Šta je novo?

AthlonXP clock

Ma guraj FSB, ako nece da ide FSB-om nece da ide ni mnoziocom. Los je primerak ***. Poz

Pitanje, imam AthlonXP@2000 A (iz potpisa) i imao sam ucestale probleme sa kompom koji su se manifestovali zamrzavanjem i restartovanjem, sve dok u BIOS-u nisam promenio podesavanja, sa def vrednosti, stavio sam za fsb 100 (mesto 133) i mnozilac na 11 (mesto 12.5), znaci, ako sam u mogucnosti da menjam mnozilac, da li to znaci da je proc otkljucan ili ne?

Hvala vam svima sto ste se ovako brzo odazvali na moju poruku za pomoc!
Nisam ga spalio podizanjem napona vec kad sam ga cistio pogresno sam vratio qler :udri:
Ne znam da li moze da se dize mnozilac sa moje ploce...mislim da ne moze...a FBS ne moze da ide preko 138 jer blokira a kad sam ga digao na 150 nisam mogao da udjem ni u BIOS,precrkao sam jer sam pomislio da sam spalio i ovaj CPU...hvala bogu pa sam izvadio baterju i resetovao BIOS....
Jedino sto sam uspeo je da postignem radni takt 1:1 posto mi je bio 5:4 i ne vidim neko poboljsanje! Video sam na netu da se isto dogodilo jos dvojici ljudi sa Athlonom XP 2100+...pa me zanima da li nesto vise da se uradi sa ovim procesorom ili da ne cackam mecku... xe xe!

Pitanje, imam AthlonXP@2000 A (iz potpisa) i imao sam ucestale probleme sa kompom koji su se manifestovali zamrzavanjem i restartovanjem, sve dok u BIOS-u nisam promenio podesavanja, sa def vrednosti, stavio sam za fsb 100 (mesto 133) i mnozilac na 11 (mesto 12.5), znaci, ako sam u mogucnosti da menjam mnozilac, da li to znaci da je proc otkljucan ili ne?

Pa ako ti pamti podesavanje za multiplier, onda je otkljucan. :) U BIOS-u ti mozes naravno da menjas mnozilac ali ako je zakljucan uvek ce biti njegov default.... znaci vidi u sistemu koliki je mnozilac (da li ej onaj koji si ti postavio).

Poslednja izmena:
jedna stara dilema

pre svega pozz za sve.

Za koji dan uzimam novi komp a trenutno imam Athlon XP 2000+ 1,67GHz(12,5x133) i asus A7V8X-X i pqi 512mb ddr 333mhz ,graficku sam vec prodao i ovo ce da ode za koji dan. E sad oduvek me interesovala jedna stvar,naime procesor sam oduvek drzao na 1,9GHZ (9,5x200FSB) bez povecanja napona memorija je takodje radila na 200mhz ddr odnosno 400Mhz iako je deklasirna kao ddr333. I kao takva masina je radila 100%stabilno, nikakvih problema nisam imao ,"prime" sam pustao do beskonacnosti :).

Jedino je bio problem prilikom resetovanja,bili na dugme ili preko windowsa onda kompjuter nije hteo da se butuje,ovo sam zaobilazilo tako sto umesto kad sam morao da ga resetujem ja sam isao na shutdown pa ga odma upalim i sve normalno.Tako da to i nije bio neki problem ali me uvek zanimalo zbog cega je ovo tako,probao sam i sa naponom na 1.85v i nista nisam dobio pa sam vratio na 1.65 koliko je po defaultu.Znam da je ploca daleko od neke overklokerske al opet mislim da nije do nje,za memoriju sam radio sve moguce testove i sve je prolazila.

Ako neko ima nesto da doda,bio bi zahvalan. pozz

Poslednja izmena:

Ne znaci. To sto ti komp zamrzava je verovatno kriv zapusen kuler. Rastavi sve to lepo, ocisti, zameni pastu i vrati na svoje mesto.

