Šta je novo?

Athlon 4800+ Brisbane

Darko1

Slavan
Učlanjen(a)
25.01.2006
Poena
320
Uzeo sam CPU pre 3-4Nedelje pa sad imam vremena da se igram sa njim za pocetak slika ispod nista menjano sve na fabrickom.

zna li neko koliko bi odprilike mogao da ide

pozzzzz..... :wave:

Cpu 2.5 @ 2.9Ghz

Mem 800 @ 870 5.5.5.15 - 4.4.4.10

:bottle:

Prilozi

• GCS0010.jpg
    GCS0010.jpg
    255.8 KB · Pregleda: 398
Kako nista menjano, kad je klokovan?
Elem primetih da ti HT ide previsoko, spusti mnozilac na 4 (Hiper transport magistrala ne bi trebalo da je preko 1000)

realno je da ocekujes 3-3.1 GHz za svaki dan!

jos malo;)

CPU 3Ghz

Mem 1020Mhz 4.4.5.12

pozzz....:wave:

Prilozi

• GCS0001.jpg
    GCS0001.jpg
    180.6 KB · Pregleda: 257
brisbane 3600+ kod druga opusteno na 3ghz na 1.4v

a kosta nekih 5000din. ne vidim svrhu u kupovini 4800+ uopste

Jos Malo

Ploca je Asus-CROSSHAIR i FBS 650mhz o da stvarno:p
Trenutno samo 3Gb rama na 800mhz:d
CPU sa vecim mnozionikom zbog memorije ko razume:d :wall:

CPU 3080Mhz

Mem 1100Mhz;) 4.5.5.18 na CPU 2745mhz

Prilozi

• GCS0016.jpg
    GCS0016.jpg
    193.9 KB · Pregleda: 150
  • GCS0002.jpg
    GCS0002.jpg
    176.6 KB · Pregleda: 145
  • GCS0005.jpg
    GCS0005.jpg
    204.6 KB · Pregleda: 132
Znimljivo

A kliko bi ja mogao da izvucem sa 533 kingston memorijom..

Interesantno je da sam uspeo da izvucem POST na x2 3600+ Brisbane-u na cak 3.2 ghz na difolt naponu, radile su poneke DOS aplikacije, npr. memtest !!!!
To naravno, sve sa BOX coolerom !!!! Zaista impresivno za CPU od 65 € i Abitovu NF4 Ultra plocu od 75 € i 2GB Kingston VR od 68 € .

Sto se tice Kingstonki, svaka serija ima drugacije cipove, pa mozes da ocekujes i drugaciji oc.

Poslednja izmena:
Interesantno je da sam uspeo da izvucem POST na x2 3600+ Brisbane-u na cak 3.2 ghz na difolt naponu, radile su poneke DOS aplikacije, npr. memtest !!!!
To naravno, sve sa BOX coolerom !!!! Zaista impresivno za CPU od 65 € i Abitovu NF4 Ultra plocu od 75 € i 2GB Kingston VR od 68 € .

Sto se tice Kingstonki, svaka serija ima drugacije cipove, pa mozes da ocekujes i drugaciji oc.

Kako se pokazala ta Abit (pretpostavljam KN9) ploca. Ovde se nije mnogo pricalo o njenim mogucnostima.
Pre nekog vremena bile su primetno skuplje od ostalih AM2 ploca, a sada tih 75e je sasvim prihvatljivo.

BIOS je malo bagovit, setovanja za memoriju se promene sama kada spustis brzinu memorije, ali kad to provalis, onda nije problem, cak stavise, vrlo lepo saradjuje sa najrazlicitijim krsh modulima, pa se to moze i oprostiti. Sve sto sam probao od modula je radilo bez problema, od NCP, preko PQI do Kingstonki VR i Corsair VS.

Mozda se kao zamerka moze uputiti i relativno nizak vdimm napon, od 2.3v + offset od 2%. DFI Infinity nF4 Ultra M2 moze do 2.5, ali je ona nesto skuplja i cena joj je oko 85 €.
DFI za razliku o Abita ima 2x PEG 16x slota, pa je moguce napraviti i SLi.

