Šta je novo?

Athlon 64 2800+ vs Sempron 2800+ na ASUS K8N-E deluxe

Dark Angel

Čuven
Učlanjen(a)
19.01.2002
Poena
735
Moja oprema  
CPU & Cooler
XEON E5440 mod 775
Matična ploča
ASUS P5B
RAM
6 Gb
GPU
GIGABYTE 1050 TI
Storage
SSD Biostar 240Gb + HDD...
Zvuk
XONAR D 2
PSU
CORSAIR
Monitor
SAMSUNG 32" TV
Miš & tastatura
LOGITECH MX MASTER x2
Ostale periferije
LOGITECH Z-5500
Laptop
ASUS VIVOBOOK OLED 1513, MACBOOK PRO 5.2 + 7.1 + ...
Tablet
ASUS TRANSFORMER
Pristup internetu
  1. Optički internet
Koja je bolja varijanta CPU u kombinaciji sa ASUS K8N-E deluxe( NF3) socket 754
Memorija Kingston PC3200 ?
Malo me buni jer je kod prethodnog vlasnika Athlon 64 2800+ isao maximalno do 220MHz tj. 1.98 GHz ( znaci li to da je zakljucan ?)
a vecina Semprona ide do 2.4 Ghz ????

Sta uzeti ?

Poslednja izmena:
generalno semproni se mnogo,ali mnogo bolje klokuju od athlona....
radjeni su u 90nm za razliku od athlona koji je radjen u 130nm pa se samim tim i dosta vise greje...

inace taj sempron kad se klokne bez problema stize tog istog athlona iako athlon ima 512 kesa a taj sempron 2800 256.

sada ces jako tesko naci tog polovnog athlona,a i ako ga nadjes sigurno ce biti za 50% skuplji od istog tog semprona, dok semprona imas maltene na svakom koraku.

moj glas za semprona

pozdrav

Poslednja izmena:
Athlon bi me dosao 5 Eur skuplje.

Nego me buni sto nece preko 2 Ghz ? U cemu je caka - a kako kamikaza rece smproni se klokuju skoro svi na 2.4 Ghz....
e sad sta je bolje Athlon na 2 GHz ili sempy na 2.4 ?

Jos jedan glas za sempron. Ono sto znas je to da taj athlon nece preko 2000mhz. A ja bar nisam naisao na sempron koji nece da radi bar na 2400mhz!!! Da sam ja u tvojoj situaciji, uzeo bih semrona. Ipak moze i vise da ide od 2.4ghz

Moguce da je losh primerak Athlona 2800+.
Ja imam dobar primerak 2800+, na DFI Infinity nF4 na default naponu radi na 2400Mhz (FSB 266) bez smanjenja HT mnozioca (HTT izadje 1066Mhz :p ), temperatura u loadu ne prelazi 44 stepena na box kuleru sa smanjenim brojem obrtaja na 2500RPM (sa 3300RPM).:D
Cenim da bi uz bolje hladjenje i blago povecanje napona lagano otishao na preko 2.5Ghz.

Sempron obavezno!!!
Radi se o Palermo jezgru, to je derivat Venice-a (A64 S939), množioc 8x (2800+) i jedini problem ti može predstavljati loša (za OC) memorija i ne mogućnost povećanja napona Sempronu.
Ovo drugo se prilično lako (hardwerski :d) rešava (do 1.55V)...
I pored toga, Palermo prelazi 250Mhz za FSB (2000Mhz CPU) sigurno a uz malo sreće može raditi i na 300Mhz za FSB (2400Mhz CPU) sa def. naponom procesora.
Jako bitna stvar kod tih ASUS ploča (nF3; nF4-4X za S754) jeste da velika većina ima "FSB Wall" između 275-290Mhz.
Što se Athlona tiče, radi se o Newcastle jezgru, očajni su za OC (<250Mhz za FSB), rade na višem naponu (troše više / opterećuju napajanje) i greju se ko Palomino jezgra. Znači za OC nisu!
Nema dileme, u takvom izboru biraj Semprona (Palermo, nemoj da su neki stariji tj. da nisu 64b) i uživaj u OC-u... :D
:Wave:

Sta mogu ocekivati od Kingston VR PC3200 Rama CL3 ?
Prethodnom vlasniku je sa Geil memorijom isao max do 220.

