Šta je novo?

ATA 66 vs. ATA 100

ebe

Čuven
Učlanjen(a)
09.02.2002
Poena
619
Imam IBM hard disk 60Gb ATA 100. Prikacen je na integrisani kontroler na Chaintech ploci (ATA 66). Koliko bi bilo ubrzanje u radu ako bih stavio poseban ATA 100 PCI kontroler???

Teorijski nekakvo, u praksi neprimetno.

Kako `softverski` provjeriti da li radi na ATA66 ili ATA100 i rotaciju diska ?

pa ako ti je HDD ATA 66 mozes da imas i ATA 1000 kontroler - disk ce raditi na ATA 66.

A ako ti je HDD "jaci" dakle ATA 100 a kontroler je ATA66 onda ce disk raditi na maximumu kontrolera - dakle ATA 66.

Simple.
type;

Što se IBM diskova tiče tiđi na IBM Storage i tamo ćeš da pronađeš nešto što se zove IBM Drive Fitness Tool (ibm-ftool). Skini to i moći ćeš da provjeriš po kom standardu ti radi disk, da to promjeniš (ATA33<->ATA100), da istestiraš kompletan disk (Quick i Thorough) i (ono što je nekima bitno) da promjeniš količinu buke koju disk proizvodi samim pozicioniranjem glave(a).

Ja imam DTLA307030 (tj. GXP75 od 30 GB) i kada sam smanjio sa 255 (koliko je default vrijednost) na 0, dobio sam nešto što se zove: disk mi radi, ali nemam pojma da je u komjuteru! Naravno razlike u performansama su relativno do dosta osjetne zavisno gdje se zaustaviš između 0 i 255.

PS. Potrebna ti je jedna prazna formatirana disketa.

Pozdrav.

Imam te alate sa IBM-ovog sajta. Interesuje me koliko bi bilo ubrzanje da ga prikacim na ATA100 kontroler!? Ono sto si ti podesavao od 0 do 255 je opcija IBM-a da utisas rad. Sto tisi - sporiji.

Matador je napisao(la):
Kako `softverski` provjeriti da li radi na ATA66 ili ATA100 i rotaciju diska ?

Zavisno od OS-a, ili u device manageru, ili pomoću nekog dodatnog programčića, Sandre na primer.

Ubrzanje je manje od 2%.Uzmi hd tech pa ih izbenchmarkuj.

Nazad
Vrh Dno