Šta je novo?

ATA vs SATA

Loshmisrb

Slavan
Učlanjen(a)
06.01.2009
Poena
320
Valjda nisam pogresio temu.

Posto se blizi kupovina novog kompa, zeleo bih da pitam kako je moguce da prebacim podatke sa trenutnog harda (ATA) na novi koji budem kupio, SATA normalno?
Posto povezivanje ovog na novi nije moguce (zar ne?!), kako to da uradim?
Da li mogu preko svog (Telekomovog) ADSL modema, Huawei hg510, da nakacim oba kompa istovremeno i na taj nacin prebacim podatke? I koja je brzina u pitanju?
Da li sam na taj nacin od modema napravio hub, pa samim tim mogu da igram igrice u lan-u, 1 vs 1 normalno?

I naravno, ako postoji "bezbolniji" nacin, predlozite. Hvala.

Poslednja izmena:

Da li mogu preko svog (Telekomovog) ADSL modema, Huawei hg510, da nakacim oba kompa istovremeno i na taj nacin prebacim podatke? I koja je brzina u pitanju?
Da li sam na taj nacin od modema napravio hub, pa samim tim mogu da igram igrice u lan-u, 1 vs 1 normalno?

Naravno da možeš da ih priključiš na HG510 i da prebacuješ podatke s jednog na drugi. I, da možeš da igaraš igrice u LAN-u. Brzina je, mislim, 100 mbps.

Pa vjerovatno novi komp ima i ATA port.

Pa i najskuplje Asus ploce imaju jos uvek PATA i PCI. Dokle vise tehnologije stare 150 godina😡 A tek flopi! joooojjjjjjj kako bi ga slatko iscupo sa ploce😀

Pa ko jos na planeti Zemlji koristi Flopi:wall: Aj dodji ovde ako smijes, sad cu ti sici ispred zgrade😀

Sad ce da se javi neko ko ima Sat kartu za PCI slot😛 Menjajte to za PCI Express😛

A tek PS/2 i serijski port:d Ko da se USB juce pojavio:wall:

Ma prso sam skroz hehe..

Izvinjavam se moderatoru ali morao sam🙂

Kakav bre modem, prikljuci lepo disk na ATA port na plochi najnormalnije i ostavi ga tako da te jos sluzi. Znas li koliko ima jos ATA diskova u upotrebi, taman posla kad bi se ispravni diskovi tek tako bacali. SATA ne donosi nishta stvarno bolje osim tankog kabla.😉

@bANE22 mnogi ljudi, npr. ja koristim FDD, kao i RS232 i paralelni a ti slobodno iscupaj sa tvoje ploce sve sto ti se ne svidja..

Posto se blizi kupovina novog kompa, zeleo bih da pitam kako je moguce da prebacim podatke sa trenutnog harda (ATA) na novi koji budem kupio, SATA normalno?
Posto povezivanje ovog na novi nije moguce (zar ne?!), kako to da uradim?

naravno da moze :banana:

SATA ne donosi nishta stvarno bolje osim tankog kabla.😉

Uf, moracu da kazem da ima dosta razlika. Sa SATA hardovima nema vise zezanja ko je master, a ko slave, mozes da prikacis gomilu hardova i svi da ti rade, sata hardovi manje trose... Sto se tice brzine , tu bas i nema neke razlike.

Uf, moracu da kazem da ima dosta razlika. Sa SATA hardovima nema vise zezanja ko je master, a ko slave, mozes da prikacis gomilu hardova i svi da ti rade, sata hardovi manje trose... Sto se tice brzine , tu bas i nema neke razlike.

To nije razlog da covek baci ispravan PATA disk.

...postoje razlike koje mozda i nisu prevelike, ali nisu za zanemarivanje.

Kakav diplomatski odgovor. Ipak mogao bih da se kladim da niko ne može da pogodi koji je disk u mašini SATA ili PATA pri nekom normalnom radu u Windowsu npr. Word, Excell, gledanje filmova, slušanje muzike, surf i sl. :d

Meni su glavne prednosti SATA:
- konacno kablovi koji su mali i mogu se lako prikljuciti za razliku od onog PATA kaisa 🙂
- nema dzampera
tako da se cela instalacija HDD svela na 2min. A sad da li je brzi SATA, pa malo ali se razlika ne primecuje.

pa ne bas uvek, eto ja sam kupio SATA disk i morao da stavim dzamper da bi ga BIOS uopste *video*.

ima jos i drugih dzampera na samom hardu. a najgore je to sto na samom disku ne pise funkicja dzampera, pa sam morao da jurim po sajtu proizvodjaca gde se stavlja za SATA150 ili kako vec.

inace verovatno postoje adapteri SATA<->'PATA', ali pitanje dal se isplate (ako uopste mogu da se nadju kod nas) i sigurno malo usporavaju rad.

nisam vidjao vece 'PATA' diskove, pa izgleda da polako izumiru

cini mi se kao manji nedostatak da moze samo jedan SATA drajv po kablu, (i mislim 2 po kontroleru) sto je problem kod starijih i jeftinijih ploca.

Nazad
Vrh Dno