Pa ako ti pamti podesavanje za multiplier, onda je otkljucan. :) U BIOS-u ti mozes naravno da menjas mnozilac ali ako je zakljucan uvek ce biti njegov default.... znaci vidi u sistemu koliki je mnozilac (da li ej onaj koji si ti postavio).

Na zakljucanom procesoru mogu da se setuju mnozioci nizi od fabrickog (ali ne i visi). Znam, imao sam ih dva (palomino i thoroghbred), s' tim sto sam jedan otkljucao prespajanjem L1 mosta ;)

da,sasvim normalno.

Na zakljucanom procesoru mogu da se setuju mnozioci nizi od fabrickog (ali ne i visi). Znam, imao sam ih dva (palomino i thoroghbred), s' tim sto sam jedan otkljucao prespajanjem L1 mosta ;)

Bice to to vazi za ove nove procesore (AM2, S775). Za Athlone tesko - meni je Barton 11x pa je 11x.. ne prihvata ni nize ni vise. A i ostali Athloni sto XP (Tbred) sto Bartoni isto se ponasaju iz mog iskustva. :trust:

pre svega pozz za sve.

Za koji dan uzimam novi komp a trenutno imam Athlon XP 2000+ 1,67GHz(12,5x133) i asus A7V8X-X i pqi 512mb ddr 333mhz ,graficku sam vec prodao i ovo ce da ode za koji dan. E sad oduvek me interesovala jedna stvar,naime procesor sam oduvek drzao na 1,9GHZ (9,5x200FSB) bez povecanja napona memorija je takodje radila na 200mhz ddr odnosno 400Mhz iako je deklasirna kao ddr333. I kao takva masina je radila 100%stabilno, nikakvih problema nisam imao ,"prime" sam pustao do beskonacnosti :).

Jedino je bio problem prilikom resetovanja,bili na dugme ili preko windowsa onda kompjuter nije hteo da se butuje,ovo sam zaobilazilo tako sto umesto kad sam morao da ga resetujem ja sam isao na shutdown pa ga odma upalim i sve normalno.Tako da to i nije bio neki problem ali me uvek zanimalo zbog cega je ovo tako,probao sam i sa naponom na 1.85v i nista nisam dobio pa sam vratio na 1.65 koliko je po defaultu.Znam da je ploca daleko od neke overklokerske al opet mislim da nije do nje,za memoriju sam radio sve moguce testove i sve je prolazila.

Ako neko ima nesto da doda,bio bi zahvalan. pozz

Ploča ti je daleko od overklokerske, A7V8X-X je po principu - ako radi, ne diraj. MOžda će BIOS update rešiti problem, mada ako ti ne smeta, ne čačkaj ;) Znam nekoliko ljudi koji su imali ovu ploču, i svima je posle nekog vremena počela da pravi različite probleme, od čudnog ponašanja, do potpunog nebuđenja računara. Ostavi napon na 1.65V ako kažeš da je tako stabilna, a to kako si uspeo da isteraš 200MHz FSB na toj ploči nije mi baš najjasnije, pošto ona nema PCI/AGP lock i oterao si AGP/PCI na 80/40MHz.

P.S. Ovo piše još jedan korisnik athlon XP mašine, već 6-tu godinu koristim Athlon XP 1700+ (treći po redu ukupno), na skromnih i 'ladnih 2,2+GHz :wave:

znam da sam oterao AGP/PCI na 80/40MHz al nista mu to ne smeta, ovo ovako u ovoj kombimaciji radi vec punih 6 godina,28.05.2010 bilo bi mu punih 7 godina, danas naisao na racun dok sam pakovao plocu,sutra je saljem za bg-prodao sam je za sitnis zajedno sa procesorom.Sad mi nekako krivo dok ovo pisem......smrc

Kako si brate uspeo sa Athlonom XP 1700+ uspeo da izgurash tih "ladnih 2,2GHz"!?

dobro pročitali obojica, 2.2GHz :D
već par godina mi radi na 200x11 (kao i u ovom trenutku) i hladi ga TT Volcano 12, inače ako nađem sliku, okačiću šta sam mu radio na 2.55GHz :d

EDIT: našao sam 1 shot od ranije...

