Šta je novo?

Athlon XP 2400+

Chupo

Slavan
Učlanjen(a)
02.12.2007
Poena
380
Od ćala sam uzeo njegovu staru ploču i CPU, i od tih komponenti sklopio download mašinu.... E sad, primetio sam da su temperature znatno veće nego one koje su bile dok je mašina radila kod ćala u lokalu, možda zbog toga što je lokal bar 10 stepeni hladniji nego stan. Al da skratim priču, zanima me dali su temperature od 45 do čak 49 stepeni visoke, i dali treba da uradim nešto u vezi toga? Kuler je AMD-ov box za 462 koji sam dobio uz procesor kad sam ga kupio (od drugara). I još jedno pitanje, na procesoru su propale (čitaj krune se) one četiri gumice, i danas kad sam menjao pastu na njemu sam video da mu fali deo jezgra sa gornje površine, al jako tanak sloj.... smeta li mu to što mu fali deo core-a, i dali treba da menjam gumice da bih sprečio krckanje procesora? Hvala unapred na odgovorima.

Od ćala sam uzeo njegovu staru ploču i CPU, i od tih komponenti sklopio download mašinu.... E sad, primetio sam da su temperature znatno veće nego one koje su bile dok je mašina radila kod ćala u lokalu, možda zbog toga što je lokal bar 10 stepeni hladniji nego stan. Al da skratim priču, zanima me dali su temperature od 45 do čak 49 stepeni visoke, i dali treba da uradim nešto u vezi toga? Kuler je AMD-ov box za 462 koji sam dobio uz procesor kad sam ga kupio (od drugara). I još jedno pitanje, na procesoru su propale (čitaj krune se) one četiri gumice, i danas kad sam menjao pastu na njemu sam video da mu fali deo jezgra sa gornje površine, al jako tanak sloj.... smeta li mu to što mu fali deo core-a, i dali treba da menjam gumice da bih sprečio krckanje procesora? Hvala unapred na odgovorima.

Sto se tice prvog pitanja, mogu da ti kazem da je ta temp ok za taj cpu posto je napravljen u 0.13 mikrona ,pa mu je i default voltaza 1.6 v, e sad za ovo drugo da mu fali deo jezgra to ne mogu tacno da preciziram, ali pretpostavljam da se odvalio mozda "gornji sloj vec cega" ali da je jezgro ipak netaknuto, posto ne verujem da bi uopste i radilo da je fizicki osteceno.Uostalom provrtis cpu kroz par testova pa vidis kako se ponasa. ;)

imao sam taj cpu 2400+ pre 2 god. i jeste on se inace vise greje od recimo 2200+ i slicnih te generacije........temperature su ti ok, meni je leti nakon sat igranja secam se isao i do 62-63 stepena , tako da je to OK, inace mislim da on ide do 75 max.
poz

Pa moze naravno da mu skodi ako bi montirao ili skidao hladnjak a imas tvrd feder! Moguce da se bas zbog toga i okrnjio!

Znaci ako ti sad radi ne diras vise nista i uzivas!

2400+ se baš dosta greje. Meni je zapucavao kada ode preko 70 stepeni, inače je bio potpuno stabilan.

solidne temperature...
probaj na google da nadjes Titan DC-462D-825Z, nije preskup a odmorice ti usi (a i smanjice temperature) :)
sto se tice gumica, skoro na svakom socket a procu se raspadnu posle 2-3 godine koriscenja...

Po meni nista ne diraj dok ti sve radi i ne zapucava se komp,dobro je da si menjao pastu na procesoru a ostalo ne diraj dok ti sve radi kako treba temperatura je ok.Sto procesor manje diras bolje je!

