnom adutu.

Nisi pomislio da je moguće da ATI ne radi pravi 8x, nego malo kvalitetniji 4x, koji fore radi naziva 8x-om :)

Meni AA ne znaci nista, jer ja ne vidim neku posebnu razliku, a AF stavljam najvise na 8. Tako da je za mene nvidia i dalje No 1.

Pa 8x ionako nije klasičan MS ili SS AA već kombinacija wide i narow tent modova. Nego, ja sam izrazio sumnju da on zapravo ne radi ni takav "8x", već nešto fejkuje. HD2xxx i HD3xxx serija ionako "boluje" od AA performansi i sada je odjednom bolja u najzahtevnijem modu :)

Pa 8x ionako nije klasičan MS ili SS AA već kombinacija wide i narow tent modova. Nego, ja sam izrazio sumnju da on zapravo ne radi ni takav "8x", već nešto fejkuje. HD2xxx i HD3xxx serija ionako "boluje" od AA performansi i sada je odjednom bolja u najzahtevnijem modu :)

Ako Ati u ovoj generaciji trpi udar u performansama kad se ukljuci AA ne znaci da se u rezultatu nesto "fejkuje". Cime ti to potkrepljujes? Mogu i ja kojesta bezveze nagađati, ali rađe pokusam dokazati.
U testovima koje sam radio u Crysis benchmark toolu se vidjelo da kod ukljucenja AA slijedi ogroman pad u fps-u, ali dodatnim povecanjem AA gotovo vise nikakav pad.
Palo mi je naravno na pamet da kartica kod daljnjeg povecanja AA u softwareu to u stvarnosti uopce ne pokazuje, no zato sam snimio jednu te istu scenu u Crysisu na 0x, 2x, 4x i 8xAA. I razlika se vidi. Znaci da AA radi ali da bez obzira na kojoj je jacini kartica trosi maksimalnu snagu na njega. A da je 8xAA u biti malo poboljsani 4x, ne znam od kud ti to i sto bi to uopce trebalo znaciti? Da 8x nije 8 vec 6x? Ili?

Evo i slike iste scene na 0,2,4 i8xAA. Malo su vece slike, ali tako je ispalo...
http://s2.supload.com/free/0xAA.bmp/view/
http://s2.supload.com/free/2xAA.bmp/view/
http://s2.supload.com/free/4xAA.bmp/view/
http://s2.supload.com/free/8xAA.bmp/view/

interesantno je da u svim AA modovima AA radi samo na prve 4 palme...

Kažem ja. Ipak imam malo više iskustva od kolege koji tako kategorično brani ATI-jev 8x :D

Cak i da je ovo tacno. Ipak mi se cini da je 8800GT all-in-all bolja kartica za igranje.

Maxo. Jos samo dva dana, pa ces da "spillujes beans :)" o X2!

Kažem ja. Ipak imam malo više iskustva od kolege koji tako kategorično brani ATI-jev 8x :D

Ali iskreno, zar ne mislis da bi u slucaju da ati ima greske u prikazivanju AA svi hardware siteovi govorili o tome? Sto ne mislis da bi nVidia konstantno na to potsjecala i stalno o tome govorila?
Pogledaj si primjer one greske na phenomima. Gdje god procitas review o phenomu se to spominje.

ukucaj u google "3870 fake AA" and behold :zgran:

Pretraga ne izbacuje ništa korisno, odnosno sve neke linkove na forume poput ovog gdje se tvrdi da je 8xAA fake, a niko nezna objasniti zašto i kako :D. Daleko od toga da R600 ne radi AA malo drugačije u onosu na NV. Yooyo bi to sigurno znao objasniti.

:) A sta si ocekivao da izbaci ? Link ka pentagonovom istrazivanju sa specijalno dodeljenim resorom od 200 ljudi i milijardu dolara ? :D

Nazad
Vrh Dno