Šta je novo?

Ata Vs Sata

NikolaT

Slavan
Učlanjen(a)
14.10.2006
Poena
319
Занима ме ова разлика јер бих узео матичну Asus P5PL2-E a и 2160, а чуо сам да је одлична за OC али да заглупљује SATA дискове, па бих онда узео један ATA диск. Чисто колико бих био на губитку? Мене будући upgrade и слично не занима већ само конкретно питање.

Razlike u brzini ima, ali nije uopste velika. Ako ti ne smetaju veliki ATA kablovi, uzmi taj hard slobodno.

jedno pitanje, ima li hard diskova od 500GB sa ATA interfejsom?

Ima.
WD, Seagate, Samsung, Hitachi a mislimi Maxtor.

Razlike u brzini ima, ali nije uopste velika. Ako ti ne smetaju veliki ATA kablovi, uzmi taj hard slobodno.

Е то сам хтио да чујем:d Знао сам теоријске разлике али ме занимало каква је однос у реалном раду. Мада боље ATA+3Ghz 2160, него Sata i default 2160🙂

ajde neko da mi objasni ovaj thread malo - ovde je osnova price o ata i sata hdd-ovima, i mogucnost OC a da sata disk ne bude limitirajuci faktor

znam da je kod prvih verzija sata diskova bila pojava da se ekstremno klokovanje nije moglo raditi sa prikljucenim sata diskom, ali posle nekoliko godina valjda se to promenilo?!?!???

posto niko nije dao komentar za OC i razlog kupovine ata HDD, jel to samo ova ploca zaglupljuje sata diskove, ili u cemu je fora? znam da moze extremni oc i sa sata hdd u sistemu

Poslednja izmena:
Da, plocha ima malchice loshiji SATA kontroler (isto kao i ova shto ja sad koristim) i kad dignesh FSB, kontroler zabaguje i ne prepoznaje diskove kako treba. Dok ATA radi bez problema. Tako da nije problem u disku vec u bagovitom kontroleru.
:wave:

Samo na svim n ovijim plocama proizvodjaci se trude da izostave ata, kada sata dvd\br\hddvd uredjai postanu standard rado ce zaobilaziti ata tako da ti bas i nije neka investicija u buducnost ali kad se mora mora se

zamena hard diska

Kupio bih novi hard disk , pa me zanima šta bih trebao još zameniti.Imam matičnu ploču ESC P4VXASD2 sa ATA133 interfejs čipsetom i procesor Intel Celeron P4 . Pa me zanima da li je potrebno još nešto promeniti osim hard diska ?
Imam trenutno WDC WD400bb-00DEA0 ATA.

Poslednja izmena:
Ako kupujes sata hard disk i zeleo bi da ploca nativno podrzava sataII konekciju, trebalo bi da promenis sve - za tvoju plocu se procesori vec ne proizvode, a sa druge strane za procesor koji ti imas nema adekvatne ploce sa sataII - tj nadogradnja moze biti samo celovita

Druga opcija je da kupis ata hard disk i izbegnuces veca ulaganja.

Uglavnom, u zavisnosti od toga za sta koristis racunar, pre ili kasnije moraces uloziti pare u nove komponente - a da se bolje izrazim, u novi racunar

Poslednja izmena:
dodatak

Zaboravio sam da napomenem da imam procesor od 1,7 GHz Intel Pentium4 Celeron.Pa zato pitam i za procesor.Memorija 512 MB.

Poslednja izmena:
Shvatio sam ja to vec iz prve poruke. To sto sam napisao to vazi za sve sto si naveo.
Na tu plocu ne mozes da nakacis SATA disk, osim ako ne kupis PCI SATA kontroler, sto ja ne bih radio. Ili ces promeniti sve, ili kupi (P)ATA hard disk.
Uglavnom, konsultuj se jos malo i licno, moze se naci prodavnica u kojoj jos ima postenih prodavaca sa dovoljno znanja da te konsultuju pre bilo kakve kupovine. Ne bih da reklamiram ovde nikoga. A da ima bolida po kompjuterskim prodavnicama, to je sigurno k'o smrt.

A od hdd-a kupi neki kvalitetniji WD i miran si.

Ako sam te pogresno shvatio, ti me ispravi. Iznesi problematiku detaljnije. Ja sam shvatio da zelis jos jedan hdd da kupis, da imas dva.
Promena ostalih delova ne bi smela da zavisi od kupovine drugog diska, osim ako ti bas zelis da se ponovis 🙂.

Poslednja izmena:
hard disk

Može i tako ,da imam 2 hard diska ili bih klonirao ovaj što imam sa Acronisom True image pa da imam jedan. To su mi dve mogućnosti.

Nazad
Vrh Dno