Šta je novo?

Athlon64 X2 4000+ ili Athlon X2 BE-2350?

nixusis_mkd

Slavan
Učlanjen(a)
26.10.2007
Poena
301
Sta da uzmem: Athlon64 X2 4000+ ili Athlon X2 BE-2350?
Dali bolje termalne karakteristike i manja poreosnja opravdaju 15eur visu cjenu za BE-2350?

Inace procesor mislim da ugradim u Asus VINTAGE3-M2690G barebone?

Znaci sta da uzmem?

Hvala

Obican 4000+, ne isplati se davati 15e vise za prakticno istu stvar.

Potcrdjujem. Sitniji proizvodni proces treba da donese nizu radnu temperaturu i veci overclock potencijal. Veci overclock nije doneo (bar u znacajnijoj meri) a ovaj 4000+ je totalno hladan.

Potcrdjujem. Sitniji proizvodni proces treba da donese nizu radnu temperaturu i veci overclock potencijal. Veci overclock nije doneo (bar u znacajnijoj meri) a ovaj 4000+ je totalno hladan.

Oba navedena procesora su 65nm...Oba imaju slican OC potencijal.BE samo manje trosi energije na def.

Nema na cemu :).Inace,moze cak i da se desi da neko naleti na malo vec "matori" 90nm 4000+(2Ghz,2x1MB L2),ali sanse su vrlo vrlo male :).

Ok. Odlucio sam se za 4000+ a da razlika u cjeni iskoristim na neku drugu komponentu (mada ne znam na sta jer skoro sve sto sam zeleo sam stavio u konfijuraciju). U ponedeljak uvece trebalo bi da dobijem konfiguraciju pa u utorak uradicu nekoliko testova za sve zainteresirane ovdje (mada verujem da vecinom od vas vec znate sve).

Ja sam uzeo BE-2350. Manja potrosnja, hladan je, cooler (box) se ne cuje, kloknuo sam ga na 2,5G - to mu dodje kao 4800+

ja sam be2300 kloknuo na 2.5... nije to neki rezultat....
i mislim da sam se zeznuo sto nisam uzeo 4000+

U najboljem slucaju su isti procesori |> samo sto BE trosi 20w manje na nominalnom naponu...
E sad tebe je izgleda zakacio bas dobar primerak... Ja licno ni ne znam sta moj moze, jer trenutno ne mogu da udjem u bios (tj mogu, ali ne vidim nista, jer tv ne moze tu rezoluciju da prikaze |>>> )...

Sry shto offtopicujem, ali imam jedno pitanje...

Ako je recimo taj 4000+, na default 2.1 ghz ima 45 stepeni u full load. Kad bi se npr digao na 2.8 ghz, onda bi imao recimo 55 stepeni u full load...E mene interesuje...

Kada bi se taj 4000+ (ili bilo koji drugi) underclockovao, tj spustio mu se takt na recimo 1.6 ghz...shta bi se dobilo? koje temperature?

onda kupis be, pa ne moras da underclockujes, jer su odmah bolje temperature na defaultu...

e da, nisam napomenuo... frekvencija vrlo malo utice na temperaturu, poenta je u naponu... tesko da ce ovaj sto radi na 2.1 otici na 2.8 na default naponu (mada mozda i hoce), a ako mu skines 0.1v to mu skida 5c ako se dobro secam (nemoj me drzati bas za rec)

Poslednja izmena:
Pa ja sam moj na def naponu od 1.2v sa box-om digao na 2.8 bez problema. Sve preko toga i morao je napon da se dize, a za 3.1 morao je hyper tx polirani i 1.35v napon kako bi sve radilo kako treba. I temperature nisu mnogo velike. 28c u idle-u i 40c u load-u.

Gde ga držiš kad imaš takve temperature sa BOX-om?
Da nije u frižideru? :d

A ovaj....Malo da vaskrsnem temu :)

Kupio bih sutra plocu+procesor, pa sad gledam procesore...u jednu ruku, odgovara mi da se sto manje greje, i da sto manje trosi. Al` kontam, nekako mi debilozno da platim 30% vishe BE seriju u odnosu na X2 ...

Pa recimo ovako...Da uzmem X2 4200+ i Biostar TA690G, da li bih mogao procesoru nekako da smanjim voltazu sa default na malo nize, kako bi se postigla niza potrosnja i temperatura? Ili to sam cool&quiet radi?

Drugo pitanje...Ostao bih na box cooleru, eventualno bih mu, ako je bucan, promenio fan..E sad...koji je precnik fana na box cooleru?

1) Uzmi 4000+(65nm,Brisbane) :)
Mozes da mu smanjis napon,mada moras da proveris stabilnost zatim.CnQ radi upravo to samo sto jos smanji i radni takt.Ustede su poprilicne.
2)Izmerih box vent sa skinutog kuler-a (sad imam HyperTX) i ravno je 7cm u precniku :)

90% verovatno da mozes smanjiti napon. Ako je iole bolji primerak radice ti na tih 2.3GHz pri naponu od 1.15-1.2V. Ja imam 4000+ i ide 24h Orthos stabilno na 2.4GHz pri 1.2V, 2.5GHz pri 1.25V: za 2.6GHz mu treba 1.3V (sto je inace i default napon), ali nisam imao vremena da testiram Orthos-om vise od 6 sati spavanja...

Cool&Quiet obara mnozilac i napon, tako da procesor radi na nizem taktu i nizem naponu i zato se manje greje.

Ukoliko je kuler isti kao na 4000+, onda je fan 70x70x15mm.

Pu majku mu! Taman sam se ponadao da je 80mm, pa da roknem neku ultra silentshturu :( ce vidimo shta radi box sa cool & quiet..

Ivanbo, ima li neke razlike izmedju 4000+ i 4200+, zbog koje bi trebao uzeti taj 4000+? Osim tih 100mhz i male razlike u ceni? :)

Manje zagrevanje=> nize temp. ,manja potrosnja :),bolji OC potenijal(i downclock :d).
Ja bih uzeo 65nm,mada sta god da uzmes neces pogresiti ;)

Pozz

Nazad
Vrh Dno