Koliko bi isao sempron sa mojim Kingstonom posto nemam nameru i memoriju da menjam zbog ploce.

Realno imam nedoumicu sta uraditi:
1- zameniti plocu ASUS A7V8X-X (KT400) za NF7 ... zbog netrpeljivosti ploce i graficke ATI(ATI AIW X800XT) ... i ostaviti T'Breda na 2.15GHz .... uz doplatu 10-tak Eur
2- Zameniti plocu i procesor za Athlon 64 2800+ i Asus K8N-E deluxe plocu uz doplatu 30-tak eur

Sta dobijam u jednom a sta u drugom slucaju?

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Što se Athlona tiče, radi se o Newcastle jezgru, očajni su za OC (<250Mhz za FSB), rade na višem naponu (troše više / opterećuju napajanje) i greju se ko Palomino jezgra. Znači za OC nisu!
Nema dileme, u takvom izboru biraj Semprona (Palermo, nemoj da su neki stariji tj. da nisu 64b) i uživaj u OC-u... :D
:Wave:
Vidish , kod mene Newcastle 2800+ ide opushteno na default naponu (1.5V) na 2.4Ghz tj. FSB266, u full load ne prelazi 44 stepena sa box kulerom na 2500RPM.
Ovo shto se zagrevanja tice, je totalno netacno.

ja imam clawhammera i za 24/7 2.4ghz @ 1.55-1.57 ali se greje 66-67 u dobro reovetrenom kucistu sa neki CM 8cm i telo te velicine ali mislim da je los preimerak
u sustini nema skoro nikakve razlike izmedju a64 i semp u tvom slucaju da moze a64 da isprati semrona onda a64 a ovako sve ti jedno sto a64 ima manjak mhz nadoknadjuje L2 kesom i da pazi sa memorijom meni corsair ddr 500 2 x 512 nema te sile da rade na 500
a kamoli o/c a za sve to je kriv mem kontroler

Da sam na tvom mestu uzeo bi athlona 2800 makar bio i clowhamer, ako realno u odnosu na sempron nemorash da doplatish vishe od 5 do 10 eura, na defoltu je brzhi od semprona sigurno, a da mozhe da se klokuje mozhe, bar kod mene na asus k8n ide na 2.4, dodushe morao sam da smanjim ht i povecem voltazhu, ali gura, radna temperatura negde oko 40 C pri tom taktu.Da li cesh neshto da osetish u performansama, izmedju ta dva procesora, sigurno u realnom radu necesh, tako kako god odluchish mozhesh da smatrash da nisi mnogo pogreshio (shto se overkloka tiche sempron je definitivno bolji, ali i athlon mozhe da se nasvira fino sve zavisi od primerka do primerka).

Zaboravih da dodam , sad sam neshto razmishljao , kod mene u biosu na plochi (kontam da je slichan fazon i kod te) ima opcija koju je dao sam asus da overklokuje sistem za 2,3,5,10 %, tako da tih 1.98 ghz verovatno odatle,al ima podeshvanja da stavish sve na manual pa mozhesh da navalish dok nesprzhish procesor :D

Poslednja izmena:
Ja imam doticnu plocu i A64 3000, znaci newcastle doduse, sa njom ide na 2400 bez podizanja napona.
Evo jos dva saveta: ako krene da te smara pistanje, problem resava RightMark utility; dalje imaces problema sa 3 modula u masini, preporucujem 2 i to u kombinaciji 1 Gb dvostrana + 512 mb jednostrana jer je to maksimum koji 754 arhitektura moze da isprati na defaultu (znaci da ti bez oc bude DDR400).
Sto se pistanja tice neko je empirijski izvukao zakljucak da se to desava pojedinim primercima odredjenih ploca (medju kojima i ova) u kombinaciji sa A64 zbog lose izrade. Mislim da taj problem ne postoji sa sempronom.

