Šta je novo?

AthlonXP 1700 temp i voltage???

probeat

Čuven
Učlanjen(a)
28.10.2002
Poena
620
Kolika bi trebala biti temperatura AthlonXP 1700 otprilike i koji napon bi trebao biti standardno.....bez OC!!!???

Imam Athlona XP 1700 na Asus A7V266-c i temp 63C(prakticno idle stanje samo net radi...)i voltage 1.85V.......da nije malo mnogo i temp i voltage....???

Jos nesto imam CoolerMaster napajanje RS380PMSP 380W....pise da ima inteligent fan controller i da je super silent......a kod mene samo kad startujem racunar je tiho nakon toga se mnogo cuje ventilator kao da je uvek na max.opterecenju???Moze li nekako smanjiti broj obrtaja ventilatora u napajanju i kako mogu pratiti broj obrtaja .....imam prikljucak na ploci za PowerFAN ali kako prikljuciti....nema kablica 3-pina na napajanju????

ASUS kao ASUS, overvoltuje svaki, ali ovaj bas bas mnogo. Standardan napon je koliko se secam 1.6V za XP, tih 1.85 predstavlja neku granicu iznad koje ne treba ici u OC-u za svaki dan.

Sto se tice temperature, ako je cist kuler i ima normalna kolicina paste, onda opet ASUS laze. Pogotovo njegov "Probe" program, laze vise od Sandre :)

Uzmi i instaliraj SpeedFan pa pogledaj koje su temperature.

A napajanje... Pa mozes ti da imas Power prikljucak na ploci, skoro svaka ga ima, ali samo neki ventilatori na nekim napajanjima dolaze sa konektorom za plocu... (Chief 300W iz 2004, za njega znam)

Nesto mi se tu veoma ne uklapa, kao kompletan problem... Mozda je ploca malo produvala, pa overvoltuje mnogo i vuce vise struje nego sto treba? Mozda je zato napajanje pod opterecenjem?

Vule je napisao(la):
Standardan napon je koliko se secam 1.6V za XP, tih 1.85 predstavlja neku granicu iznad koje ne treba ici u OC-u za svaki dan.

Pa mozda je i Palomino ali i njemu je defalut voltaza niza tj. 1.75v. Ta ploca ima i jedan dzamper koji se nalazi tik uz procesor sa kojim ukljucujes overvolt mod. Konkretno kod caleta u firmi je jedan muceni Duron 1300 radio godinama na 1.95v zbog pogresno podesenog dzampera, i prosto mi nije jasno kako nije pregoreo. Ploca je dodavala 0.2v na v izabran u biosu. Iskljucivanjem tog overvolt moda je dalo normalnu voltazu od 1.75 za tog Durona.

taj palomino bi cak mogao da vozi i uz manji napon od default vrednosti. Meni je palomino 1700+ radio na samo 1.55V stabilno na normalnoj brzini i na 1.65V na 1700Mhz. Svakako ces skinuti dosta temperature - sa ovim podesavanjima stajao je na 38C (na 1100MHz) idle i 52C pod opterecenjem (na 1700Mhz) uz kuler WR3...

Default napon za TBred je 1.5V za pojedine primerke, a 1.6V za vecinu tih procesora...

Ploca je u jumperfree modu.....sve po defaultu....nije OC
u BIOSU pokazuje 1.75V u Sandri i PC Probe 1.85V...Speedfan 1.84V

I ploca koju sam pominjao je bila u jumperfree modu i svaki parametar joj se podesava iz biosa, pogledaj taj dzamper. Takodje da li si flesnuo poslednji bios. Imas na ASUS sajtu 1.4 oficijelni i 1.5 beta bios. Ja sam na gore pominjanu plocu stavio taj beta i sve radi kao sat a od verzije 1.4 su reseni neki problemi oko hardware monitoring_a.

ja ima th B a cpu z kaze 1.72v i 2187mhz temp je od 45 do 55 poz

Ovo jos nisam video!!!!
Probao sam i sa Jumperfree mod ON i OFF
Namestim Overvoltage jumpere na enable
i onda po knjizi i uputstvu namestim VID jumpere za napon na redom probao 1.7 pa 1.75 pa 1.8
on podigne napon na 2.09 ili 2.05 i obicno blokira cim se zagreje.....

BIOS je Rev 1011 ...
da nije Athlon zakljucan i da li ima to veze???

vrati Overvoltage jumper na "off" i pogledaj jel ima u BIOS-u gde da se podesi napon procesora i stavi ga na 1.65V - tada bi trebao lepo da radi i nece biti mnogo vreo

probeat je napisao(la):
BIOS je Rev 1011 ...
da nije Athlon zakljucan i da li ima to veze???

Uradi update Biosa na najnoviju verziju (1014 ili 1015b).
Naravno sve dzampere vrati na default. I overvoltage vrati na disable.

Tvoj Palomino 1700+ je zakljucan.

Sestra ima palomino 1600+. Voltaza na Matsonic 8137c na defaultu je 1.7V.
Na toj voltazi radi i na 150FSB.
Znaci verovatno bi mogao da ti radi i na 1.65V.