Prilozi

• 2540mhz 1.825V.jpg
    2540mhz 1.825V.jpg
    129.6 KB · Pregleda: 76
Poslednja izmena:
Ma svaka chast care,skidam kapu :up:
Ja ovo moje ***** koje su mi sad stavili(AthlonXP 2100+,umesto XP-a 1800) ne mogu da poguram ni do 1.8MHz a kamo li nesto vise :ljut:
Ali sam narucio kod coveka iz Nisa i sad mi je stigao Athlon XP 2400+,bar tako mislim jer ga josh nisam probao posto nemam termalnu pastu a imam vec lose iskustvo povodom toga!
Cim ga budem stavio i isprobao prenecu vam svoje impresije...ako nekog bas zabole za mene i moj krsh xe xe :p
Pozz!!!

dobro pročitali obojica, 2.2GHz :D
već par godina mi radi na 200x11 (kao i u ovom trenutku) i hladi ga TT Volcano 12, inače ako nađem sliku, okačiću šta sam mu radio na 2.55GHz :d

EDIT: našao sam 1 shot od ranije...

Koja je serija? JUIHB verovatno, to je ta ubitacna....

Bas mi je danas pao saka jedan XP 1700+
CPUID 6.8.1
Extended CPUID 7.8
Core Stepping B0
Technology 0.13 um
Core Speed 1466.9 MHz
Multiplier x FSB 11.0 x 133.4 MHz

Za pocetak sa 133 sam digao FSB na 166 i radi OK mada tek treba da se dokaze u prime-u... ali se greje (bez dizanja voltaze!) do 62c u full load-u posle svega pola sata.... inace i bez O/C se greje 55-58 kod zahtevnijih aplikacija... kontam da li kuler dobro naleze na njega i ima li paste uopste.. ili su se ovi TBRED-ovi A grejali kao ludi po defaultu?

BTW kako bese da vidim da li je A ili B, ovaj je radjen u 0.13 mikrona, da li je to B? Dok su A bili radjeni u 0.18 mikrona? :bottle:

Nasao sam Titan DC-462D825Z/CU35 kuler ima jos uvek, mozda da ga uzmem i zamenim onaj budjavi box.... pa da probam da li moze preko 166 FSB-a.

:party:

6.8.1. i 7.8 B0 bi trebao biti TBred B, kao i moj, samo pogledaj koji mu je default napon, da li je 1.5 ili 1.6V.

"A" jezgro je mislim isto rađeno u 0.13 mikrona kao i "B", ali su pravljeni samo do 2200+, dakle prilično se slabo klokuju...

Moj jeste JUIHB, tačnije DLT3C JIUB, znači na 1.5V ide do 2GHz, a na 2.3GHz (koliko ga sad teram) na samo 1.625V, ova ploča (Asus A7N8X-E Deluxe) malo overvoltuje trenutno. Nisam još isprobavao max domet na ovoj ploči, pošto me i napajanje malo zeza (popustilo pod opterećenjima EPS-a :d).

Inače mislim da ne bi trebao toliko da se greje, sem ako imaš (ni)malo paste i zapušen kuler, ja svoj hladim sa TT Volcano 12, i evo trenutno... 47C

:wave:

Zar nije def napon za TBred 1.65v? Dugo sam imao sempron (TBred B), to je bio njegov def napon.

Oba su bila uradjena u 130 nanometara.

moj 1700+ je na def. 1.5, moj drugar je imao 1700+ i def. napon 1.6V, oba otključana i sličnih dometa... ~2.5GHz :d

EDIT: na PM ako nekog zanima drugarov 1700+ (TBred B, 1.6V, otključan, za igranje dušu dao), dao ga u zamenu za nekog Bartona 2600, koji je otišao sa pločom...