Ljudi hteo bih vas nesto pitati sto se tice tog procesora!
Trenutno mi je u kompu AMD Athlon 2100+ i temperatura mu je 45 stepeni posto sam mu stavio pastu i ocistio ga pre jedno 2h!
Naime kupio sam AMD Athlon 2400+ ima par meseci ali ga nisam stavljao do juce jer nisam imao paste,i kad sam ga stavio startna temperatura mu je bila 54 stepena i dizao je do 63 C a nisam ni igrao igrice niti ga opterecivao na bilo koji nacin! Pomislio sam da mozda nisam ga dobro premazao pastom ili nisam dobro vratio kuler pa sam ga skinuo i vratio ovaj stari a sad vidim da se ti procesori bas dobro greju :(
Pa me zanima vase misljenje sta da radim,da li da ga vracam ili ne,jer po meni su to visoke temperature! I mozda neki savet sta bi trebalo da odradim sto je u mojoj moci!?
Inace da napomenem imam neki standaran kuler koji koji se vrti na 2311 i da li ta brzina zavisi od maticne ili od kulera ne razumem se bas u to :( Ploca je neka ECS K7S5A a pasta koju sam stavljao je neka xilence silver!!!
Unapred hvala na odgovoru i savetu,pozz!!!

Pusti neki burn in test za CPU tipa Prime95 ili Orthos, pa ako je stabilan vozi tako.
Ti procesori su se uvek grejali dosta.

Sto se tice toga sto fali "jedan deo jezgra", ne brigaj uopste. Samo nemoj stalno da ga otvaras i cackas i bice sve u redu. Pazi kada skidas hladnjak, da ne vuces onaj deo sto dodiruje jezgro procesora po njemu.

Svojevremeno sam imao Bartona 2500+ koji je imao takvo "okrnjeno" jezgro i sve je radilo bez problema do 2006. godine. :)

Moze li samo jos jedno pitanjce mada ovo nije ta tema!?
Mislim da mi je procesor otkljucan ali ne mogu zbog ploce da ga menjam,postoji li neki drugi nacin za to ili da probam samo da dizem FSB i do koliko a da ne ugrozim komp!?

Moras da dizes FSB. Ako mislis konkretno na Socket A 2400+, on nema otkljucanog mnozioca, tako da se procesor overklokuje dizanjem FSB-a i spustanjem memorije na efektivnih 333Mhz, na primer.

Hehe, plocu i proc iz prvog posta sam prodao pre vise od godinu ipo.... :d

Da odgovorim "biku" na pitanje, K7S5A ne podrzava ni promenu mnozioca ni promenu FSB-a kao ni napona CPU-a. To u prevodu znaci da na OC zaboravis.

Ako te zanima, proguglaj za taj CPU, možda može da se otključa množioc. Moj Sempron 2200+ je mogao.
edit:
onda ništa :)...
Moja ploča ima za FSB ali ne i za množioc. Međutim posle otključavanja, cpu prepoznaje kao mobile athlon i pojavi se u biosu opcija za menjanje multija, ide do 11.

Poslednja izmena:
Moras da dizes FSB. Ako mislis konkretno na Socket A 2400+, on nema otkljucanog mnozioca, tako da se procesor overklokuje dizanjem FSB-a i spustanjem memorije na efektivnih 333Mhz, na primer.
Zavisi. Bila je Thoroughbred B serija sa otključanim množiocem. Ja imam jednog u staroj mašini :p

Hvala svima vama na savetima :up:
Znam da moja maticna je dno dna sto se tice overklokinga ali sam na netu procitao da u istoj klasi maticnih ploca pokazala se kao jedna od boljih! Ne mogu da menjam mnozilac i napon ali mgu FSB,ta opcija mi je dostupna! Moj prethodni Athlon XP 1800+ sam dizao i na 150 (133-166) a ovaj 2100+ ne mogu ni do 140,ovaj treci nisam ni probao :(
A sto se tice procesora po onim nedeljama kada je pravljen trebalo bi da je otkljucan :staznam:
Nego da vas ne davim vise,hvala vam svima extra ste :ziveli:

Zavisi. Bila je Thoroughbred B serija sa otključanim množiocem. Ja imam jednog u staroj mašini :p
Izvinjavam se,nisam video ovaj post bio mi je na strani 2:wall:
Bas taj procesor i imam:guitar:
Ljudi da se nelazemo,nisam ja bas neki poznavalac racunara ali nisam ni totalni laik,samo nema se para:wall:pa zato i secem usi krpim dupe xe xe:-devil-:
Da sam ulagao u PC koliko u mob fonove imao bih sad pravu zver,ovako fon je fon i nemoze biti nista vise a ja koristim ovog mog dedicu:crash:i zadovoljan sam njime:banana::laugh:

Vrh Dno