Pozdrav

STUPID Asus!!! I moja šveca ima Asus A7V266c i palominca 1800+, takođe overvoltuje. Btw, asus probe prikazuje tačne vrednosti (po mojoj proceni) pošto je u HW monitoru voltaža 1.75V (spustio sam je jumperom) ali ipak ode i na 1.8-1.85V po probe-u. Temp u idleu oko 53-55, što je extra sa Speeze raptorom, dok pri prženju dođe do 65. Inače komp ne zakucava, samo što smrdljivi Asus (citiram Cara Miodraga Kuzmanovića-Kuzmu) resetuje FSB na 100MHz čim se neko jače nakašlje u blizini kućišta-I/O port. Ovo sa 100MHz FSB se verovatno dešava zbog očajnog napona u zgradi i čestih nestanaka struje, šatro neka vrsta zaštite. Inače šljaka ok, bez bagova, ali objasni ti lameru kako da uđe u bios i vrati FSB na 133 MHz! Glupo, zar ne.

Uradio sam Update Bios-a na 1014.......vratio jumperfree i overvoltage disabled!!
u Biosu voltage 1.75 a u SpeedFanu,Probe,Sandri..1.85V...ali temperatura je pala na 51C
(55C kad sam pokrenuo par programa sad)!!U Biosu ne mogu ispod 1.75V da namestim napon i toliko i stoji medjutim meri 1.85V u SpeedFanu i ostalim...
FSB 134MHz meri....11x multiplier

P.S Temp HDD-a je oko 60C...... mnogo?????Maxtor 30GB 7200rpm...UATA166??

Dobro je da ima nekog napretka, meri temperature veceras i javi sutra kako ide.
Takodje da li si proverio u kakvom su stanju kondenzatori oko procesora?

Jedino jos sto mi pada napamet za smanjivanje voltaze je wire mod samog socketa, nije komplikovano, zahteva malo strpljenja ali ipak moze da dovede do pregorevanja procesora ukoliko nesto lose uradis. Ako te zanimaju instrukcije vici.

pp da je Athlon XP 1700+ Palomino kako da proverim da li je Palomino!!!
COP Thermal(zastita od pregrejavanja) jumper setovan na Athlon/Duron.....a ne na Palomino!!!Da li da menjam to??utice li na ista!?

Ako ne uspes nista, nemoj *slucajno* da kupujes kulere, paste i sl, nego uzmi 15 eura i kupi drugu plocu, moze i isti chipset i sve, ali da nije ASUS i resio si problem. Ovo u slucaju da ne uspes nista sa ovim da uradis...

probeat je napisao(la):
pp da je Athlon XP 1700+ Palomino kako da proverim da li je Palomino!!!
COP Thermal(zastita od pregrejavanja) jumper setovan na Athlon/Duron.....a ne na Palomino!!!Da li da menjam to??utice li na ista!?

Pa 100% je palomino cim je default voltaza 1.75, prebaci pa probaj sta se desava. To nebi trebalo da utice na voltazu ali ajde probaj odmah pa javi, bas me je zaintrigiralo ;)

Ako bas hoces da se uveris da je palomino (a jeste) vidi sa CPU-Z sta ti kaze. Ja sa T-bred 1800+ na Asus A7V8X-X radi na 1833MHz na 1,65V i temperatura je 47 u idle sa speeze raptorom koji inace radi vec tri godine.

Probacu danas sad ne mogu!!!...Bitno mi je kako da nateram plocu da spusti napon na Athlonu 1700+ sa 1.85 koliko meri....Moze li uopste to sa zakljucanim Athlonom!!

Palomino je proverio sam na netu...

Definitivno je Palomino AthlonXP 1700+!!!i to zakljucan!!!
Stavio sam novu pastu ...montirao...i za neverovati sad temp CPU 42-45C....
i dalje je 1.85V Vcore mereno Speedfan,PC Probe....iako u Biosu 1.75V kaze....
Dizao sam FSB sa 133MHz na 140MHz radi lepo....probao sam i 154MHz tu vec nije hteo da radi a graficka poludi izgubi se boja na ekranu.....

Ocito da ne moze da se promeni Vcore ako je zakljucan....

probeat je napisao(la):
Definitivno je Palomino AthlonXP 1700+!!!i to zakljucan!!!
Stavio sam novu pastu ...montirao...i za neverovati sad temp CPU 42-45C....
i dalje je 1.85V Vcore mereno Speedfan,PC Probe....iako u Biosu 1.75V kaze....
Dizao sam FSB sa 133MHz na 140MHz radi lepo....probao sam i 154MHz tu vec nije hteo da radi a graficka poludi izgubi se boja na ekranu.....

Ocito da ne moze da se promeni Vcore ako je zakljucan....

Vcore nema veze sa tim da li je CPU zakljucan ili ne. Ima veze sa plocom koja procita default temperaturu sa procesora i nedozvoljava ti da je spustis a u tvom slucaju ploca overvoltuje pa sa default temperaturom ti dobijas 1.85v. Ako hoces mozes da uradis wire mod i samim tim da nateras procesor da se prijavi ploci kao da ima default voltazu od recimo 1.65v pa sa overvoltom da dobijes pravih default 1.75v . Mod je jednostavan jer treba samo da ubacis zicicu u socket na odgovarajuce mesto. Ako zelis postovacu sliku i detaljno uputstvo gde i kako ubaciti zicicu. Takodje tvoj procesor moze da se otkljuca i samim tim da overklokujes samo podizanjem mnozioca a ne FSB_a jer na plocama ca VIA kt266a cipsetom podizanjem FSB_a podizes i PCI i AGP magistralu sto moze dovesti do problema sa svim perifernim uredjajima u sistemu (graficka, hardovi, PCI karte...).

Posalji mi za wire mod sta imas.....i kako otkljucati i athlona...sta mi je potrebno i gde ima da se nadje?? ....mail sam ti napisao u PM

Vrh Dno