Šta je novo?

Athlon 64 vs 64 x2?

Ha

Čuven
Učlanjen(a)
09.07.2000
Poena
619
Ako neko moze da iznese neki podatak, makar orijentacioni o razlici u snazi ova dva procesora ... najvise me interesuje razlika u igricama ..

Hvala!

Ako neko moze da iznese neki podatak, makar orijentacioni o razlici u snazi ova dva procesora ... najvise me interesuje razlika u igricama ..

Hvala!

Da, stvarno!
Koja je dobit od dva jezgra za aplikacije koje nisu pisane u vise niti?
Koje su to aplikacije koje su napisane za multi thread-ing?

Da, stvarno!
Koja je dobit od dva jezgra za aplikacije koje nisu pisane u vise niti?
Koje su to aplikacije koje su napisane za multi thread-ing?

Da... postavio sam pitanje koje se vec vuce nekoliko godina po forumu. Zato slobodno brisite ovaj post...
Nasao sam dosta tema koje opisuju razlike koje se svode na to da ukoliko OS podrzava vise procesora i zna da ih iskoristi ima dovoljno dobitka u performansama.

Da... postavio sam pitanje koje se vec vuce nekoliko godina po forumu. Zato slobodno brisite ovaj post...
Nasao sam dosta tema koje opisuju razlike koje se svode na to da ukoliko OS podrzava vise procesora i zna da ih iskoristi ima dovoljno dobitka u performansama.

Sve je to sto kazes ok ali ja sam postavio pitanje vezano za igre pa iako je bilo slicnih pitanja smatram da nista ne smeta ako se postavi precizno pitanje...

U medjuvremenu sam saznao da je kes memorija od velikog uticaja na performanse... kako bilo ovo netreba da se brise

pozdrav!

U medjuvremenu sam saznao da je kes memorija od velikog uticaja na performanse

Najveca razlika je kod procesora sa manje kesa tj: izmedju 256KB i 512KB je od 5 - 12% otprilike a izmedju 512KB i 1MB je 5 - 7%. Razlike izmedju procesora sa 1 MB i vise kesa su jos manje tako da kes memorija nam veliki uticaj na performanse (osim mozda u nekim programima).

Velika je prednost x2 u odnosu na običan a64.
Razlike su primetne u novijim igrama, dok u starijim x2 nema veliku prednost. Ako planiraš da igraš novije igre obavezno x2.

Ja sam merio razliku izmedju obicnog athlona ( 256 kb ) i bartona ( 512 kb ), i razlika u frejmovima u igri Quake 4 je bila skoro dupla ( na istom racunaru). Za druge igre nisam probao.
Mnoge starije igre ne koriste dual core procesore 100% ( Gothic 3, NWN 2 ) i u njima je cak pozeljno da se afinity jednog jezgra iskljuci ( posebno za NWN 2 gde to pise i u read me fajlu ), a za najnovije igre je dual core veoma pozeljan. Nisam imao prilike da merim performanse novih procesora sa razlicitom kolicinom kes memorije ali komsija ima C2D 6600, a ja C2D 4500 tako da mozda i odradimo to. :)

Da napomenem da samo najnoviji programi koriste dual core 100%. Konkretno mislim na nero vision 5 koji koristi oba procesora i veoma brzo radi, dok dosta starijih programa ( WINAvi 8, auto gk i jos slicnih programa) ne koriste procesor do kraja. Naravno to su programi koji su meni potrebni tako da se korisnici nekih drugih programa mozda nece sloziti samnom.

Razlike između 6600 i 4500 u igrama će biti minimalne podu oslovom da oba CPU-a stavite na isti klok.
Ako si ti recimo poredio AthlonaXP 1700+ (1,43GHz) i Bartona 2500+ (mislim da on beše 2GHz) pri deff taktovima onda je i normalno što si dobio ~2x bolji fps, ali da si oba namestio na isti klok (recimo 2.2GHz pošto 90% XP1700 Tb mogu da rade na toliko) mislim da razlika ne bi bila tolika već možda ~25% pošto sam ovako nešto ja radio davnih dana. Na NF7-S sam imao XP1700 a komša je imao Bartona 2.5 i razlika je bila ~25% u tadašnjim igrama (to beše pre neke 3godine)

Da napomenem da samo najnoviji programi koriste dual core 100%. Konkretno mislim na nero vision 5 koji koristi oba procesora i veoma brzo radi, dok dosta starijih programa ( WINAvi 8, auto gk i jos slicnih programa) ne koriste procesor do kraja. Naravno to su programi koji su meni potrebni tako da se korisnici nekih drugih programa mozda nece sloziti samnom.

Sto se tice Winavi i autogk gresis, sve zavisi od kodeka koji koristis, recimo ako sa autogk prebacujes dvd u xvid dok bude radio zvuk zauzece ce biti max 50%, ali kad predje na video oba jezgra su max opterecena. S obzirom da sam pre X2 imao obicnog Athlona mogu da kazem da kompresija na X2 traje duplo brze! Takodje i novije igre (Crysis, NFSPS, MOHA, GOW itd) rade osetno bolje na X2. Kada se na to doda cena najjeftinijih DC procesora zakljucak se sam namece...

@Wild Boy Nisam znao za Auto gk , probacu, hvala. Skoro sam uzeo komp pa jos nisam sve stigao da probam. Mislim isprobao sam auto gk ali nisam ga cekao do kraja.

@Ha

Uz sadasnje cene dual core procesora, nemas razloga da uzimas single core. Za sve nove igre izdavaci prerporucuju dual core procesor.

Poslednja izmena:
Uzeo si da porediš najjači C2D (~200€) i jedan od slabijih modela (~50€) i hoćeš da kažeš da je razlika velika?
Ovaj prvi košta ~4x (400%) više a ima performanse veće za 5-45%.
To ti je kao kad bi poredio extra napucanu plavušu i extra ružnu babu :)

Nazad
Vrh Dno