Šta je novo?

Atari TT System V

• Začetnik teme Začetnik teme delboy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

delboy

Čuven
Učlanjen(a)
03.08.2004
Poena
945
Poznato je da je Atari TT zamisljen kao Unix radna stanica, ali obzirom da je Unix (System V) kasnio neke dve godine ceo projekat je propao. Ovo je link ka original projektu Atari Unix . E sad, neki momci su se potrudili da pokrenu System V na Hatari emulatoru i proces instalacije sveli na minimum (sve ide kroz skriptu). Link do projekta je Hatari System V . U narednom postu cu objasniti proces instalacije pa ko ima zelju da proba kako je to nekad izgledalo potrebno je samo da instalira Hatari i da isprati korake iz sledeceg posta.

Ja sam instalirao na Linux Mint DE 7. Za pocetak jhe potrebno da se skine arhiva sa sajta koji sam naveo u prethodnom postu

Kod:
wget https://archive.org/download/atari_system_v_ue12_hatari/atari_system_v_ue12_hatari.tar.gz

i da se raspakuje (sve radimo u istom direktorijumju u kome se nalazimo)

Kod:
tar -xvzf atari_system_v_ue12_hatari.tar.gz

Nakon toga je potrebno da se instaliraju libcapstone4 i libportmidi0 biblioteke. Na vecini novijih linuxa vec postoji biblioteka libcapstone5, ali je potrebno napraviti simlink sa verzije 4 na verziju 5 da bi sve radilo kako treba. Na Debianu mogu da postoje uporedo obe verzije pa sam je instalirao iako vec imam verziju libcapstone5. Znaci probajte prvo ovo

Kod:
sudo apt install libcapstone4 libportmidi0

i ako prodje idete na sledeci korak, ako ne, onda ili simlink sa verzije 4 na 5 ili instalirajte i verziju 4 pored postojece

Kod:
wget http://ftp.debian.org/debian/pool/main/c/capstone/libcapstone4_4.0.2-5_amd64.deb

Kod:
sudo dpkg -i libcapstone4_4.0.2-5_amd64.deb

I provera sta imate instalirano

Kod:
$ dpkg -l | grep capstone
ii  libcapstone4:amd64                         4.0.2-5                               amd64        lightweight multi-architecture disassembly framework - library
ii  libcapstone5:amd64                         5.0.6-1                               amd64        lightweight multi-architecture disassembly framework - library

i izatim instalacija biblioteke libportmidi0 ako je vec niste instalirali

Kod:
sudo apt install libportmidi0

Seledeci korak je ulazak u direktorijum

Kod:
cd atari_system_v_ue12_hatari/

i pokretanje skipte

Kod:
~/atari_system_v_ue12_hatari$ ./run.sh 
INFO : Hatari v2.6.1, compiled on:  Dec 27 2025, 19:18:46
INFO : Mounting SCSI HD image '/home/aleksandar/atari_system_v_ue12_hatari/hd0.img'

Hatari ce sam da se podigne, nakon sto u terminalu napise da je moutovan SCSI HD u Hatariju je potrebno da se pritisne ENTER da bi krenulo sa boot-om. Username i password za logovanje je root/root.

Nazad
Vrh Dno