Dalje, sto se tice Abita, ima jedan mali bug u BIOS-u, ali to ce verovatno biti ispravljeno, a to je problem sa Brisbane CPU-om i temperaturom. Naime BIOS pokazuje temperature od 75-105 stepeni, pa ako ne iskljucis automatsko gasenje, nece ti raditi komp. :d

Inace, HTT koji sam uspeo da izvucem iz ove ploce je vise nego dovoljnih 355 Mhz, mada bi moglo i vise ! :) E sad, to je vec i stvar memorije, kao i primerka ploce. Moj stari dobri DFI Lanparty NF4 SLi izvlaci HTT od skoro 500 Mhz, ali mi to nikada nije zatrebalo.

Sve u svemu, za otprilike iste pare moze da se uzme i Jetaway sa NF550 SLi chipsetom, koji tera napone za memaru do 2.5v, ali bios sa memorijskim setovanjima ni blizu nije toliko bogat kao na Abitu ili DFI. Takodje, slicna ploca Jetaway-u je i onaj Biostar T-Force, koji se pokazao sasvim lepo.

Kako se pokazala ta Abit (pretpostavljam KN9) ploca. Ovde se nije mnogo pricalo o njenim mogucnostima.
Pre nekog vremena bile su primetno skuplje od ostalih AM2 ploca, a sada tih 75e je sasvim prihvatljivo.
U svakom slucaju, u ovom trenutku sumanuto je dati za AM2 plocu vise od 90 € i za CPU vise od 70. Eventualno vredi uloziti malo vise para u dobru memoriju.

U svakom slucaju, u ovom trenutku sumanuto je dati za AM2 plocu vise od 90 € i za CPU vise od 70. Eventualno vredi uloziti malo vise para u dobru memoriju.

Apsolutno se slazem. S obzirom na lepu oc. sposobnost Brisbane jezgra (da ne spomonjemo nove Pentiume), X2 procesori iznad recimo 4200+ i nisu bas dobra kupovina.

Hvala za utiske sto se tice Abitice. Ima dobrih i losih strana, kao i mnoge druge AM2 ploce, ali sa cenom od 75e cini se da predstavlja dobar izbor. Meni se licno svidja to sto ima pasivno hladjenje, za razliku od DFI-a, ali ima samo 2 PCI slota (nekome je i to previse). Visoka brzina HTT-a je naravno plus. :wave:

Sto se tice te Abit ploce mogu da kazem da sa njom imam mozda najpozitivnija isqustva kada su u pitanju visoke HTT magistrale i saradnja sa jeftinim memorijama. DFI sam probao samo u jednoj varijanti, sa Corsair VS memorijom i Windsorom.

Sto se tice jeftine a pristojne oc. varijante, sasvim je za preporuku X2 3600+ Brisbane + Abit KN9 + 2 GB neke jeftine DDR2 667 memorije. Za te pare se tesko moze dobiti vise. Pored Abita, treba dobro razmisliti i o Biostar plocama. Inace Biostar je jedna od prvih firmi koja je napravila ploce za prvi K7 procesor sa AMD750 cipsetom.

Poslednja izmena:
Vidim da se priča o "mom" Abitu :) (Abit KN9 nf4 ultra).

Izašla je još u 3. mjesecu rev. 1.2 BIOSa koji se može skinuti sa ABIT Global sajta koja korigira temperature Brisbena i dodaje podršku za AbitEQ i poboljšava kompatibilnosti sa memorijama. Tako da nema šanse da temp. pređe 50°C pod npr. Orthosom. Inače, Brisbeni imaju totalno sje*** senzor i rijetko koji softver ima realno čitanje temp.

Ja sam odmah puknuo gore 1.2, bagiranje BIOSa nisam primjetio nigdje, a petljao sam dosta po njemu. Ploča radi na 300Mhz FSBa sa sva 4 popunjena slota, memorija je Patriot Signature Line DDR800 ... dva kita, izgleda sa različitim čipovima (Everest ih drugačije prepoznaje i imaju nešto različite defoltne latencije).