Poslednja izmena:
6.8.1. i 7.8 B0 bi trebao biti TBred B, kao i moj, samo pogledaj koji mu je default napon, da li je 1.5 ili 1.6V.

"A" jezgro je mislim isto rađeno u 0.13 mikrona kao i "B", ali su pravljeni samo do 2200+, dakle prilično se slabo klokuju...

Moj jeste JUIHB, tačnije DLT3C JIUB, znači na 1.5V ide do 2GHz, a na 2.3GHz (koliko ga sad teram) na samo 1.625V, ova ploča (Asus A7N8X-E Deluxe) malo overvoltuje trenutno. Nisam još isprobavao max domet na ovoj ploči, pošto me i napajanje malo zeza (popustilo pod opterećenjima EPS-a :d).

Inače mislim da ne bi trebao toliko da se greje, sem ako imaš (ni)malo paste i zapušen kuler, ja svoj hladim sa TT Volcano 12, i evo trenutno... 47C

Voltage 0 1.52 Volts [0x5F] (CPU VCore)

:type:

Znaci cenis da je onda i ovo varijanta B koja moze da se klokne lepo?

Naravno i ja sumnjam na pastu jer je izgleda kuler skidan zbog ciscenja... a onda je sva pasta otisla u pm. :crash: A kuler nije neki, mislio sam da mu promenim ventilator za pocetak plus nova pasta.

onda bi trebalo da može da se klokne lepo, samo da te posluže i ostale komponente...mada stvarno se mnogo greje, sa tim kulerom definitivno nešto nije u redu :trust:

Kolje me memorija koja je DDR333 (dva modula) a treci je DDR400 pa cu makar probati samo sa njim ako doguram do FSB-a od 200 :)

Prvo provera kulera, eventualna zamena... jel ima negde jos onog Volcano 12?

Samo na oglasima... Naiđe i poneki Volcano 7+ (Cu), TT V12 je ipak malo ređi...

Gledao sam, nema...

Nista, ovaj ide na "remont" plus nova pastica pa cemo videti :)

Na 166 FSB radi bez problema (def voltaza). Prime95 prolazi 1h.... mrzelo me da ga teram dalje dok ne sredim kuler.

P.S. jel se moze nekako videti oznaka (CPU-z ne moze?) da znam jel to ta ubica serija JUIHB?

Pa samo da pročitaš sa procesora, nema ti druge, taman kad budeš remontovao kuler. Radiće on i na 2GHZ sa 1.5V verovatno, a sve preko toga je lutrija.... vrlo je važno koliko se greje po pitanju stabilnosti, tako da to moraš srediti pre svega. U kojoj ti ploči stoji, što ga nisi stavio u tog Epoxa iz potpisa?

evo ti moje oznake, pa upoređuj...
AXDA 1700DLT3C (DUT3C rade na 1.6V)
JUIHB 0309UPMW (proizveden 9. nedelje 03. godine)
250135 (broj procesora u seriji)

Da li je bolje da AthlonXP2000 drzim na def 12.5x133 ili 11x145, mozda i 150 (vodi se kao athlonXP1900)? Igram se samo sa mnoziocem i fsb-om, CPU sam stavio na optimal, a memoriju na agressive.

@Love hunter
Vidim da imas epox 8rda+ po meni jedna od najboljih ploca koja se mogla naci kod nas u ono vreme. Ja sam moju prodao sve zajedno s procom na @2.2ghz i dalje radi bez problema.

@Ironmanbg
Sto veci fsb to bolje naravno uz obaranje multija. samo ne znam koja ti to ploca i da li ce moci da izgura to.

tako je bilo u to doba, ali vidim sada skoro svi pljuju epox... a tada su to bile OC ploce itd. :S cudno mi...

meni radi i dan danas :p

Nazad
Vrh Dno