Šta je novo?

ATA133 da proradi?

IKS

Čuven
Učlanjen(a)
26.11.2000
Poena
619
U pitanju je Maxtor 60Gb sa ata133 i Asus A7V266-c sa ata 133 mogucnostima. U BIOSu lepo ocita HDD kao mode 6(ata133) ali winXP mu 'ne daje vise' od mode5 dakle ata100!

Pokusao sam sa novijim VIA 4-1 u kojima pise da imaju ata133 support! ali nista se ne desava.Cak mi se cini da kad god ubacim nesto via 4-in1 na XP brzina rada diska pada :D

Sta ciniti da proradi ata133?

Da nemas mozda neki ne-ata133 disk na istoj grani? Ako imas prebaci ga na secondary pa probaj opet.

Inace nema nikakve razlike izmedju ata100 i ata133, jedino mozda psiholoska ako ti dodje neki komsija pa vidi to ata133:D

Koliko se ja secam, XP nema podrsku za ata133, znaci pravac microsoft sajt, pa windows update i skini drajver...

4-in-1 od verzije 4.38 imaju podrsku za ATA133 (sto se i vidi pri instalaciji istih), a posle instalacije u Device Manageru stoji samo 'Ultra DMA Mode' za Maxtor, posto Win XP 'nije cuo':D za tako nesto, a Sandra lepo ocitava UDMA 6 tj ATA133 mod. Ovo dakle provereno radi. :wave;

IKS je napisao(la):
U pitanju je Maxtor 60Gb sa ata133 i Asus A7V266-c sa ata 133 mogucnostima. U BIOSu lepo ocita HDD kao mode 6(ata133) ali winXP mu 'ne daje vise' od mode5 dakle ata100!

Pokusao sam sa novijim VIA 4-1 u kojima pise da imaju ata133 support! ali nista se ne desava.Cak mi se cini da kad god ubacim nesto via 4-in1 na XP brzina rada diska pada :D

Sta ciniti da proradi ata133?

Samo Maxtor "podrzava" ATA133 ili ti UDMA6 mod.
Ostali proizvodjaci imaju samo ATA100 diskove, a par proizvodjaca SUPER I/O procesora "kao" podrzava ATA133 / UDMA6.

Posto je na toj ASUS ploci Promise a ne Highpoint, onda imas 100, a ako ne verujes pokreni HDTach v2.61 pa izmeri.
Evo mog rezultata...

High point HPT-372 Bios v2.31
HDD Maxtor ATA133/UDMA6 80Gb

Hmm, ovaj Beonet ne radi bas najbolje...

Re: Re: ATA133 da proradi?

laxduke je napisao(la):
Posto je na toj ASUS ploci Promise a ne Highpoint, onda imas 100, a ako ne verujes pokreni HDTach v2.61 pa izmeri.

Uh, u pravu si! Pa njegova ploca uopste nema ATA133 kontroler...

kako nema???

Daj,ljudi uozbiljite se malo,ploca IMA ata133 kontroler,BIOS prepozna kao mode6 HDD ali ne radi pod XP.VIA4-1 nece da pomogne iako pise da od skora podrzava taj standard?

DusaN je napisao(la):
Da nemas mozda neki ne-ata133 disk na istoj grani? Ako imas prebaci ga na secondary pa probaj opet.

Inace nema nikakve razlike izmedju ata100 i ata133, jedino mozda psiholoska ako ti dodje neki komsija pa vidi to ata133:D

Pa i nije bas da nema. Skoro mi je pukao disk :( ATA100 i zamenio sam ga bio sa ATA133 na tadasnjoj ploci sa ATA100 kontrolerom. Medjutim, nakon kupovine ploce sa ATA133 dobio sam nekoliko hiljada poena u Sandri i oko 100 poena vise u PC marku...naravno u realnom radu ovo se gotovo ne primecuje, ali ipak nije da se ne dobije nista...

Negde sam na netu pročitao da 4in1 u xp-u pišu udma5 a ustvari rade kao udma6 jer xp zvanično ne podržava udma6.

Reseno...konacno!

Nova verzija miniport drivera ukljuci lepo udma6 mod, dakle ata133,sto se lepo vidi preki ide tool..dobitak nioje veliki ali postoji,oko 10-15%

Nazad
Vrh Dno