Postavke za svaki dan:
Brisbane X2 3600, 9.5x300~2850Mhz, 1.30V
4x1Gb Patriot, djelitelj 533, ~814Mhz 4-4-4-12, 2T, 2.0V
2x1Gb Patriot, djelitelj 533, ~814Mhz 4-4-4-12, 1T, 1.95V

Probao sam sve živo da izvučem 3Ghz, iz BIOSa i ClockGena, sa labavim latencijama i većim voltažama za proc (do 1.40v) i memoriju (2.20V), 2Gb ili 4Gb memorije i nema šanse da prođe bez problema 316Mhz FSBa. No, za tih 75€ ploča je više nego OK, djeluje kvalitetno napravljena (Rubycon kondići, metalni backplate sa šarafima kroz okvir, a ne tipnama, OTES ..). OTES traži ipak propuh u kućištu, ja sam stavio još i jednu 8-micu da puše po NBu. Koliko će potegnuti preko 300 FSBa očito ovisi o primjerku.

Više o ploči ima u ovom threadu:
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=68200

Poslednja izmena:
Ako OTES trazi propuh u Stackeru, onda bi bilo rostiljade u nekom "obicnom" kucistu.
Cini se dobra ploca. Steta sto Abit nije prisutniji na nasem trzistu.
S obzirom da je nov kod nas Biostar polako gradi veoma dobru reputaciju.
Moram priznati da mi se DFI NF4 ultra vise svidja, ali osecam da bi mi onaj mali zujavac pojeo zivce, kad tad. ;)

Ako OTES trazi propuh u Stackeru, onda bi bilo rostiljade u nekom "obicnom" kucistu.

Ovo je više manje slučaj sa svakom nforce pločom i heatpipe hlađenjem. Ja jednostavno ne volim da temp. dosegne razinu gdje ne mogu držati prste na NB hladnjaku, iako senzor kaže (laže) da je 33°C :).

Koliko ti je on stabilan sa onim fsb 1500 i kad je na 3ghz, zar ne treba da se krece max do 1100?

Ja imam isti sto se vidi iz potpisa medjutim kad sam probao da gadignem ko ti prvi put, nije hteo da se digne ali na 225 sam uspeo bez problema sve je radilo tih nekih 5 min koliko sam ja primetio i drzao ga.

Milcha-tada kad sam se igrao (vec duze vreme nemam Vremena) bez ikakvih problema evo sada i komp vec par meseci stoji 290x11=3190 I HT na 1550 mem na 1040mhz 4.5.5.10 i jos ni jednom nisam imao problema (nikakvih)

Jedno pitanje , a kako to da mozes da menjas mnozilac na procu ... nebi trebalo da je zakljucan ??? ... Gledam na svakoj slici drugaciji, monozilac CPUa.
I realno ipak je to birsbane i Crosshair sa nf 590 , pa oc preko 3.0 za svaki dan je ocigledan... uzgred svaka cast.

Zakljuchan je na gore,nije zakljuchan na dole. Darko,koju memoriju imash???

Poslednja izmena:
Ne znam probacu ja ovih dana ali bi vise voleo da je taj HT manji . Do duse moja ploca je slabija(nf5700 sli prijavljuje) i ne znam koja je tvoja memara ja imam Geila i cinimi se da moze da se digne na 1000mhz.

Probavao sma sve zivo ali uspeo nisam nista spektakularno.

Znaci stavio sam 275x11=3025 HT mnozilac sam bacio na 4x pa mi je HT bio max 1100mhz memaru sam stavio na 667mhz i 4-5-5-10 (kao ti latencije) radila je na 863 volatazu sam stavio na memari 2.16V a na procu 1.45V.

Dalje od toga nisam uspeo sve preko ili mi je pucalo ili nisam cak ni windows mogao da dignem . Ovde sam digao ali nisam ga testirao nesto preterano uradio sam everest benchmark bio sam zadovoljan jel sam bio pri vrhu ali sve sledece sto sam hteo nije radilo.