Poslednja izmena:
racunajte da ta ploca overvlotuje CPU i ja sam na njoj tero mog na 2.4 bez diranja voltaze
dok mi nije crkla ploca je dobra ali ***. nisam imao srece
inace asus k8n delux jer odma iz DFI LP znaci DFI je prvi a ASUS drugi

Taj Asus je krepao povećem broju ljudi tako da teško da će biti odmah iza DFIa ;)

Radi li Q'n'Q na ovom procesoru?
I generalno sta treba instalirati s obzirom na 64-bit arhitekturu (odnosno da li treba nesto posebno po pitanju podesavanja, kompatibilnosti programa i sl.)
Koji bios preporucujete za doticnu plocu ?

Verovatno mislish na C'n'Q :d Kod svih A64/S64 s754 procesora koji imaju mnozilac 9 ili vecji C'n'Q radi, sto cje recji da kod Semprona 2800+ ne radi, tek kod 3000+ ;) Inace moja topla preporuka je Sempron, kod mene je radio na 2.57 GHz, doduse na DFI nF4X :)

Koja je bolja varijanta CPU u kombinaciji sa ASUS K8N-E deluxe( NF3) socket 754
Memorija Kingston PC3200 ?
Malo me buni jer je kod prethodnog vlasnika Athlon 64 2800+ isao maximalno do 220MHz tj. 1.98 GHz ( znaci li to da je zakljucan ?)
a vecina Semprona ide do 2.4 Ghz ????

Sta uzeti ?

vidi moja mašina :d

!

Verovatno mislish na C'n'Q :d Kod svih A64/S64 s754 procesora koji imaju mnozilac 9 ili vecji C'n'Q radi, sto cje recji da kod Semprona 2800+ ne radi, tek kod 3000+ ;) Inace moja topla preporuka je Sempron, kod mene je radio na 2.57 GHz, doduse na DFI nF4X :)

Prema tome na A64 2800+ bi trebalo da radi

Bolji je sempron u svakom slucaju!

Palermo 2500+, 2600+ i 2800+ nemaju podršku za C`n`Q, tek 3100+ ...

Sempron 2800+ Palermo S754 na Asus K8N opušteno na 2.3 GHZ dizanjem FSB-a na 288 MHZ .
Inače imam 3 modula Kingston VR DDR400 CL3( 2x256MB i 1x512MB) i to iako piše u uputstvu za ploču da će biti oborena brzina memorije , bez problema radi na 460 MHZ . Overkolokovanje memorije je vrlo verovatno ovako jednostavno zbog integrisanog memorijskog kontrolera .
Inače nigde u BIOS-u nema opcije za dizanje napona , a ako neko zna kojim se to hardverskim zahvatom na ovoj ploči (K8N)diže napon nek javlja , za K8N-E Deluxe mislim da nema tih problema . Uglavnom Sempron 2800+ je izuzetno jeftin , ima ga novog u prodaji , svaki primerak bez dizanja napona dostiže bar 2,4 GHZ ukoliko ga ploča ne ograničava , tako da mislim da je bolji izbor . Uz to čak ovako klokovan u full load-u ne prelazi 42 stepena .

He,he vidim kako svi govore da su im je hladan procesor iako je namunjen do zla boga.Treba gledati temperaturu na Cpu diodi to je najtacniji pokazatelj temperature.Na podnoziju procesora je temperatura dosta niza.Sve to moze da se vidi npr u Everestu ili CoreTemp.

?

Da trebalo bi. Za Palermo sam siguran da je tako, ali za druga jezgra nisam 100%. Sto se tice drajvera, treba samo da instaliras A64 drajver u Windowsu.

Moze malo pojasnjenje .... gde da nadjem doticni driver ?

Na amd sajtu!

ma za semprona ti ni ne treba c'n'Q:)...

maltene moze da radi i bez ventilatora:)....smanjis u biosu broj obrtaja na 50% i uzivas u tisini,a ni procesoru nije vruce...

U pitanju je Athlon (Clawhammer) 2800+ i c'n'Q radi vise nego dobro :)

Nazad
Vrh Dno