Šta je novo?

Ata na Sata Adapter?

rudic.m

Cenjen
Učlanjen(a)
09.01.2013
Poena
160
Kako sam presao na novu platformu ostao mi je Ata hard disk koji ne mogu da prikljucim jer nema Ata ulaza.
Gde moze da se nabavi Adapter?
U oglasima sam nalazio ali kaze covek da je samo za hard diskove preko 250 GB?Ne znam kakve to veze ima?

Iskreno za to ogranicenje od 250GB nisam naishao. Pre nedelju dana sam kupio ovaj: http://www.nova.rs/artikli/774/sata-ide-konverter-[sata-ide-2].htm
Malo je zeznuto da se namesti, tj jumper mora da se stavi na "cable select" shto ne pishe u upustvu. Disk je WD blue 500GB. Ali u sustini radi kao SATA 1 bez problema.
Iskreno ne znam koliko ti je isplativo ako je disk malog kapaciteta, jedino ako imash vrednih podataka to je vec druga pricha

Bolje ga stavi u neku USB fijoku pa ostavi za Backup ili za nešto što ti ne treba svaki dan. Trajaće mnogo duže ako se lepo ponašaš prema njemu.

Iskreno za to ogranicenje od 250GB nisam naishao. Pre nedelju dana sam kupio ovaj: http://www.nova.rs/artikli/774/sata-ide-konverter-[sata-ide-2].htm
Malo je zeznuto da se namesti, tj jumper mora da se stavi na "cable select" shto ne pishe u upustvu. Disk je WD blue 500GB. Ali u sustini radi kao SATA 1 bez problema.
Iskreno ne znam koliko ti je isplativo ako je disk malog kapaciteta, jedino ako imash vrednih podataka to je vec druga pricha
E,takav ,samo crveni.
Pa ,imam dosta podataka na njemu.Inace bi ga menjao za sata.Jel ima to negde u NS da se uzme?

Za NS ne znam stvarno, pregledaj internet prodavnice.
Moj ti je savet da nadjesh nekoga sa starijom plocom ili sa tim adapterom ili sa externim PATA rack-om i da isprebacujesh sve podatke, isformatirash disk, odradish benchmark i zamenish ga za neki slican SATA (naravno polovan) bez neke doplate.
To ti je najjeftinije reshenje.

@ CountMike
Nova eksterna fijoka (ako sam te dobro razumeo) kosta minimum 2K RSD sto po meni nije isplativo za stari PATA disk. Jer novi SATA diskovi od 500GB kostaju od 4K RSD (neke green varijante)

Ili nadji takav adapter negde u NS-u i uzivaj sa internim diskom ili ga zameni za slichan ali SATA disk

Ne znam ni sam tacno.Na adapteru ima dva sata konektora,jedan ata-sata a drugi sata-ata.Prebacio sam na sata-ata ,i stavio hard disk da je cable select.Nesto od toga je upalilo.Moram probati da li radi za cd rom.

Vidim da je tema već par nedelja stara, ali da ne otvaram novu.
Ja u istu svrhu kupio pre par dana ovaj adapter, proizvodjač je Konig. Delovao je kao elegantno rešenje, lepo naleže na hdd jer su konektori postavljeni upravno na štampanu pločicu. Uz njega se dobija i sata kabl, kao i konvertor/kablić molex na 4-pinski konektor, kao za floppy, za napajanje adaptera. Lepo ga ja povežem i istog trenutka kad sam startovao komp, taj kablić se zapali :exploder: :hair: Zamalo da izgori nova mašina. Sad nemam gde da prikačim taj ata hdd, tako da još uvek ne znam da li je živ ili je i njega spržilo :mad:
Ovde na forumu sam video da su ljudi uzimali ovaj Digitus model i da im je korektno radio:

...ali ne mogu nigde da ga nadjem. Ako neko zna gde ima da se kupi, neka pusti na PM?

To sto se zapalilo je samo do kablica tj do kratkog spoja. Ako nije zeznuo elektroniku, novi kablic ce ti resiti posao. Ja sam na staroj masini imao molex na sata kablic koji je posle 2 godine doziveo kratak spoj, zapalio se i usput spalio elektroniku hitachija od 1TB.
Inace ja sam u radnji nova computers za nekih 700RSD kupio sata-pata dvosmerni adapter. I sada lepo sljaka HDD. Mada mi je zbog njega jednom zabo windows, tj nihe hteo da se bootuje. Ali u sustini radi OK

Ma ne bih se igrao više sa tim kablićima, ko se jednom opeče... :S:
Ima li taj u Nova computers direktno na pločici molex ili se isto kači preko kablića?

Nema direktno molex-a. Imas plocicu koja sa jedne strane ima PATA, a sa druge SATA i napojni kablic koji se vezuje za molex. I jos imas jumper i prekidac da mu definises smer i to je to

Onda neću taj. Naručio sam iz jedne firme u Čačku taj Digitus, pa ćemo videti...

A je'l neko ima iskustva sa Wiretek IDE to SATA adapterom? Trebalo bi da ga ima u BG po pristojnoj ceni pa ne znam da li da uzmem?
IDE_TO_SATA.jpg

Vrh Dno