Probavao sma sve zivo ali uspeo nisam nista spektakularno.

Znaci stavio sam 275x11=3025 HT mnozilac sam bacio na 4x pa mi je HT bio max 1100mhz memaru sam stavio na 667mhz i 4-5-5-10 (kao ti latencije) radila je na 863 volatazu sam stavio na memari 2.16V a na procu 1.45V.

Dalje od toga nisam uspeo sve preko ili mi je pucalo ili nisam cak ni windows mogao da dignem . Ovde sam digao ali nisam ga testirao nesto preterano uradio sam everest benchmark bio sam zadovoljan jel sam bio pri vrhu ali sve sledece sto sam hteo nije radilo.
Ja imam istu memoriju tako da ona može da ti bude problem, jer meni nije htela da radi preko 900 uz 1T. Ja sam za procesor na vazduhu izvukao 290X9.5, sa memorijom na 533. Jeste da tako memorija radi na oko 800, ali je mnogo veća dobit za sistem u celini sa većim klokom procesora. Probaj prvo da prebaciš command rate na 2T, pa ako i to ne upali onda spusti memoriju na 533. Taj procesor MORA da izvuče 280X11.5
edit: auuuu, batice pa zar taj 4800+ nema def. množioc 12,5. Ako neće da ti radi na 275X12,5, onda mi miriše da nemaš najnoviji bios. Aj proveri to prvo pa se javi.

Poslednja izmena:
Jeste def je 12,5 medjutim moguce da je do memorije . Maksimalno sam je digao na onih koliko si video 863mhz. Medjutim meni je i memara na def 2T i to nisam dirao. Bios je naj noviji to sam juce flashovo pre ovoga svega medjutim kazu mi ljudi koji imaju istu plocu kao ja, da je bolji 04 od ovog sto trenutno imam 05, a jaceg nema trenutno ne znam da li da pokusam da vratim na 04 pa da probam sve iz pocetka. I reci mi jos jednom na kojim latencijama drzis memoriju i koja voltaza znaci kompletnu postavku memare?

Latencije su na default, tu nisam nista dirao. Jedino sto bih radio je da ih jos razlabavim:), radi većeg oc-a. Napon sam povećao za 0,1, mada i to ne znam da li treba, pošto memorija praktično radi na default brzini.
Treba da isključiš u biosu opcije kontrole fan-a procesora u zavisnosti od temperature, odnosno Qool&quiet mogućnosti procesora (navodim ovako opisno pošto se na raznim pločama nalaze na različitim mestima i pod različitim nazivima).
Probaj i da smanjiš HTT množioc na 3x. Nebrojeno je puta pokazano da između HTT na 1100 i na 800 nema realno vidnog pada performansi, odnosno da ćeš opet imati korist od oc-a procesora.
Probaj da prebacis u single chanell, gubitak u performansama od realnih 5-10% (ako je i toliko) će se nadoknaditi ako uspeš da povećaš oc procesora. Prosto ne mogu da poverujem da procesor neće da prihvati bar 260x12.5.
Ako ništa ne uspe, jedino još da ga doneseš kod mene pa da probamo na mojoj ploči.

E jos jedna stavr meni su def latencije kako ih ploca prijavljuje na 5-5-5-18 sto ja mislim da i na samom modulu pise nisam bas siguran.

Vidim da nam je chipset isti cak je po nekim karakteristikama moj i bolji malo jel je modovan na nf570 sli tako da nebi trebalo da bude neke velike promene u menjanju ploce.

Poslednja izmena:
meni asinhrono proc stane na 3.21ghz za markove a na 3.15ghz za svaki dan, dok ako probam sinhrono sa memarom to onda ide do 3.0 mozda malo preko dok tu memara ide do 900,950 na CL4 sa malo jacom voltazom..
ali vise odgovara da je proc sto vise navijen a memari samo zategnem latencije na kloku na kom stane i to je to..

Nazad
Vrh Dno